VALIKKO
27.1.2017 09:45

Iltaravit Killerillä lapsiperheen näkökulmasta

Kaupallinen yhteistyö: Killerin Ravirata

Sain Keskisuomalaisen kautta mahdollisuuden lähteä tutustumaan raveihin, ja täysin ummikkona, olihan se lähdettävä katsomaan, minkälaista siellä raveissa sitten on. Paikkana Jyväskylässä sijaitseva Killerin ravirata ja kohteena Toto4 ravit maanantai-iltana. Lähdimme tapahtumaan koko perheen kesken, sillä halusin saada vähän näkökulmaa siitä, millaista lasten kanssa raveissa on, ja voiko heidän kanssaan siellä ylipäätään käydä vai onko ravit täysin aikuisten maailma. Ja täytyy sanoa, että yllätyin positiivisesti siitä, kuinka hyvin lapset on raveissa huomioitu. Paikanpäältä löytyi poniratsastusta lapsille, keppihevoskerhoa sekä peuhula, johon lapset voi jättää valvotusti leikkimään.

Paikan päälle saavuttuamme pääsimme vierailemaan tallin puolella katsomassa myös sitä ravimaailman yleisölle näkymättömämpää puolta eli mitä tapahtuu, kun hevonen ei ole radalla. Oppaanamme toimi Killerin toimistosihteeri Taina Markkanen, joka ihanan kärsivällisesti vastaili meidän, ehkä paikoin ”tyhmiinkin”, kysymyksiimme raveihin liittyen. Ravit olivat ilta-ravit, joten ravien mittakaavassa kyseessä olivat pienet ravit. Mukana oli tälläkin kertaa kuitenkin toistasataa hevosta, joten kuhina tallin puolella oli sen mukainen. Hevosia huollettiin, varustettiin, lämmiteltiin ja valmisteltiin kisoja varten. Jokainen hevonen osallistuu illan aikana ainoastaan yhteen lähtöön, mutta miten paljon hommaa vaatiikaan tuon yhden lähdön valmistelu sekä jälkityöt. Tallin puolella oli valtavasti pilttuurivistöjä, hevoskuljetusautoja ja -kärryjä, ihmisiä, hevosia sekä löytyi sieltä oma tallikahviokin.

Tallikierroksen jälkeen pääsimme poniratsastuksen kautta uudistuneeseen Pegasus ravintolaan, jossa tämän vuoden alussa on aloittanut Aki Kantelisen luotsaama Le Qulkuri. Tarjolla ravintolassa oli buffet, jossa pääsi 15 euron hintaan syömään maistuvan ateriakokonaisuuden. Ja tästä buffetkokemuksesta täytyy kyllä antaa täydet pisteet. Tunnustan, että en yleensä pidä buffeteista ja odotukset niitä kohtaan eivät ole kovinkaan suuret. Paljon kerralla valmistettua ruokaa, joka seisoo noutopöydässä useita tunteja ja näyttää ja maistuu siltä. Tällä kertaa piti kuitenkin pyörtää mielipiteensä ja yleistykset buffeteista. Nyt oli nimittäin erinomainen kokemus. Tarjolla oli kolmea erilaista salaattia; vihersalaatti, savulohi-pastasalaatti sekä waldorffin salaatti. Kaikki ruoat olivat tuoreita ja maistuivat erinomaiselta. Pääruokana oli paahdetut perunat, ylikypsää härkää jallukermakastikkeessa sekä wingsejä. Vaihtoehtona löytyi myös kasvisvaihtoehto. Aivan loistavan makuisia kaikki, jopa nuo paahdetut perunat, jotka yleensä kierrän kaukaa niiden koostumuksen ja maun vuoksi, mutta nyt otin lisää. Ja erityismaininta vielä foccacialle, joka oli jotain aivan muuta, mitä olen aikaisemmin maistanut. Lapsetkin olisivat hakeneet sitä vaikka kuinka paljon lisää.

Ravintolassa oli todella ystävällinen palvelu ja erityisruokavaliot otettiin hienosti huomioon. Meidänkin 2-vuotias, joka ei pysty käyttämään maitotuotteita, sai ihan oman lautasellisen varta vasten hänelle paistettuja wingsejä pöytään.

