VALIKKO
6.9.2019 10:50

Phantom – Oopperan kummitus Jyväskylän kaupunginteatterissa

Kaupallinen yhteistyö: Jyväskylän kaupunginteatteri

*Liput saatu näkyvyyttä vastaan

Kuva: Jyväskylän kaupunginteatteri

 

Jyväskylän kaupunginteatterissa saa lauantaina ensi-iltansa musikaali Phantom – Oopperan kummitus. Kävin katsomassa musikaalin eilen ennakkonäytöksessä. Päällimmäisenä fiiliksenä esityksestä jäi varmaan hämmennys. Olihan esitys upea koreografioineen, tehosteineen sekä lavasteineen, mutta silti minua se ei täysin sytyttänyt. Tällaisena realityn rakastajana Oopperan kummitus oli ehkä itselleni vähän liikaa. Liikaa kaikkea. Ja tämä tosiaan vain minun mielipiteeni. Esityksessä ei sinänsä ollut mitään vikaa, kaikki näytti ja kuulosti upealta, ongelmana itselleni oli liika teatraalisuus sekä se, että en päässyt täysin tarinan sisälle. Ehkä se oli liian pintapuolinen raapaisu itselleni ei niin tutusta tarinasta. Jotkut kohtaukset olisi voineet olla tiivistetympiä, osa taas intensiivisempiä. Olisiko esimerkiksi ollut mahdollista, että lavalla olisi tapahtunut enemmän samaan aikaan. Olisiko se tuonut enemmän syvyyttä tarinaan.

Oopperan kummitusta kutsutaan eniten esitetyksi musikaaliksi, joka ei ole koskaan saanut ensi-iltaansa Broadwaylla. Musikaalista on tehty yli 1000 esitystä eri puolilla maailmaa. Pariisin oopperan kummitus on tarina siitä, kuinka musiikki voi yhdistää sielut ja siitä, kuinka kiehtovaa ja vaarallista täydellisyyteen pyrkiminen ja musiikillinen kunnianhimo voi olla. Toisaalta se on tarina sielujen yhteydestä ja toisen täydellisestä hyväksymisestä. Se on kasvutarina, kauhukertomus ja yltiöromanttinen aikuisten satu. Tarina alkaa siitä, kun nuori kadulla laulava tyttö löydetään ja lähetetään koelauluun oopperaan. Tämä tapahtuu samana päivänä, jolloin oopperan johtajat ovat vaihtumassa. Erotettu johtaja on suojellut oopperan kellarissa asuvaa mielipuolista ja kasvoiltaan epämuodostunutta kummitusta, joka rakastuu tyttöön ja alkaa opettamaan tätä laulamaan. (Lähde: Jyväskylän kaupunginteatteri)

Esityksessä oli upeat lavasteet, valot sekä erikoistehosteet. Laulu ja musiikki kuulostivat mahtavalta. Osa kohtauksista oli mukaansatempaavia ja jännittäviä, osa kohtauksista taas sai minut miettimään seuraavan viikon ruokalistaa. Toisaalta tämä oli vasta ensimmäinen esitys yleisölle, joten varmasti esitys toisensa jälkeen esitys hioutuu luonnollisemmaksi ja rennommaksi. Se näissä ammattilaisteattereissa kuitenkin on hyvä puoli, että näyttelijöiden puolesta ei tarvitse jännittää, että he epäonnistuvat, he ovat selkeästi ammattilaisia, jotka pystyvät tarvittaessa improvisoimaan jäätymättä tilanteessa. Katsojana voi vaan istua, rentoutua ja ihailla. Erittäin suuri arvostus myös muille tekijöille, jotka eivät näy lavalla. Esityksen valomaailma esimerkiksi herätti näytelmän eloon, musiikki vei tarinaa koko ajan eteenpäin, lavasteet antoivat esitykselle uskottavan taustan, ja lavasteiden vaihdot oli millintarkasti mietittyjä. Asut elävöittivät hahmoja. Näistä kaikista rakentuu ehjä ja uskottava kokonaisuus, josta yleisö saa nauttia.

Lopussa seisoen taputtava yleisö kertoi varmasti niin näyttelijöille kuin muillekin tekijöille, että tässä on onnistuttu. Menkää ihmeessä katsomaan ja kokemaan Phantom – Oopperan kummitus, on se näkemisen arvoinen kokemus. Ja teatterissa on muutenkin aina ihan omanlaisensa fiilis, siitä kannattaa käydä säännöllisin väliajoin nauttimassa.

 

Phantom – Oopperan kummitus ensi-ilta lauantaina 7.9. klo 19.
Lisätietoa tulevista esityksistä Jyväskylän kaupunginteatterin sivuilta.

 

Phantom jklteatteri

Kuva: Jyväskylän kaupunginteatteri

Phantom jklteatteri

Kuva: Jyväskylän kaupunginteatteri

Phantom jklteatteri

Kuva: Jyväskylän kaupunginteatteri

Phantom jklteatteri

Kuva: Jyväskylän kaupunginteatteri

 

(Kuvat: Jyväskylän kaupunginteatteri)

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.