VALIKKO

Lentävä joogamatto

14.1.2019 17:51

Mainettaan paremmat Kanariansaaret osa 1: Gran Canarian Puerto Rico

Mennäkö tuttuun, jopa kliseiseen kohteeseen vai olla pioneeri ja vähemmän turisti, enemmän matkailija? Vietin vuoden 2018 viimeisen ja samalla kuudennen ulkomaanmatkani sekä vuodenvaihteen Kanarialla. Olin ensimmäistä kertaa ulkomailla joululomalla, koska perinteisesti se on kallista aikaa matkustaa – olen opettaja ja täysin sidoksissa koulun loma-aikoihin -, ja toisaalta olen halunnut viettää joulun aina suvun parissa. Onneksi loma on kuitenkin reilut kaksi viikkoa, ja uutena vuotena minulla ei koskaan ole mitään erityisiä perinteitä. Sama siis olla reissussa. Varasin marraskuussa, elämäni pahimpana kaamosmarraskuuna, matkan aurinkovarmalle Gran Canarian etelärannikolle ainoana toiveena saada luonnonvaloa ja paljon ulkoliikuntaa kesävaatteissa. Toiveeni toteutui täydellisesti.

Puerto Ricolta en odottanutkaan mitään aidon espanjalaiskylän tunnelmaa, vaan sitä kävin viikon aikana hakemassa sisämaan San Mateosta ja Arucasista, sekä pohjoisrannikon Agaetesta ja Puerto de las Nievesistä. Näistä lisää Kanaria-sarjan muissa osissa. Mondo-lehden 11/2018 jutun ja Instan mukaan Kanaria on jopa nosteessa, pessyt kasvojaan ja tulossa suositummaksi varsinkin hyvinvointi- ja liikuntamatkoissa. Kanarialla on muun muassa merta vesiurheiluun, jylhänkaunis luonto ulkoiluun, saaresta riippuen jopa yli 300 aurinkopäivää vuodessa, omaa viinin- ja kahvintuotantoa ja lyhyet välimatkat reissata vaikka saari päästä päähän, etelästä pohjoiseen ja idästä länteen.

Viikko hotellissa ja lennot joululomalla 29.12. – 5.1. kustansi noin kolmesataa euroa enemmän (yhteensä 1060 €) kuin mitä se olisi maksanut hiihtoloman aikoihin helmi-maaliskuussa (reilut 700 €). Kannattaa huomata, että yksin matkustavan laskuun lisätään yleensä vielä hotellihuoneen vajaakäyttö, joulukuun Puerto Ricon-matkalla nyt peräti 250 € siitä 1060:sta. Joskus tämä tuntuu suorastaan syrjivältä, koska aina ei vain ole mahdollista saada matkakumppania. Lisäpalveluiksi ostin vielä lentokenttäkuljetukset pohjoisesta Las Palmasin kentältä ja takaisin (22 €), aamupalan hotellilla koko viikolle (60 €), kaksi Tjäreborgin retkeä (86 €) ja lämpimän aterian paluulennolle (12 €). Ja tein taas tax free-ostoksia Tjäreborgin käyttämän Thomas Cook Airlinesin Airshoppen-verkkokaupassa, joka on kahden reissun perusteella kyllä ihan paras lentoyhtiön tax free! Tällä kertaa tilasin karkkia tuliaisiksi, Calvin Kleinin minituoksuja itselleni ja miehelleni jaettavaksi ja nahkakellon itselleni. En ole kaupallisessa yhteistyössä, olen vain aidosti tätä mieltä.

 

Valitsin hotellikseni Tjäreborgin valikoimasta toiseksi edullisimman Natural Parkin (kuva heti tuossa yläpuolella), koska se sijaitsi kukkulan päällä (loistavat näköalat) ja vierestä lähti erilaisia lenkkipolkuja. Hotellini valintakriteereihin kuului myös uima-allas, jota en lopulta kuitenkaan hyödyntänyt, koska tarvitsisin tosi lämpimän uimaveden. Ainoana pilvisenä päivänä sunnuntaina kävin kyllä palelemassa hotellin ulkoporealtaassa, että tässä sitä nyt nautitaan. Kaksi pientä lasta tapitti minua tiiviisti altaassa, yksi aikuinen mies näytti siltä että viihtyi poreissa ja lasten isä yritti saada lapset lähtemään. Minä poistuin viimeisenä, koska sisu. Minua palelsi vielä tunti porealtaassa istumisen jälkeen. Tämän takia en myöskään uinut Atlantissa tällä(kään) Kanarian-lomalla. Otin kuitenkin lähes joka päivä aurinkoa allasalueella ja kävelylenkeillä ja monta kertaa myös Puerto Ricon rannalla sekä Puerto de Mogánin rannalla. Lempparilenkiksi valikoitui suht helppokulkuinen reitti itäänpäin kohti viereisen Arguineguínin kylää. Kerran kuljin matkan kylään asti, vajaan tunnin suuntaansa, ja useamman kerran kääntyen jossain aiemmin rantabulevardin varrella ja pysähtyen kahville tai muutamiin vaatekauppihin tai tarkkaillen vain ympäröivää elämänmenoa.

 

Puerto Rico on etelän Maspalomaksen alueen lomakylien ohella Gran Canarian turistisimpia paikkoja. Onneksi asuin ylhäällä kukkulalla enkä jaksanut joka ilta lähteä ruoan perässä alas kaupunkiin tai ostoskeskuksiin. Haluan aina välttää turistiset Suomi-, Irkku- ja Skandi-paikat ulkomailla ja syödä mahdollisimman paikallista ruokaa. Olen vieraillut suuren Suomi-yhteisön Fuengirolassa kahdesti ystäväni luona, missä välttelin kaikki Suomi-paikat (paitsi suomeksi ohjatun saunajoogatunnin) ja löytänyt paljon parjatunkin kohteen hyvät puolet. Puerto Ricon satamassa oli hyvä, vasta avannut mereneläviin erikoistunut ravintola Grill Costa Mar. Siellä syöty mereneläväpasta oli viikon parhaita ruokia pohjoisessa Agaetessa syödyn mereneläväpaellan ohella.

