VALIKKO

Lentävä joogamatto

29.3.2019 15:16

Kaupunki vastaan lande – Lähimatkailua Etelä-Pohjanmaalla

Siinä missä saksalaiset kysyvät uusilta tuttavuuksilta ensin, mitä teet työksesi, suomalaiset kysyvät usein, mistä olet kotoisin. Vastaus ensimmäiseen on minulle paljon helpompi: olen opettaja. Mutta tuo toinen? Kun vanhemmat ja (18-vuotiaaksi asti minä heidän kanssaan) ovat muuttaneet paljon eikä kotitaloa ole, niin mistä olen kotoisin? Jo 15 viime vuoden ajan olen ollut keskisuomalaistunut opintojen ja työn ansiosta. Jyväskylän jouduin jättämään käytännön syistä, mutta siinä lähellä on pyöritty opiskelujen jälkeenkin. Mieheni taas on kotoisin niin selkeästi yhdestä paikasta Etelä-Pohjanmaalta, että tällaiselle minunlaiselleni koti-on-siellä-missä-viihdyin-parhaiten tai koti-on-siellä-missä-maksan-asumisestani-tyypille on ihan hauskaa mennä appivanhempien luo landelle latojen keskelle ja kuuntelemaan paikallisia juoruja tietämättä, kenestä puhutaan. Kunhan siellä ei tarvitse itse asua. Seurustelumme alkuaikoina varmistelin, että eihän me varmasti jatketa sukutilaa, vaikka kuinka kovan burnoutin saisi valkokaulustyöpaikassa. Ja nyt meillä on miehen työkämppä Kuortaneella. Asumme siis kahdella paikkakunnalla, koska meillä on edelleen oma talo.

Talvella putoan sellaiseen kaamosuneen, että kunhan työt tulee hoidettua ja mielellään käyn jossain etelän lomalla, menen aivan vajaateholla. Mutta kevään tullessa herään taas ja aloitan esimerkiksi lähimatkailun muuallekin kuin Helsinki-Vantaan lentokentälle. Tässä lyhyesti esiteltynä mielestäni parhaita paloja Seinäjoelta, Lapualta ja toiselta asuinpaikkakunnaltamme Kuortaneelta.

 

Seinäjoki

Lakeuden Risti. Aluetta kutsutaan Aalto-keskukseksi ja siellä on lisäksi mm. Kaupunginkirjasto, kaupunginteatteri ja Kansalaistori

Rakastuin avaraan ja viihtyisään Apila-kirjastoon aivan täysin!

Seinäjoelle innostuin menemään eräänä perjantaina, kun tiskaaminen, yksiössä pyöriminen ja etäopiskelu Kuortaneen kämpillä alkoi pänniä toden teolla. Löysin tulevan kotini: siis mä muutan asumaan Apila-kirjastoon! Mietin jo piiloutumista johonkin nurkkaan sulkemisaikaan asti ja lukukolossa tai lukukuutiossa nukkumista, mutta kunnon kansalaisena vain ihastelin, luin hieman tenttikirjaa, otin kuvia ja join Seinäjoki-smoothien kirjaston kahvilassa. Ei hätää, kirjaston henkilökunta, poistun kyllä ensi viikollakin ennen Vesalan-keikkaa.

Alvar Aallon 20-luvulla suunnittelema rakennus on Lotta- ja Suojeluskuntamuseon koti

Italiasta vaikutteita ottanut museon portaikko

Viestintälotta-nukke

Tykin kuulat lamppuna museon alakerrassa, jossa on Tampereen valloituksen aikaista tavaraa

Seinäjoen taidehalli

Aallon suunnitteleman Suojeluskuntatalon alakerta on komea

Toivottavasti sotaa ei Suomessa enää nähdä milloinkaan, enkä sinänsä ihannoi sotakalustoakaan

Kirjeitä kirjoitettiin sota-aikana puolin ja toisin, kirjeitä nähtävillä toisessa rakennuksessa museon takana

Ostin vihdoin museokortin maaliskuun alussa, ja suuntasin Seinäjoen Taidehalliin ja yhdistettyyn Lotta Svärd- ja Suojeluskuntamuseoon. Taidehalli sijaitsee Upan kaupunginosassa. Museot ovat lempipuuhaani matkoilla ja varsinkin nyt, kun olen shoppailukiellossa.

Lapua

Kirjasto

Valokuvamuseo

Lapuan kankurit, ostettiin pari lahjaa

Ravintola

Lapuan Vanha Paukku eli entinen Patruunatehtaan alue valikoitui viime lauantain retkikohteeksi, kun kärsin levottomuudesta ja tylsyydestä. Googlettelin noin puolen tunnin ajomatkan päässä olevia kohteita ja huomasin Vanhan Paukun alueen. Somessa jo tätä mainostinkin mutta vielä uudestaan: Tallinnan Rotermannin tyyppiseltä alueelta löytyy muun muassa taidemuseo ja museokauppa, tehdasmuseo, valokuvamuseo, Mallaskuun panimoravintola (auki viikonloppuisin pe-la iltapäivästä alkaen ja kesällä), kirjasto, ravintola (auki arkisin), Lapuan kankureiden myymälä, teatteri ja kirjasto. Entisen tehtaan miljöötä on hienosti jätetty näkymään uusien toimintojen sekaan. Mikä parasta, museoihin ei ollut pääsymaksua. Kesällä vieressä virtaava Lapuanjoki on varmasti kaunis lisä alueen viehätysvoimaan. Olimme liikkeellä ennen yhtä lauantaina, joten syöminen piti hoitaa keskustan Kotipizzassa.

