VALIKKO

Lentävä joogamatto

20.5.2019 20:50

Joogamatkalla Montenegron Herceg Novissa

Joogamatkalle Adrianmeren rannalle? No mutta miksi ei! Otin opintovapaastani kaiken irti ja tein alkuvuodesta useamman ulkomaanreissun. Nyt ei tarvinnut välittää koulun loma-ajoista eikä ottaa kalliiksi tulevia virkavapaapäiviä. Olin jo pidempään ollut kiinnostunut Montenegrosta, ja tammikuussa huomasin lehdessä ilmoituksen sinne järjestettävästä joogamatkasta, tarkemmin sanottuna Herceg Novissa. Mietin muutaman päivän ja varasin matkan. Tilausmatkat Oy/Matka-Moilasen matka sisälsi myös päiväretken Dubrovnikiin, josta kirjoitan 27.5. oman postauksensa. Valitsin puolihoidon ja eri hotellivaihtoehdoista parhaiten varustellun hotellin Hunguest Sun Resort Hotelin. Seitsemän yön reissu joogapaketilla, lentokenttäkuljetuksilla, opaspalveluilla ja puolihoidolla (aamiaisen ja illalliset) kustansi yksin matkustavalle noin 1000 euroa. Olin aiemmin Kreetalla toisen firman joogamatkalla ja tykkäsin kovasti. Tilausmatkojen Hyvinvointimatkalla joogattiin yhteensä kymmenen kertaa 75 minuuttia, aamuin illoin, ja muuten oli vapaata aikaa.

Joogaviikko

La 4.5.

Sadepäivä. Norwegianin lento Helsinki-Vantaalta saapui Kroatian sateiseen Dubrovnikiin alkuiltapäivästä. Sade jatkui Montenegron puolella. Herceg Novin kaupunkiin ja hotelliin saavuttuamme meillä oli vapaa-aikaa ennen matkanjärjestäjän tervetulotilaisuutta. Olin saanut flunssan jo Suomessa, joten järkeilin, että voin yhtä hyvin tehdä pienen kävelyn sateessa. Kävin kahvilla ja vanhassakaupungissa asti, rantabulevardia ja pääkohteita sai valokuvata rauhassa ilman muiden turistien näkymistä kuvissa, koska suurin osa ihmisistä oli sisätiloissa. Matkanjärjestäjän tilaisuudessa saimme perustiedot Montenegrosta sekä esittelyn viikon aikana järjestettävistä retkistä. Olin sopinut jo aiemmin, että lähden blogiyhteistyönä perjantaina Bosniaan. Matkapäivinä joogaa ei ollut.

Su 5.5.

Aurinkoa ja tihkusadetta. Ensimmäinen joogapäivä. Aamulla klo 7.30 aloitimme kymmenen tunnin joogataipaleemme Joogaolon Paula Kermanin kanssa. Sisätilasta hotellin alueelta oli ihana tuijotella merta ja vehreitä vuoria ikkunalasien läpi. Aamun harjoitus oli aina hieman voimakkaampi ja energisoivampi ja sisälsi lattialiikkeiden lisäksi seisomasarjan asanoita. Iltajooga oli aina klo 18.15 ja se oli aamua rauhallisempi.

Ma 6.5.

Kymmenen joogatunnin aikana teemat ja kehon vaikutusalueet vaihtelivat joka kerta. Seisoma-asanoita vietiin hiljalleen eteenpäin. Paulan ohjaama jooga oli minulle sopivan rauhallista ja pureutui perusteiden hyvään hallintaan, joogamatkalaisethan tulevat tunneille hyvin erilaisilla kokemustaustoilla. Minua, itsekin joogaohjaajaa, ärsyttää suunnattomasti, jos joogaa markkinoidaan akrobaattisilla asennoilla ja vähillä vaatteilla ja laihoilla malleilla. Itse en osaa seisoa päälläni enkä haluakaan, ja joogassa on tärkeämpää se, miltä tuntuu kuin se, miltä asana näyttää. Illalla minulle puhkesi nuha ja huomasin, että seuraavat päivät on otettava aika rauhassa.

Ti 7.5.

Aurinkoinen ja lämmin päivä. Jätin väliin molemmat joogat, jotta jaksaisin Dubrovnikin retken. Rakastan joogaa ja harmitti vietävästi jättää tunteja väliin, mutta jo sunnuntain ja maanantain tunneilla olin tosi tukkoinen ja yskän pidättely vei paljon energiaa. Illalla kahdeksan tunnin retkipäivän päätteeksi nousi kuume.

