VALIKKO

Lentävä joogamatto

7.6.2019 07:00

#Blogiperjantai: Miksi bloggaan ja muutamia vinkkejä bloggaamisesta kiinnostuneille

#Blogiperjantaina valotetaan tarinoita ja ajatuksia oman bloggaamisen takana, keskustellaan bloggaamisesta ja jaetaan vinkkejä.

Blogiperjantain taustalla on ajatus nostaa paitsi blogin merkitystä markkinoinnissa ja oman osaamisen näkyväksi tekemisessä, mutta tuoda myös esiin blogin muita hyvää tekeviä vaikutuksia: kirjoittamisen ja sisältöjen tuottamisen iloa sekä verkostoitumismahdollisuuksia.Blogiperjantai on ilmainen ja avoin kaikille blogista kiinnostuneille, blogin perustamista suunnitteleville sekä kaikille bloggaajakonkareille. Jokainen voi osallistua teemapäivän viettoon haluamallaan tavalla paitsi verkossa, omassa blogissa ja somessa, mutta tällä kertaa myös vierailemalla kauppakeskus Jumbon Suomalaisessa Kirjakaupan päätapahtumassa. Blogiperjantain teemana TEE BLOGIN AVULLA UNELMISTA TOTTA. (www.rouvasana.fi)

Minä olen harrastus-, en ammattibloggaaja. Kun perustin blogin viime vuoden keväällä, minulla oli elämässäni pitkästä aikaa levännyt olo ja tein sillä hetkellä vain päivätyötä opettajana monien kiireisten ja työntäyteisten vuosien jälkeen. Olin juuri lopettanut liikunta-alan toiminimeni. Ajatus blogista oli ollut takaraivossa pidempään, mutta idea konkretisoitui vasta, kun minulla oli tarpeeksi aikaa johonkin uuteen. Valitsin itseäni kiinnostavia aiheita mahdollisimman hyvin kuvaavan bloginimen Ajatuksia joogamatolta. Blogspotissa blogi oli täysin omassa hallinnassani, ja muutaman kuukauden päästä keksin muokata bloginimen Lentävä joogamatto-muotoon. Huomasin, että matkoista kirjoittaminen kiinnostaaa minua enemmän kuin tosi henkilökohtaisten ajatusteni avaaminen. Facebookissa vanha nimi tosin säilyi, koska Fb ei sitä lukuisista pyynnöistäni huolimatta ole muuttanut.

Blogi on melko helppo perustaa, ja blogien määrä Suomessa onkin valtava. Tuttavapiirissäni on useita bloggaajia (päivätyön ohessa). Toisaalta tubettajat tuntuvat olevan nykyään se sisällöntuottajaryhmä, joka kerää isot yleisöt, vaikka blogitkin ovat olleet isompi juttu Suomessa juttu vasta 2010-luvulla. Tekstimuoto eli blogi on minulle kuitenkin luonteva sekä omana ilmaisukeinona että muiden seuraamisessa. En usko, että blogit kuolevat, mutta bloggaajana on haaste erottua muista blogissa ja somessa. On toki motivoivampaa blogata, jos hengentuotoksia lukevat muutkin kuin kaverit, työkaverit ja sukulaiset. Mutta niin vain kehitys kehittyy, ja aloin huhtikuussa tehdä osan kirja-arvioistani videoina. Blogista ei mielestäni välttämättä tarvitse saada rahaa, jos on muussa ansiotyössä (kuten minä olen), enkä halua oman blogini tai seuraamieni blogien täyttyvän kaupallisuudesta. Blogin ei myöskään ole pakko kasvaa jotenkin eksponentiaalisesti, vaan esimerkiksi minulle riittää tasainen kasvu. Saan omasta blogista siis lähinnä itseilmaisun iloa, kohtaamisia kommenttien ja palautteen kautta ja silloin tällöin pieniä palkkioita, sisäänpääsyjä tai messulippuja.

Minun blogini

Bloggaan, koska pidän kirjoittamisesta ja valokuvaamisesta. Lisäksi pääni pulisee aina ideoita ja suu sanoja. Lukijoita on kiva auttaa tuottamalla tietoa, iloa tai keskustelua vaikkapa kertomalla omasta matkakohteesta tai hyvästä kirjasta. Jos kukaan ei kommentoi blogiani muutaman tekstin jälkeen tai lukijamäärät välillä notkahtavat, mietin aina, mitä voisi tehdä toisin ja välillä jopa, ketä ja mitä varten kirjoitan. Onneksi vähintäänkin somen puolella jotain kommenttia ja keskustelua tulee joka viikko.

