VALIKKO

Seinillä kiipeily sallittu!

Viime aikoina yhä useampiin koteihin asennetut puolapuut ja voimistelurenkaat ovat näkyneet paljon sosiaalisessa mediassa. Suomen Voimistelutuote on kantanut kortensa kekoon näiden liikuntavälineiden markkinoinnissa ja heidän mainoskampanjansa Facebookissa ovat olleet hyvin esillä. Mekin innostuimme puolapuista sekä voimistelurenkaista, ja päätimme ostaa ne lapsille joululahjaksi. (Okei, oikeasti unohdimme tehdä tilauksen tarpeeksi ajoissa, joten ne saapuivat vasta muutama viikko sitten, mutta sepitys pukin reestä pudonneesta paketista meni läpi.) Tilauksen teimme juurikin Suomen Voimistelutuotteilta, johon päädyimme kotimaisuuden sekä hienon markkinoinnin kautta. Parissa viikossa tuotteet saapuivat ovelle kannettuina. Pisteet myös Suomen Voimistelutuotteelle hienosta ja nopeasta asiakaspalvelusta. Nyt lastenhuonetta on reilun viikon ajan koristaneet nämä koulun liikuntatunneilta tutut välineet, joten tähän väliin on hyvä jakaa alun kokemukset.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voimistelurenkaat saimme kiinnitettyä ensin. Hieman mietitytti kiinnitys ja kattopuiden kantavuus, mutta ainakin toistaiseksi renkaat ovat pysyneet kiinni katossa, vaikka äitikin on innostunut muutaman voltin heittämään. Ohjeissa neuvottiin jättämään renkaiden molemmille puolille metrin verran tilaa, ja eteen sekä taakse pari metriä. Aika lailla nämä mitat täyttyivät, kun renkaat asennettiin huoneen keskelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puolapuut asensimme pienelle seinän pätkälle huoneen päätyyn. Tässä seinässä koolauspuiden jaot eivät osuneet puolapuiden kanssa yksiin, joten ostimme lautaa, joka maalattiin valkoiseksi ja kiinnitettiin seinän koolauksiin. Tämän jälkeen puolapuut kiinnitettiin lautaan. Ja tukevalta vaikuttaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun kaksi ei niin taitavaa kotinikkaria alkaa asentamaan jotain tällaista, on tietenkin kaikilla pelko siitä, että jotain kamalaa tapahtuu, mutta eipäs tapahtunutkaan. Puolapuut ovat tukevasti seinässä ja renkaat katossa, sähköt toimivat, vettä ei suihkunnut poratuista rei’istä ja kaikki ovat elossa 😀 Voin siis sanoa, että nämä ovat melko yksinkertaiset asentaa ja suosittelen myös niille, joilla se kuuluisa peukalo ei ole ihan oikealla paikallaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja sitten itse käyttökokemuksiin. Meidän lapset ovat olleet aina kovia kiipeilemään, hyppimään, roikkumaan ja temppuilemaan (niin kuin lapset nyt yleensäkin), joten tällaiset sisäaktiviteetit olivat tervetulleet. Nyt lapset saavat luvan kanssa kiivetä pitkin seiniä. Ja on hauska katsoa, miten nopeasti lasten motoriset taidot kehittyvät, kun he niitä päivittäin harjoittavat. Esimerkiksi 1-vuotias ei aluksi osannut nousta ensimmäistä puolaa korkeammalle, ja nyt hän kiipeää jo ylös asti (Alastulon kanssa olisikin sitten vielä vähän opeteltavaa.)  