VALIKKO

Lentävä joogamatto

17.9.2019 18:30

Kirja-arviossa Pajtim Statovci: Bolla

Pajtim Statovcin romaanit eivät päästä helpolla. Ja niitä lukiessa tulee aina enemmän tai vähemmän ahdistava olo ja niiden lukemisen jälkeen joutuu kerta toisensa jälkeen miettimään, miksi kirjoista jää niin ristiriitainen olo. Ehkä siksi, että kaikki kolme Statovcin kirjaa – Kissani Jugoslavia, Tiranan sydän ja Bolla – kuvaavat etenkin Kosovon sodan vaikutusta kansakuntaan ja sen yksilöihin, monikulttuurisuutta ja pakolaisuutta, vierauden tunnetta, avioliittoa sekä homoseksuaalisuutta ahdasmielisessä ympäristössä. Ja epävakaita päähenkilöitä, joista on hankala pitää – jos olisin opiskellut kirjallisuutta, sanoisin että kyseessä on vieraannuttaminen.

Olin lukenut Bollasta jo monta arviota, ennen kuin hain sen kirjastosta varattujen hyllystä. Onneksi arviot eivät paljastaneet juonesta liikaa enkä minäkään aio paljastaa. Nuorella päähenkilöllä Arsimilla on vaimo, mutta eräänä päivänä Arsim tapaa kahvilassa Milošin ja miesten välillä on vahvaa vetovoimaa heti alusta lähtien. Tämän seurauksena kesän ajaksi roihahtava miesten välinen rakkaussuhde on Kosovon Pristinassa täysi mahdottomuus, lisäksi toinen on serbi, toinen albaani. Lähestyvän sodan pääviholliset.

Iso osa kirjan problematiikasta tapahtuu Arsimin ajatuksissa: vaimo Ajshe tulee raskaaksi, mutta naimisiin on alun perinkin menty vain velvollisuudesta, koska niin parikymppisen albaanin tulee tehdä. Sitten kuuluu perustaa perhe, vaikka Arsim huomaa, ettei halua tuloillaan olevaa lasta. Muuten niin kuuliainen vaimo pitää päänsä ja saa pienen perheen. Järkisyistä sekä sodan takia Arsimin opinnot jäävät kesken ja kaupungista muutetaan töihin kauemmas sodan päänäyttämöiltä. Sydän sanoo, että onni olisi Milošin luona, mutta miesten yhteys katkeaa vuosiksi. Mitä sota tekee Milošille, jonka päiväkirjamerkinnät Arsim saa käsiinsä vuosia myöhemmin? Voiko entiseen palata, mistä on luovuttava ja onko Pristina enää sama kaupunki kuin vuosia sitten?

Statovci on syntynyt 1990 ja opiskellut Suomessa maisteriksi. Hän on tällä hetkellä Suomen menestyneimpiä kirjailijoita kansainvälisesti. Vaikka Bollan aihe on raskas, kieli on kaunista, kuten Statovcilla aina. Käärmetematiikka on jälleen mukana. Bollassakin liikutaan eri aikajänteillä ennen ja jälkeen sotavuosien. Itse sodan pahimmat vuodet ohitetaan maininnalla, että Arsim perheineen vietti jonkin aikaa pakolaisleirillä. Olinkin helpottunut, ettei itse sotaa kuvattu. Väkivalta välittyy mielen särkymisen ja perheväkivallan kautta.

’Ihmiset ovat peloissaan’ , hän sanoo ja siirtää oikean kätensä vatsansa päälle, ’on parempi olla tekemättä itsestään numeroa, tällaisena aikana, on parempi jäädä kotiin, mennä ulos vain kun on pakko. Eikö vain?’

 

Bolla:

1. Haamu, näkymätön, peto, piru

2. tuntematon eläinlaji, käärmeenkaltainen olento

3. ulkopuolinen.

 

Vanhemmuudessa on minusta jotain säädytöntä, jos lapsi syntyy niin kuin se meille syntyi. Tavan vuoksi.

 

Hän oli taivas jonka rakensin, jumala palavan metsän keskellä.

 

Pajtim Statovci: Bolla
Otava 2019
240 sivua

Ovatko Statovcin kirjat sinulle tuttuja? Ota blogi seurantaan Instagramissa ja Facebookissa @lentavajoogamatto. Instagramissani on lisää kirjaesittelyitä ja kirjavideoita.

Kommentit

  • Sini

    Tämän kirjailijan kirjoihin en ole uskaltanut tarttua, koska olen ajatellut niiden olevan tosi vaikealukuisia. Pitäisi kyllä ehdottomasti haastaa itseään lukemisenkin parissa eikä aina valita vain helppoja luettavia 😀 Tässäkin on tosi mielenkiintoisen oloinen juoni!

     0
  • Kissani Jugoslaviassa oli maagisia juttuja, mutta en sanoisi Statovcin romaaneja vaikealukuisiksi, kokeile ihmeessä jotakin kolmesta kirjasta. Mä luin hömppää teininä ja parikymppisenä niin paljon, etten nykyään enää jaksa lukea mitään sellaista, mutta en toisaalta myöskään maailmankirjallisuuden klassikoita 🙂

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.