VALIKKO

Lentävä joogamatto

10.6.2019 07:11

Kesätärppejä Kuopioon

Lähisukuni asuu Kuopiossa ja Kuopio on minulle rakas kaupunki. Olen syntynyt siellä, mutta asunut Savossa vain elämäni pari ekaa vuotta Leppävirralla. Tässä muutamia matkavinkkejä Kuopioon edelliseltä kolmelta sukulointireissultamme tänä keväänä ja alkukesästä.

Korttelimuseo

Korttelimuseoon sain raahattua mieheni mukaan suuremmitta tappeluitta, ja lipunmyynnissä selvisi museossa 18.5. käydessämme, että Kansainvälisen museopäivän kunniaksi sisäänpääsy oli ilmainen. Minulla on Museokortti, mutta miehen lipun olisin joutunut maksamaan, nyt ei kuluja kuitenkaan tullut.

Minna Canthin Kuopio –näyttelyssä kerrotaan Canthille läheisistä ihmisistä ja Kuopiosta. Minna syntyi Tampereella, mutta asui pitkään Kuopiossa sekä ennen että jälkeen Jyväskylän seminaarin opiskelujen ja perhe-elämän vuosien. Kuopioon sijoittuvat Minnan kirjailijan uran ja yrittäjyyden tärkeimmät vuodet.

Vuonna 2019 on Minna Canthin syntymästä kulunut 175 vuotta, ja Minnaa pidetään otsikoissa hyvin. Olen itsekin alkanut arvostaa uudella tavalla hänen uraansa kauppiaana (harvinainen ammatti naisille 1800-luvulla) ja yhteiskunnallisena kirjailijana sekä seitsemän lapsen leskiäitinä. Korttelimuseossa esillä on kirjailijalle ja hänen perheelleen kuuluneita esineitä. Ihmisiä ja kaupunkia kuvataan myös valokuvien kautta. Lapsille löytyy Lankakauppa ja kirjavinkkejä. Korttelimuseossa on myös pysyvät näyttelyt kauniissa vanhoissa rakennuksissa, muun muassa entinen apteekki, ja Kanttilan sali, sekä myymälässä muun muassa käsitöitä, Minna-aiheisia sutkauksia ja – kirjoja.

Auki ti-su. Sisäänpääsy Museokortilla tai 6/4/0 €.

Minna Canthin Kuopio-näyttely 10.5. – 3.11.2019.

Osoite: Kirkkokatu 22.

Korttelimuseon nettisivu

Lue myös Minna Canthista kertovan Rouva C-romaanin kirja-arvio.

Puijo

Niillä kerroilla, kun sukuloimme Kuopiossa kaksi yötä, pyrimme ehtimään lenkille Puijon maastoon. Onneksi eräs sukulaisista asuu Puijonlaaksossa. Nämä kuvat ovat pääsiäiseltä, kun maassa oli vielä lunta mutta metsässäkin pystyi jo kävelemään jalkoja kastelematta. Hiihto ei kuulu lajivalikoimaani, mutta täällä olisi sivakointiin mieltyneille talvella myös hiihtolatuja. Metsässä mieli lepää, mutta silti Puijolla ei olla kaukana sivistyksestä. Puijon torniin pääsee sisään muistaakseni pientä sisäänpääsymaksua vastaan ja joskus vuosia sitten siellä kävin. Tornin juurella on parkkipaikka ja infotaulu, jossa kerrotaan alueesta ja ulkoilureiteistä enemmän. Nopeammalla yhden yön visiitillä ehtii lenkkeillä ainakin Sammakkolammen ympäri noin vartin kävelylenkin. Myös Puijonlaaksosta keskustaan päin kävellen tai pyörällä mentäessä alikulkutunnelissa on suotavaa pistäytyä, ei niinkään luonnon vaan useiden upeiden graffitien – tai suorastaan taideteosten – takia.

