VALIKKO

Lentävä joogamatto

13.8.2019 18:00

Kahdeksan vinkkiä Nürnbergiin

Nyt kun lomilta on palattu töihin, aloin ainakin minä miettiä heti jo seuraavaa lomaa ja mahdollisesti myös matkaa. Onkin kiva palata omiin matkakuviin ja yrittää olla kiitollinen jo tehdyistä reissuista ja edes hieman viivyttää oman hiilijalanjäljen suurentamista. Heinäkuiselta Saksan-reissulta uupuu kolmesta kaupunkipostauksesta enää Nürnberg. Aiemmat postaukset kertoivat Münchenistä ja Würzburgista. Tässä matkakuvieni ja -kokemusteni myötä muutama vinkki Nürnbergiin. Tämänkin reissun tein avomieheni kanssa, joten lapsiperheiden vinkkejä en jaa (paitsi kohta 6).

Nürnberg on noin puolen miljoonan asukkaan kaupunki ja Münchenin jälkeen Baijerin osavaltion toiseksi suurin. Liikkumista helpottaa metroverkko, ja jos siirryt osavaltiossa muualta kaupunkiin, osavaltion Baijeri-lippu käy myös paikallisliikenteessä vajaan vuorokauden ajan pitkien välimatkojen lisäksi.

Kaikki nimet ja tarkemmat ykistyiskohdat ovat reilussa kuukaudessa pyyhkiytyneet mielestä pois. Jälleen kerran totesin, että Barcelonan ja Rooman tyyppisten valtavien turistimassojen ja taskuvarkaiden pelkäämisen sijaan viihdyn paremmin näissä sympaattisen kokoisissa paikoissa, joissa on kuitenkin aina enemmän nähtävää kuin Äänekoskella tai Kuortaneella keskimäärin.

1. Tori ja vanhankaupungin keskusta

 

Kuten keskiaikaisissa kaupungeissa yleensä, täälläkin voi torilla sielunsa silmin vielä nähdä menneiden vuosisatojen hyörinän. Kauppatavara on sittemmin hieman vaihtunut, mutta kannattaa tsekata ”kultainen” torni ja kellotornin musiikkiesitys. Ruokakojuja, kahviloita, pubeja ja ravintoloita on joka puolella.

 

2. Norisringin autokisat

Varsinainen syymme tälle koko Saksan reissulle. DTM on saksalaista rata-autoilua ja vastaavan kisareissun teimme myös viime syksynä Heidelbergin kulmille. En aja enkä laittele autoja enkä edes arvosta nopeutta tai seuraa kisoja kotona, mutta pääsinpä reissuun. Peruslipulla pääsi varikkoalueelle rajattuna aikana molempina aamuina (pit walk). Toisena kisapäivänä voitimme arvonnassa liput kisavalvomoon backstagelle. Saimme kuuden hengen porukalla saksankielisen opastuksen kisavalvomon tekniikkaan ja pääsimme antamaan somevastaavalle palautetta kisajärjestelyistä. Vesipisteen ja korttimaksun puuttuminen kuohutti meitä suomalaisia. Lauantai-iltana alueella soitti DJ, ja käteistä rahaa nostettuamme hymy oli herkässä ja kylmän olusenkin sai. Mieheni oli tosin bemarimiehenä hieman harmissaan, että hienoin auto ja muotokieli mielestäni on Aston Martineissa. Alueelle pääsee kätevästi suoraan S-Bahnilla. Rata on Saksan ainoa katurata.

 

3. Kaupunginmuuri

 

Keskiaikainen muuri kiertää vanhaakaupunkia, ja vartiotorneja sijaitsee joka kulmalla. Meidän airbnb-asuntomme (kolmena yönä) sijaitsi aivan vanhankaupungin rajalla, kuitenkin muurin sisäpuolella. Kaunis tausta asukuville taattu.

 

4. Linna

Vanhankaupungin yläreunalla sijaitsee linna, jonka alueelle pääsee kävelemään ilmaiseksi. Myös maksullinen museo. Maisemat alas kaupunkiin ovat kauniit.

