VALIKKO

Lentävä joogamatto

18.6.2018 01:50

Englanninmaikkojen ensipuraisu Isoon Omenaan, part two: Tekemistä ja huvittelua

 

 

New York-postaussarjan ensimmäisessä osassa kirjoitin ihmisistä ja ilmapiiristä ja yleisistä asioista. Kakkososassa kirjoitan täysin minun ja matkakumppanini E:n lemppareista ja tärpeistä, mitä Isossa Omenassa voisi tehdä viikon aikana ja melko matalalla budjetilla. Koska emme ole urheilufaneja, tässä ei ole vinkkejä urheiluun. Lapsia kiinnostavaa katselimme vain sukulaislasten tuliaisten kannalta. Shoppailimme ainoastaan matkamuistomyymälöissä, museokaupoissa ja Zaran tyyppisissä vaatekaupoissa kuten Urban Outfitters ja Old Navy (yläkuva) ja tsekkasimme Times Squaren Disneyn ja M&M’sin lippulaivamyymälät. Esim. 5th Avenuella on sekä järkevänhintaisia kauppoja että luksusliikkeitä, mutta minä taidan odottaa vielä niitä 20 vuoden kokemuslisiä, ennen kuin vaihdan tamineet Gucciin ja Pradaan.

1. Tutustu eri kaupunginosiin.

Kuten ekassa postaussarjassa kirjoitin, New York Cityssa on viisi piirikuntaa ja Manhattan on niistä vain yksi. Koska kaupunki on valtava ja siellä liikkumiseen menee paljon aikaa, käytännössä ehtii tutustua ehkä yhteen, kahteen piirikuntaan, jos aikaa on vain viikko, kuten meillä oli. Asuimme Manhattanilla Midtownissa aivan Grand Central Terminal-aseman ja Pääkirjaston sekä 5th Avenuen kauppojen tuntumassa, josta pystyi kävelemään Times Squarelle. Kummankin mielestä Times Square oli hektinen ja väsyneenä iltaisin ihmistungoksessa ja isoine valonäyttöineen välillä jopa ahdistava. Rauhaa, trendejä, ruokaa, kulttuuria ja muuta tekemistä löytyy myös Brooklynista, joka oli ystäväni lempipaikkoja, ja pohjoisessa Harlem yllätti positiivisesti. West Village ja Greenwich Village oli katsastettava sen takia, että edellisessä sijaitsee Sinkkuelämään Carrien talon portaat (Perry Street) ja jälkimmäisessä Frendien talo (Bedford Streetin ja Grove Streetin kulmaus). Näiden välillä on vain 6 minuutin kävelymatka! Tykkäsimme kovasti opastetuista aluekävelyistä Sohon, Little Italyn, Chinatownin, High linen ja Chelsean alueilla. Manhattanin eteläkärki Lower Manhattan on täynnä nähtävää, sillä sieltä lähtee lautta Vapaudenpatsaalle ja rannasta on vain lyhyt kävely Wall Streetille ja bisnesalueelle sekä 9/11-muistomerkille.

 

Times Square ja Broadway, kiva pieninä annoksina
Carrien portaat ja pysykin ketjun tällä puolella, koska tässä talossa asutaan oikeastikin

 

Frendien talo

 

High Linen/Chelsean alueella on parkkeerattava kerroksittain, muuten ei mahdu ja alue kallistuu kehittyessään

2. Hyödynnä ilmainen tarjonta.

Etenkin kesällä järjestetään paljon ilmaistapahtumia ympäri kaupunkia ja katumusiikkia kuulee joka puolella, Staten Islandin opastamaton lauttakierros antaa mahdollisuuden nähdä Vapaudenpatsas ja pilvenpiirtäjät vesiteitse. Osa museoista on tiettyinä päivinä ilmaisia. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Tämä vaatii hieman googlailua, Facebookin seurailua, kysymistä tai hotellin respan vaivaamista. Free tours by foot tarjoaa teemallisia kävelyitä, joista maksetaan vain tippi tai ei mitään, paikka kierrokselle varataan netistä. Tämä oli neljäs kaupunki, joissa näitä opaskävelyitä harrastin ja ovat kyllä aina olleet korkeatasoisia. Yökerhoihin voi löytää ilmaisia sisäänpääsyjä, esim. meidän matkalla naiset olisivat päässeet maksutta ilmoittamalla Facebookin tapahtumajärjestäjän nimen baarin ovella, mutta me priorisoimme nukkumisen.

