VALIKKO
13.4.2019 06:00

Pääsiäisen keltaista kukkaloistoa Viherlandiassa

Kaupallinen yhteistyö: Viherlandia

Tänä sunnuntaina vietetään palmusunnuntaita ja viikon päästä on jo pääsiäisen aika. Minulle pääsiäinen on aina merkinnyt kevään ensimmäistä juhlaa, se on ollut se viikonloppu, kun huomaa luonnon pikkuhiljaa heräävän eloon. Ja vaikka ikkunasta tällä hetkellä näkyvätkin vielä korkeat kinokset, kiitos viime viikkoisen lumimyrskyn, luotan edelleen siihen, että pääsiäisenä saadaan nauttia sulaneesta maasta ja lämmittävästä auringosta. Meillä pääsiäinen on tavallisesti mennyt lasten syntymäpäiviä juhliessa eikä tämäkään vuosi tee poikkeusta.

 

Pääsiäisen väri on keltainen

Pääsiäinen on kukkakaupoille kiireinen sesonki, joka näkyy kukkavalikoimissa sekä valmiissa asetelmissa. Vierailin keskiviikkona Viherlandialla, ja pääsin tutustumaan tarkemmin pääsiäisen kukkavalikoimaan. Tässä teille kuvatulva ihanista pääsiäisen kukka-asetelmista vinkkien kera.

Tärkeimpänä pääsiäisen kukissa esiin nousi keltainen väri. Oli keltaisia narsisseja, tulilatvoja, hyasintteja, orkideoja, tulppaaneja, ruusuja, neilikoita, kalloja, leinikkejä, vahakukkia ja ihmepensaan oksia. Kaikki loistivat keltaisena, ja vaikka ulkona kovin talviselta näyttääkin, niin Viherlandian sisällä vallitsi kyllä kevät. Keltaisen ohella nähtävissä oli myös violettia sekä limeä, jotka sopivat hyvin pääsiäiseen ja keltaiseen väriin, ja näitä värejä yhdistelemällä saadaan aikaiseksi näyttäviä asetelmia.

 

Höyhenet ovat kauniita kukkien seassa

 

Erilaiset vihreät yhdistettynä keltaiseen saavat aikaan näyttävän kokonaisuuden

 

Lila sopii hyvin yhteen keltaisen kanssa.

 

Lime on värinä keväisen raikas.

 

 

 

Materiaalit asetelmissa

Asetelmat, joita ostetaan koristamaan juhlapöytää ja viedään tuliaisiksi, koostuvat pääsiäisenä keltaisten kukkien lisäksi luonnonmateriaaleista. Kukkien joukkoon lisätään hedelmäpuiden oksia, pajunkissoja ja erilaisia heiniä. Risuista saa muotoiltua kauniin linnunpesämäisen pohjan kukkakimpulle. Myös perinteisiä munakoristeita, sulkia ja tipuja näkyi kukkakimpuissa ja asetelmissa.

 

Risuista saa muotoiltua linnunpesämäisen pohjan asetelmaan.

 

Risuista muotoiltu kehys kimpussa sopii hyvin kevääseen ja pääsiäiseen.

 

Tiput, kukot, munat ja puput kuuluvat pääsiäiseen.

 

 

 

Pääsiäisen pöytäkoristeet

Viherlandian floristi Sirpa Lohikallio neuvoi, että pöytäkoriste on helppo koota kukkasieneen, joka pitää kukat pitkään hyvänä. Sieneen tökätään leikkokukkia sekä oksia rennolla otteella. Niistä voi tehdä korkeita ja näyttäviä ja pöydälle voi laittaa useammankin elementin. Pituutta asetelmiin saadaan erilaisilla köynnöksillä kuten muratilla tai eucalyptuksen oksilla. Sisalilla ja heinillä sieni saadaan piilotettua kauniisti.

 

Kukkasieneen saa tehtyä näyttäviä pöytäkoristeita.

 

Sienen saa peitettyä kauniisti heinillä, jotka näyttävät samalta kuin lumen alta paljastuva maa. Astia kierrätysmuovia.

 

Eucalyptuksen oksilla pöytäkoristeisiin saa lisää pituutta.

 

 

 

Pääsiäisen viherkasvit

Aina ei tarvitse käyttää pelkästään leikkokukkia vaan, myös viherkasveista saa kauniita pääsiäisistutuksia teemaan sopivalla ruukulla ja pääsiäiskoristeella. Pääsiäisen jälkeen koristeet poistamalla saa nauttia viherkasvista pitkään.

 

Myös viherkasvit voi koristella pääsiäisenä.

 

Käyttämällä asetelmissa viherkasveja, saa niistä iloa vielä pitkään pääsiäisen jälkeenkin.

