VALIKKO
5.9.2018 11:12

Vinkit oliivipuun talvettamiseen viherkasvina

Toteutin vihdoin yhden kokeilun, jota olen miettinyt jo kauan, ja ostin oliivipuun ajatuksena yrittää talvettaa se sisällä huoneenlämmössä viherkasvin lailla. Oletteko nähneet niitä ihania kuvia, missä huoneen nurkassa seisoo iso ja runsaslehtinen oliivipuu? No mä olen, vähän liiaksikin, ja saanut pakkomielteen testata tätä.

Plantagenille oli viimein tullut alennukseen oliivipuut, ja ajattelin, että 10 euroa olisi summa, jonka raaskin puuhun laittaa, vaikka se kuolisikin. Mutta toivotaan, että näin ei käy. Yritän kaikin mahdollisin keinoin pitää puun hengissä, joten turvauduin netin ihmeelliseen maailmaan. Googlettamalla löytyi tietoa, että oliivipuu pitää talvettaa viileässä 5-10 asteessa ja valoisassa paikassa. Häh? Mutta mä halusin nimenomaan viherkasvin meille sisälle, eikä muu perhe varmaan innostu huoneenlämmön tiputtamisesta lähelle nollaa.

Joten avuksi Facebook ja Piha ja puutarha -ryhmä. Ja sieltähän löytyi nopeasti useita kokemuksia oliivipuun talvettamiseen sisällä. Suurin osa positiivisia onnistumisia ja muutama epäonninen kasvin kuolemaan johtanut tapaus. Mutta, ei lannistuta! Jos joku muu on onnistunut, niin miksen minäkin.

 

 

Huomasin myös, että on muitakin, jotka kaipaavat vinkkejä oliivipuun hoitoon, joten ajattelin jakaa saamani vinkit täällä. Nämä ovat siis ihmisiltä saamiani neuvoja, ja perustuvat täysin heidän kokemuksiinsa. Mitään absoluuttisia totuuksia, joilla varmasti saat oliivipuusi selviämään hengissä, minulla ei ole antaa. Mutta, jos olet pohtinut, kuinka oliivipuun saa pidettyä ehkä hengissä talven yli, niin ota tästä vinkit talteen ja kokeile omalla vastuulla. Parhaassa tapauksessa sinulla on ensi kesänä hyvinvoiva oliivipuu valmiina terassille. Se toinen vaihtoehto on sitten hieman synkempi, mutta unohdetaan se tässä kohtaa.

 

 

 

Miten meinasin saada oman puuni selviämään huonekasvina?

 

Ensiksi ajattelin vaihtaa puun hieman isompaan ruukkuun, ja laittaa ruukkuun kunnon salaojituksen sorasta sekä hyvää multaa. Yritän tehdä ruukun vaihdon mahdollisimman hellävaroen juuripaakkua rikkomatta, jotta puu ei kärsisi. Syksy ei kuitenkaan ole se paras aika mullanvaihdolle, mutta kaupan multa ei myöskään paras kasvualusta pidemmän päälle. Yhden kokemuksen mukaan, mullan koostumuksella ei pitäisi olla merkitystä, vaan tavallinen huonekasvimulta on oikein hyvä. Itse meinasin kuitenkin testata kaktuksille tarkoitettua, hieman hiekkaisempaa multaa, oliivipuun alkuperää ajatellen.

Seuraavaksi pitää miettiä hyvä paikka oliivipuulle. Puu tarvitsee paljon valoa, joten paras paikka on eteläikkunan lähellä tai jos sitä ei ole saatavilla, on turvauduttava kasvivaloon. Puun paikka on itselläni vielä mietinnässä. Meillä on isot ikkunat etelän suuntaan, mutta toiset kasvit ovat ikkunoiden edustat jo aikalailla miehittäneet. Voi olla, että turvaudun kasvivaloon ellen saa oliivipuuta sopimaan eteläikkunan ääreen. Kasvivaloja löytyy onneksi nykyään hyvin neutraalin värisenä sekä tavallisiin valaisimiin sopivina.

Oliivipuuta ei ole myöskään hyvä sijoittaa patterin viereen, sillä silloin se mitä todennäköisimmin pudottaa lehtensä. Meillä on lattialämmitys, joten lattia ei sijoituspaikkana ehkä toimikaan, koska se saattaa kuivattaa oliivipuun juuria. Pitänee miettiä oliivipuulle jotain eristettä ruukun ja lattian väliin. Lisäksi meillä on varaava takka keskellä taloa, joten en usko, että takan läheisyys on puulle myöskään hyväksi. Meneepä tämä vaikeaksi..

