VALIKKO

Lentävä joogamatto

10.10.2018 17:11

Lajikokeilu: Lavis

 

Ennen tunnin alkamista iloinen ja äänekäs naisporukka juttelee aivan kuin ystävykset juttelevat. Lavis-lavatanssijumppatunnille on saapunut perjantai-iltana noin tusinan verran parhaassa iässä olevia naisia. Kukaan ei kiellä, kun kysyn, saavatko naiset näkyä kuvissa. Kun tunti alkaa, naisten energia suuntautuu liikkumiseen. Lyhyillä hörppytauoilla kappaleiden välissä ei jäädä juttelemaan. Suomenkielinen tanssimusiikki kuljettaa lämmittelyliikkeiden, eri tanssilajien ja loppuvenyttelyiden kautta 45-minuutin treenin läpi. Keskittynyttä askeltamista, omalla kohdallani myös tahtien laskemista ja hyvin paljon ohjaajan jalkoihin katsomista. Näkee, ketkä ovat käyneet Lavis-tunneilla enemmänkin. Ohjaaja kannattelee tuntia pilke silmäkulmassa ja ohjaa enimmäkseen liikkumalla samaan suuntaan selkä meihin päin. Peili auttaa ohjaajaa näkemään koko ajan, miten askelkuviomme luonnistuvat. Minä olen valinnut paikkani taktisesti peilittömästä kohdasta, koska haluan keskittyä pysymään askelkuvioissa mukana imitoimalla ohjaajaa ja vieruskavereita. Historiani tanssijana on jokseenkin traumaattinen: lukiossa vanhojentanssit eivät olisi voineet vähempää kiinnostaa ja poikabakteeritkin olivat yök, joten jätin välistä. Ensimmäisessä työpaikassani koulun vuosijuhliin kuuluivat tanssijaiset ja opettajien tanssiharkat, ja selvitin ne pakon edessä. Paritansseista osaan oikeastaan vain valssia. Vuosia sitten lähdin ystävän seuraksi lavatansseihin ja ainoan kappaleen, jonka kehtasin tanssia, talloin tanssikumppanin varpaita. Tanssijumpissa käyn noin kerran vuodessa toteamassa, että ei tämä vieläkään tunnu omalta jutulta. Tanssin kohdalla sivistyksessäni on suuri aukko.

Mitä?

Takavuosina kohkattiin zumbasta, ja ainakin täällä Keski-Suomessa Lavis on ollut pari vuotta todella suosittua. Musiikilla on tutkitusti iso vaikutus mielialaan, ja tanssitunneilla liike perustuu musiikkiin.

Lavis-lavatanssijumppa on uusi hauska, helppo ja hikinen liikuntamuoto, joka perustuu lavatanssiaskeleiden ja
jumpan välimuotoon. Lavista tanssitaan yksin, joten ei ole vaaraa että kukaan talloo varpaille. Tunnilla tanssitaan
tuttuja lavatanssilajeja kuten humppa, jenkka, rock/jive, cha cha ja samba. Tunnilla jopa opit eri lavatanssiaskeleiden
perusteita kuntoilun ohella. (Lavis.fi)

Lavis-lavatanssijumppa on suomalainen keksintö, liikunnanohjaaja Sirkku Pusan ja fysioterapeutti Johanna Partasen hengentuote. Treenissä yhdistyvät perinteiset jumppaliikkeet kuten olkapäänpyöritys ja sivuaskel ja paritanssista muokatut tanssiaskeleet. Lavis-ohjaaja Eija Malisen mukaan (Ole.fit Äänekoski) Laviksen aloittavat ihmiset saattavat yllättyä, että askelkuvioita on muokattu perinteisistä paritansseista. Kuten lavatansseissa, samaa musiikkityyliä tanssitaan kaksi kappaletta peräkkäin. Liikekuviot ehtivät siis tulla melko hyvin tutuiksi, mutta vaihtelua tulee taas parin kappaleen jälkeen. Laviksen periaatteisiin kuuluukin, että tunnille voi tulla tottumattomampikin tanssija. Hauskanpito ja irrottelu ovat pääosissa, ryppyotsaista pitkän ja monimutkaisen koreografian rakentamista ei tarvitse Laviksessa stressata.

 

Kenelle?

Tyypillinen Laviksen kävijäkunta on Eija Malisen mukaan noin 30 – 80-vuotiaat naiset. Ehkäpä lavatanssimusiikin sietäminen ja kiinnostus tanssimiseen ovat riittävät edellytykset käydä Laviksessa? Itselleni vuosien varrella kokeilemistani askellustunneista eli tanssijumpista ja stepistä Lavis on ollut positiivisin kokemus. Kunhan ei ihan törmäile kavereihin, liikkeessä pysyminen on pääasia. Putosin yhdestä askelkuviosta ihan täysin, mutta muuten en juurikaan kokenut itselleni tyypillistä turhautumista, kun en ole tosi hyvä jossain asiassa. Tiedän, että jos käyn Laviksessa enemmän, muuvit alkavat käydä tutummaksi. On helpottavaa, että toistoja tulee Laviksessa paljon ja tällainen motorisesti hidas oppijakin pysyy mukana enemmän tai vähemmän. Eija oli valinnut tunnin loppupuolelle myös yhden nykyaikaisen version tanssibiisistä tyyliin VilleGalle, mikä toi ainakin minulle hymyn huulille. Tunnilta poistui hyväntuulista ja hikistä porukkaa ja osa, kuten minäkin, jäi vielä seuraavalle puolen tunnin RVP-tunnille. Menen Lavikseen uudestaankin ja varmasti osaan ja nautin seuraavalla kerralla taas vähän enemmän.

 

Missä?

Itse testasin Lavista Ole.fit-salilla Äänekoskella perjantaina 5.10. Viikkotunti perjantaisin klo 17.30-18.15. Kotikaupungissani ja lähiseudulla Lavis-tunteja on kuntosalien ryhmäliikunnassa ja kansalaisopistojen liikuntaryhmissä. Voit etsiä netistä lähimmän Lavis-ohjaajan Laviksen kotisivuilla.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Lajikokeilu: TerveSelkä

Lajikokeilu: Yinjooga

 

Blogiani voit seurata Facebookissa julkisena sivuna @lentavajoogamatto ja Instagramissa @lentavajoogamattoblogi.

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.