Ke 8.5.

Tihkusateinen päivä. Kuumetta jälleen ja silmät niin turvoksissa, että aivan kuin olisin itkenyt kuukauden putkeen. Jätin aamun joogan väliin ja otin päivän tavoitteeksi jaksaa mennä illan joogaan. Lepäsin. Otti voimille raahustaa joku puoli kilometriä apteekkiin ja supermarkettiin, jotka sijaitsivat rantabulevardia yhteen suuntaan, ja lounaalle minulle suositeltuun kahvilaan, joka oli rantaa pitkin juuri toiseen suuntaan pari sataa metriä. Lepo kuitenkin kannatti. Sairaalaan ja lääkäriin en ole onneksi koskaan ulkomailla joutunut. Illalla pääsimme ekaa kertaa viikon aikana ulos joogaamaan tavallisen sisäsalimme eteen, rantabulevardin viereen. Ihanaa! Aurinko paistoi lämpimästi suurimman osan ajasta, ja lopputunnista vedimme vilttiä päälle. Ohi kulkeviin ihmisiin ja elämän ääniin tottui hyvin nopeasti, ihan kuten New Yorkin keskustassa joogatessakin.

To 9.5.

Sadepäivä. Ei joogaa. Kävin omatoimisesti noin tunnin matkan päässä Montenegron Kotorissa ja ihastelin Kotorinlahtea, tästä kirjoitan myöhemmin oman juttunsa. Illalla hotellin relax-hierontaan, joka kesti 50 min ja maksoi 30 e. Onneksi olin jo melko terve.

Pe 10.5.

Aurinkoinen ja lämmin päivä. Aamulla oli ehkäpä jo vähän haikeuden tuntua ilmassa, koska harjoitus oli viimeinen aamutunti. Illalla joogasimme yläterassilla ennen auringonlaskua. Paula-opettajasta välittyi hyvin lempeä asenne joogaan ja elämään ja jokainen harjoitus oli aina tarkkaan mietitty. Asanoiden vaikutuksen lisäksi saimme paljon taustoitusta joogafilosofiaan ymmärrettävässä muodossa. Eräs joogamatkalainen joogasi elämänsä ensimmäiset kerrat vasta tällä matkalla ja hänkin pysyi kärryillä oikein hyvin. Illalla ennen viikon viimeistä harjoitusta otettiin viikon viimeiset valokuvat lehtijuttua varten ja joogasimme hotellin yläterassilla, josta oli seisoma-asennoissa taas ihanat maisemat merelle. Tällä viimeisellä tunnilla saimme harjoituksen aikana valita lainaksi Hidasta elämään yhden joogakortin ja ottaa sen mantran osaksi harjoitusta. Kortti valikoitui sattumalta.

Minä nostin korttipinosta ”Minä riitän”-kortin, jossa oli kolibrin kuva. En pysty kertomaan, kuinka tärkeältä ja osuvalta tuntui saada juuri tuo mantra, koska tunnen itseni usein riittämättömäksi. Rakastan kolibreja.

La 11.5.

Lämmin päivä. Seuramatkalla ja varsinkin yhteisen harrastuksen myötä joogaporukka tuntuu kotoisalta ja lämminhenkiseltä, väistämätön hyvästijättö haikealta. Perjantai-iltana söimme ”omalla” porukallamme noin 18 henkeä yhteisen illallisen hotellilla. Muuten: Myös joogista elämäntapaa ja kasvisruokavaliota noudattavalle puolihoidon ruoista löytyi ihan hyviä vaihtoehtoja. Kotimatka alkoi heti aamulla 8.30 Kroatian Dubrovnikin kautta. Kotona olin illalla noin 12 tuntia myöhemmin. Joogata voin vaikka joka päivä omassa arjessani, mutta Montenegroon ja Kroatiaan on ehdottomasti palattava joskus uudestaan. Myös Bosniassa käynti onnistui lyhyiden välimatkojen ansiosta. Ja joogaryhmämme elää edelleen muistoissa, valokuvissa ja artikkeleissa, jooga jää toivottavasti jollain tapaa jokaisen elämään. Lue myös Kuopion Kaupunkilehden juttu joogamatkastamme tästä.

