VALIKKO

Lentävä joogamatto

24.1.2019 09:30

Mainettaan paremmat Kanariansaaret osa 2: Gran Canarian pohjoisrannikko ja päiväretki Teneriffalle

 

Yllä ja heti alapuolella olevat kuvat: Agaeten laakso, kahvitila Finca Los Castanos 01/2019. Tilalla kasvatetaan myös hedelmiä, sillä pelkkä kahvi ei kannata taloudellisesti.

 

Miksi lähteä Kanarialle, jos voi mennä Thaimaan tyyppisiin kohteisiin kauemmas? Koitan antaa muutamia syitä nähdä Kanariansaarten hyvät puolet. Thaimaa on minunkin listallani, mutta soolomatkakohteeksi Thaimaassa on jotenkin liian paljon valinnan varaa ja tahtoisin olla kaksi viikkoa, en siis vain osaa tehdä päätöstä ja pelkään, että saan itselleni silloin tällöin tulevan soolomatkabluesin – joko saa lähteä kotiin? Matkustin ensimmäisen kerran Kanarialle vasta kolmikymppisenä. Espanja, etenkin Kanaria, ja Kreikka ovat suomalaisten suosikkikohteet ulkomailla tilastojen perusteella. Minulla on tuttavia, jotka sanovat että ovat menneet Kanarialle vain, koska muualle ei ollut mahdollista mennä esimerkiksi käytössä olevan ajan tai rahan suhteen. Kanariansaaret ovat kehittyneet ja nostaneet profiiliaan takavuosien ja -vuosikymmenten massaturismiajoista, jolloin minunkin mummoni näki Eurooppaa Keihäsmatkojen reissuilla.

 

Vuodenvaihteen Gran Canarian-matkan postausarja jatkuu tässä, ja tässä osassa tehdään throwback myös vuoden 2017 matkaani Agaete-Las Palmas-Maspalomas-Gáldar-Teneriffa. Vuoden 2017 talvilomalla tein omatoimimatkan Gran Canarian luoteisosaan Agaeten kaupunkiin ja sen viehättävään kalastajakylään Puerto de las Nievesiin. Ostin lennot Norwegianilta ja varasin halvimman hotellin kahdesta vaihtoehdosta Nievesistä. Sijainnilla oli kaksi perustetta: kaupunki ei tainnut silloin olla ainakaan suomalaisten matkanjärjestäjien kohteissa, joten turisteja oli melko vähän, ja kaupungin satamasta on lauttayhteys Teneriffalle, jossa tietenkin piipahdin samalla. Nykyään ainakin Tjäreborg tekee matkoja Agaeteen ja hotelli on nimenomaan Agaeten puolella ja paljon hienompi kuin omani. Kun viime vuodenvaihteessa huomasin, että toisen matkani, Tjäreborgin pakettimatkani retkiin kuuluu Makujen Gran Canaria ja sen kohteisiin pohjoinen Agaete sekä sisämaan Arucas sekä kahvitilan, rommitehtaan ja aloeveratilan vierailu, varasin retken sen korkeasta hinnasta (59 €) huolimatta. Koska Agaete on viehättävä ja sinne meno omatoimisesti julkisilla liikennevälineillä etelästä olisi ollut melko työlästä, koin helpommaksi järjestetyn retken. Sen tiukoista aikatauluista en tosin pitänyt. Retken kruunasi paella, jota harvoissa paikoissa valmistetaan vain yhdelle hengelle (soolomatkojen miinuspuoli). Agaetessa asuu vajaat 6000 ihmistä, ja se on Gran Canarian lempipaikkoja lounaisen Puerto de Mogánin lisäksi. Omassa hotellissani ei ollut aamupalaa vaan se oli järjestetty kylän keskustan toisessa hotellissa, missä oli myös mukava spa. Nykyään siellä tehdään Mondo-lehden 11/2018 mukaan esimerkiksi viinihoitoja (ulkoisesti), mutta itse otin vain perus sauna-, uima-allas- ja ihonkuorintakombon.

