VALIKKO

Lentävä joogamatto

21.4.2019 13:57

Kahdeksan syytä käydä Vilnassa

Pidän pienistä ja pippurisista Baltian maista. Pääsiäisviikolla oli viimein Liettuan vuoro. Tallinnassa olen ollut monta kertaa, ja onneksi tajusin muutama vuosi sitten lopettaa lyhyet risteilypiipahdukset ja alkaa aina yöpyä kaupungissa. Sillä tavalla Tallinnasta alkoi löytää muutakin kuin vanhankaupunki ja uuden puolen ostoskadut, koska oli aikaa lähteä esimerkiksi Piritaan ja Telliskiveen. Tallinnassa säälittää hieman suomalaisten viinaturismiperinne, koska Tallinna on itsessään mukava kaupunki. Riikaan ja Jurmalaan tein viiden päivän reissun muutama vuosi sitten ja tykkäsin. Sinnekään en mennyt halpojen juomien perässä. Kun tämän vuoden alussa etsin edullista ja itselleni uutta Euroopan kohdetta muutaman päivän kaupunkilomaa varten, löysin Vilnan.

Liettuassa ei ole vielä massoittain suomalaisia, mikä on hyvä tietää, jos sinäkään et kuulu niihin, jotka alkavat ulkomailla innoissaan jutulle toisten suomalaisten kanssa. Tässä introjutussa muutamia syitä matkustaa Vilnaan, myöhemmin kertoilen tarkemmin vielä muutamista nähtävyyksistä. Vilna menee minulla lempipääkaupunkien joukkoon jo kolmen yön matkan perusteella! Olin reissussa yksin ja kaupunki vaikutti hyvin turvalliselta. Matkustan paljon yksin ja koska minua ei ole siunattu luonnostaan hyvällä suuntavaistolla, Vilnassa ilahduttivat selkeästi merkatut nähtävyydet ruskeissa kylteissä. Katsoin reittejä myös Google mapsista ja piirtelin ne kynällä paperikarttaan. Kaupungille aina kävelin ja pois tulin iltaisin bussilla säästääkseni väsyneitä jalkoja.

1. Lyhyt lentomatka Suomesta

Jos menet Helsinki-Vantaalle mistään Tamperetta kauempaa, matkasi Suomen sisällä kestää todennäköisesti pidempään kuin lento Vilnaan. Matkustin Finnair Holidaysin kautta, joten matkan hintaan kuuluivat Norran operoimat lennot ja majoitus kolmelle yölle, yhteensä noin 282 euroa. Lento suuntaansa kesti noin 70 minuuttia. Missään muussa kaupungissa kuin Vilnassa en myöskään ole siirtynyt lentokentältä kaupungin keskustaan yhtä nopeasti ja edullisesti: lentokenttä on vain noin viiden kilometrin päässä keskustasta, ja taksin ja shuttle busin lisäksi pääsee junalla ja kaupunkiliikenteen busseilla (numerot 1, 2 ja 88). Kertalippu bussiin maksaa kuljettajalta ostettuna euron ja matkakortilla 0,70 euroa. Lyhyet välimatkat pätevät ylipäänsä Liettuassa liikkuessa, ja Vilnasta suositellaan usein myös tekemään puolen päivän retki noin 30 kilometrin päässä sijaitsevaan Trakaihin ja sen linnaan. Itse vietin kaikki päiväni kuitenkin Vilnassa eikä tylsää ehtinyt olla, ja Panorama-hotellin ikkunasta pystyin ihailemaan vanhankaupungin maisemaa aamusta iltaan.

2. Vilnan vanhakaupunki

Vilnan vanhakaupunki on Euroopan laajimpia. Vilnassa on yli 1500 historiallista rakennusta. Rakastan historiallisia vanhankaupungin katuja, joilla voi hetkeksi eksyä, ihastella värejä ja muotoja, tupsahtaa kuin sattumalta johonkin ihanaan puotiin, museoon, galleriaan, kahvilaan tai ravintolaan. Vilnassa on upea vanhakaupunki, joka on ollut vuodesta 1994 Unescon maailmanperintölistalla, mutta se on paljon muutakin: eloisa pääkaupunki ja sopivan – suurin piirtein Helsingin – kokoinen, pitääpä kulttuurista, syömisestä, kuljeskelusta tai puistoista. Yliopiston ja katedraalin alue sekä pikku mukulakivikadut kannattaa katsastaa Vilnassa.

