VALIKKO

Lentävä joogamatto

23.7.2018 19:42

Matkamokani top 15

Vaikka tai koska olen matkustellut ulkomailla yli puolet elämästäni, matkan varrelle on sattunut monia mokia. Virheistä oppii ja kokemust karttuu tai sitten ei.

Matkamokani top 15:

1. Ensimmäisen kerran ulkomailla vuonna 2001 paahdoin olkapäitäni auringossa toukokuisen Italian Adrianmeren rannikon Pesaron lämmössä niin, että olkapäistä kesi iho. Niin pahasti en onneksi enää palanut uudestaan. Sukulaisvauva hukkasi kaksi tai kolme kesäpipoa ja minä sydämeni Välimeren maille tulevina vuosina – ne maisemat, se aurinko, meri ja tietty taika Italiassa, Espanjassa, Ranskassa ja Kreikassa, se jokin, joka pohjoisista maista puuttuu.

2. Toisella Italian-matkalla Sisiliassa 2004 pukeuduin edellisestä reissusta fiksumpana niin peittävästi, etten ruskettunut varmaan yhtään. Vaikuttiko peittävä pukeutuminen siihen, että sain vähemmän kehuja ulkonäöstä italiaanoilta? Seurueessa olleiden lasten vaaleus tosin oli yleinen ihastelun aihe edelleenkin.

3. Stipendiaattina Saksassa koko kesän 2009. Tietenkään se gradu ei tullut valmiiksi siellä, mutta viimeinen kesä ennen yliopistosta valmistumista ja matkailu Baijerissa, Italiassa, Sveitsissä ja Itävallassa oli eräällä tavalla elämäni parhaita ja vielä vailla aikuisen velvollisuuksia.

4. Eka reissu tuoreen poikaystävän kanssa syksyllä 2010. Matka on aina hyvä testi (pari)suhteelle. Autonhakureissu, ei kiitos enää mulle toista. Ei ihan täysin lomaa ajaa aikaa vastaan pitkin yötä Saksan ja Puolan läpi autolautalle, jossa yrjöää matkapahoinvointiaan heti, jos nousee istumaan. Saman miehen kanssa yhdessä edelleen ja sittemmin tehty monta reissua yhdessä.

5. Kielivirheiden pelko, vaikka olen kieltenopettaja. Kouluni kansainvälisyysprojektissa uskalsin puhua kouluranskaa vielä Belgiassa. Pari kuukautta myöhemmin Ranskassa ujostelin ja käytin englantia, koska tämähän on sentään Ranska ja taitoni vain 9 vuotta aiemmin ylioppilaskirjoituksissa kirjoitettu E:n ranska. Joo….

6. Ei kannata ottaa heinäkuussa hotellihuonetta, jossa ei ole ilmastointia. Säästin huimat muutaman kymmentä euroa.  Riika heinäkuussa 2014 oli muuten erittäin positiivinen kokemus.

7. Ensimmäinen mannertenvälinen lentoni, Helsingistä Moskovan kautta Pekingiin vuonna 2015. En harrasta päiväunia, joten tietenkään en ottanut niitä nytkään hotellilla. Lentokoneessa oli mahtavaa katsella leffoja, eipä siinä nukkua paljon ehtinyt. Miehen nukkuessa hotellihuoneessa suunnittelin, mitä tehdään illemmalla ja hoipuin sitten Taivaallisen rauhan aukiot (hyvin iso) sun muut lentokonetorkkujen varassa.

8. Talviristeily Tukholmaan joulukuussa 2016. Hirveä merenkäynti ja myöhässä otettu matkapahoinvointilääke. Laivan baarista olutlasin äärestä voi olla hyvin pitkä matka laivan lähimpään naistenhuoneeseen. Laiva perillä myöhässä kummassakin kaupungissa ja Tukholmassa lopulta perillä vain reilut 3 tuntia, ja Helsingissä myöhästyimme jatkoyhteydestä Keski-Suomeen.

9. Matkaan on päästävä, vaikka olisi töistä tai muusta elämästä ihan poikki tai vaikka ei olisi rahaa. Virkavapaavuoteni aikana tein neljä reissua ja aloitin maksullisen joogaopettajan koulutuksen, lainasin mieheltäni rahaa vaikka olen independent woman. Kovillehan se otti ja velkojen  takaisinmaksu kesti koko töihinpaluuta seuranneen syksyn.

10. Matkustaminen vielä kalliimpaan maahan kuin Suomi. Omaa kokemusta Pohjoismaista vuosina 2006-2016 Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta kahdesta neljään viikkoon ja muutamia pitkiä viikonloppuja. Itkettää, varsinkin jos et ole hyväpalkkaisessa työssä.

11. En oppinut virheestä. Singaporessa Sentosan saarella vuonna 2017 suoraan auringonpaisteeseen makoilemaan. Onneksi kova ukkosmyrsky keskeytti moisen idiotismin. Mies paloi pahemmin kuin minä, lälläslää. Aivan ihanan lämmin vesi ja Singaporen kaupunki on viimeisen päälle siisti, päästävä sinne joskus uudestaan.

12. Myöhästyin lentokoneesta New Yorkista Helsinkiin kesällä 2018, koska lähdin lentokentälle liian myöhään. Tämä maksoi reilut 700 € + uudet bussimatkat Suomessa + ulkomaan datasiirto. Lisäksi neljä peruttua tapaamista Suomessa, koska saavuimme Suomeen kaksi päivää aiottua myöhemmin. Myöhästely on paheeni, mutta tämä ehkä saa vähän miettimään ajankäyttöä uusiksi.

13. Termin vauhtiraitafarkut lanseeraaminen omassa Barcelonan blogipostauksessani  (Zaran housut kuvassa alhaalla), koska ilmeisesti about kaikki sen kuulleet ovat ajatelleet jarrutusjälkiä.

14. Yöllä matkaan lähteminen. Ei enää ikinä! Paitsi taas ensi viikolla Helsinkiin 4.05 lähtevällä bussilla. Odotan innolla.

15. Matkojen ja elämysten ahnehtiminen. Joskus kivointa on olla vaan kotona tai sukulaisten luona ja seurata höperöä kissanpentua, kolmevuotiaan touhuilua tai päättymätöntä mölkkypeliä.

Bonus: 2010 maaliskuu. Kuunnellaan nyt vielä se Kentin encore-biisi Hartwall-Areenalla. Juosten lähijunaan ja Kampin bussiasemalle ja liikkuvan bussin pysäytys, jotta ehtii maanantaiaamuksi töihin. Ainakaan Onnibusit eivät saa nykyään pysähtyä, jos ovat lähteneet jo bussilaiturista. Kerran Jyväskylässä pysäytin myös liikkeelle lähteneen junan.

Matkalle mukaan

Zaran vauhtiraitafarkut

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.