Ehdottomasti suosittelut täältä Pegasukselle ja Le Qulkurille. Heidän ravintolansahan sijaitsee raviradan lisäksi Jyväskylän Lutakossa, ja tämän kokemuksen jälkeen, on ehdottomasti käytävä testaamassa myös tuo Lutakon paikka.

Niistä itse raveista sitten. Olihan se tosiaan ihan oma maailmansa, johon sisälle pääseminen vaatisi useamman käyntikerran. Raviyhteisö on varmasti jossain määrin oma pieni yhteisönsä, jossa kaikki tuntevat toisensa. Meidät otettiin kuitenkin todella kivasti vastaan, neuvottiin, kerrottiin ja opastettiin. Tallin puolella kohtasivat ajajat, kasvattajat ja hevosihmiset. Katsomossa hevosista ja hevosurheilusta sekä pelaamisesta kiinnostuneet ihmiset. Paikalla oli niin pariskuntia, kaveriporuikoita kuin itsekseenkin saapuneita, pelaamiseen keskittyneitä henkilöitä. Yllätys olikin, että ravit eivät ole vain tietyn ihmisjoukon tapahtuma vaan mukaan mahtuvat kaikki, ikää ja sukupuolta katsomatta.

Ja onhan se nyt vaikuttava näky, kun 40-50 km/h rynnistävä hevoslauma jylistää ohi, lumen lentäessä kavioista. En ihmettele, että tämä laji ja harrastus imaisee mukaansa niin lajin harrastajat kuin yleisönkin. Vielä kun tähän lisätään pelien tuoma jännitys ja voittomahdollisuus, niin onhan siinä jo viihdettä riittämiin.

Ruokailun jälkeen veimme lapset vähäksi aikaa lasten Peuhulaan, johon tosiaan sai lapset jättää valvotusti leikkimään. Kaksi hoitajaa leikkivät ja pelaavat lasten kanssa ja katsovat heidän peräänsä, jolloin vanhemmat pystyvät helpommin keskittymään ravien seuraamiseen. Minun keskittyessäni aistimaan tunnelmaa, ottamaan valokuvia ja katsomaan raveja, mieheni halusi kokeilla pelaamista ja hyvinhän se onnistui ensikertalaiseksi, ja voittoakin tuli. Ehkä tosin kyseessä oli se kuuluisa aloittelijan tuuri, sillä vaatiihan tuo pelaaminen ja ennen kaikkea voittaminen tuurin lisäksi myös tietoa ja taitoa. Pitää tietää niin hevosista kuin ajajistakin, ja ottaa riskejä.

Ravit olivat kaikenkaikkiaan mukava kokemus lapsiperheelle ja suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, jos on yhtään kiinnostusta hevosia ja urheilua kohtaan. Helmikuussa on taas mahdollista päästä seuraamaan iltaraveja Killerille, ja koko vuoden totoravipäivät pääset katsomaan täältä. Ajankohtaiset uutiset päivittyvät Killerin Raviradan Facebook-sivuille, jota kannattaa myös seurata.

 

Kiitos vielä Keskisuomalaiselle ja Killerin raviradalle tästä kokemuksesta!

Kommentit

 • Anniina

  Qulkurin ruoat on niin hyviä! En tiennytkään, että se on myös Killerillä. Vaikuttaa siltä, että teillä oli kiva ravi-ilta 🙂

   0
 • EmiliaMaria

  Iltaravit on kyllä siitä hankalat, että ei lasten nukkumaanmeno/iltatoimiajan painaessa päälle ehdo nähdä kuin neljä tai viisi lähtöä, kun pitää jo lähtä kotiin. Siksi me käymmekin lasten kanssa usein lounasraveissa (kotiäitiyden hyviä puolia), jossa tunnissa ajetaan neljä lähtöä ja samalla voi syödä ja ehtii leikkipaikallekin. 🙂

  Tosin, oulussa ei ihan nuin hyvät fasiliteetit ole kuin killerillä, mutta leikkipaikka sentään löytyy ja ruokakin on melkein aina ok.

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.