VALIKKO
18.8.2016 09:09

Seinäjoen Asuntomessujen pihat Osa 2: istutusaltaita ja luonnonkiviä

Vieläkö pihajutut ja asuntomessut jaksavat innostaa? No tässä niitä kuitenkin taas tulee, asuntomessujen pihajuttuja. Alkusyksyhän on puutarhoissa ja pihoissa mitä parhainta istutusaikaa, mikäli saadaan tänä vuonna ihan normaali talvi, niin kasvit ehtivät vielä hyvin juurtua selvitäkseen talvesta ja mikä parasta, taimia saa tällä hetkellä hyvillä alennuksilla, joten jos syksyn istutukset eivät onnistukaan, ei harmita ihan niin paljon.

Tällä kertaa luvassa asuntomessupihojen istutusaltaita sekä luonnonkiviä. Olen itse juuri rakennellut pihaan istutusallasta luonnonkivistä, ja nyt mietinnässä ovat kasvivalinnat, joka ei ihan helppo homma olekaan tällaiselle pihanlaittajalle, jolla on enemmän suunnitelmia ja unelmia kuin taitoa toteuttaa niitä.

Asuntomessupihoissakin huono puoli on se, että kasvit ovat vasta istutettuja ja siksi aivan pieniä, joten ainakin itselläni on hirvittävän hankala hahmottaa, miltä se tulee näyttämään.

Itse haaveilen omaan istutusaltaaseeni havujen ja valkoisten, koko kesän ajan kukkivien, kukkien modernia ja pelkistettyä ilmettä. Siis jotain ikivihreää, joka ihastuttaa myös talvella, jotain, joka aloittaa kukintansa heti keväällä, viimeistenkin lumien sulettua maasta, kesän ajan pihaa kaunistavaa pensasta ja syksyllä viimeiseen asti kukkivia kasveja. Ja sitten nämä kaikki vielä aseteltuna sillä tavalla järkevästi, ettei ne näytä siltä, että ovat vain tökätty multaan. Helppoa, eikö?

Asuntomessuilla oli myös paljon ikivihreää havua myös istutusaltaissa. Ja tätähän meillä Suomen olosuhteissa kannattaisi enemmän suosiakin. Ne kauniit kukat ja lehtikasvit kun eivät kuitenkaan viheriöi kuin sen muutaman kuukauden vuodessa, muu aika on pimeää, synkkää ja ruskeaa, joten ikivihreät havut tuovat kivaa väriä koko vuodeksi.

Asuntomessuilla oli myös käytetty monessa paikkaa valkoista pientä kiveä katteena. Ihanan näköistä kun se puhtaan valkoisena kylpi kilpaa auringon kanssa, mutta vähän ajan päästä, en tiedä onko enää niin kaunista…istutusallas istutusallas istutusallas istutusallas istutusallas Istutusallas istutusallas

 

Myös luonnonkiviä oli asuntomessuilla käytetty ihanan paljon. Niitä oli yhdistetty istutusten kanssa, käytetty rajaamiseen tai katseenvangitsijana pihan keskeisellä paikalla. Itse olen nyt ihastunut luonnonkiviin ihan täysin, ja voisin oikeastaan peittää koko pihan kivillä. Mikä määrä luonnonkiviä alkaa sitten olemaan liikaa? 😀 Oli myös kiva huomata, että pihoissa oli pienten kivien ohella käytetty myös järkälemäisiä, luultavasti omalta tontilta rakennusaikana, löytyneitä kiviä. Voi kumpa olisin itsekin aikoinani tajunnut pyytää jättämään muutaman ison kiven pihaan…

luonnonkivi luonnonkivi luonnonkivi luonnonkivi luonnonkivi

Kaikkein eniten itseeni teki kuitenkin vaikutuksen tämä Kotolan sisäänkäynti, jossa betonin ja luonnonkivien yhdistelmä teki sisäänkäynnistä todella kauniin ja erilaisen perinteiseen laatoitukseen tai asfalttiin verrattuna. Asuntomessut Asuntomessut Asuntomessut

Aivan ihana, sanon minä. Mitäs te tykkäätte?

Ja sitten niitä teidän lempikasvejanne. Mikä on kaunein kukka, pensas, puu? Mitä istuttaisitte omaan pihaanne?

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.