VALIKKO
30.8.2018 07:00

Pihaprojektina patio takapihalle

 

Meidän kesän 2018 pihaprojekti on tässä: takapihan patio. Parinkymmenen neliön kokoinen kivetys, joka palvelee grillaus- sekä oleskelupaikkana. Muutama viikko siinä vierähti, kun poistettiin alueelta nurmikko, mies kärräsi kottikärryillä hiekkaa tilalle ja minä naputtelin laattoja paikalleen. Ja tämä kaikki tietenkin paahtavimpien helteiden aikaan. Tuohon takapihalle paistaa koko päivän aurinko, joten oli muuten ihan hiton kuumaa hommaa.

 

 

Vielä alue on vähän autio. Haluaisin tuon grillin luokse jonkun laskutason grillattaville, ja mahtuisihan tuohon vielä aurinkotuolikin, jossa en kuitenkaan ikinä ehtisi istuskella.

 

 

Pieni nuotiopaikka on vielä koekäyttämättä, mutta siinä voisi joku ilta paistaa lasten kanssa vaikka vaahtokarkit. Tulisija löytyi Minimanista, ja istuinpöllit sain isältäni. Niihin olikin ehtinyt jo jotkut pienet taiteilijat piirrustelemaan liiduilla, itse mietin vielä maalaisinko pöllit vai antaisinko niiden harmaantua tuossa rauhassa.

 

 

Pation myötä kapealla takapihalla on nyt joku funktio. Aiemmin alue oli pelkkää nurmea, eikä siellä tehty muuta kuin leikattiin nurmikkoa. Kivetyksen myötä grillinkin sai kätevämmälle paikalle grillausta ajatellen. Aiemmin istuttamani koristeomenapuu oli juuri oikealla kohdalla ja osui juuri yhden laatan kohdalle. Puu kärsi viime talvena rusakon hyökkäyksen, mutta näyttäisi kuitenkin olevan paranemaan päin. Ehkä taas ensi keväänä pääsen taas nauttimaan sen kauniista vaaleanpunaisista kukista.

 

 

Patio tuli vähän korkeammalle mitä ensin ajattelin. Olin ajatellut sen olevan maantasalla, mutta terassia varten valetut betonianturat olivatkin sen verran korkealla, että niiden mukaan piti mennä. Tein sitten muutaman askelman portaat sekä nurmikon reunasta kaivamistani laudanpätkistä pienen istutusaltaan pation kylkeen. Istutin siihen nyt äidiltä saamiani kuunliljoja, mutta luultavasti ensi vuonna vaihdan ne johonkin ihaniin korkeisiin, ja tulessa kahisevin heiniin.

Tältä kesältä isommat pihaprojektit on nyt tehty, ja enää on vuorossa sadonkorjuu sekä pihan valmistautuminen talven viettoon.

 

Kotitalosta blogi on myös Instagramissa sekä Facebookissa!

Kommentit

 • Nimetön Kati

  Onko vinkkejä siihen, miten tuon rinteessä olevan kivikasan saisi pidettyä rikkaruohottomana? Tai onko teillä siihen jotain suunnitelmia? Vähän samanlaista haastetta mielessä.

   0
  • Maria

   Voi kun olisikin.. Kivirinne on rakentajamme tekemä, ja nuo kivet on vain pistetty rinteeseen ilman mitään suojia. Meidän naapuri viime kesänä otti kivet pois ja pisti suodatinkankaan alle, auttoi se ainakin yhden kesän ajan hillitsemään rikkaruohoja, mutta toisaalta, kun niitä siemeniä tulee myös ylhäältä päin, niin ei taida pidempään tuo suodatinkangaskaan toimia. Mitään täysin läpäisemätöntä esim muovia ei viitsi rinteeseen laittaa sadevesien takia. Minä olen uskollisesti kiipeillyt rinteellä ja nyppinyt pahimmat käsin. (ja maksanut välillä lapsille, että he keräävät niitä :D)
   Olen myös miettinyt, jos tuohon istuttaisi jotain köynnöstä, esim villiviiniä, joka vähän peittäisi rikkaruohoja, mutta siitäkin tulee lehteä ja roskaa taas kamalasti. 5 vuotta olen tuon kanssa tuskaillut, enkä ole vielä hyvää keinoa rikkaruohoille keksinyt, valitettavasti. Joten neuvoja vailla itsekin 🙂

    0
  • Maria

   Ja tuli vielä mieleen, että Hyvinkään asuntomessuilla vuonna 2013 oli tehty tuon kaltainen rinne yhteen pihaan. Olisi kiva tietää, kuinka se on tehty ja miltä näyttää nykyään 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.