VALIKKO

Lentävä joogamatto

16.3.2018 22:14

Kesäkuntoon lujasti tai lempeästi

Tästä alkaa terve elämä! Jos talvi on inhokki vuodenajoista, voi maaliskuussa huomata että on hemmotellut ja palkinnut itseään viime kuukaudet ja keskittynyt leikkimään energistä töissä. Jäänyt sohvalle tai ylitöihin useammin koska ei huvita kuitenkaan liikkua tai nähdä ketään. Ostanut herkkuja tai hakenut noutoruokaa niin usein että on hieman pettynyt itsekuriinsa. Sen kuuluisan kesäkunnon metsästys voi alkaa houkuttaa, koska auringonpaiste tuo esiin pölyt kodin pintojen lisäksi myös mielestämme ja kehostamme. Tähän vain tuntuu varsinkin mediassa yhdistyvän se ajatus, että olemme nykytilanteessa jotenkin epäonnistuneita ja meidän on muututtava paremmiksi. Ihailen ihmisiä, jotka nauttivat talvesta laduilla, jäällä, avannossa ja yleisesti, minä synkistelen pakkasia joogamatolla venytellen, teetä juoden ja lukien – joskus näitä kaikkia yhtä aikaa. Tiedostan, että valossa ja lämmössä olen itse enemmän oma aikaansaava itseni ja talvi on pakkopullaa, joka on vain kestettävä, jos Suomessa aikoo asua (vaikka poismuutto houkuttaakin joka vuosi enemmän).

Jos osaa olla vaatimatta itseltään ympärivuotista huipputehokkuutta, talvikausi on myös loistavaa aikaa ladata akkuja tai vastaavasti harrastaa monenlaista, useinhan Suomessa kesällä lähes kaikki on tauolla. Talvikauden rutiinit tuntuvat aika tyynnyttäviltä ja turvallisiltakin, kesällä taas kaikki on mahdollista mutta vähän epävarmaa, ja kesän lyhyessä lämmössä on osattava tarttua hetkistä kiinni heti, pukea se ihana mekko jo tänään ja uskaltaa kattaa kahvit ulos. Talvikaudella voi puolestaan luottaa siihen, että harmautta ja ankeutta riittää.

Tavoitteellisena ihmisenä tietenkin haluan, että tätä blogia luetaan ja koska haluan itseni takia taas liikkua enemmän, blogissa tulee olemaan enemmän treeniä. Tulen keväällä postaamaan mm. nettijoogasovelluksista ja Etelä-Konneveden kansallispuistosta. Tavoitteita, lupauksia ja steppejä ajankäytöstä ja terveydestä olen tehnyt useampia lähikuukausille. Olen juomatta alkoholia ensi alkuun kuukauden ja jos tuntuu hyvältä, jatkan sitä kesään asti. Kylmyys ja pimeys hellittävät, kesäaika alkaa ensi viikolla ja alan ulkoilla enemmän. Olen pyöräillyt työmatkat koko talven ja olen ihan kypsä lumeen ja lumitöihin, mutta olen taas alkanut lenkkeillä erikseen vähintään kerran viikossa. Kaksi tai kolme salia tai lihaskuntojumppaa viikossa ja joogaa ihan niin paljon kuin haluan. Somessa olen vain Facebookissa, ja sieltäkin olen poistanut kaikki ryhmät, tykkäykset ja kaverit, joiden toiminta ei palvele enää tarkoitustaan. Mutta tämä kaikki stressaamatta. Tiedostaen, että viikot ovat erilaisia ja välillä joustetaan. En pyri laihtumaan vaan ainoastaan olemaan tyytyväinen ajankäyttööni, esim. liikkuminen tuo paljon ryhtiä myös ruokailuun ja nukkumiseen. Ostokiellossa olen kesäkuuhun asti, mutta minulla oli poikkeuslupa ostaa, jos löytyy aivan ihania ja edullisia joogavaatteita – no Jyväskylän Seppälän Lidlissä oli vielä joogamalliston toppeja, trikoita ja takkeja, kaikki hengittävää materiaalia, Äänekosken Lidlissä puolestaan kevyen tuen urheilurintsikoita. Viisi tuotetta ja 35 €! 🙂
Iso asia omassa hyvinvoinnissa on ajatukset ja asenne. Tänään nautin älyttömästi vapaasta aamusta ja aamiaisesta Jyväskylän Miriam’sissa ja puolison säyseästä olemuksesta kauppaseurana. Yllätin itseni kuitenkin tuntemasta opettajille tuttua huonoa omaatuntoa ja ärtymystä, kun miehelläni ja minulla oli yhtä aikaa arkivapaa. Pidin työkännykkää Jyväskylän kauppa- ja lääkärireissulla mukana ja kirjoittelin työmeilejä. Ahdistuin eräästä kuukauden päässä olevasta deadlinesta. Päivän pelasti yhden työkaverin vitsi meilissä ja toisen työkaverin rehellisyys, että on aivan pihalla uusimmasta muutoksesta (siis enemmän pihalla kuin minä). Päätin että tänään riittää se, että olen alkanut suunnitella suunnittelemista. Kävimme vielä lenkkeilemässä auringonpaisteessa, join aika monet kahvit, korjasin tietenkin kaikki kertyneet kokeet ja venyttelin kunnolla jalat, jotka ovat vieläkin jumissa keskiviikon jumpasta (jes, menin). Tänäänkin oli hyvä päivä.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.