VALIKKO
20.3.2019 23:38

Tasa-arvo kunniaan ja miestä turpaan!

”Kulta, rauhoitu!”

Yöelämässä vuosia liikuskelleena ja sitä sivusta selvinpäin katselleena haluaisin esittää huoleni kilttien miesten puolesta. Liian monta kertaa on joutunut todistamaan tilanteita, joissa nainen käyttäytyy agressiivisesti, väkivaltaisesti, vähättelevästi ja alentavasti miestään kohtaan. Otetaanpa pari esimerkkiä, niin ymmärrätte, mistä puhun.

Yhtenä iltana olin kävelemässä kotiin töistä, kun kiinnitin huomiota lähistöllä olevan nuorehkon pariskunnan keskusteluun. Naurahdin ensin, että taitaa rouvaa nälkäkiukku (uskokaa pois, erittäin tuttu tunne itsellenikin!) vaivata, kun huutaa miehelleen siitä, että hän ei halua hampurilaista siitä paikasta jonka edessä he seisovat. Vaan siitä toisesta, jossa on ne paremmat ranskalaiset. Siitä huolimatta, että herra totesi syövänsä ihan mitä tahansa, jos arvon rouva on tyytyväinen, tilanne eskaloitui vain muutaman ottamani askeleen aikana.

”Sä oot ihan arvoton! Sulla ei ole edes omaa tahtoa! Vitun paska, mä lähen nyt himaan!”

Suunnilleen tuossa vaiheessa hymyni hyytyi. Miehen yrittäessä rauhoitella puolisoaan alkoi jo aivan todella paljon ärsyttää hänen puolestaan. Viimeistään silloin, kun tuo hiekkapilluinen pirttihirmu alkoi hakata miestään. Siinä keskellä katua.

Miehen onneksi hänen sydämensä valittu oli sillä hetkellä kuin tequilatynnyriin tippunut chihuahua – pienikokoinen ja niin humalassa, että hyökkäysyritykset menivät joko ohi tai olivat suhteellisen vaarattomia. Totesin, että he ehkä jotenkin pärjäävät keskenään. Totesin myös, että minun on parempi jatkaa matkaani, sillä teki mieli tuon miehen puolesta käydä läväyttämässä raivotautista akkaa avokämmenellä naamaan ja sanoa, että ”Lopeta.” Jos mies itse olisi tehnyt sillä tavalla, niin todennäköisesti joku öiden ritari kiiltävässä mäyräkoirakypärässään olisi tullut puolustamaan ”neitoa hädässä”.

Asia jäi vaivaamaan vielä pitkään tapahtuneen jälkeen. Myös se, että olisinko itse voinut tehdä jotain muuta kuin kävellä vain ohi.

Joskus asiakkaana yökerhossa ollessa seurasin vierestä, kun äärimmäisen viehättävä ja mukavanoloinen nainen vietti iltaa isossa ystäväporukassa ja myös naisen poikaystävä oli mukana ilakoinnissa. Poikaystävän kysellessä, että joko lähdettäisiin kotiin, nainen muuttui lähes silmissä. Viehättävästä seurapiiriprinsessasta tuli sekunnin sadasosassa kusipäinen raivotar, joka heitti juomat kavaljeerinsa rinnuksille, löi miestä monta kertaa päähän ja otti miestä kurkusta kiinni pitkillä, viimeistellysti lakatuilla kynsillään ja sanoi tyynen rauhallisesti silmiin katsoen, että ”Tapa ittes. Mun ilta meni taas pilalle sun takia.” tönäistessään tyypin pois.

”Nähdään kotona.” poikaystävä totesi ja lähti pää painuksissa kohti ulko-ovea.

Itse jäin monttu auki tuijottamaan. Mietin myös, että jos parisuhde on niin epätyydyttävä, että ilta menee pilalle, kun toinen haluaa vaikkapa lähteä eri aikaan nukkumaan, niin kannattaisi ehkä harkita esimerkiksi eroa. Tai pariterapiaa. Tai ihan mitä vaan.

Tietenkään en tiedä ihan kaikkea, mitä vaikkapa noiden hetkien taustalla on ollut. Mutta ei mikään oikeuta tuollaiseen käytökseen. Ja ei: tämänkaltaiset tilanteet eivät ole millään tavalla poikkeuksellisia, vaan niitä joutuu todistamaan todella usein. Ja joka kerta minua harmittaa.

Viimeistään tässä vaiheessa joku huutaa ainakin mielessään, että kyllä naiset kokevat enemmän väkivaltaa! Tilastollisesti ainakin. Mutta lähes kolmasosa perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhreista esimerkiksi vuonna 2017 oli miehiä. Naisten kokema väkivalta on myös enemmän tapetilla (ihan syystäkin).  Mutta jo etsiessäni kuvituskuvia tähän postaukseen oli 99 % kuvista tilanteita, joissa naista hakataan. Kokisin itse tässä olevan pienehkön epäkohdan tasa-arvoisessa maailmassamme.

