VALIKKO

Lentävä joogamatto

16.7.2019 11:41

Kirja-arviossa Johanna Elomaan Suuria hetkiä (Hidasta elämää)

Suuria hetkiä sisältää lohdullisia ja avartavia sanoja elämän tienristeyksiin: rakkauden löytämiseen, läheisen menettämiseen tai uuden elämänvaiheen aloittamiseen. Näissä käännekohdissa elämäntarinamme luku vaihtuu kokonaan uuteen.” (Otava)

Johanna Elomaa: Suuria hetkiä – viisautta ja voimaa elämän taitekohtiin

Hidasta elämää-sarja

Otava 2019

202 sivua

Arvostelukappale

 

Välillä en tiedä, valitsemmeko me kirjat, joita päädymme lukemaan, vai valitsevatko ne meidät. Olen kuitenkin tällä hetkellä itsekin suurien hetkien edessä: syksyllä aloitan uuden työn, on muutto, jälleen eräs läheinen sai sairausdiagnoosin, olen taas vuoden vanhempi eivätkä tietyt elämän isot ratkaisut ole yhtään lähempänä (tai ehkä ovatkin, mutten ole valmis vielä niitä myöntämään). Kuitenkin jollain tavalla tunnen, että oma ääni on löytynyt selkeämmin maailman melun seasta.

Tämä kirja kiinnitti huomioni, sillä seuraan Hidasta elämää-yhteisöä somessa, ja olen lukenut sarjasta useampia kirjoja ja ollut kirjoittajien luennoilla Magnesia-joogafestarilla. Elomaan neljästä kirjasta olen tänä vuonna lukenut kolme.

Suuria hetkiä on Hidasta elämää-sarjan kirjoille tyypillisen kauniisti ja harmonisesti kuvitettu, täynnä voimaannuttavaa tekstiä ja ihan loistava lahjakirja. Yhteisön kirjailijat ovat oman elämänsä asiantuntijoita tai hyvinvoinnin, koulutuksen ja tutkimuksen ammattilaisia. Elomaa on kirjailija ja vapaa toimittaja, joka asuu osan vuodesta Aasian maissa. Elomaa pitää myös blogia Hidasta elämää-yhteisön sivuilla.

Suuria hetkiä on jaettu neljään osaan: Rakkaus, Ilo, Suru ja Voima. Jokaisen osion lopussa on myös Elomaan runoja aiheista. Tämä kirja, kuten HE:n muutkin teokset, ammentaa vahvasti kirjoittajansa elämästä. Tässä muutama lempilainaukseni kirjasta:

Rakkaus

Itse en usko sattumiin. Uskon siihen, että asiat tulevat eteemme silloin kun olemme niille valmiita. Kun mietin jälkikäteen uusia mahdollisuuksia, ovien avautumisia ja sulkeutumisia, rakkauksiakin, ne kaikki ovat saapuneet silloin, kun minä olen ollut vanhojen asioiden kanssa valmis. Silloin kun olen ollut uusille aluille avoin.

 

Ilo

Mieli rakastaa etappeihin keskittymistä. Se vakuuttaa meille, että sitten kun pääsemme perille, olemme onnellisia ja kaikki on vihdoin hyvin. Mutta usein se meneekin juuri päinvastoin. Jos tähtää aina määränpäähän, sen saavuttamiseen kasaa valtavat paineet.

 

Suru

Oletko kohdannut surussasi ”totuuksien” möläyttelijän tai oletko ollut itse sellainen? Sellainen, joka kuvittelee tietävänsä, miten toisen pitäisi surra? Suru ei toisaalta ole vain kuolleen ihmisen suremista, vaan joskus myös esimerkiksi ihmissuhteen päättymistä tai jostain asiasta luopumista. Olen itsekin ottanut etäisyyttä läheiseen, kun on ollut vaara, etä hän vie täysin omat voimani ja elämänhaluni.

Tiedän surusta ja suremisesta jonkin verran. — Senkin tiedän, että tulee aika, kun oppii kuiskaamaan ilmassa kieppuvan perhosen tai taivaalla vaappuvan muodon perään, että Ikävöin ja rakastan sinua. Sitten kääntymään pois ja jatkamaan omaa elämää, jaksamaan sen jäljelle jääneiden kanssa.

 

Voima

Stressaavimmat elämäntilanteet ovat tutkimusten mukaan läheisen kuolema ja parisuhteen päättyminen. Mutta heti niiden jälkeen tulevat iloiset muutokset – muutto uuteen kotiin ja työpaikan vaihtaminen. Ihminen on luonnostaan muutosvastarintainen. Suuri osa meistä saattaa kokea positiivisenkin muutoksen jopa fyysisenä kipuna, sairastumisena tai henkisenä ylikuormittumisena. Ihminen on harvoin täysin valmis tuntemattomaan.

 

Omalla kohdallani muutos on tehnyt tuloaan jo useamman vuoden. Osaan erottaa paremmin toisten odotukset ja omat haluni. Kunpa ymmärtäisin vielä selkeämmin, etten provosoituisi heistä, jotka eivät ole näissä asioissa vielä niin pitkällä. Kunpa minäkään en arvostelisi muiden ratkaisuja. Ymmärrän myös, että omat voimavarat riittävät yllättävän pitkälle, mutta äärimmilleen niitä ei kannata viedä, sillä esimerkiksi ilo, motivaatio ja kärsivällisyys ovat loppuneet jo kauan ennen voimavaroja. Olen kuullut, että on ihmisiä, jotka eivät edes mieti tällaisia vaan elävät vain elämäänsä ja toivottavat paulocoelhot ja hidastaelämäät helvettiin – sekin on ookoo. Lämmin suositus Suurille hetkille sekä alla oleville.

 

Muita arvioitani Johanna Elomaan kirjoista:

Kaipuun väri on sininen (blogi)

Säästä ajatuksesi eläviä varten (IGTV-video)

 

Aiemmat kirja-arvioni Hidasta elämää-kirjaperheestä (jo yli 20 kirjaa):

Bowellan Suvi: Ihana herkkyys – rikasta elämää kaikilla aisteilla

Syvärinen Katri: Löydä elämän taika

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.