Blogini on teemoiltaan hieman rauhoittunut alkuaikojen sekalaisista lifestylen hyvinvointi-, jooga-, resepti-, pohdiskelu-, matka- ja työaiheista vastaamaan enemmän omaa vapaa-aikaani, jolloin minun ei tarvitse tehdä asioita erikseen blogia varten, vaan kirjoitan siitä, mitä muutenkin tekisin. Pääaiheeni nykyään ovat matkat, kirjat ja hyvinvointi. Olen saanut aiheisiini sopivia yhteistöitä blogin pienuudesta huolimatta, mutta en kaikkia niitä, joita pyysin. Yhteistöiden kanssa kannattaa miettiä niin päin, mitä lisäarvoa sinä tuot blogillasi yhteistyökumppanille, koska yhteistyön pyytäjiä voi olla paljon. Eli yhteistyön ei ole tarkoitus hyödyttää bloggaajaa yksipuolisesti.

Omaa blogiyhteisöäni ja yleisesti somea seuraamalla sanoisin, että kokkaaminen ja leivonta sekä DIY ja sisustus tuovat lukijoita, eli omat teemani eivät ole ihan lukijamagneetteja.

Otan itselleni vapauden silti kirjoittaa omien mieltymysteni mukaan enkä vaihda kaikkea minulle tärkeää toiseksi uusien lukijoiden toivossa. On tärkeää olla aito, ja jos teeskentelisin blogissa tietäväni käsitöistä, pikkulapsista tai villiyrteistä, paljastuisin feikiksi hyvin nopeasti.

Ehdoton lempiaiheeni blogeissa, myös omassani, on matkat

Some ja blogi

Minulla on ollut julkinen Facebook-sivu marraskuusta 2014. Silloin perustin toiminimen liikuntahommia varten. Mainostin sivulla omia ryhmäliikuntatunteja, PT-palveluja ja jaoin treeni- ja ruokavinkkejä kuvina ja muiden kirjoittamina artikkeleina. Kävin joogaopettajakoulutuksen ja PT-, ravinto- ja ryhmäliikuntajutut jäivät pois. Helmikuussa 2018 perustin blogin ja Fb-sivusta tuli blogini some. En siis perustanut blogille uutta Facebook-sivua, koska en jaksanut aloittaa ihan alusta seuraajien keräämistä.

Jo toiminimen somesivusta alkoi puolison ahdistus siitä, milloin saa syödä tai käydä lenkillä ilman että otetaan kuvia someen. Kesällä 2018 menin Instagramiin ja tili on välillä ollut julkinen ja välillä yksityinen. Tuntuu, että kaksikymppiset ovat hiffanneet nämä sometouhut vähän meikäläistä kolmikymppistä paremmin. Olen siis 4,5 vuoden Facebookissa olemisen ja vajaan vuoden Instagramissa hengailun jälkeen vaan, että milloinkahan saisin tuolle Fb-sivulle 300 tai Installe @lentavajoogamattoblogi 500 seuraajaa. Instagramiin menee helposti aikaa tunti päivässä ja minulla se tulee Facebookin lisäksi eli en ole saanut vähennettyä sen käyttöä. Blogia varten ylläpidän tasaisesti kumpaakin kanavaa. Muissa somekanavissa en ole enkä halua mennä ihan aika- ja verkostoitumissyistä.

Algoritmit ja paine jatkuvaan sisällöntuottamiseen ahdistavat välillä, ja blogi ei lopulta ole minulle elintärkeä. Voin pitää siitä välillä tauon tai joskus myöhemmin lopettaa sen. Bloggaaminen ei ole jatkuvia yhteistöitä tai ilmaisia tavaroita, vaan raakaa (sivu)työtä, että ketään edes kiinnostaisi klikata tekstiä auki. Jos olet suorittaja, harrastukseenkin helposti luo tavoitteita ja odotuksia. Somessani on muuten menossa seuraaja-arvonta. Ig: @lentavajoogamattoblogi ja Fb: @lentavajoogamatto eli Eija-suorittaja hakee kasvua arvonnalla.

Ne vinkit

Jos haluaa blogata itsenäisesti menemättä blogiyhteisöön ja haluaa teknisesti helpon alustan, suosittelen Blogspotia ja googlaamaan Blogikonsultti-blogin, jossa annetaan jopa meikäläiselle ymmärrettävät ohjeet. WordPressissä on omat juttunsa teknisesti, mutta senkin oppi suht hyvin Stoorissa ja WordPressistä löytyy ilmaisversio. Siirryin kuitenkin blogiyhteisöön muutaman kuukauden jälkeen. Kaipasin ehkä seuraa ja jotain kehittymistä sekä tietoa siitä, teenkö asioita edes sinne päin oikein. Isoimmat hyödyt blogiyhteisöstä verrattuna itsenäisenä bloggaamiseen olivat vertaistuki, tekninen apu, parempi somenäkyvyys, koulutukset ja palkkiot.

