VALIKKO

Lentävä joogamatto

31.5.2019 17:15

Kirja-arviossa Aivot työssä

Miten voisimme työskennellä mielekkäämmin – kas siinä kysymys, jota olen usein itsekin miettinyt. Kuinka paljon töitä kannattaa tehdä, minkälainen on hyvä työpaikka ja työyhteisö? Mihin suuntaan haluan kehittyä työntekijänä? Reilut kahdeksan vuotta koulutustani vastaavaa työtä, vuoden liikunta-alaa ja lisäksi lukuisten eri alojen osa-aikatöitä tehneenä olen kerännyt kokemusta ja kehittänyt mielipiteitä näistä asioista, joista enemmän eri postauksessa myöhemmin. Luin Aivot työssä-kirjaa suurella mielenkiinnolla ja ahaa-oivalluksia saaden.

Millainen työ sopii ihmisaivoille? Mikä on ihmisälyn ja tekoälyn paras suhde? Tuore neurotiede vastaa. Kasvuyritysten ja aikamme kiinnostavimpien johtajien tarinat antavat uusia näkökulmia. (Otava)

Minna Huotilainen ja Katri Saarikivi: Aivot työssä
Otava 2018
286 sivua

Huotilainen ja Saarikivi ovat aivotutkijoita ja tieteen popularisoijia, jotka ovat auttaneet monia työorganisaatioita hyödyntämään uusinta tutkimustietoa. Kirja on jaettu kahteen osaan: osa 1 käsittelee Aivoille parempaa työntekoa ja osa 2 Ihmisille parempaa työorganisaatiota.

Kirja lähtee liikkeelle työn esihistoriasta aivojen näkökulmasta edeten siihen, millainen on älykästä työntekoa mahdollistava työorganisaatio, jälleen aivojen näkökulmasta. Monet meistä ovat varmaan seuranneet mediasta keskustelua työelämästä, ja se keskustelu ei aina ole positiivista. Kuinka moni meistä tuntee jonkun työssään uupuneen tai luovuttaneen tai vastaavasti ihan supermenestyvän ja helposti työssään ylenevän tai työpaikkoja vaihtavan tyypin?

Digitaalisten työkalujen, kuten tekoälyn ja robotiikan luomat mahdollisuudet tunnistetaan jo melko hyvin työorganisaatioissa. Uusien työkalujen lisäksi huomiota tulisi kuitenkin kiinnittää myös vanhoihin.

Kirja perustuu tutkimusnäyttöön sekä asioita käytännössä toteuttavien firmojen haastatteluihin. Huomioon otetaan oppiminen, ajattelu, monimutkainen ongelmanratkaisu, järki, tunteet, persoonaerot, luovuus, vuorovaikutus ja empatia. Aivomme eivät ole itse asiassa muuttuneet niin kovinkaan paljon kivikaudesta, mutta maailma ympärillämme muuttuu kiivaaseen tahtiin. Yksi jos toinenkin meistä on ehkä välillä ajatellut, ettei muutoksessa mukana pysyminen ole aina helppoa.

Hyvän ja paremman työn tekeminen on loppujen lopuksi hyvin helppoa. Täytyy vain miettiä, mitä ongelmaa olemme ratkaisemassa, kenen ongelma se on, mitä hyviä toimintaamme ja ajatteluamme tukevia työkaluja on tarjolla, minkälaista ihmisajattelua ja ihmistoimintaa ratkaisuun tarvitaan ja millä tavalla luomme parhaat olosuhteet työhön osallistuvien ihmisten toiminnalle?

Kirja esittelee tuoreen aivotutkimuksen keinoin, miten omista aivoista (ja mielestä) voi pitää huolta ja miten kehittää työnteon käytäntöjä koko työyhteisön parhaaksi. Kirjassa käytetyt johtajien haastattelut avaavat erilaisten organisaatioiden toimintatapoja aina kampaamoyrittäjästä F-Securen, Reaktorin ja Kone Oyn johtajien ja työntekijöiden haastatteluihin ja Työterveyslaitoksen tutkimuksiin.

Suosittelen kirjaa kaikille, jotka ovat työelämässä tai astumassa siihen ja jotka miettivät työntekoa ja haluavat kehittää omaa työtään tai työpaikkaansa. Työntekijöille ja työnantajille yhtä lailla. Kirja olisi muutenkin hyvää luettavaa myös niille, jotka ovat leipääntyneet hommiinsa ja menettäneet intonsa. Ja jos tykkää lukea tutkimustuloksia ilman monimutkaisia faktorianalyyseja ja muita statistiikkoja, niin niitä tässä kirjassa ei onneksi ole. Ainakin itselläni kirjan lukeminen sattui hyvään aikaan, kun aloitan loppukesästä uudessa työpaikassa, neljännessä kokopäiväisessä paikassa ammattiin valmistumisen jälkeen ja johon vaihdan ”eläkevirasta”. En kuitenkaan todellakaan saanut ensimmäistä hakemaani työtä. Mutta miksi vaihtaa työpaikkaa, jos töitä jo on? Koska olen millenniaali? Vai ihan vaan, koska tuli mahdollisuus ja tartuin siihen? Vierivä kivi ei sammaloidu.

 

Lue myös tämä työelämään liittyvä

kirja-arvioni:

Idiootit ympärilläni – Kuinka ymmärtää muita ja itseään ja Tunnista temperamentit

Blogini somessa Instagramissa ja Facebookissa @lentavajoogamatto käynnissä arvonta eli kannattaa tykätä ja alkaa seurata blogiani siellä nyt. Blogi alkaa kesällä päivittyä jälleen ahkerammin, maanantaisin matkamaanantait ja perjantaisin puheenaiheet. Hyvää kesää!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.