3. Kiehtova sekoitus eurooppalaisia tyylejä ja vaikutteita

Hallitsevat rakennustyylt ovat barokki ja gotiikka, mutta paljon näkee renessanssia ja uusklassismia. Liettualla on kaksi itsenäisyyspäivää, sillä maa on ollut kahdesti Venäjän/Neuvostoliiton miehittämä. Vilnassa on edelleen paljon puolalaisia, valvovenäläisiä ja venäläisiä. Kristinusko saapui Liettuaan myöhään, sillä pakanausko oli vahva, mutta katolilaisuus näkyy maassa vahvana. Vilnassa näkee kirkkoja ihan koko ajan ja niihin kannattaa myös astua sisään. Pääsiäisviikolla messuja saattoi olla jopa arkiaamuina. Tallinna on suomalaiselle tuttu ja turvallinen, ja Viron kielestä suomalainen ymmärtää aika paljon. Liettuan kielestä ei ymmärrä ja se tekee maasta hyvällä tavalla hieman eksoottisemman. Ruokakulttuurissa näkee paljon yhtäläisyyksiä naapurimaihin. Palvelukulttuuria ei kannata säikähtää: englantia ei aina puhuta sujuvasti eikä palvelua välttämättä saa hymyllä höystettynä, mutta kaikki hoituu.

4. Terve itsetunto ja ylpeys omasta maasta, historiaa unohtamatta

Toisin kuin esimerkiksi pohjoisen naapurimaan Latvian pääkaupunki Riika, Vilnan asukasluku kasvaa. Edellisen itsenäistymisen jälkeen Vilnaa on kunnostettu uutterasti. Neuvostoliiton aikana esimerkiksi kirkkoja käytettiin muihin tarkoituksiin ja monet rakennukset pääsivät huonoon kuntoon. Muna ja sen alusta symboloivat Vilnan kaupungin elvyttämistä. Kävin ilmaisella kaupunkikävelyllä ja useassa museossa, ja sain muun muassa tietää että juutalaisyhteisö tuhottiin lähes kokonaan Toisessa maailmansodassa. KGB-museon puistattavista selleistä viimeinen vanki vapautettiin vasta 1987. Suuriruhtinaiden palatsissa puolestaan näki menneiden aikojen loistokkuutta.

5. Uzupis eli Uzupian tasavalta Vilnan sisällä

Kööpenhaminalla on Christiania, Vilnalla Uzupia. Vuonna 1997 entinen työläiskaupunginosa julistautui vapaavaltioksi, ja sillä on leikkimielinen itsenäisyyspäivänsä aprillipäivänä 1.4. ja oma perustuslaki, joka on käännetty useille kielille. Tämä oli boheemien ja taiteilijoiden paikka, mutta sitten julkkikset alkoivat muuttaa sinne ja asumisen hinta on noussut. Kivoja kahviloita ja ravintoloita sekä katutaidetta.

6. Vehreä pääkaupunki, jossa on kaksi jokea


Vilnalaiset ovat ylpeitä siitä, että pääkaupunki on hyvin vehreä ja täynnä luontoa. Neris- ja Vilnia-joet toimivat rauhoittavina vesielementteinä aivan keskustassa, ja vaikka uuden ja vanhan puolen yhdistävät sillat eivät olekaan samanlaisia nähtävyyksiä kuin Prahan ja Budapestin sillat, kannattaa piipahtaa vanhasta kaupungista myös lasisten pilvenpiirtäjien maailmassa. Kaupungissa on myös siistiä.

7. Näköalapaikat

Kiipeä korkealle Kolmen ristin kukkulalle Bernardiiniläispuiston vieressä tai entisen linnan ainoalle säilyneelle Gediminas-tornille tai etsiydy jollekin muulle kaupungin näköalapaikoista.

8. Ole vain ja rentoudu

Koska Vilna ei ole mikään kiivastahtinen New York, voit tehdä niin kuin keskisuurissa ja pienissä kaupungeissa missä vain: mennä pubiin paikalliselle oluelle, kahville tai syömään, kauppakeskuksiin uudelle puolelle, puistoon päivää paistattelemaan ja kävelemään tai bussin tai johdinauton kyydissä lähiöihin ilman sen kummempia suunnitelmia. Nähtävyyksiä ei ole mikään pakko suorittaa, kukaan ei aina meille matkustavaisille papukaijamerkkejä eikä miinuksia.

Onko sinulla kokemuksia Vilnasta tai Liettuasta muuten? Seuraile blogin kanavia Instagramissa ja Facebookissa ja blogin jatkojuttuja Vilnasta sekä toukokuussa muutamasta Balkanin maasta.

Lue myös:

Tallinnan miniloma yksin

Kommentit

 • Sonja Suomela

  En ole käynyt kuin Tallinassa muutaman kerran. Pitää kyllä tutustua tarkemmin näihin naaurimaihin 🙂

   1
 • Eija/Lentävä joogamatto

  Kannattaa kyllä suunnata etelämmäs Tallinnasta. Vilna on muutenkin jo ihanan keskieurooppalainen sellaisella idän tuulahduksella.

   1
 • Nimetön Satu

  Liettua on positiivinen yllätys! 🙂 Kävin viime viikolla Länsi-Liettuassa (Klaipeda, Palanga ja Kuurinkynnäs) ja tästä tuli kyllä mun suosikki Baltian maista, eli täytyypä joskus tuonne Vilnaankin vielä suunnata.