SoHon kävelykierroksella
SoHon kävelykierroksella

3. Vieraile ehkä maailman parhaissa museoissa ja lukemattomissa gallerioissa.

– Metropolitan Museum of Art (MET). Pääsymaksu vuoden 2018 alusta (jos ei ole newyorkilainen) aikuiset 25 dollaria ja se hieman hiertää, toisaalta samalla lipulla pääsee kolmena päivänä sisään METin kaikkiin kolmeen toimipaikkaan. Et ehdi katsoa kaikkea, joten päätä jo ennakkoon, mitä haluat nähdä tai tule hulluksi. Ihastuin Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination-näyttelyn pukuihin ja taustamusiikkiin. Informaatioähky taattu.
– Museum of Modern Art (MoMa). Ilmainen perjantaisin klo 16 – 20. Minulle riitti edes jonkun Warholin teoksen näkeminen mutta toki siellä muutama tunti vierähti.
– American Museum of Natural History. Maksa mitä haluat, suositushinta 23 dollaria. En kerro, paljon maksoin. Mm. eläinten luurankoja. I-S-O-J-A.
– National Museum of the American Indian. Kertoo intiaaneista niin, että on mahdollista selvitä tunnissa ulos ja jaksaa vielä mennä johonkin. Ilmainen, päähänpisto matkalla South ferryltä Battery parkin lautalta kohti Wall Streetiä.
Kävelykierroksen oppaamme Jonin mukaan yksistään SoHossa on yli 200 taidegalleriaa. Galleriat jätimme itse kokonaan väliin.
Museum of Natural History. Look at the size of that!
MET: Heavenly bodies/Yves Saint Laurent
MET: Heavenly bodies/Valentino

4. Syö joka päivä hyvin, että jaksat. Testaa matikkapääsi ravintolalaskun kanssa.

Hampurilaisia, pizzaa, pastaa, sushia, bageleita, take away-salaatteja, pancakes. Shake Shack, Five Guys, Grimaldi’s, John’s… Joskus myös miljöö on hyvä syy valita paikka, kuten John’s pizzeria Times Squarella: se on vanhassa kirkossa. Muista tipata, onneksi sopiva tippi on usein jo valmiiksi laskettuna kuittiin. Käteisellä maksaminen ja laskun jakaminen on tippikulttuureissa silti hermoja raastavaa. Kuten totesimme ystäväni E:n ja meidän kanssa pari päivää henganneen, Jenkeissä tilapäisesti asuvan työkaverini S:n kanssa, hyvin mennyt ilta jumittuu yleensä tähän. Suomalainen tapa tuntuu niin paljon järkevämmältä: verot ovat suoraan laskussa ja tarjoilijat saavat sen verran parempaa palkkaa, että asiakas maksaa vain kuitin summan. Amerikassa palvelualojen palkat ovat matalat ja tipit elintärkeät. Välillä on mukava säästää kuluissa ja ottaa jotain nopeaa mukaan, tätä varten ruokakojuja on ympäriinsä jopa kolme saman firman kojua samassa kadunkulmassa. Näihin tai tiskiltä esim. kahvilassa mukaan otettaviin annoksiin ei käsittääkseni ole pakko jättää tippiä, vaikka tippipurkki kassalla olisikin. Nälkäkiukku on valitettavan yleinen vaiva myös aikuisilla ja estää suuresti nauttimasta matkasta, joten perustarpeet ensin: milloin syödään ja missä on vessa, onhan rahat ja kortti mukana ja jaloissa hyvät kengät.

