VALIKKO

Lentävä joogamatto

11.4.2019 16:20

Helppo vaniljarahka-omenakakku

Koska tämä on helppoa elämää halajavan harrastelijan resepti, täytteitä voi taas vaihdella: omenalohkojen sijaan sopii yhtä hyvin päärynä tai persikka ja reseptistä saat laktoosittoman, kun hankit rasvan, rahkan ja jogurtin laktoosittomana. Yleensä leivon omenapiirakkaa sillä yhdellä ja samalla teininä löytämälläni ohjeella, mutta viimeisen vuoden aikana olen ihastunut rahkakakkuihin. En jaksa mitään kuorrutuksia ja askarteluita, joten helppoa olla pitää. En toisaalta pidä ylimakeastakaan vaan mieluummin hedelmäisen raikkaasta mausta. Päärynärahkakin voisi sopia päärynälohkojen kanssa tai sitruunarahka lohkotun omenan tai persikan kera.

Tätä kakkua en itse asiassa ole vielä leiponut itse, mutta huomenna kylläkin leivon viikonlopun vieraita varten. Viime viikonloppuna olin anoppilassa ja anoppi oli ostanut vaniljarahkat ja mietiskeli ääneen, mitä niistä tekisi. Kakun toteutimme mestari-kisälli-periaatteella eli minä etsin reseptin netistä ja sanelin, anoppi leipoi. Okei, kyllä minä preparoin omenat sentään ja autoin syömisessä. Anopin kanssa on sellainen hauska yhteensattuma, että minä opetan kieliä samassa ammattiopistossa, josta anoppi on aikoinaan valmistunut kokiksi tai keittäjäksi. Resepti on sovellettu Valion alkuperäisestä ohjeesta.

Pääsiäinen lähestyy. En ole mikään mämmin fani (olisiko siitä aikoinaan voinut tehdä salonkikelpoisemman näköisen, aina saa hävetä jos tarjoaa ulkomaisille tuttaville), joten jos vielä ensi viikolla viitsin leipoa tuliaiseksi pääsiäispöytään sukulaisten luo menoa varten, teen tästä ohjeesta päärynäisen version tai leivon rahkakun keksipohjalla ja jollain ruohomunakoristelulla. Esimerkiksi minttusuklaa-rahkakakku toimisi hyvin karkkimunarakeiden tai suklaisten ruohomunien kanssa.

AINEKSET:

12 annosta

POHJA

100 g (laktoositonta) voita tai margariinia

1 dl sokeria

1 kananmuna

2 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

TÄYTE

2 prk (à 200 g) vaniljarahkaa, esim. Arla Ihana laktoositon

2 dl (laktoositonta) turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia 6-10 %

2 rkl perunajauhoja

2 kananmunaa

1 dl sokeria

¼ dl sitruunamehua

1 tl vaniljasokeria

PÄÄLLE

3 (n. 300 g) omenaa TAI päärynää

1 tl kanelia

sokeria

TEE NÄIN:

Valmista kakun pohja. Vaahdota pehmeä voi/margariini ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää jauho-leivinjauheseos.
Pohjusta leivinpaperilla Ø 24 cm:n irtopohjavuoka. Voitele vuoan reunat. Levitä taikina sekä vuoan pohjalle että reunoille.
Sekoita täytteen ainekset hyvin keskenään. Kaada täyte vuokaan.
Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Lado ne täytteen päälle ympyrän muotoon. Sirotttele päälle kanelia ja sokeria.
Paista kakkua 175 asteessa n. 50 min tai kunnes se on kypsä. Täytteen keskusta voi olla ennen jääkaappiin laittoa hieman pehmeä, mutta kiinteytyy jonkin verran kylmässä seuraavaksi päiväksi.
Anna jäähtyä kylmäksi, ennen kuin irrotat vuoasta (ja mahdollisesti myös leivinpaperista, me jätimme paperin kakun alle). On hyvä huomata, että kakkua ei suositella pakastettavaksi, koska täyte voi löystyä.

Tutustu myös: Helppo minttu-suklaarahkakakku

Kommentoi ihmeessä, jos kokeilit kakkua tai jos sinulla on vinkata jokin helppo ohje jälkiruokien ystävälle. Aurinkoista loppuviikkoa!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.