Pistää myös miettimään, että voiko naisten käyttämä väkivalta olla paljonkin yleisempää kuin tilastot kertovat? Toki varmaan montaa miestä hävettää joutua väkivallan kohteeksi naisen toimesta. Mutta naisten aikaansaama vahinko ei välttämättä ole niin suurta, että esimerkiksi puoliso kokisi tilanteen älyttömän uhkaavaksi ennenkuin jotain oikeasti vakavaa tapahtuu. On vaan niin, että 50-kiloisen justiinan lyönti ei saa ehkä aikaan samanlaista vahinkoa kuin 85-kiloisen aikuisen miehen lyönti.

Pidän myös erittäin todennäköisenä, että joku tulee ulisemaan, miten kiinnitän huomiota vääriin asioihin ja oikeat epäkohdat ovat jossain ihan muualla. (Koska maahanmuuttajat ja vanhustenhuolto ja ilmastonmuutos, eikä mies ei ole mies, jos antaa naisen lyödä.)

Hohhoijaa.

Ainoa pointtini on tälläkin kertaa, että oltaisiinko kivoja toisillemme?

 

***

Väkivaltaisuutta – niin henkistä kuin fyysistä – itsessään tunnistavat naiset voivat hakea apua mm. täältä.

Kommentit

 • Sini

  Ihan kauheita noi tilanteet mitä oot ollu näkemässä! Kauheaa ajatella, että joku voi käyttäytyä noin julkisella paikalla 😮

  Vaikka naisen lyönti ei välttämättä ole niin fyysisesti kivulias kuin miehen, niin siitä jää ihan samanlaiset henkiset arvet. Mikään sukupuoli ei saisi harjoittaa väkivaltaa parisuhteessa. Tosi tärkeästä asiasta kirjoitit!

   1
 • Eetu Hiltunen

  Suosittelen reipasta soittoa numeroon 112 aina jos näkee väkivallantekoja.

  Lopeta kiroilu blogissasi niin sitä olisi miellyttävämpi lukea. Esim v-sana pois ja sitten se ”hiekka*****” sana on kuin jostain yläasteen välitunnilta.

  Hyvä että tätäkin aihetta käsitellään, koska on tärkeää että kaikkiin väkivallantekoihin puututaan, riippumatta siitä onko väkivaltainen henkilö mies vai nainen. Kaikki väkivalta on väärin.

  On aivan naurettavaa esimerkiksi se että esim alla olevassa tapauksessa häkepäivystäjä ivasi soittajaa:

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000015743.html

  ”Hätäkeskus apua pyytäneelle miehelle: ”Otat sä naiselta pataan?””

  Mutta siitäkin huolimatta on soitettava 112 jos kokee tai näkee väkivaltaa koska eihän muuten väkivaltainen henkilö joudu edesvastuuseen teoistaan tässä ajassa.

   1
 • Kuppilan täti

  Olet Eetu aivan oikeassa, olisi pitänyt soittaa. Aika usein tuleekin soitettua häkeen, kun öiseen aikaan näkee kaikenlaista ja löytää sammuneita milloin mistäkin.

  Itsekin olen kerran saanut asiattoman vastauksen, kun soitin tilanteessa, jossa maassa maannutta ihmistä potkittiin. Päivystäjän vastaus parin tarkentavan kysymyksen jälkeen oli: ”Mitä sä sitten tänne soittelet, kun et tiedä mistään mitään?” Totesin vaan, että en tiedä muuta, kuin että tuossa on ihminen, joka saa aika pahasti turpaansa. Anteeksi, että häiritsin.

  Ja mitä kiroiluun tulee, niin tekstistä on jo suodatettu pois noin 37 kirosanaa, jotka olivat mielessä sillä hetkellä. En lupaa mitään, mutta ehkä suodatinta voisi vielä tiukentaa. 🙂

   1
 • Heli Heinonen

  Noille naikkosille voisi lämpimästi suositella vihanhallintakurssia.
  Noin ei vaan toista kohdella, oli siellä taustalla mitä hyvänsä.

   0
 • Nimetön nakkikopilla

  ite oon entinen nakkikopin täti ja jouduin puuttumaan yhteen kahinaan joka meni ihan oikeuteen asti, kollega jäi soittaan poliisit ja ite sitten vaan syöksyin pimeyteen lopettaan kahikkaa.. myöhemmin soitti poliisi oikeuteen todistajaksi että ei ollut ihan pikku naarmu vissiin.. tässä oli kyllä perus- oonpa hauska ja etuilen jonossa- vittu minä olin tässä ensin- sit lähetiinkin jo nurkan taakse painimaan.. eli tässä 2 miestä otti mittaa toisistaan, ja naiset sitten puuttuivat peliin..

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.