5. Nauti Broadway-musikaalista tai muista esittävistä taiteista

Osa musikaaleista ja näytelmistä on pyörinyt vuosia ja vuosikymmeniä ja ne vetävät silti salit täyteen. Tällaisia on esimerkiksi Leijonakuningas, johon ei edes saa edullisia viime hetken lippuja, vaan liput päin vastoin kallistuvat ennen esitystä. Musikaali oli meidänkin bucket listillä, mutta koska olimme joustavia sisällön suhteen, ostimme viime hetken liput vasta 30 min ennen näytöksen alkua. Virallista tietä edullisia lippuja saa TKTS-lippukojuista tai netistä, mutta me ostimme tavalliselta perheenäidiltä virallisen kojun vierestä. Puolet perheestä oli perunut tulonsa ja nainen koitti saada edes osan lipuista myytyä puoleen hintaan. Katsoin ystävääni E:tä – Sponge Bob –  ja työkaveriani S:ää virallisella lippuluukulla – Chicago – ja katsoin Sponge Bobin teatteria – ihan vieressä. Äskeisen pikakävelymme muisto, halki tukkoisen Times Squaren, kallisti vaakakupin Paavo Pesusienen puolelle, sillä en edes tiennyt, missä Chicagoa esitetään. Myyjä tuli istumaan teatteriin meidän viereemme ja E briiffasi minut Paavo Pesusienestä, koska en ole katsonut varmaankaan yhtään jaksoa kokonaan. Esiintyjät olivat aivan mahtavia, huumori puri aikuisvoittoiseen yleisöön ja esiintyjät olivat pukeutuneet ihan vaatteisiin eikä vaivaannuttaviin kalapukuihin. Harry Potter ja kirottu lapsi osat I-II oli salainen haaveeni, mutta heräsin tarkistamaan esitysajat vasta puolivälissä reissua, esitys on kahdessa osassa yli 5-tuntinen ja hinnaltaan jopa yli 300 dollaria. Stand upiin kaupiteltiin lippuja ihan kaduilla Times Squarella. Ainut baari-iltamme meni niin, että kävelimme vain ennalta tarkistamatta reitillä vastaan tulleeseen pubiin Haswell Greens’ teatterialueella ja siellä sattuikin aloittamaan livebändi. Drinkeistä on Jenkeissä tapana antaa baarimikolle tippiä dollari lasia kohti. Bändiltä sai toivoa biisejä ja repertuaari oli Frank Sinatrasta Kings of Leoniin.

 

6. Vaeltele ilman päämäärää, poikkea reitiltä ja unohda olevasi turisti

Hengähdä kahvilla, joen varrella, puistoissa, liiku ulkoreiteillä tai ilmaisjoogassa, pysähdy nauttimaan hetkestä ilman kameraa. Esim. Central park on loistava lenkkeilyyn ja siellä järjestetään mm. joogaa. Meidän lähipuistomme Bryant park tarjosi mm. kirjallisuusluentoja, alkuillan salsabileitä ja – näin joogaopettajana yksisarvishetken – joogaa ja joogamaton lainaan ilmaiseksi kahdesti viikossa! Tee jotain, mitä tekisit tavallisessa arjessasikin, minä en esimerkiksi ”ehtinyt” kertaakaan hotellin kuntosalille, vaikka se oli yksi hotellin valintaperuste, mutta puistojoogaan menin kahdesti. Meillä oli ehkä aika paljon tekemistä viikon aikana, mutta vähintään syödessä ja metrossa oli hyvä hidastaa vauhtia. Jet lag ja huono sänky vaikuttavat uneen monta päivää, joten matkalla ei välttämättä ole terävimmillään ja se on ihan fine. Puhelinta ja kameraa voi laittaa välillä jäähylle ja tallentaa asioita vain silmillään. Mielenkiintoisimmat hetket tulevat usein yllättäen ja menevät ohi sitä täydellistä kuvaa räpeltäessä. Nauti siitä hetkestä, kun alat hahmottaa ympäristöäsi ja jos joku kysyy sinulta tietä ja osaat jopa neuvoa, taputa itseäsi olkapäälle. Hymyile ja kiitä, kun kysytään kuulumisia ja tervehditään iloisesti, tämä on mukava tapa.

Jäätelöpaikka Villagessa, johon ei ollut aikaa mennä.

 

Brooklyn, joku niistä kahdesta joesta (tai ehkä meri), pieni vesisade ja liian vähän päällä. Vesi rauhoittaa, aina. Anything for the view.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.