VALIKKO
11.5.2019 01:18

Pihan kauneimmat kukkijat

Kaupallinen yhteistyö: Viherlandia

 

Etsitkö viimehetken lahjavinkkiä äitienpäiväviemiseksi? Mitä jos tänä vuonna perinteisen kukkakimpun sijaan veisitkin kukkivan pensaan tai puun, joka ulos istutettuna ilahduttaisi monen vuoden ajan. Kävin tällä viikolla taas Viherlandialla, ja tällä kertaa tutustuin alppiruusuihin sekä pihan kukkiviin puihin. Ja täytyy sanoa, että mieli teki ottaa useampikin kasvi mukaan lähtiessä. Oppaana minulla toimi Viherlandian puutarhuri Kati Kivelä, joka lyhyessä ajassa antoi kattavan esittelyn aiheesta. Tehdään siis pikakatsaus alppiruusujen sekä kukkievien puiden maailmaan.

 

Alppiruusut

 

Alppiruusut ovat ikivihreitä pihan kauneimpia kukkijoita. Toukokuun lopulta kesäkuulle ajoittuva kukinta saa alppiruusut notkumaan runsaiden kukkien painosta. Ne loistavat perinteisesti valkoisen ja roosan väreissä, mutta jalostuksen myötä myös väriskaala on laajentunut. Tämän kevään uusia lajikkeita ovat mm. “Merja”, “Lumotar”, “Erja”, “Pernilla” sekä upea kerrottukukkainen, pinkki “Double Kiss”. Itse ihastuin persikanvärisin kukin kukkivaan “Merjaan”, joka jää täysikasvuisenakin alle metrin korkuiseksi, ja mietinkin jo, mihin saisin sen pihassa mahdutettua. Nämä uudet lajikkeet ovat tosiaan pienikokoisia, eivätkä kasva paljon metriä korkeammaksi, joten ne sopivat hyvin pieniinkin pihoihin.

Perinteisiä lajikkeita, jotka ovat Suomessa jalostettuja, löytyy myös useampia, ja niitä on mahdollista ostaa pienenä ja jo vähän isompanakin taimena, jos ei kasvua ei jaksa odotella. Lajikkeet voidaan jakaa kolmeen ryhmään: kookkaat, keskisuuret sekä matalat lajikkeet. Kookkaat lajikkeet tarvitsevat paljon tilaa ympärilleen, jotta pääsevät oikeuksiinsa. Uusimpia lajikkeita ovat viime vuodelta “Unelma” sekä “Kristiina”. Mielenkiintoinen uutuus on myös viime vuonna ensimmäistä kertaa myynnissä ollut, pieni, hieman varpukasvia tai puksipuuta muistuttava “Bloombux”, joka on kääpiöversio alppiruususta. Tykkäsin tästä minialppiruusustakin todella paljon, ja se sopisi kivasti yhteen jonkun isomman alppiruusun kanssa.

 

Istutus ja hoito

Alppiruusut ovat helppohoitoisia, kun ne istuttaa niille sopivaan ympäristöön. Kati Kivelä kertoi alppiruusujen viihtyvän tuoreessa ja mehevässä maassa pihan varjoisella puolella, ja ne istutetaan rhodomultaan. Alppiruusut eivät kaipaa hoitoleikkauksia, eivätkä tarvitse liioin kastelua tai lannoitusta. Riittää kun kastelusta huolehtii istututusvuotena ja todella paahteisella paikalla, ja lannoitteeksi riittää rhodolannoite keväällä ja syyslannoite syksyllä. Alppiruusut ovat näyttäviä niin itsekseen kuin istutusryhmään istutettunakin. Ne ovat hyviä kavereita havuille, jotka viihtyvät myös happamassa maassa. Kukaan ei estä kuitenkaan yhdistelemästä alppiruusua myös kalkkipitoisessa maassa viihtyvien perennojen joukkoon, kunhan kaivaa alppiruusulle kuopan, jonka täyttää rhodomullalla. Alppiruusu ei vie elintilaa pihan muilta kasveilta, sillä täysikasvuisenakin sillä on hyvin pieni juuristo. Viihtyessään alppiruusut palkitsevat omistajansa joka kevät upein kukin.

 

Alppiruusuja löytyy useita eri lajikkeita, ja taimia voi ostaa joko pieninä tai vähän kookkaampina.

 

Tämän kevään uusia lajikkeita ovat mm. ”Merja”, ”Douple Kiss” sekä ”Lumotar”.

 

Alppiruusut ovat ikivihreitä, ja näyttävät kauniilta ennen kukintoakin.

 

Blooming Bux on alppiruusu minikoossa.

 

Viherlandia

”Douple Kiss” lajikkeen kukannuput ovat suuria. Alppiruusujen kukannuput muodostuvat jo edellisenä kesänä.

 

Viherlandia

Alppiruusu ”Mauritz” oli puhjennut jo kukkaan.

 

 

Kukkivat puut

 

Alppiruusujen ohella hyvä lahjavinkki äidille tai katseenvangitsija omaan pihaan on kukkiva puu. Kukkivia puita löytyy niin koriste- kuin hyötykäyttöönkin. Koristepuita ovat mm. Kurilienkirsikka, Japaninmagnolia, rungolliset syreenit sekä riippakoristeomenapuut. Hyötypuita taas mm. suklaakirsikka, kirsikkaluumu, persikka- sekä aprikoosipuu.

