VALIKKO

Lentävä joogamatto

6.5.2019 07:10

Kirja-arviossa Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni ja Tony Dunderfeltin Tunnista temperamentit

Haluatko ymmärtää muiden ja itsesi käytöstä paremmin työyhteisössä vai vapaa-ajan yhteisöissä? Temperamentit selittävät osan siitä, miten reagoimme ja toimimme. Suosittelen lukemaan nämä kaksi kirjaa aiheesta ja ehkä mieluummin juuri suomalaisen Dunderfeltin ensin.

Innostuin helmikuun kirjastojen Kaikki lukee-lukukampanjassa kuuntelemaan elämäni ensimmäistä kertaa äänikirjan. Kirjojen valikoima oli suht suppea, yhden olin jo lukenut, ruotsiksi en opintojen ohessa jaksanut lukea kolmesta vaihtoehdosta yhtäkään  ja loput olivat lastenkirjoja. Jäljelle jäi siis Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni – kuinka ymmärtää muita ja itseään. Olin lukenut toisen bloggaajan positiiivisen arvion Idiooteista, joten valitsin sen. Myönnän, etten keskity kovin hyvin pelkän kuuloaistin kautta ja äänikirjasta jäi paljon vähemmän mieleen kuin painetusta kirjasta. Kirjasta heräsi kuitenkin kiinnostus ja tarve selvittää temperamentteja tarkemmin – ehkä mieluummin painetusta kirjasta ja netistä lukemalla. Psykologia on kiinnostanut minua niin pitkään kuin muistan, ja lukiossa valitsin kaikki mahdolliset psykan kurssit ja taisin saada päättönumeroksi kympin. Opettajan ammatissa ja omassa elämässä en ole kuitenkaan kokenut itsetuntemustani ja ihmistuntemustani mitenkään superhyväksi.

Tony Dunderfelt: Tunnista temperamentit – Väriä elämään ja itsetuntemukseen (2012)

Temperamentit ovat synnynnäinen eli luontainen tapamme reagoida asioihin. Ne ovat osa persoonallisuuttamme mutta eivät määrää persoonaamme kokonaan. Jos oma temperamentti tuottaa harmia elämään (kuten itselläni vahva tai vaike puna-keltainen tyylini), sitä voi onneksi tietoisesti kehittää ja muuttaakin.  Harva meistä edustaa vain yhtä temperamenttityyliä, vaan meissä on useampaa tai jopa kaikkia, toki eri suhteissa.

Temperamenteista voidaan puhua useilla eri käsitteillä mutta itselleni ainakin värit tuntuvat selkeältä. Väreissä päätemperamentit ovat punainen – keltainen – vihreä – sininen. Samoin tyylit helppo – hitaasti lämpenevä – vaikea temperamentti ovat selkeitä ymmärtää, kuten myös joogan ja ayervedan vata (keltainen) – pitta (punainen) – kapha (sini-vihreä). Jotkut onnekkaat (en minä!) ovat tasapainoisia sekoituksia eri temperamenteista. Omaa temperamenttiasi voit halutessasi testata 12 kysymyksellä täältä Tony Dunderfeltin Tunnista temperamentit-testistä netistä. Dunderfeltin kirjassa on laajempi, 21 kysymyksen testi, joka oli mielestäni paljon havainnollistavampi kuin netissä oleva 12 kysymystä. Kummastakin sain silti selkeästi saman päätyylin. Annan pikatesti värityypeistä on nopein. Persoonallisuustyypeistä yleensä (lyhyesti) voit puolestaan lukea lisää tästä. Parisuhteesi rakkausarvion voit testailla Duodecimin testillä täällä (Dunderfelt liittyy myös siihen testiin).

