VALIKKO
22.3.2018 19:23

Viikonloppupöytään: Raikas sitruunarisotto

 

Television ruokakilpailuohjelmia joskus katsoneena, olen huomannut kilpailijoiden valmistavan usein erilaisia risottoja. Tästä olen tehnyt johtopäätöksen, että risottojen on oltava erinomaisen hyvää ja huippukokkien suosimaa ruokaa, miksi muuten kilpailijat niitä valmistaisivat. Pitkään on ollut mielessä, että pitäisi itsekin kokeilla, mutta olen ajatellut sen olevan erityisen vaivalloista. Ja jos totta puhutaan ennen tätä en ole maistanut enkä valmistanut minkäänlaista risottoa. Totuus kuitenkin on, että risotto on erittäin helppo ja nopea tehdä, mutta huippukokeille kelpaavan lopputuloksen saavuttaminen saattaa vaatia harjoitusta.

 

 

Niinpä pääsiäisen kunniaksi tarjoan teille viikonloppupöytään ihanan ja raikkaan sitruunarisoton ohjeen. Risotto hurmaa kauniin keltaisen värin lisäksi myös maullaan. Se on raikas ja sopivan kostea, ja vaikka muuten en riisin ystävä juuri olekaan, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä. Risotto on tarpeeksi täyttävää pelkältään syötynä, mutta sopii myös hyvin lisukkeeksi vaikka kanalle.

 

 

Koska itsellä ei ole kokemusta huippukokin tekemästä risotosta, niin sanon tämän risoton olevan juuri perfecto, sillä mikä ruoka nyt voisi epäonnistua, jos siinä on tarpeeksi sitruunaa. Nettiä selatessa, löysin useankin erilaisen sitruunarisoton ohjeen. Osaan käytettiin voita ja kermaa, osa tehtiin erilaisiin liemiin. Halusin risotosta maidottoman, joten lopulta päädyin valitsemaan kokeiluun Yhteishyvän sivuilta löytyvän ohjeen, ja tämä ohje onkin sieltä muutamalla pikku muutoksella.

 

Sitruunarisotto

 8 dl vettä
2 kanaliemikuutiota
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
1 sitruuna
50 g parmesaanijuustoa
2 rkl oliiviöljyä
1/3 tl kurkumaa
3 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
0,5 tl mustapippurirouhetta
(ripaus suolaa)

Valmista kanaliemi kiehauttamalla vesi ja lisää liemikuutiot joukkoon. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu. Kuori ja pilko sipulit pieniksi.

Kuumenna öljy pannulla, lisää kurkuma ja sipulit. Kuullota sipulit, lisää joukkoon riisi ja kuumenna sekoittaen, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää viini, ja keitä sekoitellen, kunnes viini on haihtunut. Lisää kuumaa kanalientä vähän kerrallaan aina, kun neste on lähes imeytynyt riisiin. Anna kiehua pienellä lämmöllä ilman kantta. Kypsymisaika on noin 18 minuuttia. Maista.  Risotto saa jäädä löysäksi ja riisi napakaksi.

Ota pannu liedeltä, ja lisää puolet juustoraasteesta, sitruunankuoriraaste ja puolet sitruunan mehusta. Mausta mustapippurilla ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa sitruunan mehua ja suolaa. Ripottele pinnalle hieman parmesaania. Tarjoa heti!

 

 

Maistuvaa virpomisviikonloppua!

 

Muut #Viikonloppupöytään sarjan postaukset löydät täältä:

 

Viikonloppupöytään: Bataattiranskalaiset ja kananugetit

Viikonloppupöytään: Nyhtökana eli pulled chicken hampurilaiset

Viikonloppupöytään: Pannupizza

Viikonloppupöytään: nopea ja helppo savulohipasta

Viikonloppupöytään: Lämmin feta-bulgursalaatti paahdetuilla kasviksilla

Viikonloppupöytään: Gluteeniton (ja maidoton) kanapiirakka

Viikonloppupöytään: Halloumi-sitruunapasta kanalla

Viikonloppupöytään: herkulliset quesadillat

 

Seuraathan Kotitalosta -blogia myös Instagramissa sekä Facebookissa.

 

*pannunalunen saatu

 

Kommentit

  • Rosa

    Siis ai että kuulostaa herkulliselta! Ja omalle vatsalle sopivaltakin vielä, nam!

     0
  • Diiskuneiti

    Mä oon myös aina vältellyt risottoja, koska jotenkin pelkään, että mokaan jotain tai että se on just vaikeaa. Ehkäpä sinun ansiostasi uskallaudun testaamaan risottoa 😉

     0
    • Maria

      Kannattaa kyllä testata tätä. Ja muitakin risottoja, ei onneksi ole vaikea valmistaa, joten jos kaikki ei sujukaan ihan odotusten mukaan, niin ei paljon häviä 😀

       0
  • Ansku

    Tuo risoton väri tuo kevään keittiöön! Ihanaa ❤️

     0
    • Maria

      Keltainen on kyllä kaunis väri 🙂

       0
  • Nimetön Marja

    Kokeiluun menee. Näyttää herkulliselta. Mutta maidotonta tämä ei kyllä ole! (Parmesaanin voi toki korvata vegaanisella tai jättää pois)

     0
    • Maria

      Hups, juu maidotonta ei olekaan. Vahingossa oli tekstiin lipsahtanut maidoton, kun tarkoitin, että en halunnut noita kermalla jatkettuja versioita. Kiitos huomiosta 🙂

       0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.