Alikulkutunnelissa

 

Kissakahvila Tiramisu

 

Kuopioon on avattu toukokuussa 2019 Kissakahvila Tiramisu. Sain tietää tämän viimeisimmällä yhden yön reissullamme ja päätin, että seuraavana päivänähän sinne mennään! Kävin siis siellä vetämässä cappuccinon vielä kevyen ylioppilasjuhlien kahvittelun ja herkuttelun jälkeen. Kissojen tekemistä on niin ihana seurata, varsinkin kun minulla ei ole koskaan ollut kotieläimiä. Tuttavapiirissä monellakin on kissoja, mutta avomiehen kanssa emme ole olleet ainakaan vielä valmiita sitoutumaan omaan lemmikkiin.

Omistajalla on ennestään Kissakahvila Helkatti Helsingissä ja Purnauskis Tampereella. Muissa kissakahviloissa en ollut aiemmin käynyt. Tiramisu toimii toukokuun lopusta 2019 elokuun loppuun. Kahvilan ovella meinasi iskeä pieni paniikki, koska ehdimme paikalle vasta puoli tuntia ennen sulkemisaikaa lauantaina eikä seuraavana päivänä ollut enää mahdollisuutta tulla takaisin. Kahvila oli täynnä ja omistaja kävi ystävällisesti huikkaamassa ovella, että kun odottaisimme korkeintaan vartin, varmasti pääsisimme sisään. No, minä ja mieheni olemme varsinainen Tuittupää ja Tosi Tuittupää, ja minä jäin odottamaan tuulikaappiin ja mies marssi autoon odottamaan. Kun pääsin sisään tilaamaan cappuccinon ja katselemaan kissoja, mies ei viitsinyt tulla enää seuraksi. Ehkä kissakahvila ei ole enää niin iso juttu, kun miehen lapsuudenkodissa on aina ollut kissoja? Kaupunkilaisten hömpötyksiä 🙂

Kuopion kahvilassa käyskentelee viisi omistajan 30 kissasta: Phulla, Taikuri/Poikkis, Misu, Punainen Pallero ja Peipponen. Kuriositeettina mainittakoon, että Punainen Pallero on laivakissa, jolla on geenivirheen takia liikavarpaita! Kisat on koulutettu ja totutettu uuteen paikkaan ja ihmisiin ennakkoon, mutta Misu on hyvin varovainen. Peipponen puolestaan hoiti vieraiden viihdyttämisen ja leikki yksinäänkin pyörien ympäriinsä suht pientä kahvilatilaa. Taikuri/Poikkis ja Phulla puolestaan makoilivat koko puolituntisen vierailuni sohvalla tai nojatuolin päällä unessa ja liikkumatta. Joskus sitä kadehtii kissanelämää. Kahvilan seinillä on runsaasti omistajan kissataidetta ja valokuvia kissoista. Välillä omistaja leikittää kissoja ja kertoilee lämminhenkisesti juttuja niistä.

Pääsymaksu on 5 euroa ja sillä tuetaan kissojen hoitoa ja kuluja. Jos omassa tuttavapiirissäsi on kissoja, saat lähtiessä jonkin pienen herkun mukaan kahvilasta.

Osoite: Maaherrankatu 9.

Kissacappuccino 4,20 €. Tarjolla myös pikkupurtavaa.

Tiramisun kotisivu. 

Keskustan rännikadut ja puutalot

Kuopio on ihana kaupunki läpi vuoden, mutta kesällä se on mielestäni parhaimmillaan: Kallavesi ja Väinölänniemi, kahvit tai viinilasillinen torilla, Pikku Pietarin torikuja, Väinölänniemen (Vänärin) kärjen tuntumassa sijaitseva Rönön saari, rännikujilla kuljeskelu, Alahovin viinitila, Ikea ja Matkus…. Näitähän riittää. Kuopiosta haimme mieheni kanssa myös töitä viime vuonna, mutta ei tärpännyt ja nyt päädyimmekin ihan toisaalle ja läntisempään maakuntaan. Mutta Kuopiossa on aina ihana käydä. Seuraavalle kesän reissulle jää käytäväksi ainakin Von Wrightin veljesten kulttuuripolku ja sataman alue. Onko sinulla omaa suosikkia ja kommenttia Kuopion must-paikoista? Hyvää kesää! Muista seuraaja-arvonta 300 sivutykkääjää Facebookissani ja 500 tykkääjää Instagramissani.