Lyhyesti ja yleistäen värit kertovat jo paljon ja ne kuvaavat temperamentteja melko selkeästi. Kaikilla väreillä on hyvät/neutraalit ominaisuutensa ja etenkin stressitilanteissa huonot puolensa. Punainen temperamentti on jämäkkä, suoraviivainen ja konkreettinen, mutta huonoimmillaan jyräävä, kiivasluonteinen ja piittaamaton. Punainen on kiinnostunut saamaan valmista nopeasti ja välillä muut ihmiset voivat olla tiellä. Keltainen voi olla nopea, mielikuvituksekas/luova ja sosiaalinen mutta myös sekava, hössöttävä ja asiat kesken jättävä. Keltaiselle hyvät ihmissuhteet ja mukava, luova ympäristö on tärkeää. Vihreän positiiviset ominaisuudet ovat huolellinen, optimistinen ja kannustava ja kielteiset saamaton, perinteinen ja päättämätön. Vihreä on aika tasapainoinen ja mukava tyyppi. Sinisen hyvät puolet ovat tarkkuus, suunnitelmallisuus ja yksityiskohtaisuus ja huonot puolet pikkutarkkuus, ongelmakeskeisyys ja teoreettisuus. Sininen haluaa tehdä asiat mieluiten omassa rauhassa. Tunnistatko jo näistä tyypittelyistä itseäsi?

Lyhyenä esimerkkinä eri temperamenttityyliä edustavien ihmisten kohtaamisesta parisuhteessa otan esimerkin läheltä: minä olen vahvasti punainen, jolla on paljon myös keltaista sivutemperamenttina ja kolmanneksi myös sinistä temperamenttia, mutta vihreä loistaa poissaolollaan. Mieheni on tasainen sini-vihreä-punainen, jolla ei juurikaan ole keltaista. Vastakohdat vetävät toisiaan puoleensa? Koen asian niin, että puolisoni rauhoittaa minussa ylimääräistä energiaani ja minä puolestaan innostan puolisoani tulemaan välillä pois kuorestaan. Tai jos olisimme saman omistajan koiria, niin minä vetäisin aina joka suuntaan talutushihnassa ja mieheni kulkisi melko nätisti.

Omaa temperamenttiaan voi työstää ja olenkin viime vuosina työstäni omaa vahvaa reagointityyliäni, jotta en polttaisi itseäni loppuun ja jotta olisin mukavampi tyyppi sosiaalisessa työssäni ja vapaa-ajalla. Olen siis alkanut etsiä tietoisesti sinistä ja vihreää toimintamallia enemmän elämääni. Punaisena haluan tuloksia ja mielellään nopeasti, ja välillä pudotan asioita pois, jotta korkeat tavoitteeni toteutuisivat. Keltaisena olen puhelias ja hakeutunut ihmistyöhön. Sinisyys ilmenee minulla muun muassa tarpeena olla paljon yksin ja mahdottomana tekstien viilaamisina, tämäkin blogiteksti tuli valmiiksi vasta 14. kerralla!

Toinen temperamentti ei ole parempi toistaan, ja persoonaeroihin liittyy toki muitakin piirteitä, kuten  sisäänpäin ja ulospäin suuntautuminen eli introversio (sini-vihreät) ja ekstroversio (puna-keltainen) sekä hyväntahtoisuus (kelta-vihreät temperamentit) ja voimakastahtoisuus (puna-vihreät temperamentit). Dunderfelt on kirjoittanut paljon muitakin psykologisia tietokirjoja, joten tutustu ihmeessä tarkemmin asiaan.

Thomas Erikson: Idiootit ympärilläni – Kuinka ymmärtää muita ja itseään (2017)

 

 

Onko ympärilläsi idiootteja? Tämä kirja saa sinut ajattelemaan toisin.

Oletko joskus juuttunut puolisosi kanssa kinaan, jossa kumpikin puhuu aivan eri asioista? Oletko saanut kollegalta sähköpostia, joka on vaikuttanut tylyltä? Oletko ollut kokouksessa, jossa et käsitä mistä muut puhuvat, eikä kukaan tunnu ymmärtävän mitä sinä tarkoitat, vaikka selität asiat kristallinkirkkaasti? Oletko ajatellut, että kaikki ympärilläsi ovat idiootteja?