 

 

Oliivipuuta kastellaan talvella maltillisesti, ja sumutellaan sitäkin enemmän. Sen lisäksi, että oliivipuu pitää sumuttelusta, se auttaa myös ehkäisemään mahdollisia ötököitä kuten vihannespunkkia, joka viihtyy kuivassa huoneilmassa. Vihannespunkki on sen verran inhottava vieras huonekasveissa, että se voi levitä kaikkiin kasveihin, ja eroon pääseminen on työn ja tuskan takana. Tämä pelottaa itseäni ehkä eniten, sillä en haluaisi joutua luopumaan muista viherkasveistani. Sumuttelin oliivipuun varmuuden vuoksi mäntysuopaliuoksella (2/3 mäntysuopaa ja 1/3 vettä) ja meinasin toistaa käsittelyn vielä muutaman kerran ennen kuin tuon kasvin sisälle.

Olen muille kasveille käyttänyt merileväuutetta talvella, ja kokenut kasvien voivan paremmin, joten myös oliivipuu tulee saamaan merileväuutetta kastelun yhteydessä, toivottavasti se tykkää siitä.

Oliivipuun kannattaa antaa olla ulkona mahdollisimman pitkään. Joidenkin kokemusten mukaan se kestää jopa pientä hallaa, joten sisälle tuomisen suhteen ei kannata kiirehtiä. Itse meinasin antaa oliivipuun olla terassilla siihen saakka, kunnes yölämpötilat laskevat viiteen asteeseen.

Kaikesta hoidosta huolimatta, puu saattaa tiputtaa talven aikana kaikki lehtensä. Toivoa ei silti kannata menettää vaan nostaa puu keväällä ilmojen lämmettyä takaisin ulos, ja toivoa, että se herää vielä henkiin. Sellaistakin on tapahtunut. Lehtensä varistanut kuiva ranka ei tosin taida olla mikään kodin kaunistaja.

Näillä nikseillä ajattelin itse lähteä kokeilemaan, saanko oliivipuun pidettyä hengissä talven ajan. Melkoista arpapeliä näiden viherkasvien kanssa tuntuu välillä olevan. Koskaan ei tiedä, mikä menestyy ja yhtäkkiä hyväkuntoinen kasvi saattaa kuolla, joten kokeiluun kannattaa lähteä avoimin mielin. Käyn aina välillä kertomassa oliivipuun kuulumiset, kuinka talvehtiminen viherkasvina sujuu.

 

 

Loppuun vielä lyhyesti

vinkit oliivipuun talvettamiseen:

 

 1. Vaihda oliivipuu isompaan ruukkuun, joka on salaojitettu ja lisää joukkoon hyvää multaa.
 2. Pidä oliivipuu ulkona mahdollisimman pitkään.
 3. Sijoita oliivipuu eteläikkunalle tai käytä kasvivaloa. Älä sijoita oliivipuuta patterin tai muun lämmönlähteen viereen.
 4. Kastele maltillisesti.
 5. Sumuta.
 6. Älä säikähdä, vaikka puu tiputtaa lehtensä, se voi vielä elpyä.

 

 

Jos sinulla on näiden lisäksi vielä antaa hyviä vinkkejä oliivipuun hoitoon, niin ilolla otan niitä vastaan 🙂

Kotitalosta blogi on myös Instagramissa sekä Facebookissa!

Kommentit

 • Pelsi

  Kuinka kävi oliivipuun?

   0
  • Maria

   Hei, kiitos kysymästä 🙂 Piti siitä itse asiassa kirjoitellakin nyt keväällä, mutta on jäänyt. Oliivipuusta tipahti kaikki lehdet heti syksyllä, talven aikana se kasvatti uusia roikkuvia varsia, eikä tosiaan ollut mikään huoneen kaunistus. Nyt alkuvuonna uudet alut yhtäkkiä katosivat, ja enää on jäljellä pelkkä risu. No en luovuta vielä, vähn kun yöt vielä lämpeävät, laitan puun terassille ja katson, mitä sille kevään aikana käy. Tapahtuuko elonmerkkejä vai onko se menetetty tapaus.

    0
 • Nimetön Ison oliivipuun omistaja

  Hei! Jäikö oliivipuu henkiin ja kasvattiko uudet lehdet?

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.