   1
  • Lentävä joogamatto

   Kiva kuulla. Pääkaupunki kannattaa tsekata, mutta mua kiinnostaa myös nuo pienemmät kaupungit ja luontokohteet 🙂

    0
   • Riittaliisa

    Trakai aika lähellä Vilnaa on kuva käyntikohde. Vilnasta järjestetään sinne muutaman tunnin retkiä. Vilnassa on syytä viipyä kolmen yön verran jotta ehtii mukavasti kiireettä tutustua kaupunkiin.

     1
    • Eija/Lentävä joogamatto

     Hei Riittaliisa. Trakaihin menoa pohdinkin, mutta sitten päätin jäädä Vilnaan koko ajaksi. Kolme yötä ja ekaa kertaa kohteessa on kuitenkin lyhyt aika, se kului yhdessä paikkaa ihan hyvin. Pidemmällä reissulla kannattaa varmaan jo katsastaa muitakin paikkakuntia. Ensi kerralla sitten.

      1
     • Riittaliisa

      Sitten kun on käynyt Vilnassa jo useamman kerran, kannattaa uhrata osa yhdestä päivästä retkelle Trakaihin. Helpoin tapa on osallistua valmisretkelle. Sellaisen ostimme ekalla Vilnan reissulle. Hotelli järjesti asian ja meidät haettiin hotellilta ja myös tuotiin sinne. Olimme ainoat asiakkaat tuolloin joten retki oli omamme. Opas puhui myös suomea vaikka pääosin kommunikoimme englanniksi.

       1
 • Riittaliisa

  Ennenkuin olin käynyt yhtäkään kertaa Tallinnassa, Vilnan vierailuja oli kertynyt jo vaikka kuinka monta. Vilnaan viehätyin heti eka kerralla. Sen jälkeen on tullut käytyä kaupungissa kerran tai pari vuodessa.

   2
 • Raija

  Olen kyllä eri mieltä liettualaisten kielitaidosta eli siellä puhutaan kyllä yleisesti englantia. Koulutustaso on hyvä. Toki vanhempi väki ei ole samalla tasolla Englannin kielen kanssa kuin nuoremmat. Juttelin edellisellä käynnillä turistitoimiston edustalla istuskelleen vanhemman naisen kanssa. Oli ammatiltaan muusikko ,klassista lajia. Vaihdettiin kieltä englannista saksaan jos hänellä ei sopivia sanoja löytynyt.

   1
  • Eija/Lentävä joogamatto

   Hei. Kolmen vuorokauden visiitin perusteella en väitä, että tiedän vilnalaisten tai liettualaisten kielitaidosta paljon. Nuoret vaikuttivat puhuvan todella hyvää englantia. Keski- ja Etelä-Euroopassa voi tosiaan useinkin kokeilla saksaa ja sitä osaan itsekin, taidan vain olla turhan epävarma saksaa käyttämään. Määmatkoilla myös kuljen paljon yksin ja lataudun ja rentoudun niin, eli en hakeudu aina juttelemaan paikallisten kanssa.

    0
 • Raija

  Itselläni tosi monta reissua eli myös pitempää oleskelua Vilnassa ja niissä paikoissa joissa liikun, voin käyttää sujuvasti englantia. Joidenkin iäkkäämpien liettualaisten takia olen opetellut joitain fraaseja myös liettuaksi. Joulukuussa marketissa valitsin joulukortteja, vieressä oli varttuneempi naishenkilö joka alkoi jutella minulle omalla kielellään ja aika pitkään. Olen opetellut noita tilanteita varten sanomaan en puhu kieltänne. Kun ja jos liikkuu etenkin yksin, samankaltaista sattuu ja minua usein luullaan ko maan kansalaiseksi olin sitten missä vaan Euroopassa.

   1
 • Nimetön Raija

  Liettuassa nuorempien koulutustaso on korkea ja opiskelevat myös eri kieliä. Heidän edellinen presidentti totesi että heillä on ihan liikaakin koulutusta. Usein se saattaa johtaa siihen että muutetaan ulkomaille. Myös Suomessa on melko paljon liettualaisia, sen tiedän kun olen ystävyysseuran jäsen. Tilaisuuksissa heitä tapaa.

   1
  • Eija/Lentävä joogamatto

   Onpa mielenkiintoista tietoa, kiitos kommenteista. Kyllä varsinkin pienissä maissa kannattaakin opiskella monia kieliä, ei siitä koskaan ole haittaa.

    1
 • Raija

  Visiittini Vilnaan kestää aina 4 vuorokautta. Käyntejä on takana jo yli 20 ja aina löytää jotain uutta. Taidetta, kulttuuria ym ja myös ostoksia. Kaikki kenkäni olen ostanut viime vuosina sieltä, myös kaksi ihanaa päällystakkia.

   1
  • Lentävä joogamatto

   On kiva, kun löytää itselle mieluisan matkakohteen. Toistaiseksi tykkään itse vaihdella matkakohdetta ja maata melkeinpä joka kerralla.

    1

Kommentointi on suljettu.

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.