Jos olet perustamassa blogia, huomioi ainakin nämä:

– Oikeinkirjoitus ja otsikointi. Mikä jutun juuri on, kerro se jollain tavalla otsikossa. Ei tarvitse olla akateemisesti koulutettu, mutta kirjoittamisen perussäännöt olisi hyvä olla hanskassa. Oma juttu kannattaa aina lukea myös julkaisemisen jälkeen ja korjata mahdolliset typot, koska omalle tekstille kummasti sokeutuu. Tai kymmensormijärjestelmässä ne parit nakkisormet kirjoittavat, mitä haluavat (oma keissini on tämä).

– SEO-hakukoneoptimointi: Mikä on tekstin asiasana ja se juttu, jolla hakukoneiden ja lukijoiden pitäisi löytää juuri sinun blogitekstisi?

– Aiheet ja yleisö: sillisalaattiblogeja on paljon ja bloggaamisen aiheet tuskin loppuvat kesken, mutta olisiko hyvä määritellä yksi tai vain muutama isompi teema blogille? Kaikkia potentiaalisia lukijoita ei kuitenkaan pysty miellyttämään. Mitä sinun blogisi haluaa sanoa?

– Liity blogisi aihepiirien mukaisiin ryhmiin somessa tai seuraa muita alan ihmisiä, opi heiltä, keskustele, näy, verkostoidu. Luen myös paljon muiden blogeja, etenkin matkailusta, ja kuulun kahteen blogien kommentointiryhmään ja yhteen kirjallisuusryhmään. Seuraan monia inspiroivia kirja-, matka- ja jooga-aiheisia sometilejä somessa.

– Mieti omat resurssit, tavoitteet ja sitoutuminen: kaikkien ei tarvitse tuottaa tekstiä joka päivä eikä edes joka toinen. Itse en jaksaisi seurata yli kolme kertaa viikossa päivittyvää blogia. Minulle sopii blogiteksti kahdesti viikossa ja somejulkaisut vähintään joka toinen päivä.

– Valokuvat: millaisia kuvia otat ja teetkö kuva- vai tekstipainotteisia artikkeleita? Itse häpeän myöntää, ettei minulla vieläkään ole järjestelmäkameraa, vaikka rakastan kuvia ja käytän niitä paljon. Kuvat muokkaan vain tarvittaessa kännykän kuvaohjelmilla. Kännykkä vaan on niin helppo eikä tekniikka kiehdo minua ei sitten yhtään.

– Vastaa ihmisten kommentteihin ja pidä keskustelu asiallisena. Näin arvostat seuraajiasi ja pystyt syventämään aiheitasi. Vaikka kommentteja voi moderoida ja poistaa, voi olla hyvä miettiä tarkkaan jo postatessa, miten ja mitä ilmaisee. Silti aina välillä joku ymmärtää väärin tai purkaa pahaaoloaan (onneksi vain pari kertaa omalla kohdalla). Minä mietin niinkin paljon, että välillä sensuroin melkein puolet ideoistani.

-Rouva Sanalta ja Tiia Konttiselta löytyy hyviä kirjoituskouluja ja blogivalmennuksia, välillä myös ihan ilmaiseksi.

– Aloita äläkä enää mieti. Blogin voi laittaa tauolle, siirtää tai jopa poistaa tarvittaessa. Jos blogiin ei tuota jatkuvasti uutta, somekanavalla voi jakaa sisältöjä vähän useammin.

Matkavinkki himolukijalle tai määmatkailijalle (yksin matkustavalle): varaa  erikoistoiveena Glo Hotel Airportista Helsinki-Vantaalta huone, jossa on moottoroitu 160 cm leveä sänky. Saat kivan lukuasennon.

Lue myös:

Bloggaajaesittelyni eli eka blogitekstini

Kommentit

 • Sonja Suomela

  Tässä on tosi hyviä vinkkejä! Ja kiva lukea muiden tuntemuksia omasta blogista 🙂

   0
  • Lentävä joogamatto

   Kiva! Välillä kadehdin sua ja muita, joilla on selkeästi yhteen teemaan keskittyvä blogi. Tuntuu, että itse välillä rönsyilen. 🙂 Sonjan Purkkisirkus-kosmetiikkablogia kannattaa lukea!

