VALIKKO
26.1.2016 08:15

RIKASTUTTAVA VÄLIVUOSI

bik bok

Käsite välivuosi on mun pääni sisällä aina ollut negatiivinen. Jos välivuoden joutuu viettämään, on se kamala asia ja sitä täytyy hävetä. Kahdentoista opiskeluvuoden ja ylioppilaskirjoitusten luku-urakan jälkeen ei ensimmäisenä mielessä ollut koulukirjojen lukeminen ja koulun penkille palaaminen. Toki yhteishaussa hain kouluihin, mutta en kuitenkaan panostanut niin paljoa, kuin olisin pystynyt. Vanhempieni kehotuksista ilmoittauduin työttömäksi heti valmistuttuani koulusta ja se olikin paras ratkaisu, minkä olen pienen elämäni aikana tehnyt. Pääsykokeissa kävin mutta kouluihin en päässyt, siihen olinkin jo varautunut.

TE-toimiston info-tilaisuudessa minulle kerrottiin työkokeilusta. Voisin mennä työpaikalle harjoittelijaksi, saada siitä tukea ja tämä työkokemus laskettaisiin mukaan yhteishaussa työkokemukseksi. Into piukeana lähdin kotiin ja päätin etsiä harjoittelupaikkaa. Infossa kehotettiin hakemaan sellaiseen paikkaan, joka olisi sen hetkinen unelmieni työ ja josta olisi minulle hyötyä tulevaisuudessa. Tämä kehotus takaraivossa tartuin puhelimeen ja soitin Carlingsiin, yhteen lempivaatekaupoistani. Harjoittelupaikka irtosi ja kyseisessä myymälässä vietinkin kolme kuukautta, kunnes Lahteen avattiin Bik Bok ja päätin hakea kokemusta myös toisestakin vaatekaupasta. Loppujen lopuksi sainkin kummastakin vaatekaupasta ihanan työpaikan ja niistä rutkasti kokemusta sekä tietoa. Nämä kokemukset vahvistivat minulle sen, että kaupan ala tuntuu tällä hetkellä minulle oikealta. Sain myös monta upeaa uutta ystävää, joiden kanssa yhteydenpito edelleen jatkuu, vaikka emme enää työskentelekään yhdessä.

Upean välivuoteni johdosta mietinkin, miksi jatkokoulutukseen on niin kiire? Miksi siihen hoputetaan? Eikö ensin olisi hyvä varmistua siitä, onko kyseinen ala sinulle mieleinen? Itse ainakin koen, etten olisi ollut suoraan lukiosta valmis korkeakouluun. Nyt, kun olen päässyt maistamaan työelämää, koen koulussa suoritettavat opinnot erilailla, kuin olisin vielä vuosi sitten kokenut. Asenteeni on varmasti täysin erilainen, kun tiedän mihin oikeasti tähtään.

Suurin huoli, joka pientä päätäni mietityttää on se, miksei tästä työkokeilusta kerrota sen enempää? Kavereistani minä olin ainoa, jolle tästä mainittiin, vaikka muutkin olivat käyneet TE-toimistossa juttusilla. Minun avullani useat kaverit ja kavereiden kaverit saivat kuulla työkokeilusta ja pääsivät sen kautta työelämään. Eikö olisi tärkeämpää kannustaa nuoria tätä kautta työn pariin, kuin että he vain istuvat kotona etsimässä päivittäin työpaikkoja, joita monet kymmenet muutkin hakevat? Moniin työpaikkoihin kun yleensä vaaditaan sitä kokemusta, jota harvoilla vastavalmistuneilla on. Tänä päivänä useat jäävät ilman kesätöitä ja välivuotena myös kokonaan ilman töitä. Eikö olisi tärkeää auttaa heitä siirtymään työelämään kertomalla tästä mahdollisuudesta? Kummastelen miksei TE-toimistoissa kerrota tästä työkokeilusta. Olen kiitollinen Järvenpään TE-toimistolle, kun he minulle tämän harjoittelumahdollisuuden avasivat!