 

Ensimmäisellä Kanarian-matkalla en ollut tehnyt kotiläksyjä Kanarian ilmaston suhteen ja yllätyin kovasta tuulesta pohjoisessa ja saaren pohjois- ja eteläosien välisistä lämpötilaeroista. Silloin kävin yhtenä päivänä etelässä Maspalomaksen rannalla ja vietin ainoan biitsipäiväni 25 lämpöasteessa. Agaete oli kuitenkin minulle oikea valinta, jotta en muodostanut mielipidettäni Kanariasta etelän turistikohteiden perusteella. Kun joululomalla 2018-19 menin Gran Canarian eteläiseen Puerto Ricoon, en odottanutkaan samanlaista aitoa ja söpöä pikkukaupunkimeininkiä, taisin kuulla norjaa jopa enemmän kuin espanjaa! Mutta sain kulkea kesävaatteissa etelässä ihan joka päivä toisin kuin pohjoisessa.

 

Pohjoisessakin on noin 300 aurinkopäivää vuodessa, mutta etelässä niitä on enemmän. Alla olevat kuvat ovat Puerto de las Nievesin kalastajakylästä, jossa on ihan mahtavat kalaravintolat, hienot kivirannat ja Las Salinasin luonnonvesialtaat, paljon patikkareittejä ja melko vähän turisteja. Keskustan pienellä ostarilla apteekin lähellä oli ainakin vielä pari vuotta sitten surffikauppa, josta ostin monta treenivaatetta ja shortsit, kun en niitä ollut tajunnut pakata omasta takaa. Aamuisin oli auki ainakin yksi kahvila, jota vuorottelin hotellin maksullisen aamiaisen kanssa. Kylästä kävelee kaupungin keskustaan noin 10 minuutissa, ja siellä odottaa isompi määrä ravintoloita ja kahviloita ja Huerto de las Floresin kaunis puutarha, lisää vaellusreittejä ja laakso, muun muassa yllä näkyvä kahvitila. Itään päin eli kohti Las Palmasia liikkuessa kannattaa pysähtyä myös Gáldarissa, jossa on viehättävä vanhakaupunki, joitakin kauppoja ja hieno Cueva Pintada-museo ja arkeologinen puisto. Itse jätin kaupungille aikaa vasta lähtöpäivänä, kun liikuin matkalaukun kanssa, joten Gáldarin tekemiseni sisälsivät lähinnä museon ja istuskelua ruoan, viinin ja kahvin ääressä laukku parkkeerattuna viereeni.

Puerto de las Nieves: meri, vuoria, kalastajakylän tunnelmaa ja hyvää ruokaa

Las Salinasin luonnonaltaat, Agaete. Minä mamoilin taas enkä uinut.

Las Palmas

Yksin matkaillessa hyödynnän aina julkisen liikenteen, koska minulla ei ole ajokorttia, ja Agaetesta pääsi kätevästi vajaassa tunnissa ja muutamalla eurolla bussilla Las Palmasiin. Kanariansaarten pääkaupunkius on jaettu Las Palmasin ja Teneriffan Santa Cruzin kesken. Las Palmasin helppo saavutettavuus oli koitua kohtalokseni, koska se on loistava ja kaunis kaupunki ja shoppailtavaa ja nähtävää riittää. Las Canterasin kuuluisalla rannalla en käynyt, sillä merivesi on minulle yleensä liian kylmää, ellei olla ihan tropiikissa (Singaporen Sentosan vesi alkaa olla riittävän lämmintä). Rakastuin täysin Las Palmasin vanhaankaupunkiin, Veguetaan, ja mm. sen Santa Anan katedraaliin. Sen torniin pääsisi myös näköaloja ihailemaan, mutta itse en tästä vielä 2017 tiennyt.

 

Trianan kaupunginosa on vanhimpia ja siellä sijaitsevat parhaat ostoskadut, jotka lähtevät heti bussiterminaalin edestä. Parin viikon takaisella reissullani tein taktiset enkä lähtenyt Puerto Ricosta Las Palmasiin ollenkaan, koska matkalaukussani ei yksinkertaisesti olisi ollut tilaa shoppailulle! Talvilomalla helmi-maaliskuun aikoihin kannattaa Espanjassa liikkuessa ehdottomasti tsekata karnevaalit: minä menin iltaisin aina kiltisti nukkumaan, mutta jo päiväsaikaan kokonaiset perheet ja kaveriporukat pukeutuvat eri teemojen mukaan, tanssivat, laulavat, rekat kuljettavat iloisia joukkoja kuin suomalaisissa penkkareissa ja iltaisin juhlat jatkuvat. Uusimmalla reissullani matkustin Suomeen juuri 5.1., jolloin Espanjassa on perinteisesti ilotulitukset ja isot juhlat. Joululahjat jaetaan Espanjassa nimittäin vasta loppiaisena. Las Palmasiin tehdään paljon valmismatkoja, ja sinne on myös helppo ottaa vain lennot ja tehdä omatoimireissu.