Puerto Ricossa minua taisi lopulta ärsyttää eniten, että kuulin norjaa enemmän kuin espanjaa: skandituristien, etenkin norjalaisten, määrä kohteessa on todella suuri, samoin siellä osan vuodesta asuvien määrä. Puhuin sitä huonoa, epävarmaa ja paljon unohtunutta espanjaa, jota kansalaisopistossa olen puolentoista vuoden ja muutaman skipatun tunnin aikana oppinut, muuten englantia. Yritin kuitenkin tilata ja tervehtiä espanjaksi ja ostin kaksi lehteä ja yhden kirjan espanjaksi. Ymmärrän espanjaa onneksi melko hyvin jo lukion E:nä kirjoitetun ranskan ja yliopiston kahden alkeisitalian kurssin perusteella. Kieltenopettajauudesta ja kiinnostuksesta muihin kieliin ja kulttuureihin on ollut hyötyä jokaisella matkalla. Toinen varaamistani päiväretkistä oli jopa norjaksi ja olinkin ainoa ei-norjalainen messissä, mutta siitä lisää seuraavassa osassa, jutussa sisämaan muutamasta kohteesta Gran Canarialla.

Lempparipaikkojani tämän reissun perusteella Gran Canarialla on saaren lounaisosan Puerto de Mogán ja edellisen reissun perusteella pohjoisen Puerto de las Nieves. Vuoden 2019 taidan kuitenkin pitää vapaata Espanjasta kokonaan, koska viime vuonna kävin myös Barcelonassa (heinäkuun blogiarkisto). Onko sinulla kokemuksia Kanariansaarista? Millaisia? Kommentoi ihmeessä tänne tai blogin someen 🙂

 

 

Sinua voisi kiinnostaa myös muut ulkomaille tehdyt soolomatkani vuodelta 2018:

Madeiran matkapäiväkirja

Miniloma Tallinnaan

sekä tekstini soolomatkailusta:

Soolomatkailun hyvät ja huonot puolet

 

Kommentit

 • Asko Leppilampi

  Appa kiittää!
  Tällaisia matkakertomuksia on mukava lukea. Ehkä se johtuu osin siitä, että itse teen samantyylisiä? Kuljit samoja reittejä kuin me viime matkallamme, joten laitan tässä lukijoille lisävinkkiä tuosta Arguineguiniin menevästä kivasta kävelyreitistä. Teen itse vielä matkakertomukse, jossa liikuskelemme Puerto Ricon ja Puerto Moganin maisemissa bussilla ja kävellen. Löytyy kohta osoitteesta http://www.appamatkustaa.fi Mutta tällä liikkeelle:
  https://appamatkustaa.fi/2019/03/26/jalkapatikoimassa-arguineguinissa-gran-canarian-rannikolla/

   1
 • Lentävä joogamatto

  Kiitos kommentistasi ja linkistä. Kanariansaarilla oli välillä hieman huono maine, mutta minusta on hyvä muistutella, että sieltä löytyy loistavia maisemia, ruokaa, tekemistäsi ja sopiva ilmasto myös talvella – paljon lyhyemmän lentomatkan päästä kuin Thaimaa 🙂

   1
 • Olli

  Kanariansaaret kärsivät valitettavan paljon kaljaturismileimasta. Tosiasiassa saaret ovat luonnonoloiltaan mahdottoman mielenkiintoiset. Eri saarilla on runsaasti toisistaan poikkeavia kulttuureja ja mikroilmastoja. Älä liiku turistipaikoissa, vaan lähde autioimmille rannoille, tai lähde paikallaisbussilla vuoristokyliin. Niissä on keväisin kivoja kyläjuhlia (romeria). Kanarian vuoristometsät ovat huikaisevan kauniita. Voi päästä myös vierailemaan saarten tähtitieteellisissä observatorioissa. Suosittelen Tenerffalla auton vuokraamista kukonlaulun aikaan ja ajoa Teidelle katsomaan upeaa auringonnousua. Kanarialla on paljon hyviä museoita ja tammi-helmikuussa ovat kansainväliset klassisen musiikin festivaalit, jotka keräävät huippuesiintyjiä maailmalta.
  Saarten ilmasto on suotuisa, ei tarvitse palella, mutta ei myöskään paistua trooppisessa kosteudessa.
  Itse olen nyt kolmatta talvea saarilla. Ensimmäinen talvi neljä kuukautta Teneriffalla, sitten yksi kuukausi Maspalomasissa ja tänä vuonna 3.5 kuukautta San Agustinissa. Kanaria on matkakohteena helppo, lennot eivät ole tolkuttoman pitkiä ja saarilla vallitsee pitkälti eurooppalainen lainsäädäntö.

   0
  • Lentävä joogamatto

   Hyviä pointteja, kiva kun jaoit kokemuksesi. Sinä oletkin pitkiä aikoja Kanarialla, vau! Itse olen sidottu koulun loma-aikoihin. Ajokortittomana auton vuokraus ei onnistu, mutta onneksi saarilla tosiaan on hyvät bussiyhteydet. Varmasti tulee käytyä vielä muillakin saarilla kuin Gran Canaria ja Teneriffa ja toisaalta tykkään käydä paljon myös ihan muualla Euroopassa. Kivaa talvea Kanarialla sinulle.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.