VALIKKO

Lentävä joogamatto

31.1.2019 10:56

Mainettaan paremmat Kanariansaaret osa 3: Gran Canarian sisämaan aitoja kyliä

Kanaria ei ole vain turistisia lomakyliä. Kanaria on talvella Euroopassa usein ainoita paikkoja, joissa tarkenee t-paidassa. Seuraavaan matkaani on kuukausi, joten palataan vielä parin torstain ajaksi joululoman matkaan ja Gran Canarialle. San Mateo ja Arucas kuuluvat sisämaan ja pohjoisen aidompiin kohteisiin, joihin ei Suomesta tehdä pakettimatkoja. Suomalaisten matkanjärjestäjien ja Kanarialla toimivien matkatoimistojen retkivalikoimaan ne kuitenkin kuuluvat. Tämä reissuni oli Tjäreborgin pakettimatka ja varsinainen majapaikkani oli Puerto Rico etelässä, missä on paljon matkailijoiden tarpeisiin rakennettuja alueita ja talvehtijoita Pohjois-Euroopasta. Koska itse rakastan sitä, että matkablogissa on paljon kuvia eikä eteläisen valon takia kuvia tarvitse käsitellä, matkajutuissani on paljon kuvia.

 

Yllä olevat kuvat ovat San Mateon sunnuntaimarkkinoilta, ja sunnuntai onkin vilkas markkinapäivä. Toiset kokemisen arvoiset markkinat näyttäisivät lyhyen asiaan tutustumisen perusteella olevan Terorin sunnuntaimarkkinat. Teroria ja Puerto Mogánia pidetään usein Gran Canarian kauneimpina kylinä, joten visiitti niihin on paikallaan. Puerto de Mogánin perjantaimarkkinoista kerron seuraavassa postauksessa. Viivyin perillä Gran Canarialla vain viikon, joten ajokortittomana minulla oli aikaa vain yksille sunnuntaimarkkinoille.

 

Retkibussi San Mateoon nouti heti puoli yhdeksältä aamulla ja toi takaisin kahteen mennessä. Tällä retkellä ei ollut muita stoppeja, joten perillä oli mukavasti omaa aikaa, noin kaksi ja puoli tuntia, ja ajomatka vei yhteensä vajaat kolme tuntia. Matkalla ohitettiin myös nätti Santa Brigidan kylä, joka vuokra-autolla liikkuessa olisi varmasti kiva pysähdyspaikka. Kanarialla kannattaa huomata, että ihan kuten vaikkapa Kreetalla tai Norjassa, missä on niitä mukavia pieniä vuoria tiellä välillä, ajaminen vie aika paljon aikaa. San Mateon retki oli skandinaavinen, joten se toteutettiin Vingin ja Spiesin kanssa yhteistyössä ja olin ainoa suomalainen. Muut vaikuttivat norjalaisilta ja niin oli 30 vuotta Espanjassa asunut opaskin. Hän lisäsi välillä norjankieliseen spiikkaukseensa ruotsinkielisiä sanoja, jotta varmasti ymmärrän. Yliopistossa käyty norjan kurssi ja kahden viikon kurssi Oslossa hyödytti minua sittenkin näin yli 10 vuotta myöhemmin! 🙂

 

Markkinat sijoittuivat San Mateon kauppahallin ja sen pihan ympäristöön. Huonoksi onneksi juuri tuo sunnuntai oli viikon ainoa pilvinen, sateinen ja kolea päivä. Siedän kylmää tosi huonosti ja tulen pahantuuliseksi, lisäksi aamulla olin optimistisesti jättänyt takin ja sukat hotellille ja värjöttelin ohuessa neuleessa, ballerinoissa ja ohuissa housuissa. Yritin siis viettää mahdollisimman vähän aikaa ulkona. Opas näytti meille halukkaille kivan konditorion, jossa kahvittelimme, sekä nättejä lähikatuja, sen jälkeen kaikille jäi vielä hyvin omaa aikaa. Kuolasin aivan lääpälläni kauniin värein maalattuja taloja ja totesin taas, että matkailu on jotain, mitä tulen tekemään niin pitkään kuin henki pihisee. Minut opas vei vielä Spar-kauppaan (näitä on muuten joka kulmalla Espanjassa) ja suositteli paikallisia karkkeja ja keksejä tuliaisiksi sekä vei maistelemaan kauppahallin juustoja. Yritin rohkeasti puhua ruotsia, vaikka opettajan ammatista huolimatta olen ruotsintaitoni suhteen vähän epävarma, kun sitä pitäisi oikeasti puhua ruotsalaisen tai norjalaisen kanssa. San Mateossa on myös ihan kivoja pieniä kauppja, joista löysin Gaudí-henkisiä pöytätabletteja ja leluja sukulaislapsille. Sunnuntaina näki myös paljon paikallisia, ei vain markkinoiden perässä tulleita turisteja. Juuri ennen lähtöä bongasin markkinapihalla pystytetyt tanssit, ja jos ei olisi jo ollut kiire retkibussiin, eräs ihana papparainen olisi temmannut minutkin tanssiin mukaan. Ulkomailla voi joskus joustaa periaatteista, kuten että en tanssi tuntemattomien kanssa ja vielä selvinpäin.