 

Lue myös viime kesän Kuopio-juttuni:

Pikku Pietarin torikujalla ja kirppiskierroksella Kuopiossa

Kommentit

 • Iida in Translation

  Oi, olipa tässä postauksessa monta hyvää syytä mennä Kuopioon! 🙂 Helsingin Helkatti ja Purnauskis ovat tuttuja, mutta enpä tiennytkään että kissakahvilat ovat levinneet tuonne asti. Minna Canthin museo kiinnostaisi myös kovasti! Muutaman hänen näytelmänsä lukeneena tuntuu kuin ne olisi voitu kirjoittaa ihan äskettäin.

   1
  • Lentävä joogamatto

   Mä luin ehkä yhden tai korkeintaan kaksi Minna Canthin näytelmää lukion äikänkurssilla, mutta tajusin vasta jälkeenpäin lukiessa romaania Rouva C, että Minnaa kannattaisi arvostaa enemmän. Sen aikainen maailma, jossa hän eli, oli vielä aivan miesten maailma. Korttelimuseon näyttely on suositeltava, ja siellä on kirjavinkkejäkin Minnaan liittyen. Toki Kuopio on ihana kesällä muutenkin, vaikkapa Kallavesi-risteily tai Viinijuhlat.

    0
 • Nimetön Satu

  Kuopion luontomuseo on myös käymisen arvoinen paikka 🙂 Mäkään en ollut kuullut tuosta Kuopion kissakahvilasta, en ole vielä yhdessäkään käynyt mutta kiinnostaisi kyllä.

   1
  • Lentävä joogamatto

   Luontomuseo ei olekaan mulle tuttu. Kiitti vinkistä! Museokortilla pääsee vaikka mihin ja sen avulla yritän rajoittaa shoppailua 🙂

    1
 • Kuopiossa olen käynyt useasti, se kuului lapsuuden kesälomien kesäreissuihin, kun seikkailimme usein tuolla suunnalla Suomessa. Viime kesänä poikkesin Kuopiossa matkalla Kolille ja nyt toukokuun lopulla tuli hiukan yllättäen extempore reissu Savoon, samalla reissulla tuli käytyä myös Kuopiossa. Puijon tornissa kävin nyt ensimmäistä kertaa, siinä piha-alueella toki olen käynyt aiemminkin. Suosikkipaikkoja Kuopiossa…Pikku Pietarin torikuja on ihana. Ja teatterin ystävänä täytyy mainita Rauhanlahden kesäteatteri, jossa kävin viime kesänä katsomassa Pertin ja myös tänä kesänä on suunnitelmissa vierailla teatterissa siellä. 🙂

   0
 • Iina / Iina travels

  Mukavia vinnkejä kuopioon! En ole ikinä siellä oikein kunnolla pysähtynyt, vaikka ohi on ajettu monet kerrat. Pujon torni olisi sellainen jonka takia haluaisin Kuopiossa käydä.

   0
 • Nimetön Katri Niemetmaa

  Hei Eija,
  Kuopio on nykyisellään minun vapaa-ajan kaupunkini…
  Mukava paikka. Torielämäkin aivan erilaista kuin monessa muussa kaupungissa. VB valokuvakeskuskin vaihtelevine näytteilyineen kiva paikka…

   0
 • Pirkko / Meriharakka

  Pari kertaa on Kuopiossakin poikettu, mutta aika vähän näistäkään on sittenkään koettu. Talvella Kuopiossa innosti pitkä luistelurata, muttei ollut varusteita mukana – eikä viikonloppureissulla oikein yks kaks aikaakaan – sääli!

   0
  • Lentävä joogamatto

   Jonkin verran suunnitelmallisuutta monet asiat vaativat, mutteivät onneksi kaikki. Jos tarkoitat luisteluradalla Kallaveden järven jäätä, niin talvipuuhat olen itse jättänyt aina muille. Von Wrightin kukttuuripolku olisi lumettomaan aikaan varmaankin kiva.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.