 

Kuortane

Kipa-kirjakaupassa

Keväinen pelto, näitä riittää

Kuortaneen kirjasto

Kuortanepumppi

Paulan kotileipomo

Viime kesänä melkein kuristin siipan siitä hyvästä, että meni vastaanottamaan työpaikan Etelä-Pohjanmaalta, kaukaa Keski-Suomesta. No, olen sittemmin tottunut ja Kuortaneen urheiluopistolla on kiva treenata, täällä on yksi kahvila, muutamakin kirppari ja Kipa-kirjakauppa. Ja täältä kulkee Seinäjoelle bussit, joita välillä kaihoisasti katselen kirjaston ikkunasta, kun opiskelen. Wifiä kirjastossa ei ole eikä kahvilassa tummaa kahvia. Otan tämä Kuortaneen vähän kuin ulkomailla asumisen ja tarkkailen paikallisia muun muassa kahvilassa. Murre ei ole tarttunut, mutta ihmiset ovat mukavia. Lapsiperheelle täällä olisi kivasti pienet koulut ja ryhmät, mutta näin aikuisena parina oleilu menee helposti kotoiluksi. Mutta kaupunki ei lähde minusta ja minä voin aina lähteä kaupunkiin.

Lähiviikkoina suuntaamme ainakin Vaasaan. Onko must-juttuja sinne tai muualle Etelä-Pohjanmaalle? Matkustatko sinä paljon Suomessa?

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kirjasto, suomalaiselle rakas paikka

Kommentit

 • Iida in Translation

  Kirjastot on kyllä aivan mahtavia, upealta näyttää tuo Seinäjoen kirjasto! Ja Lapualle vetäisi Lapuan kankurit, rakastan heidän tuotteitaan 🙂

  Matkustan harmillisen vähän Suomessa. Pitäisi kyllä ottaa itseä niskasta kiinni ja yrittää käydä enemmän myös kotimaan kohteissa!

   0
  • Lentävä joogamatto

   Nyt, kun lentämistä katsotaan pahalla ja itsekin koen siitä syyllisyyttä, vaihdan osan ulkomaanmatkoista kotimaanmatkoiksi. Esimerkiksi syylomalle ostin jo liput messuille Helsinkiin ja menen siellä samalla teatteriin. Mutta ei kannata ottaa paineita, korkeintaan jotain tavoitteita voi tehdä, että tekee vaikka puolessa vuodessa yhden reissun kotimaan kohteeseen, jossa ei ole aiemmin käynyt 🙂

    0
 • Tunnistan itseni tuosta, että talvella menee vajaateholla – kunhan työt tulee hoidettua ja johonkin ulkomaille pääsee. Näin kevään tullen sitä alkaa tutkimaan kaikkia kivoja paikkoja lähikunnista. Itse en tunne Pohjanmaata ollenkaan, joten oli kiva lukea mitä kaikkea pientä kivaa sieltä suunnilta löytyy. 🙂

   0
  • Lentävä joogamatto

   En minäkään tuntenut Pohjanmaan mitään seutuja, ennen kuin löysin miehen sieltä 🙂 Kesällä ja ihmisten tullessa ulos koloistaan Suomi pullistelee kivoja kohteita 🙂

    0
 • Pirkko / Meriharakka

  Jonkin verran teemme kesäreissuja Suomessa, mm. viime kesänä kävimme rannikkoa pitkin Espoosta Oulussa ja tulimme takaisin sisämaan kautta, mutta juuri nämä seudut onnistuimme kyllä ohittamaan. Keväällä olisi ollut tilaisuus lähteä blogimatkalle Ilmajoelle, taisi olla juuri Seinäjoelta alkaen, mutta silloinkin oli jotain muuta, Porissa, eli tosiaan, Seinäjoki on tullut ohitettua useamman kerran siellä poikkeamatta. Ehkä pitäisi harkita. Lapuastakin olen joskus ennenkin lukenut, joten senkin voisi varmaan ottaa mukaan samaan suunnitelmaan.

   0
  • Lentävä joogamatto

   Suomessa on niin paljon nähtävää, että varmasti myös meillä matkoista keskimääräistä enemmän kiinnostuneilla on aina seutuja, jonne emme ole ennättäneet. Eikä siellä kohteessakaan aina ihan kaikkea näe. Lapua erityisesti yllätti positiivisesti, mutta kirkon olisi voinut katsastaa tarkemmin. Myös Kuortane heräsi eloon nyt kesän kunniaksi.

    0
 • Iina / Iina travels

  Kiinnostavia paikkoja! Nämä kaupungit ovat itselleni oikeastaan melko vieraita, mutta kiva, että pienemmiltäkin paikkakunnilta löytyy museoita ja tekemistä!

   1
  • Niinpä. Oon kyllä itekin sellainen, että vaikka suuren osan elämästä oon asunut pikkupaikkakunnilla, kaipaan kaupungin menoa ja ärsyynnyn, jos kaikki on tietävinään toisten asioista. Asun siis aivan vääränlaisessa paikassa ja sain töitä vielä pienemmästä paikasta 😀 Mutta mulle kesä on sellainen vuodenaika, että melkein missä vaan on kivaa ja talvella odotan sitä valoa ja lämpöä.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.