Herceg Novin tärpit

Herceg Novin pikkukaupungin tärppeihin kuuluvat mielestäni 7 kilometrin rantabulevardi, meri ja vuoret sekä vanhakaupunki. Vanhassakaupungissa kannattaa nousta Kanli Kulan linnoitukseen ja ihastella kaupunkia ja merta alapuolella. Jos menet linnoitukseen pian sateen jälkeen, kannattaa portaissa olla varovainen – minä heitin pyllylleni yhdessä kohtaa! Toinen hyvä nähtävyyspaikka on hautausmaan ylätasanne. Kaupungissa ja viereisessä Igalon kylässä on paljon edullisia kauneushoitoloita. Syöminen, paikalliset yllättävän hyvät viinit ja oluet, kahvittelu ja ostokset ovat edullisia. Esimerkiksi mustekalalla värjättyä mustaa risottoa kannattaa maistaa. Pääkadulta saa ostettua jopa Guessin ja Tom Tailorin vaatteita. Kissoja vilistää joka puolella, yksin tai pienissä laumoissa. Maisemat ovat kuin vastarannalla toisella puolella Adrianmerta Italiassa, mutta hintataso on edullisempi, ja näin toukokuussa turisteja on hyvin kohtuullisesti. Reissu herätti mielenkiinnon Euroopan ja Balkanin alueen pieniin maihin laajemminkin. Ehkä jo ensi vuonna takaisin?

Onko Montenegro sinulle ennalta tuttu?

Uusimmista blogipostauksistani (aina maanantaisin) pysyt parhaiten ajan tasalla tykkäämällä Facebook-sivustani.

Instagram-sivultani voit seurailla tarinoita 🙂

Lue myös:

Bosnia-Hertsegovinan Trebinjessä

Tilausmatkojen joogamatkat

Kommentit

 • Pirkko / Meriharakka

  Jotenkin en ole vielä(kään) syttynyt ajatuksesta lähteä urheilemaan maailmalle 🙂
  Madeiran levadoilla mietin, että helpompaa ja rennompaa on kävellä Espoon rantaraittia ja Skotlantiin suuntautuneella patikointireissulla mietin, että olisi kivampi nähdä Skotlantia laajemmin kuin kävellä ”samaa nummea” jopa seitsemän tuntia.
  Mutta eihän sitä tiedä, jos vaikka sittenkin päädyn vaikka kokeilemaan joogaa Balilla tai jotain vastaavaa.
  Mutta ihan kiva silti lukea erilaisista jutuista maailmalla!

   0
  • Lentävä joogamatto

   Montenegroon tai vaikka Madeiralle olisin matkustanut muutenkin, mutta kun liikunta on tiivis osa omaa elämäntapaa, niin hauska sitä on harrastaa matkallakin. Ja esim. Kanarialla voi patikoida täysin ilmaiseksi ja omin päin. Jotkut ideat on jo niin kuluneita ja pitkän lentomatkan päässä, että esim. Balin joogamatka ei henk. koht. houkuttele. Nyt Eurooppa kiinnostaa itseäni taas kovasti muutaman kaukomatkan jälkeen (ja on helpompi järjestää).

    0
   • Lentävä joogamatto

    Suosittelen! Kahden joogamatkan perusteella sanoisin, että noille voi hyvin osallistua, vaikka jooga ei olisi ollut pitkäaikainen harrastus. Montenegrossa maisemat on kohdillaan 🙂

     0
 • Auts! Kylläpä oli huonoa tuuria kun sairastuit matkan aikana, etkä saanut nauttia kaikista joogatunneista, minkä vuoksi matkalle lähdit. Parempaa onnea seuraavalla kerralla! Kotor on upea kaupunki!

   0
  • Lentävä joogamatto

   Kokenut joogaaja ymmärtää kuunnella kehoaan myös sairastuessa ja varsinkin silloin, eipä noille voi mitään 🙂

    0
 • Iida in Translation

  Kuulostaapa kivalta reissulta, ellei sairastelua lasketa! En ole kovin kokenut joogaaja, mutta joogareissu johonkin on ehdottomasti omalla bucket listillani. Mieluiten tosin yhdistäisin sen tropiikkiin tai rantalomaan 🙂

  Balkanin maat kiinnostavat kyllä myös, siellä olisi kiva harrastaa hyppelyä maasta toiseen! <3

   0
  • Yleensä nuo joogamatkojen joogat sopivat ihan kaikille, sinne vaan! Lähimaista Slovenia pitää ainakin katsastaa pian, ja Kroatiaa ja Montenegroa pitäisi nähdä laajemmin 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.