    0
 • Enni

  Mielenkiintoinen, kattava postaus ja olet jakanut hyviä vinkkejä joilla pääsee alkuun bloggaamisessa. Blogiperjantain idea jäi hieman auki googlettelunkin jälkeen, onko se siis tämä yksi ainoa perjantai vai joka perjantai? 😀 Tekisi mieli itsekin tehdä postaus bloggaamiseen liitttyen, jos kerran tänään on virallinen päivä sille, mutten toisaalta viitsisi aihetta suoraan kopioida sinulta kun juuri aiheesta kirjoitit.

  Täytyy myös sanoa, että musta ”Lentävä joogamatto”-nimi on blogille tosi kekseliäs, ja jää hyvin mieleen. 🙂

   0
  • Ymmärsin, että #Blogiperjantai oli myös vuosi sitten, ekan kerran, ja viime talvena. Olisiko se tuon Rouva Sana-blogin keksimä, hänellä on myös kirja Bloggaajan käsikirja. Kiitos palautteesta, Enni! Kaikkien lifestyle-blogeista pitävien kannattaa lukea myös Ennin Aurore-blogia Stoorissa 🙂

    0
  • Rouva Sana

   Hei Enni, Blogiperjantai startista ja taustasta löydät enemmän täältä: https://www.rouvasana.com/2019/06/blogiperjantai19.html

   Virallinen sivu on täällä: https://www.facebook.com/events/401875817064247/ sekä lisää virallista tietoa täällä: https://www.rouvasana.fi/blogiperjantai19-huipentuu-perjantaina-7-6-jumboon/

   Blogiperjantai sai alkunsa lähes päivälleen vuosi sitten yhden naisen sisältötoimistostani, jossa hieman kyllästyin blogin lievään alavireisyyteen sähköisten kanavien kainalossa. Jos päivän vietolle löytyy innokkuutta, sitä vietettäneen seuraavan kerran joulukuun ensimmäisena perjantaina kuten vuosi sitten.

   Blogiperjantai on toiminut toista kesää starttina myös ilmaiselle ja kaikille avoimelle blogikirjoituskoululle, josta Eija ihanasti avaakin omassa kirjoituksessaan (kirjoituskoulu löytyy täältä: https://www.rouvasana.fi/ – tervetuloa). Olen ammattisisällöntuottaja ja bloggaamisen kouluttaja ja kirjoittanut bloggaamisen perustiedot avaavan Bloggaamisen käsikirjan.

   Jos olet kiinnostunut tarttumaan Blogiperjantain aiheeseen, jaa ihmeessä ajatuksiasi blogissasi vielä vaikka ensi viikolla <3.

   Bloggaamisen ja sisällöntuottamisen iloa <3.

    1
   • Enni

    Kiva kun selvensit Blogiperjantain ideaa, käyn ehdottomasti lukemassa linkkaamasi tekstit ja sivut! 🙂 Olisi mahtavaa jos myös joulukuussa sitä vietettäisiin, idea on mielenkiintoinen ja kekseliäs!

    Täytyy ehdottomasti itsekin jakaa ajatuksia liittyen Blogiperjantaihin, katsotaan jos saisin postausta aikaiseksi vaikkapa ensi viikolla 🙂

    Kiitos kovasti ja kiva kun kommentoit vielä aiheeseen liittyen, nyt idea on selkeämpi ja varmasti muutkin saavat nyt enemmän irti Blogiperjantaista, vaikka Eija olikin kattavasti jo kertonut aiheesta!

     1
 • Rouva Sana

  Hei Eija, lämmin kiitos osallistumisestasi Blogiperjantain viettämiseen ja supermielenkiintoista ajatuksistasi bloggaamiseen liittyen. Kuten kirjoituksesikin hyvin avaa, blogista todellakin on moneksi.

  Ja kiitos, kun jaoit blogitietoutta eteenpäin omille seuraajillesi <3.

  Aurinkoista kesää – ja bloggaamisen iloa <3!

   1
 • Ansku

  Kiva huomata, että sulla on tosi samanlaisia ajatuksia bloggaamisesta kuin itsellänikin.

   0
 • Anni

  Tosi hyvin kirjoitettu! Itsellänikin on monia samankaltaisia ajatuksia. Blogi on myös minulle pelkkä harrastus, eikä mulla edes ole tarvetta siitä enempää tehdäkään. Nautin myös kirjoittamisesta ja valokuvaamisesta ja mun mielestä on mahtavaa jakaa lukijoille jonkinlaisia vinkkejä, hyötyä tai iloa! 🙂

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.