VALIKKO

Lentävä joogamatto

3.9.2019 18:31

Kymin huvila ja Taideruukin alue Kuusaan tehtailla

Kävimme kesähäissä Kouvolassa mieheni kanssa ja sitä varten tarvitsimme majapaikan. Halusimme valita jonkin muun kuin ketjuhotellin, joten paikaksi valikoitui Kymin Huvila. Hotellitoiminta ei ehkä ole tämän paikan pääjuttu, mutta ympäristö on hyvin viehättävä sekä samalla sopivan rosoinen. Pidän tosi paljon vehreistä pihoista ja taidekäyttöön otetuista tehdasalueista. Esittelyteksti on Huvilan kotisivuilta:

Entisenä Kymin edustustilana tunnettu Huvila sijaitsee Kymintehtaan läheisyydessä Kuusankoskella, Kouvolassa. Pitkään Huvila oli ainoastaan yhtiön ylimpään johtoon kuuluvien henkilöiden käytössä ja myöhemmin talon ovet avautuivat myös muille Kymin vieraille. Aikaisemmin Johtokunnan Huvilana tunnettu talo on nyt avoinna kaikille. Tule lounaalle, tutustu, ihastu ja varaa oma tilaisuutesi.

Vuonna 1873 rakennettu Kuusankosken vanhin käytössä oleva asuintalo tarjoaa arvokkuutta, upeutta, loistokkuutta ja hienostuneisuutta. Huvilan on suunnitellut suomalainen arkkitehti Theodor Decker, joka on opiskellut Tukholman taideakatemiassa vuosina 1858–1863.

 

Sisäpuolelta huvila ei ehkä ollut ihan yhtä ihana kuin miljöö ulkona. Pitkällä käytävällä oli peräkkäin kuusi tai seitsemän huonetta, joista ainakin meidän kahden hengen huoneessamme sängyt olivat erillään. Toisaalta ehkä juuri sen takia nukuin kuin tukki. Elokuu oli minulle rankka kuukausi ja pilkin ystävän häissäkin väsymyksen takia jo alkuillasta, ja hyvä sänky on hotellihuoneen tärkeimpiä asioita. Huoneemme ikkuna antoi tielle ja Kymijoelle päin. Huoneesta en muistanut kuvia näppäillä, mutta aika lailla ysäri-/vuosituhannen vaihteen fiilis siitä välittyi.

 

Käytävän sisustus oli hauska yhdistelmä vanhempaa sisustusta, kuten vanha pulpetti, ja maisemaikkunoita pihalle päin. Pihassa on myös terassi. Huvilalla on lounas- ja muuta ravintolatoimintaa, jonka kokeiluun aikamme ei kuitenkaan riittänyt.

Aamiainen Huvilalla oli itsepalveluperiaatteella eli henkilökunta valmisti leivät ja latoi kaappiin ne, kaupan mehut, maidot ja jogurtit edellisenä iltana. Aamulla me kaksi ja muutama muu pariskunta keittelimme teet, kahvit tai kapselikeittimellä erikoiskahvin (miksi kapselikeittimet ovat aina jotain älykkyystestejä). Hedelmät olivat kulhossa pöydällä, samoin puhtaat astiat odottelivat kuiva-ainekaapin lähellä. Yö kahdelta hengeltä maksoi Booking.comissa yhteensä 110 euroa.

Taideruukki

Sunnuntaina kävimme kävelyllä ihanassa elokuun lopun ilmassa tehdasalueella aivan Huvilan vieressä. Harmikseni kirpputori oli muuttanut sieltä pois muualle Kuusaalle, mutta aiemmin vuosia sitten ehdimme siellä onneksi käydä. Taide- ja sisustusputiikki sekä kahvila Cafe Ruukitar paikasta edelleen löytyy. Ruukki on monenlaisessa kulttuuri- ja yrityskäytössä, ja siellä järjestetään esimerkiksi musiikkikeikkoja ja ohjataan jopa yinjoogaa. Lisätiedot https://taideruukki.fi/.

 

Asuin teininä nykyisin Kouvolaan kuuluvalla Anjalankoskella, ja tehtailla joen ääressä lenkkeilystä on jäänyt lämpimät muistot. Kotimaanmatkailu säilyy harrastuksissa onneksi ympäri vuoden, sillä tuttavamme ovat hajallaan ympäri Suomea. Oliko Kymin Huvila ja Ruukin alue Kuusaalla sinulle tuttu? Lue myös tämän kesän juttuni Kotkan puistoista, Kouvolan asuntomessuista ja Zsar Outletista. Blogia voit seurailla Ig ja Fb @lentavajoogamatto.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.