VALIKKO
27.6.2018 08:00

Adrenaliinia arkeen Laajavuoren seikkailupuistossa

Kaupallinen yhteistyö: Seikkailupuisto Laajavuori

Jos etsinnässä on tekemistä tuleville kesäpäiville Jyväskylän seudulla, niin tässä yksi vinkki kaikille seikkailusta innostuneille lapsille ja aikuisille. Seikkailupuisto Laajavuori Jyväskylän keskustan kupeessa tarjoaa tekemistä kaiken ikäisille ulkoilusta, kuntoilusta sekä huimista seikkailuista pitäville. Minä lähdin lapsineni kokeilemaan puistoa yhdessä siskon perheen kanssa. Kokemus oli kyllä sen verran huikea, että suosittelen ehdottomasti muillekin.

Rehellisyyden nimissä todettakoon tähän alkuun, että vähän aikaa mietin, olenko minä oikea henkilö testaamaan seikkailupuistoa ja sen ratoja, jotka kulkevat monien metrien korkeuksissa puissa. Vielä paikan päälläkin mietin, että menenkö radoille ollenkaan vai annanko muiden testailla ratoja ja tyydyn itse kuvaajan hommiin vakaasti maan päällä.

Uteliaisuus kuitenkin voitti, ja joku mielenhäiriö, että uskaltauduin kokeilemaan. Ensimmäisenä testattiin helppo vihreä perherata, jonka menin lävitse miettien, mitä järkeä tässä hommassa on, ja miksi kiipeilen mahdottomalta tuntuvilla esteillä pitkin metsiä. Viereinen, myöskin vihreä perherata numero kolme painettiin samoilla adrenaliineilla kuin ensimmäinen. Pienimmät lapset innostuivat myös junnuradan jälkeen testaamaan vihreää perherataa, ja suorittivatkin sen todella ketterästi ja rohkeasti läpi. Tässä vaiheessa itselle iski hirvittävä tarve päästä ylittämään itsensä vielä keskivaikealla sinisellä radalla. Sinisen radan jälkeen alkoivat voimat olla jo sen verran loppu, että metsäpuistosta takaisin alkuun vievät pitkät liu’ut olivat ainoat, mitä enää jaksoi.  Punainen sporttirata jäi siis vielä testaamatta puiston sulkeutumisen sekä kunnon loppumisen takia, joten tämän kesän aikana pitää lähteä haastamaan vielä mies radoille, hän kun ei tällä kertaa päässyt mukaan kiipeilemään.

Mukana seikkailupuisto Laajavuoressa meitä oli kaksi aikuista ja kuusi 4-13 vuotiasta lasta. Seikkailupuistosta löytyi sopivia ratoja meille kaikille, ja kolme tuntia kului kyllä vauhdilla. Kaikilla tuntui olevan hauskaa, ja oli kiva katsella lasten riemua heidän suorittaessaan esteitä junnuradoilla.

 

 

Mikä?

 

Laajavuoren hiihtokeskuksessa sijaitsevaan köysipuistoon on rakennettu pitkiä puusta puuhun kulkevia köysiratoja, joissa ylitetään erilaisia esteitä sekä lasketaan köysiliukuja. Lisäksi laskettelurinteiden alta löytyy tolppien varaan rakennettuja ratoja. Seikkailupuistosta löytyy 6 seikkailurataa yli 140 cm, 2 seikkailurataa yli 110 cm sekä 2 junnurataa alle 140 cm seikkailijoille. Lisäksi alueella on kolme harjoitusrataa,  joissa kannattaa aluksi käydä harjoittelemassa liukuja sekä valjaiden kiinnitystä vaijereihin. Ratojen yhteispituus on 2,2 kilometriä ja radoilta löytyy 31 köysiliukua, joista pisimmät 100 metriä. Tämän kesän uutuutena alueelle on  tulossa huikea, noin 250 metriä pitkä, laskettelurinteen poikki kulkeva köysiliuku, joka varmasti ottaa mahan pohjasta hurjapäisemmälläkin seikkailijalla.

Lähteäkseen seikkailupuistoon ei tarvitse olla atleettisen vartalon omaava kokenut kiipeilijä. Riittää, että on valmis haastamaan itsensä tasapainoa, hieman voimaa, notkeutta sekä uskallusta vaativissa radoissa. Ratoja löytyy helpoista perheradoista vaativaan sporttirataan, joten fyysistä kuntoa koetellaan kokeneemmiltakin urheilijoilta. Lisäksi lapsille löytyy omat radat, joissa aikuisen on helppo kulkea vierellä maata pitkin.