 

 

Arucasiin Gran Canarian pohjoisosaan pääsin vierailemaan Agaeten sekä aloe vera-tilan kokopäiväretken yhteydessä, siis eri päivänä kuin San Mateoon. En perusta rommista juomana, mutta rommitehtaan lisäksi meillä oli noin puolen tunnin stoppi Arucasissa. Kirkko oli valitettavasti yllättäen suljettuna keskiviikkoaamuna klo 10 maissa, mutta sen ansiosta ehdin juoda päivän ensimmäisen kahvin lähikadulla. Muuhun ei sitten aikaa jäänytkään, sen verran kireät aikataulut näillä valmisretkillä on.

 

Arehucas-rommin nimi oli aiemmin kaupungin nimen mukainen Arucas, mutta jossain vaiheessa määrättiin, ettei alkoholin ja kaupungin nimi voi olla sama. Rommin nimeen lisättiin siis -eh. Tehtaalla teimme kävellen noin puolen tunnin kierroksen tuotantotilojen ja kellareiden läpi ja sitten sai maistella rommeja niin paljon kuin halusi ja tehdä ostoksia. Pystyin juomaan 2,5 shottia, sitten ällötti ja jouduin ostamaan automaatista minipussin sipsejä. En tehnyt ostoksia. Olen viinin juoja, mutta tällä reissulla en viitsinyt tehdä viinitilamatkaa, sillä heinäkuussa Barcelonassa teimme sellaisen. Kanarialla on omaa viinintuotantoa, mutta se riittää vain saarien omaan käyttöön ja saarille tuodaan paljon viiniä mantereelta. Jos ostat pullon paikallista viiniä, se on kalliimpaa kuin tuontiviinit. Esimerkiksi itse ostin hotellille koko viikoksi pullollisen Mia-valkoviiniä reilulla neljällä eurolla, ja lounailla join päivän annosten kanssa tarjottavaa talon viiniä (ei mikään makuelämys) tai pikkulasin olutta. Una cerveza, por favor. Vähän harmittaa, että paikallinen viini jäi kokematta, mutta ehkä vielä joskus. Takavuosien viinipullojen roudailusta Euroopasta Suomeen on muutenkin tullut aika harvinaista, kun usein matkustaa kevyillä tavaroilla ja oma tulotaso on kasvanut. Ainakin kerran loman aikana kannattaa kuitenkin paikallisia viinejä ja oluita maistaa ja toki syödä mahdollisimman espanjalaista ruokaa eikä mennä helppoihin skandipaikkoihin.

 

Tehtaan perustajahemmo

Kaltereiden takana näkyvät tynnyrit kalliimpaa ja rajoitettua erää 40-prosenttista rommia

Kuvassa näkyvät tynnyrit sisältävät 60-prosenttista perusrommia

 

Tykkään nähdä matkalla muutakin kuin hotellin uima-altaan ja merenrannan, ja viikon Kanarian-matkalla tein melko onnistuneen yhdistelmän rentoutumista ja nähtävyyksiä. Kuitenkin järjestetyistä retkistä tulee usein hetkittäin ärsyyntynyt fiilis, kun jossain aikaa on liikaa (rommitehdas: joko lähdetään?), jossain on liian vähän aikaa (Arucasin keskusta: aikaa joko kahville tai keskustassa kävelyyn mutta ei molempiin), ja jotenkin ostosten teko on joka paikassa kauhean korostunutta. Tällä kertaa suorastaan prostestoin enkä ostanut rommi-, kahvi- enkä aloe vera-tuotteita. Helmikuussa voit lukea blogistani myös vertailua pakettimatkojen ja omatoimimatkojen välillä. Blogin kohta täyttäessä vuoden blogi keskittyy entistä enemmän matkailuun, koska se näyttää kiinnostavan eniten myös viime vuoden luetuimpien juttujeni lukijamäärien perusteella. Mukavaa alkavaa helmikuuta!

 

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Osa 1 Puerto Rico/Gran Canaria

Osa 2 Gran Canarian pohjoisrannikko ja Teneriffa päivässä

Madeira

Heidelberg ja Stuttgart

Talvipäivä Helsingissä ja NYC-teema

Matkamokani top 15

 

Seuraa blogia FB, muut tiedot biossa ja blogit.fi.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.