VALIKKO

Lentävä joogamatto

27.10.2019 12:41

Kahdeksan syytä käydä Amsterdamissa

Vietin syyslomalla kolme vuorokautta Amsterdamissa, jossa kävin ensimmäistä kertaa. Menen varmasti joskus uudestaankin. Rakastan matkailua Euroopassa, missä lyhyen lentomatkan päässä on paljon kiinnostavia pääkaupunkeja ja muita kohteita. Junalla voi helposti taittaa matkoja saman maan sisällä tai naapurimaihin. Olen opettaja, joten työn etuihin kuuluu säännölliset lomat, ja lokakuussa pysyttelen tiiviisti Euroopan mantereella. Kaukomatkoja olen tehnyt vasta neljä, koska vastustan periaatteesta pitkien lentojen päästöjä ja järkyttävää istumisen määrää.

Tällä kertaa varasin matkan vasta reilut kaksi viikkoa ennen lähtöä. Finnairin suorat lennot (noin 2,5 tuntia suuntaansa) pelkällä käsimatkatavaralla maksoivat 350 euroa. Jos otat ydinkeskustan hotellin, kannattaa varautua hissin puuttumiseen ja ahtaisiin portaikkoihin. Varasin erikseen kolmelle yölle vaatimattoman Manofa-hotellin ilman aamiaista keskeiseltä paikalta, rautatieaseman edestä lähtevältä Damrak-kadulta. Huone oli pieni mutta todella siisti, ja siinä oli minulle pakollinen oma kylppäri. Sijainti oli aivan loistava, ja Kuninkaanlinna, Dam-aukio, entinen pörssi, Punaisten lyhtyjen alue, opastettujen kävelyjen tapaamispaikka ja ostoskadut tavarataloineen olivat aivan vieressä. Pidän myös siitä, että saan valita aamiaispaikan joka aamu itse eri kahviloiden joukosta. Yhden tähden hotelli kustansi noin 350 euroa kolmelta yöltä sekä kaupunkiveron, noin 8 €/yö. Tässä kahdeksan vinkkiäni lyhyelle Amsterdamin lomalle ilman lapsia matkailevan perusmatkailijan näkökulmasta, jota kiinnostaa etenkin kulttuuri ja rento kuljeskelu.

 

1. Kanavat ja kanavaristeily

 

Vesi on hallitseva elementti Amsterdamissa, ja sen kanavat ovatkin olleet Unescon maailmaperintölistalla vuodesta 2010. Kanavien varressa kävellessä suuntavaisto saattaa pettää, sillä tienristeykset, sillat ja eri kanavat muistuttavat kovasti toisiaan. Minä kuljinkin suosiolla Google mapsin vanavedessä enkä eksynyt kertaakaan. Tunnin kestäviä risteilyitä mainostetaan joka puolella, ja yleinen hinta näytti olevan 12 euroa. Kapteeni kuulutti ääniopastuksen lisäksi vielä huippukohdat, ja avoimesta katto- ja sivuikkunasta pystyi ottamaan hyviä kuvia. Talot ovat tyypillisesti kapeita ja korkeita, ja niiden yläosassa on koukkuja, jotta tavarat pystytään siirtämään ikkunasta sisään ja ulos. Yhden kerran näin myös nosturin jonkun muuttajan talon edessä.

 

2. A’Dam Lookout ja Amsterdamin City

Amsterdamin rautatieaseman vastarannalla, IJ-joen toisella puolella, on osittain vielä rakenteilla oleva ja laajentuva City. Ilmaiset lautat kulkevat joen yli tiheään, ja vastarannalla komeilee tornitalo, jonka yläosaan on rakennettu nähtävyystasanne. Itse tykkään aina matkoilla nähdä kaupungit yläilmoista ja suuntaankin usein nähtävyystasanteille. Lippu netistä maksaa 12 euroa, muuten 13 €. Ylin kerros on ulkoilmassa, ja kerros alempana ollaan sisätiloissa ja baarissa. Ulkotasanteella on lisämaksusta (5 euroa) keinut, joissa pystyy keinumaan rakennuksen reunan yli. Keinuja on kolme tuplakeinua, ja tasanteella ollessani sinne oli jatkuva jono. Itse en korkean paikan kammoisena ja riskitietoisena luonnollisesti keinuun mennyt, nautinpa vain lasin valkoviiniä, otin kuvia ja lueskelin infotaulut läpi. Osa keinujista sai aika hyvätkin vauhdit, toiset taas selkeästi ottivat varovaisemmin. Ulko- ja sisätasanteella on paljon infoa edessä ja alhaalla näkyvistä paikoista ja kaupungin historiasta. Suosittelen menemään paikalle hieman ennen auringonlaskua, jolloin näkee maisemat sekä valossa, ihanissa väreissä sekä pimeässä. Viivyin kuuden jälkeen noin puolitoista tuntia. Hississä on valoshow ja alakerrassa kauppa.