Itselleni kertyi mahdottoman paljon tietoa ja taitoa tulevaisuuden varalle. Toivon, että kerrot tästä mahdollisuudesta tutuillesi, jotka voisivat tarvita vinkkiä mihin suunnata, jos ei koulupaikkaa tai työpaikkaa itselle avaudu. <3

Kommentit

 • Anniina

  mahtavan kuuloinen välivuosi sulla. olen ihan samaa mieltä, että sinne kouluun ei pitäisi olla niin kiire kuin annetaan ymmärtää. mullakin nousi välivuoden aikana opiskelumotivaatio ihan uusiin sfääreihin, olisi ollut ihan eri asia lähteä heti lukiosta opiskelemaan. ehkä joillain saattaa käydä myös toisin päin, jos pääsee tosi kivaan duuniin, ei haluakaan enää opiskelemaan 😀

  mä en tosiaan käynyt missään te-toimistossa vaan sain ekan työpaikan, jota hain silloin ja se nyt sitten oli mitä oli. mulle välivuosi oli osaltaan myös aika kamala kokemus, kun samaan syssyyn muutin pois kotoa ja tuntui että kaikki kaverit lähti opiskelemaan ja jäin ihan yksin.

   0
  • Laura

   Joo, toi opiskelumotivaatio on mulla kans nyt varmasti paaaljon korkeemmalla kun ois ollu, jos olisin mennyt suoraan lukiosta! Ja mulla itellä meinas käydä niin, että olisin jäänyt sinne töihin kun sain hyvän paikan. Kuitenkin aattelin, että koulutuksesta on hyötyä ja jos en nyt olisi lähtenyt opiskelemaan vaan oisin jäänyt töihin niin voisi olla, että se opiskelu olis oikeasti jäänyt.. 😀
   Voi harmi, toi on kyllä surullista kun moni muu tietysti lähtee sinne opiskelemaan.. Mulla onneks jäi muutama kaveri kanssa välivuotta viettämään. Kyllähän täältä koulusta saa paljon enemmän tuttuja kuin monista työpaikoista, että sen puoleen voi kyllä olla rankkaa, jos muut tutut jatkaa opintojen pariin.

    0
 • Irina

  On kyllä hassu juttu et tästä ei kerrota, oon sun ansiosta kertonu kaikille ketkä on ollu työttömänä ja moni onki siitä sit innostunu ja hakenu harjottelupaikkoja. Ihana Laura, ei mekään oltais kavereita ilman työkokeilua! 😉 Carlings muijat 4ever.

   0
  • Laura

   No jep, tosi kummallista.. Onneks mulle kerrottiin niin jaoin tätä sanomaa eteenpäin 😉 Ja ihana Irina, niimpä!! <3 F23 4ever 😀

    0
 • Sofia

  Mäkään en ollut kuullu tollasista kokeiluista ennen kun just yks tuttu kerto olevansa sellasessa. Tosi hyödyllistä, että voi matalamman kynnyksen kautta päästä kokeilemaan sen tulevan alan töitä. Mulla ei ollu välivuotta, mutta tutut jotka sellasen vietti, ei todellakaan tehny mitään noin hyödyllistä vaan oli kaupan kassalla. Toi olis kyllä ollu loistava vaihtoehto sellaselle perusduunille!

   0
  • Laura

   Joo mun mielestä ton pitäis olla ihan yleistä tietoa, että on tollanen mahollisuus! Ja senhän voi tehdä vaikka niin, että menee kuukaudeks yhteen paikkaan ja jos se ei tunnukkaan omalta alalta niin jatkaa sopimusta sitten toiseen työpaikkaan 🙂 Mun mielestä paljon parempi vaihtoehto, kun että lähtis opiskelemaan jotain alaa ja hetken kuluttua huomaakin ettei se oo itelle se oikea.

    0
 • Cia

  Minäkin työskentelin välivuoteni aikana ensin kaupassa juurikin työkokeilun kautta ja heti sen loppumisen jälkeen sain varsinaisen työsopimuksen. Työkokeilu oli siis ehdottomasti hyvä juttu!

  Välivuoden pitäminen tuli ehdottomasti tarpeeseen ja olen kanssasi täysin samaan mieltä, että jatko-opinnoilla ei lukion jälkeen pitäisi olla niin kiire. Uskaltaisin sanoa, että välivuosi opetti mulle enemmän elämästä kuin 12 vuotta koulun penkillä.

   0
  • Laura

   Nykyään kun on niin hankala saada töitä ellei oo jalkaa oven välissä, niin toi on kyllä loistava tapa päästä työpaikalle tosiaan harjottelun kautta! Ja oon sun kanssa ihan samaa mieltä, että työtä tekemällä oppi jopa enemmän kun koulun penkillä 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.