VALIKKO

Lentävä joogamatto

10.7.2019 12:10

Kuortaneen ja lähialueiden parhaat kesämenovinkit Etelä-Pohjanmaalla

Kotimaanmatkailu on suosittua ja trendikästä, ja monet suomalaiset harrastavat sitä etenkin kesällä. Jopa Madventures-matkaaja Riku Rantala liputtaa Hesarin kolumnissa kotimaanmatkailun puolesta. Rantalan mukaan reissu Pohjois-Karjalaan todisti, että matkailijan Suomi on täynnä kätkettyjä aarteita, joiden olemassaolosta on edelleen liian harvalla mitään hajua. Meidän tulisi jakaa kokemuksiamme Suomen matka-aarteista, jotta ne olisivat olemassa vielä jatkossakin.

Tässä minun suosikkini Etelä-Pohjanmaalta:

Soile Yli-Mäyryn taidehalli Kuortaneella. Kuortaneella syntynyt taiteilija palaa kesäisin maailmalta syntymäkyläänsä. Tämän vuoden näyttely Digiuni tuo Soilen maalauksia ja Muranon lasitöitä halliin. Teoksia ei saa kuvata. Pihalla aitassa Tallikahvila.

Katso samalla reissulla melkein hallin vieressä oleva, omakotitalon piha-alueella pidettävä Kartanokirppis. Kuortaneen keskustassa myös Kuortane-kirppis, kahdesti viikossa auki oleva SPR-kirppis ja Yhteiskoulun vastapäätä kolmas kirppis, jonka nimeä en tiedä – kaikki Keskustien varressa.

Kuortaneen Urheiluopisto on mieheni ja mun lemppariruokapaikka kunnassa, joka on nykyään Keski-Suomen vuosien jälkeen asuinpaikkamme. Etenkin kylien mukaan nimetyt pitsat hyviä ja kyytipojaksi Lapualta Mallaskuun olutta.

Kuortaneella on myös valtavan kaunis kirkko ja hautausmaa sekä 4H:n ylläpitämä kahvila Kirkkorannassa Kuortanejärven vieressä.

Kuortaneen Kuharannassa söimme possupihvit mukavassa miljöössä.

Kuortaneelta on sekä Tuurin kyläkauppaan että anoppilaan Lehtimäelle noin 25 minuutin ajomatka. Arvaa, kumpaan mennään useammin?

No sukulaisille tietenkin! Latomaisemasta on tullut rakas, mutta ensi vuonna haluaisin jälleen kaupunkiin ja Seinäjoelle asumaan.

Lisäksi:

Testaamiani ihania Eepeen kahviloita ja ravintoloita:

Kahvila-kotileipomo Paula Kahra, Kuortane

Kuharanta, Kuortane (myös majoitusta ja golfia)

Kuortaneen Urheiluopiston Ravintola Aalto (järvinäköalat)

Sisustuskahvila PikkuAmerikka, Töysä/Alavus

Valkoinen Puu, Seinäjoki

Teksti on ollut minulla luonnoksissa niin pitkään, että Provinssi ja yleisurheilun Kuortane games on tältä vuodelta jo pidetty. Tässä vielä joitakin Etelä-Pohjanmaan tapahtumavinkkejä ja – linkkejä:

Etelä-Pohjanmaan matkailusivut

Kuortane games

Seinäjoki: Provinssi

Seinäjoki: Sonic Sound

Seinäjoen Tangomarkkinat 2019

Seinäjoen Vauhtiajot

Tuurin kyläkaupan Miljoonativoli

Tuurin Kyläkaupan Miljoona Rock

Ähtärin eläinpuisto

Muista myös Kuortaneen kesämuseot (auki kesäkuun lopusta muistaakseni heinäkuun loppuun), Seinäjoen Lotta- ja Suojeluskuntamuseo ja Lehtimäen Fagerkullan Vanha Pappila jo ihanien rakennusten takia. Seinäjoella myös paljon Alvar Aaltoa ja Apila-kirjasto.

Kesällä avaa monia kahviloita ja taide- ja kirppispaikkoja, joista löydät tiedon parhaiten alueen sanomalehdistä tai puskaradiosta. Minulla on toinen jalka vielä tukevasti Keski-Suomessa, sydän maailmalla ja pää pilvissä. Hyvää kesää!

Kommentit

 • Kirjarakkautta

  Kiitos kivasta bloggauksesta! Kuortaneella on kyllä hienoja kohteita. Oli kiva, kun minunkin tuli vihdoin tänä kesänä käytyä Soile Yli-Mäyryn taidehallissa. Hänen kirjansa Palava tuhka odottaa tuossa vielä lukemistaan. Noita Kuortaneen ruokapaikkoja pitäisi testata ja kirkkorannassakin käydä taas joskus (ja hautausmaalla etsimässä tätini hauta; hän kuoli jo ennen syntymääni, enkä ole käynyt haudalla 30 vuoteen…).

  Itselläni on lähikohteista listalla seuraavana Sari Haapaniemen taidenäyttely Lehtimäellä. Sinnekään en ole muka koskaan ehtinyt, vaikka vuosia jo olen asunut täällä ja aina halunnut mennä… Lähelle on joskus pitkä matka! 🙂

   0
  • Lentävä joogamatto

   Tuo Sari Haapaniemen näyttely pitääkin käydä tsekkaamassa kesällä. Toissa päivänä juuri lähistöllä liikuinkin, mutta seurassa olleet sukulaismiehet eivät niin taiteesta innostu. Onneksi kesää on vielä jäljellä 🙂

    0
 • äippä

  sari haapaniemen näyttely on kyllä näkemisen arvoinen ja pihapiiri myös lähistöltä saa myös mansikoita 🙂

   0
  • Lentävä joogamatto

   Joo tuonne kyllä pitää päästä seuraavan kerran, kun tuolla päin ollaan. Ja mansikoitakin, nam!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.