Oppaat, joita puistosta löytyy useampi, opastavat kiipeilijät alkuun ja opettavat vaijereiden käyttöä sekä käyttäytymistä radoilla. Lisäksi apua voi kysyä kesken radan, ja tarvittaessa radan voi keskeyttää, jos alkaa tuntumaan liian haasteelliselta. Oppaat osasivat tsempata puistossa liikkujia todella hyvin, ja auttoivat niin isoja kuin pieniäkin vaikeiden paikkojen yli.

 

 

Miksi?

 

Tämä kysymys oli itsellä mielessä, kun ensimmäisellä radalla kiipeilin kapeita vaijereita myöten. Kuinka kukaan voi nauttia siitä, että pelkää koko ajan tippuvansa esteiltä, jotka huojuvat ja näyttävät siltä, että niitä on mahdotonta ylittää. Vastaus kysymykseen selvisi itselleni toisen radan jälkeen, itsensä ylittäminen haastavissa paikoissa ja korkeanpaikan ja tippumisen pelon voittaminen oli hieno tunne, joka sai endorfiinit liikkeelle, ja halun ylittää itsensä toistamiseen.

Kiipeily on liikuntamuoto, joka on samalla hauskaa että haastavaa. Se kehittää lihaskuntoa monipuolisesti, ja tekee hyvää myös henkiselle hyvinvoinnille. Tämä paikka kannattaa kokea jo pelkästään siksi, että pääsee haastamaan itsensä sekä ylittämään pelkoja, se tässä paikassa kuitenkin on se juttu.

 

 

Kenelle?

 

Itse voisin suositella kokemusta lähes kaikille iästä tai kunnosta riippumatta, heillekin, jotka miettivät, uskaltavatko lähteä kiipeilemään monien metrien korkeuksiin. Kannattaa ainakin kokeilla, voi yllättyä positiivisesti, niin kuin minulle kävi. Lasten junnuradat tarjoavat haastetta pienemmille lapsille. Meidän metrin pituinen 3-vuotias kiipeili esteillä todella ketterästi ja selvästi nautti kiipeilystä. Kahdelle vihreälle perheradalle pääsee kaikki yli 110 cm kiipeilijät, ja vaikka aluksi itsestä tuntui, että perheradat olisivat liian haastavia meidän 6-vuotiaalle, niin ketterästi ja rohkeasti hän radan kuitenkin selvitti. Radalla oli hieno seurata, miten lapsetkin rohkaistuivat kokeilemaan esteitä vaikka heitä kovasti jännittikin.

Sininen keskivaikea rata tuntui itselle fyysisesti haastavalta varsinkin kun menimme sen läpi vasta ihan viimeisenä, joten uskon, että kovempikuntoisille riittää haastetta punaisella sporttiradalla, ja myöhemmin kesällä laskettelurinteen poikki kiitävä köysiliuku tarjoaa jännitystä varmasti kaikille.

 

 

Mitä pitää tietää ennen puistoon menoa?

 

Aiempaa kokemusta kiipeilystä ei tarvita, paikan päällä olevat oppaat auttavat valjaiden sekä vaijereiden kanssa. Mukaan kannattaa ottaa rennot vaatteet, jotka saavat likaantua, ja jalkaan hyvät kengät. Hanskat ovat ihan ehdoton juttu. Jos itseltä ei löydy esimerkiksi työhanskan tyylisiä, kiipeilyyn soveltuvia hanskoja, voi ne ostaa myös paikanpäältä. Seikkailupuistoon voi ilmoittautua ennakkoon, ja täyttää seikkailusopimuksen jo etukäteen netissä.

 

 

Tämä oli kyllä hieno kokemus, josta jäi hyvä mieli. Ylitin itseni niin monta kertaa, että yllätyin ihan itsekin. Alun epävarmuus vaihtui mahtavaan fiilikseen, joka saa menemään puistoon toistekin. Samana iltana ja seuraavina päivinä huomasi kyllä lihasten tehneen töitä, niidenkin joiden olemassaolon olin jo unohtanut. Ja lapset tykkäsivät myös, kysyivät heti seuraavana päivänä, että koska mennään uudestaan. Katsotaan sitten, kun äitiä ei satu enää ihan joka paikkaan.

 

 

Seikkailupuisto Laajavuori on avoinna lokakuuhun saakka, joten seikkailemaan ehtii vielä hyvin. Ja myöhemmin kesällä tulevaa noin 250 metrin köysiliukua kannattaa ehdottomasti käydä testaamassa paikan päällä.

 

Lisätietoa Laajavuoren seikkailupuistosta löydät täältä.
Tarkista puiston hinnasto ja aukioloajat.
Seikkailusopimuksen pääset täyttämään ennakkoon täällä.

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.