 

3. Hyvät museot, Museokortteli ja teemamuseot

Amsterdamissa on niin paljon museoita, että koko loman voisi helposti viettää niissä. Itse kävin lyhyellä visiitilläni vain Van Gogh-museossa ja Kannabismuseossa. Van Gogh oli hieno kolmen kerroksen näyttely, jossa oppi teosten lisäksi ymmärtämään taiteilijan dramaattista ja traagista elämää, joka johti itsemurhaan 37-vuotiaana. Loistava museokauppa. Van Gogh-näyttely on tulossa Suomeenkin vuonna 2020.

Kannabismuseossa oli esitelty hampun ja kannabiksen monia käyttötarkoituksia, yläkerrassa sai maistaa teetä ja katutason kaupassa oli myynnissä esimerkiksi kannabissuklaata. Myynnissä olevat tuotteet ovat laillisia, ja muutenkaan porukka ei kuljeskele ympäriinsä pilvessä. Teemamuseoita on muun muassa tulppaaneille, juustolle ja seksille. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisin mennyt myös massiivisen kokoiseen Rijksmuseumiin. Ehkä seuraavalla kerralla.

 

4. Opastettu kaupunkikävely

Hotelleilta löytyvissä turistikartoissa ja infolappusissa ja mainoksissa on tarkemmat tiedot tapahtumia järjestävistä firmoista, osoitteista ja aikatauluista. Esimerkiksi Sandemans järjestää ilmaista yleiskävelyä tai teemakävelyitä, jotka starttaavat muun muassa keskeiseltä Dam-aukiolta. Minä kävin 2,5 tunnin peruskävelyllä, jossa paikallista opasta tipattiin lopuksi sen mukaan, mitä itse halusi maksaa. Opas kertoili elävästi ja huumorintajuisesti, vastaili kysymyksiin ja kumosi ennakkoluuloja. Hän kertoi, että Alankomaissa on liberaalista huumepolitiikasta huolimatta aika vähän huumeidenkäyttöä. Valitettavasti pössyttelyn välillä haistaa kadulla kävellessä. Dam on turvallinen kaupunki, vaikka kanavia on paljon, mutta kulkemiseen veden paljous toki vaikuttaa. Veteen heitetään paljon polkupyöriä, ja silloin kun joku hukkuu kanavaan (muutama henkilö vuodessa), hukkuja on yleensä humalassa kanavaan pissannut henkilö.

Olen ollut vastaavilla opastetuilla kävelyillä muun muassa Budapestissa, Lontoossa, Vilnassa ja New Yorkissa, ja ne ovat aina olleet laadukkaita ja mukava tapa tutustua kaupunkeihin. En yleensä muuten tutustu paikallisiin ihmisiin, paitsi tietysti lyhyiden rupatteluiden kautta kaupoissa, kahviloissa ja ravintoloissa. Huonojalkaisille tai julkista liikennettä suosivalle tietysti Hop-on-hop-off-bussikierros on suositeltava, ja Amsterdamissa siihen pystyy liittämään myös laivat. Tai vuokraa pyörä. Pyöriä on kaupungissa niin paljon, että ole aina varovainen ylittäessäsi katuja ja tarkkaile pyöräkaistaa.

 

5. Punaisten lyhtyjen alue

Hotellini oli lähellä, joten suuntasin iltakävelyni kahtena iltana Punaisten lyhtyjen alueelle.  Alueella on monien mielissä varmaan paheellinen maine. Paikallisen oppaan kävelykierroksella sain lisätietoa asiasta. Michael-opas kertoi, että alueella on paljon paikallisasutusta ja hän oli itsekin asunut siellä vuosia. Ilotytöt ovat yrittäjiä, jotka maksavat veroa. Sukupuolitestit ovat ilmaisia, mutta velvollisuutta niihin menemiseen ei ole. Kaupunki on sulkenut ja muuttanut monia prostituoitujen toimitiloja muun muassa muotisuunnittelijoiden vaateliikkeiksi. Turisteille huomio, ettei ikkunoissa olevia tyttöjä saa suoraan kuvata. Ikkunassa palaa valo, jos siellä ollaan töissä. Punaisten lyhtyjen lisäksi kadut ovat täpötäynnä pubeja, ravintoloita, seksikauppoja, kioskeja, turistikauppoja, vaatekauppoja, kanavia ja asuntoja. Punaisten lyhtyjen alueen suosiolla on isossa satamakaupungissa pitkät perinteet.

 

6.  Katumarkkinat & kirpputorit ja vintagekaupat

Albert Cuyp

Metro: De Piip. Albert Cuyp Market on Euroopan suurimpia katumarkkinoita, ja se kattaakin noin kolmen kilometrin pituisen matkan kojuja ja kivijalkakauppojen edustalle kannettuja tavaroita. Syötävää, juotavaa, vaatetta, matkamuistoja, yhtä ja toista. Poikkea myös markkinoiden kahta puolta sijaitseviin kahviloihin ja liikkeisiin, täältä löytyy paljon myös kirppareita ja vintagea. Kahvilasuositus: C.o.t.t.o.n. House ja sen ihana omenatorttu sekä myymälä, jossa kortteja, vaatteita, sisustusta ja laukkuja.