Yleisin syy sosiaalisiin konflikteihin on erilaiset tavat viestiä, ja jotta voisi käsittää muita, pitää ensin ymmärtää itseään. Thomas Erikson avaa konkreettisesti ja viihdyttävästi, millaisia erilaisia sosiaalisia tyyppejä on olemassa. Kirja myös opastaa, miten eri ihmistyyppien kanssa pääsee samalle aaltopituudelle.

Kirjan luettuasi havahdut takuuvarmasti huomaamaan, että idioottien määrä ympärilläsi on vähentynyt huomattavasti. (Atena Kustannus)

Ruotsalainen Thomas Erikson on ikäänkuin ruotsalainen vastine suomalaiselle Tony DunderfeltiIle: psykologi, joka luennoi ja valmentaa työyhteisöjä. Idiootit ympärilläni – kuinka ymmärtää muita ja itseään oli siis ensimmäinen äänikirjani. Kirja keskittyi eri temperamentteihin ja viestintätyyleihin työelämässä. Tyypittelin itseni tämän teoksen perusteella hieman ”väärin” eli kelta-vihreäksi. Kun luin paria kuukautta myöhemmin yllä olevaa Dunderfeltin kirjaa (nimenomaan luin painettua kirjaa ajatuksella), olinkin puna-keltainen, jolla on hieman sinistä. Ja arvatkaas, minkä temperamenttityylin edustajan sanonnan mukaan kirja on saanut nimensä eli kenen mielestä hänen ympärillään oli pelkkiä idiootteja? No punaisen tietenkin, minun hallitsevan temperamenttini. Auts, se osui ja upposi. Mutta kuten ehkä kaikkien voimakastahtoisten henkilöiden, minunkin on täytynyt oppia viilaamaan viestintätyyliäni pehmeämmäksi.

Eriksonilla on aivan hervottoman kuvaavia tosielämän esimerkkejä temperamenteista käytännössä., etenkin työelämän organisaatioissa. Huvittava ja kuvaava oli vaikkapa testi, jossa työpaikalla laitettiin pelkästään punaiset, keltaiset, vihreät ja siniset keskenään ratkaisemaan jotakin ongelmaa ja se, kuinka hommasta ei ollut tulla mitään. Sekä Eriksonin että Dunderfeltin kirjat osoittavat, että toinen temeramentti ei ole toista parempi ja että työelämässä ja muussa kanssakäymisessä tarvitaan kaikenlaisia ihmisiä. Kysymys on vaan siitä, miten he tulevat toimeen ja saavat asioita aikaiseksi.

Suosittelen lukemaan tai kuuntelemaan kirjat itse, ja Eriksonilta on tällä hetkellä myynnissä kirjakaupoissa useampikin kirja Idioottien lisäksi. Aihe selvästi kiinnostaa. Vai kiinnostaako sinua? Tällä hetkellä olen aivan kyllästynyt self helpiin, mutta psykologiaan sinänsä en. Seuraavana lukulistallani tentin jälkeen on Aivot työssä.

Lue myös nämä kirja-arvioni itseymmärryksen lisäämisestä:

Suvi Bowellan: Ihana herkkyys

Katri Syvärinen: Löydä elämän taika

Seuraa blogia somessa, toukokuun muissa blogijutuissa (somessa myös paljon matkajuttuja):

Fb

Ig

Kommentit

 • Anne

  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Olen myös lukenut Idiootit ympärilläni ja joskus aikaisemmin jo tutustunut Dunderfeltin ajatuksiin, mutta tätä kirjaa en ole tainnut lukea, joten kiitos myös uudesta lukuvinkistä! 🙂

  Tunnistin itseni aika vahvasti sini-vihreäksi – vihreää eniten, mutta myös paljon sinistä. Punainen taas tuntuu kaukaisimmalta väriltä 😀

   0
  • Lentävä joogamatto

   Moi, kiva kun kommentoit 🙂 Kannattaa kyllä lukea tuo Dunderfeltin kirja. Ja tee ihmeessä joku noista testeistä, koska itse en voinut myöntää olevani punainen ennen noita testejä (tein kaikki ja osan jopa kahdesti), mutta sitten tuntui ihan selvältä, että olen punaista tyyliä eniten 🙂

    1

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.