 

 

 

Sipulikukat tuovat kevään

Sipulikukat ovat itselleni varma kevään merkki, ovathan ne ensimmäisiä kukkia, jotka lumien sulettua nostavat päätään mullasta. Lisäksi ne ovat erittäin monikäyttöisiä ja kestäviä koristeita. Viherlandian floristi Pia Hokkanen vinkkasi, että sipulikasvit pärjäävät hyvin ilman multaakin, joten niistä saa tehtyä vaikka taulun tai ovikranssin lävistämällä pestyn sipulin rautalangalla ja asettelemalla kehyksiin tai kranssipohjaan. Ja kauniita sipulikukat ovat pestyinä myös lasimaljakoissa.

Kukka-asetelmissa vain mielikuvitus on rajana. Vaihtoehtoja on todella paljon, ja erilaisia kukkia ja materiaaleja hyödyntämällä saadaan aikaiseksi mitä kauniimpia koristeita.

 

Trendikäs keltainen hyasintti sopii myös kimppuun yhdessä eucalyptuksen kanssa.

 

Kevät on sipulikukkien aikaa.

 

 

Kukkaistutukset ulos

Viherlandian puutarhuri Pirjo Kankainen kertoi, että pääsiäisenä alkaa monesti myös ulkokukkien kausi, kun ensimmäiset sipulikukat voi istuttaa ruukkuihin terasseille ja ovienpieleen. Narsissit, krookukset, helmililjat ja hyasintit kestävät pientä pakkastakin, joten niillä voi jo hyvillä mielin kaunistaa sisäänkäynnin. Sipulikukkia voi yhdistää ulkomuratin, orvokkien ja erilaisten havujen kuten sypressin, puksipuiden ja tuijien kanssa. Asetelmat kestävät hyvänä koko kesän ajan kausikukkia vaihtamalla.

 

Sipulikukat kestävät pientä pakkasta, joten ne voi jo istuttaa ulos ruukkuihin.

 

Yhdistelemällä sipulikukkia muiden kasvien kanssa, saadaan aikaan pitkäkestoisia ja näyttäviä istutuksia.

 

 

Vain mielikuvitus on rajana

Pääsiäisen kukkavalinta on siis ehdottomasti keltainen. Lajikkeita löytyy vaikka ja mitä. Erinäköisiä ja -kokoisia kukkia yhdistelemällä syntyy juuri omanlainen juhlapöydän koriste, tuliainen tai ulkoistutus. Perinteisten tulppaanien ja narsissien rinnalla kannattaa kokeilla rohkeasti näyttäviä  kerrottuja tulppaaneja sekä torvinarsisseja, joita löytyy niin leikkona kuin sipulikukkanakin. Tänä vuonna trendikäs valinta on keltainen hyasintti. Ja uutena tulokkaana upeasti keltaisena kukkiva huonevehka eli kalla, joka säilyy viherkasvina pääsiäisen jälkeenkin. Myös perhosorkideoista löytyy keltaisen, oranssin ja violetin värejä. Kukkia kannattaa yhdistellä erilaisiin vihreisiin, ja tässäkin saa olla luova. Yrtit, kuten rosmariini, näyttävät istutuksissa kauniillta ja lisäksi niistä saa napsia lehtiä ruokiin. Myös viherkasveista kannattaa leikata oksia ja asetella kukkien sekaan. Erityisen kauniita omasta mielestäni olivat hentolehtiset hienohelma sekä unelma ja erilaiset köynnöstävät pienilehtiset kasvit.

 

Kerrotut tulppaanit ovat näyttävän näköisiä avautuessaan.

Torvinarsissia saa myös leikkokukkana.

Huonevehka eli kalla on upea viherkasvi.

 

 

Suosittelen käyttämään floristien ammattitaitoa kukka-asetelmien kanssa. Heiltä löytyy paljon ideoita ja näkemystä sekä ammattitaitoa loihtia vaikka minkälaisia pöytäkoristeita tai kimppuja juhliin ja viemisiksi. Viherlandiassa myös kukkien kirjo on erittäin laaja, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Itselle lähti kotiinviemisiksi keltainen hyasintti, josta teen jonkun pienen yksinkertaisen koristeen pöytään. Ensi viikolla täytyy myös ostaa vielä joitakin sipulikukkia ovenpieleen.

Viherlandia on avoinna koko pääsiäisen, joten pääsiäskukat ehtii hyvin käydä hakemassa. Tarkemmat aukioloajat löydät Viherlandian sivuilta.

 

 

Yhdistelemällä leikkokukkia, viherkasveja ja oksia saadaan aikaan näyttävä kimppu.

 

Erilaisia keltaisia kukkia yhdistelemällä syntyy kaunis pöytäkoriste.

 

Asetelmia voi tehdä esimerkiksi erilaisiin koreihin, vanhoihin kattiloihin tai lasiastioihin.

 

 

 

Aurinkoista keväänodotusta!

 

 

Ota seurantaan myös Kotitalosta blogin Instagram sekä Facebook, niin pysyt paremmin mukana jutuissa.

 

Kommentit

 • Marja

  Tulen ihan hulluksi kun näen noin ihania kukka-asetelmia!

   0
  • Maria

   Kannattaa vierailla Viherlandiassa katsomassa lisää upeita asetelmia. Siellä saattaa vierähtää tunti jos toinenkin ihaillessa kaikkea 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.