3- ja 5-vuotiailla taas on jo taitojen lisäksi itsesuojeluvaistoa, joten alkuun uudet temput hieman jännittävät, mutta miten ylpeä 5-vuotias olikaan, oppiessaan tekemään voltin renkaiden kanssa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Renkaissa ihan ehdoton juttu 1-vuotiaalle on keinuminen. Meidän taapero keinuisikin kyllä aina, jos saisi valita. Renkailla se onnistuu turvallisesti, kun ne ovat matalalla ja alla on suojapatja. Hyvin kyllä tuo pienikin osaa pitää kiinni, ja ilmoittaa haluavansa pois, sen sijaan, että irrottaisi vain kätensä. Keinumisen lisäksi isommat lapset pyörivät, liukuvat ja temppuilevat renkailla. Iltaisin saammekin monesti ihailla upeita esityksiä, joita he ovat päivän aikana harjoitelleet. Renkaissa kätevää on se, että niiden korkeutta pystyy säätämään helposti pikalukon avulla. Niinpä niitä saa helposti korkeammalle isompia varten ja matalemmalle, kun niissä haluaa vaikkapa keinua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Isompien lasten mielestä puolapuilla parasta on, kun niillä pääsee kiipeämään niin korkealle, katon rajaan saakka. Leuanvetotanko on hyvä roikkumista varten, ja miten jännittävää onkaan hypätä korkealta pehmeälle patjalle. Pienimmäinen ei onneksi kiipeä yksinään vielä ylös saakka, vaan hänelle riittää muutama askelma, ja pudottautuminen patjalle. Ja lasten mielikuvituksella puolapuilla onnistuu niin merirosvoleikit kuin vaikka pehmolelujen hyppykilpailutkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lasten leikkien lisäksi puolapuita ja voimistelurenkaita voi käyttää muuhunkin. Myös me aikuisetkin olemme päässeet venyttelemään ja tekemään lihaskuntoliikkeitä ja niitä voltteja. Ohjeita ja videoita löytyy paljon harjoituksiin, joten nyt tekosyyksi ei riitä, että ei ole aikaa eikä rahaa lähteä kuntosalille, kun harjoittelu onnistuu samalla lapsia silmällä pitäen. Lisäksi meidän 5-vuotias innostui puolapuista myös vaateripustimen ominaisuudessa ja monesti illalla valitseekin seuraavan päivän asukokonaisuuksia roikkumaan puolille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suosittelen puolapuiden ja renkaiden alle kunnon pehmusteita. Näin temppuilu on turvallisempaa. Meillä on väliaikaisena ratkaisuna superlonipatja, joka on suojattu lakanalla. Ei mikään paras ratkaisu, sillä eihän tuo lakana patjan suojana pysy lainkaan ja patjojakin pitäisi olla useampi, jotta pehmusteet riittäisi yhtäaikaa sekä renkaille että puolapuille. Tarkoituksena onkin etsiä suojaksi kaksi patjaa, jotka saa levitettyä lattialle niin, että pehmustavat yhtäaikaa sekä renkaiden että puolapuiden alustan. Ja tarvittaessa ne saa kasattua päällekkäin tai nostettua seinää vasten, kun käyttöä ei ole.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämän lyhyen kokemuksen jälkeen voin sanoa olevani tyytyväinen hankintaan. Lapsien tulee nyt liikuttua myös sisällä, jos on esimerkiksi niin kylmä, ettei pääse ulkoilemaan. He pystyvät turvallisesti harjoittamaan luontaisia kiipeämis-, hyppimis- ja temppuilutaitojaan. Ja meillä aikuisillakin on mahdollisuus venytellä ja kuntoilla kotona. Lisäksi renkaat ja puolapuut miellyttävät sisustuksellista silmääni. Puunväri tuo lastenhuoneeseen kaivattua lämpöä, ja se yhdistyy kauniisti valkoisiin seiniin, kattoon ja lattiaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Löytyykö muilta kotoa puolapuita tai voimistelurenkaita? Mitä teidän lapsenne tykkäävät niillä tehdä? Olisi kiva kuulla muidenkin kokemuksia ja löytää uusia käyttömuotoja. 🙂