 

Koristepuut

Itse ihastuin saman tien tuohon Kurilienkirsikkaan. Viherlandialla heti sisäänkäynnin jälkeen havuihin yhdistettynä kukkiva puu näytti upealta. Kurilienkirsikka on hyvin herkkä ja vaatii suojaisan paikan, esimerkiksi seinän vierestä, viihtyäkseen. Se voi istuttaa myös ruukkuun ja talvettaa pakkaselta suojassa. Valkoinen runsas kukinta oli kyllä sen arvoinen, että menestymistä tälläkin vyöhykkeellä kannattaa kokeilla.

Toinen vaivan arvoinen puu on magnolia, joista japaninmagnolia on kestävä lajike, joka viihtyy täällä keskisessäkin Suomessa. Magnolia ei kuki välttämättä ensimmäisinä vuosina, mutta kärsivällinen pääsee nauttimaan suurista, valkoisista ja tuoksuvista kukinnoista myöhemmin. Sisustuskuvissa magnolianoksia näkee usein maljakoissa, joten mietin vaan, kuinka upea puu siitä tulisi pihalle, jos sen saisi menestymään.

Syreeni on perinteinen pihakasvi, joka on modernisoitu myös näyttäväksi rungolliseksi puuksi. Pikkysyreeni on alle parimetrinen ja jalosyreeni taas korkeampi ja näyttävämpi. Lähinnä koristekäyttöön tarkoitetut kauniisti roikkuvat riippaomenapuut ovat maksimikorkeudessaan jo ostettaessa. Ne kasvattavat riippuvia oksia maata kohden, ja ovat näyttäviä niin istutusryhmissä kuin itsekseenkin.

 

Hyötypuut

Jos kukkien lisäksi haluaa nauttia myös sadosta, niin kannattaa valita joku hedelmäpuu. Kevään kukinnan jälkeen ne tuottavat satoa loppukesästä. Esimerkiksi suklaakirsikka on pieneenkin pihaan sopiva puu tai pensas, joka keväällä täyttyy valkoisista kukista ja tuottaa suklaan värisiä makeita kirsikoita. Hieman vaativammalle puutarhurille, jolta löytyy pihasta jo kaikkea, voi ostaa persikka- tai aprikoosipuun. Persikka kukkii vaaleanpunaisin isoin kukin ja aprikoosi valkoisin pienin kukin.

 

Kurilienkirsikka on kukkiessaan näyttävä pieni puu, joka sopii kivasti tuomaan väriä havuryhmään.

 

Kurilienkirsikoiden oksat ovat täynnä kukkia. Lehdet ilmestyvät vasta kukinnan jälkeen.

 

Viherlandia

Runsas kukinta houkuttelee myös pölyttäjiä paikalle.

 

Viherlandia

Kurilienkirsikka on herkkä puu, mutta viihtyessään takuulla katseenvangitsija pihalla.

 

Japaninmagnolia ei kuki heti ensimmäisinä vuosina, mutta kärsivällinen pääsee nauttimaan suurien valkoisten kukkien tuoksusta keväisin.

 

Rungolliset jalosyreenit sopivat puiksi pieniin pihoihin. Ne on vartettu parin metrin mittaisiin runkoihin.

 

Viherlandia

Riippakoristeomenapuiden oksat taipuvat luonnostaan alaspäin.

 

Suklaakirsikka on toukokuun alussa vielä nupuilla, mutta pikku hiljaa kauniit valkoiset kukat avautuvat.

 

Viherlandia

Kirsikkaluumu ”Punainen Paroni” kukkii kauniisti keväällä ja tuottaa makeita luumuja syötäväksi syksyllä.

 

Persikka kukkii upein vaaleanpunaisin kukin. Puu sopii vaativammalle harrastajalle, joka kaipaa haastetta.

 

Aprikoosin kukinta on kauniin hento ja valkoinen. Persikan rinnalla uusi erikoisuus, jonka talvehtimisesta näillä leveysasteilla ei ole vielä paljon tietoa.

 

Valitsitpa kasveja äidin pihaan tai omaasi, niin kannattaa käydä kartoittamassa lajienkirjoa puutarhoilla. Viherlandialla on esimerkiksi uskomaton määrä eri kasveja ja lajikkeita, joista varmasti löytyy omien mieltymysten mukainen ja omaan pihaan sopiva kasvi. Puutarhureiden ammattitaitoa ei voi liiaksi kehua. Riittää, kun kertoo mitä hakee ja mihin, niin he osaavat ehdottaa sopivia lajeja. Kannattaa ehdottomasti hyödyntää heidän osaamisensa.

 

Itse meinasin suunnata vielä äitienpäiväostoksille Viherlandialle, ja ehkä yllätän oman äidin lisäksi itsenikin jollain kivalla kukkivalla puulla. Rusakon tuhoaman koristeomenapuun tilalle pitäisi meidän patiolle nimittäin saada joku uusi kiva keväisin kauniisti kukkiva puu.

 

Viherlandia on avoinna tänään lauantaina 9-18 ja äitienpäivänä klo 10-18, joten hyvin ehtii poikkeamaan vielä ostoksilla.

 

Seuraathan Kotitalosta -blogia myös Instagramissa sekä Facebookissa.

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.