VALIKKO

Lentävä joogamatto

23.12.2019 13:54

Äänikirjat matkalle mukaan tai arkiaskareisiin + koodit pidempiin kokeiluihin

 

 

Kaipaatko lukemista lomaan, mutta et ehtinyt kirjastoon tai et vain halua raahata kirjapinoja reissuihin mukaan? Ratkaisu voisi olla äänikirja. Olen innokas lukija ja luen suunnilleen kirjan viikossa. Välillä painetun kirjan lukemiseen kuitenkin kaipaa vaihtelua tai homma jopa tökkii. Kirja sitoo paikalleen ja tekstiin, mutta toisinaan haluaisi tehdä muutakin samalla.

Innostuin kuluneena vuonna kuuntelemaan useampia podcasteja, joten mietin, miksi en sitten myös kuuntelisi äänikirjoja. Lisäksi somessa olen huomannut, että monet lukijat ja kirjatilit ehtivät tutustua useampiin kirjoihin, kun osa niistä kuunnellaan ja osa luetaan. Suorittajatyyppinä näin tässä oitis mahdollisuuden: tehokkuus ja lukumäärät paranevat.

Tein tunnukset ilmaisen kokeilukuukauden perässä ensin BookBeatiin. Nyt olen yli puolenvälin tätä kokeilua. Seuraavaksi kokeilen Storyteliä. Nappaa joulunpyhien iloksi tästä linkistä Helsingin kirjamessujen pidempi, 30 päivän kokeilu Storyteliin (normaalin 14 päivän sijaan). Koodi on voimassa uusille asiakkaille 31.12.2019 asti eli tee tunnus viimeistään silloin. Kokemuksia Storytelistä voit lukea esimerkiksi Salamatkustaja.com – blogista.

BookBeatiin puolestaan voit pokata vielä 31.12. asti kuuden viikon ilmaisen kokeilun täältä, jos olet Hesarin tilaaja. BookBeatin kuukauden kokeilun (normaalin 14 päivän sijaan) saat HomeviaLaura-blogista.

En itse tee tätä postausta kaupallisena yhteistyönä. Nyt vain vihdoin oli tarpeeksi kiinnostusta tutustua äänikirjoihin. Suurimmat äänikirjapalvelut BookBeat, Storytel ja Nextory ovat ruotsalaisia. Näissä maksetaan kuukausijäsenyyttä, kun taas suomalaisessa Elisa Kirjassa kirjat ostetaan palvelusta omiksi. Kirjastoilla on oma e- ja äänikirjojen systeeminsä, ja sitä kautta oman kirjaston nettipalvelusta olen aiemmin kuunnellut yhden äänikirjan. Jos aloitat BookBeatin tai Storytelin kokeilun mutta et halua jatkaa palvelun käyttöä ilmaisjakson jälkeen, muista peruuttaa se. Luottokorttitiedot annetaan alussa käyttäjätiliä luodessa. Peruutus kannattaa tehdä mahdollisimman myöhään, jottei menetä ilmaisia päiviä.

BookBeatissa on sekä kuunneltavia ääni- että luettavia e-kirjoja. Kielivaihtoehtoja on useita. Kirjoja on tuhansia ja niitä voi kuunnella joko nettiyhteydellä tai ladattuna myös off-linessa. Ladattujen kirjojen kanssa kannattaa pysyä sisäänkirjattuna BookBeatiin koko ajan, jolloin ladatut kirjat eivät katoa Koti-näkymästä. BookBeatissa on myös lastenkirjojen ”osasto”, ja vinkkejä äänikirjojen käyttöön lasten kanssa löydät Home via Laura-blogista.

Oman kokemukseni perusteella pidän varsinkin hyvinvointiin liittyvien tietokirjojen kuuntelemisesta. Fiktioon ja romaaneihin keskityn paremmin lukemalla tekstiä. Minulle on haasteellista vain kuunnella ja olla tekemättä mitään muuta. Pääasiallinen oppimistyylini on visuaalinen, ei auditiivinen. Siksi fiktiivisen tekstin on oltava todella vetävää, jotta en harhaile omiin ajatuksiini ja putoile tarinasta koko ajan. Keskittymiskykyään voi kuitenkin kehittää, ja vaikka aina ei olisi mahdollista vain maata tai istua paikallaan äänikirjan kanssa, kirjaa kuunnellessa voi mainiosti vaikkapa lenkkeillä, kulkea työmatkoja, siivota, laittaa ruokaa, pitää kahvitauon tai venytellä. Usein laitan korville kuulokkeet. Bussissa, junassa ja autossa matkustaessa maisemien katselu tuo riittävästi vaihtelua kirjan kuunteluun. Jos yritän lukea uutisia, somea tai lehteä samalla, yleensä kuultu menee aivan ohi korvien. Jos sinulla on lapsia, kokeile äänikirjahetkiä myös heidän kanssaan.

Reilun kahden viikon aikana olen kuunnellut kuusi äänikirjaa ja aloittanut kolmea muuta, äänitteiden kestot ovat 3 – 11 tuntia/kirja. Kuunneltujen kirjojen määrä on selkeästi enemmän kuin ehtisin lukea painettuja kirjoja. Olen perinteisesti multitaskaaja, mutta aivoni kuormittuvat helposti enkä saa montaa yhtäaikaista asiaa loppuun. Äänikirjoihin on alkanut jo syntyä mukavia rutiineja ja aion ottaa ne kokeilujen jälkeen arkeeni, sillä tuo 16,90 € kuukaudessa menee helposti jo turhempaan (eikä painettuja kirjoja saa montaa tuolla hinnalla).

Kirjavinkkejä BookBeat

– Vetävä Suomi-dekkari:

Max Seeck: Uskollinen lukija

– Laatufiktiota:

Heather Morris: Auschwitzin tatuoija

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen

sekä

Anni Saastamoinen: Sirkka

– Minimalisteille ja elämänhallintaa hakeville:

Anna Brones: Live Lagom: Balanced living, The Swedish way

Jenni Sarras: Tavarataidot: arkijärjellä koti kuntoon

Meik Wiking: The little book of hygge

– Ikisuosikit koko perheelle: Harry Potterit

– Kiinnostavia suomalaisia julkisuudenhenkilöitä:

Maria Veitola: Toisinpäin

Mari Koppinen & Anna Puu: Minä olen Anna Puu (nämä ehdottomasti äänikirjana, naiset lukevat itse ja Annalla laulunpätkiä mukana!)

– Matkakuumeisille: Rauli Virtanen: Reissukirja. Matkalla kaikissa maailman maissa

Satu Rämö: Islantilainen voittaa aina

– Saatavilla englanniksi, vielä suomentamattomia: Donna Leonin kaksi uusinta Venetsiaan sijoittuvaa dekkaria

– Psykologiaa ja tunnetaitoja: Kimmo Takanen: Tunne lukkosi

Liisa Keltikangas-Järvinen: Temperamentti, stressi ja elämänhallinta

 

Kiinnostuitko äänikirjoista, olivatko ne jo ennalta sinulle tuttuja vai vannotko painetun kirjan nimeen? Ihanaa ja rentouttavaa joulun aikaa, toivottavasti löydät aikaa myös kirjoille! Löydät minut Facebookista ja Instagramista @lentavajoogamatto.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.