 

5. Natsipuolueen joukkokokouksista kertova keskus (Dokumentationszentrum)

 

Kävimme edellä mainitussa Dokuzentrumissa (Reichtagsgelände) suoraan autokisan jälkeen. Katsoin jo autokisojen pitopaikan valtavia kolossimaisia rakennuksia ajatuksella, että onpa kolkkoa arkkitehtuuria. Kisakatsomon portaiden yläpäästä löytyikin sitten infokylttejä alueen historiasta natsien kautta nykyajan yleisötapahtumien pitopaikaksi. Zeppeliinit ovat laskeutuneet sinne aiemmin. Mutta Hitler teki Nürnbergistä yhden johtavista saksalaisista kaupungeista propagandansa tueksi ja otti valtavan kokoontumispaikan käyttöönsä. Zeppeliinien laskeutumisalueelta kulkee kaunis kävelyreitti lammen rantaa pitkin keskukseen. Nürnbergin oikeusprosessia sivutaan kronologisessa järjestyksessä etenevässä näyttelyssä, jonne otimme erittäin informatiivisen opastuksen kuulokkeisiin. Vaikka Saksan historiasta entisenä germanistiikan opiskelijana paljon tiedänkin, ovat nämä asiat aina yhtä kylmääviä. Myös Nürnbergin oikeusprosessista kertova museo olisi kiinnostava, mutta siihen ei aikamme riittänyt, koska halusimme nauttia myös päämäärättömästä kuljeskelusta. Kävimme myös Neues Museumissa, joka esittelee nykytaidetta ja suunnittelua. Minut se jätti hieman kylmäksi.

6. Stadtpark (Kaupunginpuisto)

Puisto on ydinkeskustasta muutaman metropysäkin päässä. Täällä lapset on huomioitu hyvin, ja aikuisenkin silmää miellyttävät esimerkiksi kirjoista tehty sohva ja leveät kulkuväylät.

 

7. Shoppailu

Mitä ehkä joskus haluaisit tehdä puolisolle, joka on viipynyt kaupoilla liian pitkään

Muun muassa C&A:n ja Wöhrlin tavaratalot, Guessin ja Tommy Hilfigerin omat myymälät ja valtavasti niitä edullisempia ketjuliikkeitä, joissa en itse juurikaan enää asioi. Ota shoppailukartta mukaan, liikkeitä ja katuja on nimittäin paljon. Onneksi mies auttoi suunnistamaan tiettyjä kauppoja etsiessä ja kahvilat ja ravintolat olivat aina lähellä.

 

8. Vapaa kuljeskelu

 

Koska miksipä elämää tai matkaa tarvitsisi suorittaa, vaikka pitääkin blogia? Hetkessä eläminen itseä eikä seuraajia varten on lopulta aina paras tapa viettää lomamatkaa. Matkajutut ovat tosi työläitä kirjoittaa (ja vaativat sen matkustamisenkin) enkä vain osaa olla laittamatta miljoonaa kuvaa, joten niitä ei nyt uuden työn alettua hetkeen ole luvassa.

Blogitekstejä odotellessa ota seurantaan @lentavajoogamatto Facebookissa ja Instagramissa. Somessa on paloja arjestani ja blogin muista aihe-alueista kirjoista ja hyvinvoinnista enemmän. Aiemmin tänä vuonna olin jo vähällä siirtyä matkablogien portaaliin, mutta sitten yhteisö rajoittaisi bloggaamisen teemoja turhan paljon. Tosin samastun enemmän maailmalla vapaana viilettäviin matkabloggaajiin kuin vaikkapa kolmikymppisiin pikkulasten vanhempiin, joten eipä sanota ”ei koskaan”. Ainakaan DIY-blogia tästä ei ole tulossa matkojen puutteessakaan 🙂

Kaikki pääsymaksut maksettu itse. Lue myös:

8 Münchenin vinkkiä

Würzburg-postaus: Opiskelijavaihdossa. Mikä muuttui 10 vuodessa minussa ja kaupungissa?

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.