VALIKKO

Lentävä joogamatto

28.9.2018 11:16

Kuukauden kirja: Löydä elämän taika

Katri Syvärinen:
Löydä elämän taika: sisäinen matka suorittamisesta iloon.
252 s.
Otava 2017.

Hidasta elämää-yhteisöön kuuluva Löydä elämän taika-kirja osui kirjastossa käsiini, kun etsin Katrin uusinta kirjaa Vuoden paras päivä. Seuraan Hidasta elämää-yhteisöä somessa, ja tiesin Katrin olevan joogaopettaja ja henkisen hyvinvoinnin valmentaja.

Ajatus kirjan takana on kirjoittajan ylisuorittaminen, stressi ja uupuminen ja alanvaihto muutama vuosi sitten. Matka kohti rennompaa ja iloisempaa elämää. Olemaan sellainen kuin oikeasti on ja uskaltamaan tekemään sitä, mitä haluaa. Kaikki lainaukset ovat kirjasta.

Usko minua: olet riittävän hyvä toteuttamaan unelmasi ja riittävän arvokas, jotta ansaitset haluamasi.

Kirja on vahvasti selviytymistarina ja se antaa lempeästi vinkkejä ilon ja elämäntaian löytämiseen. Kirja on jaettu kymmeneen osaan – tietoisuus, pysähtyminen, irtipäästäminen, hyväksyminen, vuosien kuorma, odotukset, aitous, keho ja kauneus, parisuhde sekä unelmatyö ja elämäntehtävä. Hidasta elämää-sarjan kirjoille ominaisesti kuvat ovat kauniita ja rauhoittavia. Kirja ei ole tehtäväkirja, mutta se esittää lukijalle kysymyksiä ja esimerkkejä Katrin omasta elämästä ja valmennustyöstä.

Oman hyvinvoinnin edistämisestä puhutaan nykyään paljon, ja esimerkiksi jooga on hyvin suosittua. Monella meistä ei kuitenkaan yksinään ilman tsemppareita ole tarpeeksi keinoja pysyä ruodussa ja rentona kaikkien vaatimusten ja velvollisuuksien keskellä.

Tunteita ja tunteellisuutta on helppo vähätellä, mutta todellisuudessa niistä lähtee aivan kaikki. Jos opettelisimme ymmärtämään ja purkamaan tunnekuormaa jo ennen kuin se kasvaa uuvuttaviin mittasuhteisiin, voisimme kaikki paljon paremmin. Haavojen ja pahan olon tunnustaminen on alku paranemiselle ja todelliselle vahvuudelle, joka perustuu sisimpänsä rohkeaan paljastamiseen ja alttiiksi laittamiseen.

Olin itse muutama vuosi sitten hyvin ylisuorittava, väsynyt ja kyynistynyt – tämä ei katso ikää, jos ei tunne omia rajojaan ja jaksamistaan, on tyytymätön yltäkylläisyydestä huolimatta eikä osaa sanoa millekään asialle ei. Tein vuoden eri työtä, aloitin joogaopettajakoulutuksen ja palasin sitten taas suorittamaan päivätyötä, lukuisia sivutöitä ja vapaa-aikaani. Joululomalla olin taas siinä pisteessä, että mietin, miten taas menee näin lujaa ja että jotain on pakko jättää pois. Aloin järjestelemään niin, että mahdollisimman monet ylimääräiset asiat jäivät pois. Pikku hiljaa itsetuntemus ja hyvinvointi alkoivat lisääntyä. Olen tullut myös hyvin ääni- ja meluherkäksi, ja tarvitsen paljon aikaa palautumiseen työstä ihmisten parissa. Koen, ettei tämä kuitenkaan ole vika vaan ominaisuus. Tänä syksynä olen muutosten keskellä töissä ja vapaa-ajalla ja saan taas varoa, etten sotke lusikkaani liian moneen soppaan. Edelleen ylisuorittava mieleni opettelee luottamaan, että elämä kantaa. Loppujen lopuksi omat ajatukseni ja pelkoni rajoittavat minua eniten, ja niihin pystyn itse vaikuttamaan.

Katrin sanoin:

En minäkään ole rakastanut matkani jokaista mutkaa, mutta jo kauan olen halunnut ajatella, että vaikeissakin vaiheissa on jotain kaunista ja tarkoituksenmukaista. Kun olen opetellut näkemään hankalat hetket lahjana, polku on muuttunut päivä päivältä kevyemmäksi kulkea. Jotkut sanovat, että on mahdotonta uskoa ihmeisiin, jos niistä ei näe elämässään todisteita. Salaisuus onkin siinä, että alat uskoa ensin. Uskallat sanoa elämälle kyllä. Se ei ehkä ole helppoa, mutta se on lopulta hyvin yksinkertaista. Avainsanoja ovat luottamus ja kiitollisuus.

Tämä kirja on hyvää luettavaa kaikille meille, jotka eivät vieläkään, koskaan, ikinä tunne olevansa tarpeeksi riittäviä ja hyviä, mutta haluavat silti uskoa iloon ja onneen jo ihan tällaisena vajavaisenakin ihmisenä. Helposti suorittaminen siirtyy uusille elämänalueille, ja nyt yritän olla kiitollinen blogini nykyisestä lukijakunnasta, vaikka haluaisinkin sitä olevan paljon enemmän.

Sinua voisi kiinnostaa myös: Kirjasto – suomalaiselle rakas paikka

Blogiani voit seurata @lentavajoogamatto Facebookissa ja @lentavajoogamattoblogi Instagramissa.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.