 

Bloemenmarkt on kelluva kukkatori, josta löytyy kukkaa, siementä, taimia ja sipulia kaikenlaisille viherpeukaloille. Kahviloita, ravintoloita ja kauppoja on ihan vierivieressä.

Lisäksi: Waterloopleinin markkinat ovat Albert Cuypia pienemmät, jos haluat käydä ostoksilla ulkosalla hieman väljemmillä vesillä.

Yhdeksän katua on nimensä mukaisesti yhdeksän kadun ostosalue, jolla en itse käynyt mutta mistä löytyy kuulemma liikkeitä joka lähtöön.

 

7. Tasokkaat perusnähtävyydet ja nimekkäät must-paikat

Anne Frank Huis, Kuninkaanlinna, Madame Tussaud’s, Ripley’s Believe It or Not!, Body Worlds – The Happiness Project Amsterdam, keväiset tulppaanipellot, tuulimyllyt. Nämä ovat isoja vetonauloja, joista itse kävin kuitenkin vain Kuninkaanlinnassa. Kuka muuten muistaa Hollannin kuninkaan nimen? Niinpä. Jouduin taas googlettamaan nimen, sillä nimi ei jäänyt mieleen vierailun jälkeenkään. Kun kuningatar Beatrix luopui kruunusta 2013, hänen poikansa Willem-Alexander peri kruunun. Vaimonsa Maxima oli nimenä tutumpi, ja kuningatar on ilmeisen pidetty ja hyvin pukeutuva. Linnaa käytetään etenkin edustustarkoituksiin ja se sijaitsee aivan ydinkeskustassa Dam-aukiolla.

Jos mielit yhteen Amsterdamin suosituimmista nähtävyyksistä, Anne Frankin taloon, muista varata liput hyvissä ajoin netistä jo Suomessa ollessa. En päässyt nähtävyyteen, koska aloin katsella lippuja vasta perillä. Onneksi kävin keväällä Vilnassa samantyyppisessä juutalaismuseossa, jossa oli myös ullakolla juutalaisten käyttämä piilopaikka. Kuninkaalinnaan (kuvat alla) oli sen sijaan mahdollista saada 10 euron lippu ja ilmainen äänopastus kuulokkeisiin jopa samalle päivälle.

 

 

 

8. Kahvilat, pubit, baarit ja ravintolat

Ensinnäkin: en mennyt Coffee shopiin enkä Smart shopiin edes blogini takia, koska olen täysin huumeita vastaan. Toiseksi: normaali kahvila on café, ja varsinkin perinteiset ruskeat kahvilat ovat käymisen arvoisia rauhalliseen kahvitteluun. Modernimmat kahvilat on sisustettu vaaleilla väreillä.

Omenakakkua, juustoja, hollantilaiseen tapaan tehtyjä ihanan mausteisia lihapullia, oluita, kahviloita. Join reissuni ainoan olueni A’Dam-tornin baarissa, koska tuntui että se kuului asiaan. Muuten juon viinejä. Muista myös juusto- ja viinimaistatukset juustokaupoissa ja Heineken Experience-panimokierros. Amsterdam on vireä kaupunki ja tarjontaa on joka lähtöön. Ainoa harmitukseni on, etten mennyt indonesialaiseen ravintolaan. Lokakuussa matkani aikana viikolla oli Amsterdam Dance Event-tapahtuma, jossa oli viisi päivää elektronista tanssimusiikkia ympäri kaupunkia. En osallistunut, vaikka yhtenä päivänä sitä hieman mietin. Amsterdamiin kuulemma matkustaa paljon ihmisiä ihan tätä festivaalia varten.

Amsterdamista jäi positiivinen, rento ja monipuolinen fiilis, ja seuraavan kerran haluan suunnata sinne keväällä tai alkukesästä, kun tulppaanit ja puistot ovat parhaimmillaan. Onko sinulla kokemuksia kaupungista tai kiinnostuitko jutun myötä? Seuraa Ig ja Fb: @lentavajoogamatto.

Lue myös:

Kahdeksan syytä käydä Vilnassa

Kahdeksan vinkkiä Müncheniin

Barcelona

 

 

Kommentit

 • T.H.

  Amsterdam vei minunkin sydämeni ensivisiitilläni. Museoista Rijksmuseum on huippu, lippu muistaakseni vuoden voimassa. Kissaystävälle kissamuseo on myös must. Kasvitieteellinen puutarha kesällä kiva paikka, ei liian suuri. Bruin cafè-kahvila/pubit sopivat hyvin rennompaan istumiseen.

   1
  • Lentävä joogamatto

   Hei, kiitos vinkeistä! Tosiaan hyvät museot ja kahvilat kiinnostavat aina, ja ehdottomasti haluan joskus kaupunkiin kesäisempään aikaan 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.