 

Teneriffa päivässä

Puerto de las Nievesistä on lauttayhteys (Fred Olsen) Teneriffalle, ja hyödynsin tätä omatoimimatkallani. Päiväretken varaaminen vaati hieman omaa selvittelyä, sillä hotellissani oli kyllä mainos kokopäiväretkestä, mutta ei esimerkiksi nettivarausjärjestelmää ja jouduin lopulta soittamaan hotellin respasta matkanjärjestäjälle. Tapaamispaikka oli luonnollisesti satamarakennuksen edessä ja opas oli loistava saksan-, ranskan- ja englannintaitoinen espanjalainen. Näillä kolmella kielellä hän myös spiikkasi koko päivän! Kieltenopettaja ihailee ja kuuntelee siis lumoutuneena. Itse lauttamatka (noin 80 minuuttia) oli melko keinuttava, mutta siitä selvisi istumalla tiukasti aloillaan. Lautta tuli maihin Santa Cruzissa, josta lähdettiin ajamaan suoraan vuorille.  Pelkät lauttaliput olisivat melko kalliit, joten olin tyytyväinen, että päivätripillä pääsi meren yli, vuorille ja ihastelemaan tulivuori Teideä (tosin aika pitkän matkan päästä) sekä pysähtymään lounaalle (musiikkisäestyksellä) ja kiertelemään kävellen Puerto de la Cruzin kaupunkia. Kaupungissa onneksi tajusin skipata kaupat ja keskityin rantakahviloihin ja rantabulevardilla kävelemiseen. Jos kaupungissa olisi pidempään, Lidon allasalue olisi hyvä paikka polskia riippumatta Atlannin aaltojen ja tuulien kovuudesta ja punaisista lipuista. Paluumatka jatkui illansuussa lautalle pienen kahvitauon jälkeen. Kanarialla muuten kasvaa pientä ja makeaa banaanilajiketta, ja paikallisia banaaneja bongaa vaikkapa hotellin aamiaisella tai ruokakaupassa. Agaete sekä Puerto Rico olivat soolomatkailijalle hyvä base camp, josta tehdä reissuja, mutta ainakin itse kaipaan sen verran tekemistä, että koko viikkoa en pelkästään lähikaduilla ja rannoilla viihtyisi. Missään nimessä en väitä olevani mikään Teneriffan tai edes Gran Canarian tuntija parin reissun perusteella.

 

Lisätietoa Agaetesta: https://www.hellocanaryislands.com/places-charm/gran-canaria/agaete/

Lisätietoa Gáldarista: https://www.spain-holiday.com/Galdar/articles/explore-galdar-gran-canarias-royal-town

 

Onko sinulla kokemuksia Kanariansaarista? Entä suosituksia minulle ja lukijoille? Tarkoitukseni on lisätä luontomatkailua ja tutustua esimerkiksi La Gomeran saareen, mutta lähivuosina haluan matkustella itselleni uusiin maihin ja ehkä tavoitella 35:ä maata ennen kuin täytän 36. Espanja saa siis nyt jäädä muutamaksi vuodeksi uusien maiden tieltä, vaikka tärkeä maa minulle onkin. Yksi matkatavoitteeni on myös  alkaa palata lempipaikkoihini muutaman vuoden välein ja oikeasti tutustua niihin paremmin. Minulla ei ole hirveästi pokkaa suositella vaikkapa Lontoota yhden viikonlopun perusteella, ja paikat muuttuvat paljon jo muutamassa vuodessa.

Lue edellinen osa 1:

Puerto Rico

Muita Espanja-juttujani:

Barcelona osa 1

Barcelona osa 2

Muita Euroopan-matkoja 2018:

Etelä-Saksassa

Seuraa blogia Facebookissa

ja Instassa.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.