VALIKKO

Lentävä joogamatto

3.8.2019 23:39

Kymenlaakson matkailutärppejä: Kouvolan Asuntomessut, Kotkan puistot ja Langinkoski sekä Zsar Outlet Village

Asuin nuoruudessa 10 vuotta Kouvolan Anjalankoskella, ja Kymenlaaksossa on edelleen ystäviä. Tänä kesänä jätin toisen ulkomaanmatkan tekemättä ja matkailin sen sijaan kotimaassa ja tapasin ystäviä, kävin tapahtumissa ja häissä. Tässä muutama kiinnostava kohde, joissa lyhyellä reissulla kävin ja jotka ehkä sinäkin haluat joskus katsastaa.

 

Kouvola: Asuntomessut


Johanna Oraksen kukkataidetta

Muusikon talon uudiskohde

walk-in-closet

Luin ennakkon rivien välistä ja bloggaajien mielipiteitä suoraankin, että Kouvolan asuntomessuja on pidetty hieman tylsinä tai että wow factorit loistavat poissaolollaan. On totta, että reilusta 30 kohteesta osa ei ole edes asuintaloja, vaan uudis- tai korjausrakennuskohteita, kuten päiväkoti, baari ja Suomen ensimmäinen liikkuva päiväkotibussi. Huomasin silti, että kaikkien katsomieni sisustusohjelmien ja niiden parin lukemani sisustusblogin jälkeenkin arvostan realistisia ja melko tavallisia sisustusratkaisuja: mieluummin melko tiiviitä neliöitä, käytännöllisyyttä, vaivattomuutta ja persoonaa kuin isoja ikkunoita, avaria tiloja puolityhjänä, vain paria värisävyä ja aina kesken olevia projekteja. Tosin minä sisustankin lähinnä vain muuttojen yhteydessä, sitten valitsen sellaista, mistä pidän vuosia ja vaihtelen olemassa olevia kalusteita ja tekstiilejä eri huoneiden välillä toiseen paikkaan. Kouvolassa pidin siitä, että maanantai-iltapäivänä jouduimme jonottamaan vain Jukka-taloon ja muuten kohteiden kiertäminen sekä kahvilla ja syömässä sekä WC:ssä asioiminen oli ruuhkatonta.

Terassiin upotetut porealtaat näyttävät syrjäyttäneen paljun ja walk-in-closetit vaatekaapit, ja osassa taloista makuuhuoneet löytyvät alakerrasta ja oleskelutilat yläkerrasta. Erikoisuutena yhteisölliset senioriasunnot ja minikodit erilaisiin tarpeisiin. Sitä en vaan ymmärrä, miten kukaan voi nukkua, jos makuuhuoneessa on iso ikkuna – mistä siihen löytää verhot ja haluaako kaikkien ohikulkijoiden näkevän sisään? Korian pioneeripuisto on vanha varuskunta ja todella kaunis tiilitaloineen. 16 euron buffet teltassa oli maistuva ja hyvin järjestetty. Pidä kiirettä, messut enää 11.8.2019 asti. Muista myös oheiskohteet, kuten Ankkapurha Anjalassa (vanha kartano- ja teollisuusalue). Lippu maksettu itse.

Kouvola 2019

 

2. Merellisen Kotkan puistoalueet:

Sapokan vesipuisto

Teininä Kouvolaan mentiin shoppailemaan ja Kotkaan Meripäiville tai nauttimaan maisemista. Sittemmin Kouvolan keskustasta kaupat ovat kaikonneet ja nautin nykyään itse enemmän luonnosta ja merestä kuin ostoskeskuksista ja hypermarketeista. Sapokassa kannattaa kiivetä ylös kalliolle ihastelemaan puistoa yläilmoista ja tutustumaan Suomen eri kivilajeihin.

Kahvila Laituri Marina Cafe

 

Aivan Sapokan vieressä on parkkialue ja kahvila Laituri Marina Cafe. Kahvinjuojana vaihdan välillä teehen, ja täällä oli hyviä haudutettuja teelaatuja, muistaakseni vihreää, valkoista ja mustaa. Merinäkymä bonusta.

Katariinan meripuisto

Katariinan meripuiston paikalla oli joitakin vuosia sitten vain ruma öljysatama. Kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen on tehnyt valtavan työn kunnostamalla puistoja ja nostaessaan Kotkan kaupungin profiilia kaupunkilaisten ja vierailijoiden silmissä. Katariinan meripuistossa on muun muassa Muumi-leikkipuisto, pienoismajakoita, merieläinhahmoja kivestä, uurnanlaskupaikka ja maahan upotettuja trampoliineja, lenkkimaastoja, merinäkymät sekä jäätelökioski.

Langinkosken keisarillinen kalastusmaja

Venäjän keisari Aleksanteri III:n rakennuttama kalastusmaja on Langinkosken suojelualueella, muutama kilometri Kotkan keskustasta ja Sapokasta. Langinkoskenhaara on Kymijoen koski, joka laskee Suomenlahteen. Itse museo ja kahvila olivat kiinni, kun liikuimme alueella klo 18 jälkeen illalla, mutta seutu on kaunista ihan vain kävelyllekin ja edelleen suotuisaa kalastukselle. Lähellä myös uimaranta.

https://www.kansallismuseo.fi/fi/langinkoski/etusivu

 

3. Shoppailijalle: Virolahti/Vaalimaa: Zsar Outlet Village

Zsar avautui loppuvuodesta 2018, mutta selvästi suunniteltua 40-60:ä pienemmällä määrällä liikkeitä, niitä on nyt nimittäin vain reilut 20. Muutamassa näyteikkunassa on kyllä teipit tulevaisuudessa avautuvista kaupoista. Zsarista löysin ystävälle häälahjan lasikaupasta, itselle vaatteita loistavista Guessin ja Liu Jon myymälöistä, kosmetiikkaa Lumenesta ja suklaata ja maistiaisia Lindtistä. Söimme aasialaisessa Fu Hingissä, tämän lisäksi on hampurilaspaikka, pizzapaikka, Espresso House ja viinibaari. Lista outlet-kylän kaupoista: https://www.zsar.fi/. Kesän loppuale 11.8.2019 asti jopa -80 prosenttia. Reissun kannattavuus riippuukin aivan siitä, mitä hakee. Lapsille on leikkipaikka. Zsariin pidemmästä matkasta on vähän siinä ja siinä, meille Kotkasta matkaa kertyi vain 65 kilometriä ja kannatti ehdottomasti tulla kotkalaisen ystävän kanssa paikan päälle. Jos liikkeet ja merkit iskevät, niin sitten noin 1,5 tunnin matka jopa Helsingistä voi kannattaa. Jos ajaminen ei innosta, tsekkaa nettisivuilta bussikuljetukset. Lue myös juttuni eteläsaksalaisesta Metzingen Outlet Citysta, joka on aivan todellinen shoppailijan pienoiskaupunki ja pieni paratiisi maan päällä.

 

Kiinnostuitko jostain jutun kohteesta? Somessa pysyt blogistani perillä @lentavajoogamatto Facebookissa ja Instagramissa. Mukavaa elokuuta! 🙂

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.