 

Kommentit

 • Jenni

  Voi että, mä olen haaveillut näistä molemmista niin kauan! Meillä ei mun epäonnekseni ole tilaa, mihin näitä voisi järkevästi sijoittaa mutta ehkä vielä jonain päivänä keksin paikan. Mä olen ollut itse muksuna tosi kova kiipeilemään ja uskon, että sen verran meidänkin lapsista tätä ”apinamaisuutta” löytyisi, että etenkin puolapuut olisivat myös meillä hitti. Ihanaa, että uskallat päästää myös pienimmän mukaan leikkeihin ja jumppaamaan, tutussa ja turvallisessa ympäristössä on paras treenata temppuilua oman osaamistason mukaan :)!

   0
  • Maria Korhonen

   Nää on kyllä niin nätit, että melkeinpä voi sijoittaa vaikka keskelle olohuonetta 😉 Toivottavasti keksit paikan, on nuo kyllä kivat ja aikaa kestävät 🙂 Juu, ei tuota pienintä voi leikeistä jättää, tulee niin hirvittävä huuto, että sitä ei kuuntele kukaan 😀 Ja meillä on lapset kyllä saaneet aina tehdä omien taitojensa rajoissa kaikkea, siinä oppii lapsi itsekin vähän omia rajojaan ja tietää, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Välillä sattuu ja tapahtuu eikä mustelmiltakaan ole aina vältytty, mutta mitään isompaa ei ole onneksi sattunut (koputtaa puuta).

    0
 • Liisa

  Mikä lasten paratiisi. Meillä on jo koululaisia ja pääsevät koulun salissa roikkumaan ja kiipeilemään. Luulen silti, että kun näytän nää kuvat niin ovat tosi kateellisia 🙂

   0
  • Maria Korhonen

   Meillä kanssa lapsilla on pari kertaa viikossa liikuntasalissa kerhot, siitä tää innostus lähtikin, kun tykkäävät siellä temppuilla 🙂 Se voi olla, että teidänkin lapset haluaa kohta samanlaiset 😉

    0
 • Nimetön

  Hei. Ostitko voimistelurenkaista aikuisten vain lasten koon? Olen miettinyt että pärjäisivätkö meidän 1-v ja 3-v niillä aikuisten renkailla.

   0
  • Maria Korhonen

   Me tilattiin aikuisten koko, kun ajateltiin niiden olevan monikäyttöisemmät. Kuitenkin, kun koko perhe voi niitä käyttää. Ja hyvin ovat 1- ja 3-vuotiaat pärjänneet. 🙂

    0
 • Nimetön Eedith

  Meillä on renkaat roikkuneet olohuoneessa vuoden ja lastenhuoneessa on ollut muutaman vuoden ajan kiipeilyseinä. Molemmat ovat olleet todella hyviä juttuja!

  Ja tässä tulee hyvä vinkki: IKEA myy kokoontaitettavaa patjaa lastenosastolla, joka sopii mainiosti näiden alle. Patjan saa taiteltua tarvittaessa sivuun muutamassa sekunnissa. Hintaa yhdellä oli muistaakseni noin 25 euroa. Kyseisen patjan pinta on myös sellaista helposti pyyhittävää (vähän kuin vahakangasta). Patja on siis tarkoitettukin temppuiluun eikä nukkumiseen.

   0
  • Maria Korhonen

   Kiipeilyseinä kuulostaa myös kivalta 🙂 Ja kiitos tosi paljon vinkistä, pitääkin käydä katsomassa tuo Ikean vaihtoehto. Kuulostaa hyvälle 🙂

    0
 • Hanna | skandilinjalla

  Meilläkin samaiset renkaat odottaa asennusta, ihan huiput! 🙂 Mäkin olen katsellut niiden alle tuota ikean patjaa, olis varmaan hyvä.

   0
  • Maria Korhonen

   Juu, renkaat sekä puolapuut on kyllä olleet ihan parhaat. Tykkää niin lapset kuin aikuisetkin 🙂

    0
 • Nimetön Temppuilija

  Onko teillä nuo voimistelurenkaat kiinni koolissa vai kattotuolissa? Mietin, että kestääkö aikuisen roikkumista jos pistää kooliin kiinni. Kattotuolien paikkaa on hieman hankala etsiä..ja muovikin välissä.

   0
  • Maria

   Hei, pahoittelut pitkästä vastausajasta. Meillä renkaat ja trapetsi ovat kiinni kooleissa. Kattotuolien paikat olisi ollut tosiaan vähän hankala löytää ja saada vielä sijoitettua järkevälle paikalle. Hyvin on kestänyt myös meitä aikuisia jo kohta kaksi vuotta 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.