VALIKKO

Lentävä joogamatto

3.6.2019 07:00

Montenegron hurmaava Kotorinlahti ja Kotor

Kotorinlahti (Boka Kotorska tai pelkkä Boka) on opaskirjojen ja matkaoppaiden ja nyt myös omien kokemusteni mukaan yksi Adrianmeren rannikon upeimmista luonnonmuodostelmista. Lahti on mereen uponnut jokilaakso. Montenegron ilmasto on miellyttävä ja lauhkea etenkin rannikolla, ja pieneen noin 620 000 ihmisen maahan mahtuu kolme ilmastovyöhykettä. Kuitenkin myös sademäärät voivat vehreillä rinteillä olla melko korkeita.

Viivyin viikon lahden alkupäässä sijaitsevassa Herceg Novissa joogamatkalla, ja ehdin seikkailla myös naapurimaa Kroatian Dubrovnikissa ja Bosnian Trebinjessä. Kotorissa kävin omin päin bussilla. Viikon aikana satoi poikkeuksellisesti joka päivä eli toukokuun 2019 takatalvi tuntui Adrianmeren rannikolla sateina. Kotorin päiväretkellä en antanut sateen sen kummemmin häiritä, vaikka paluumatkalla Herceg Noviin minua alkoi hieman hirvittää, kun bussikuski sateen yltyessä kaatosateeksi yritti pyyhkiä tuulilasia sisältä päin rätillä ja pysyä jotenkuten aikataulussa. Pysyimme tiellä ja se oli pääasia. Minulla oli sateenvarjo matkassa jatkuvasti, sillä vuorien lähellä olen tottunut varautumaan sateeseen. Montenegro muuten tarkoittaa Mustaa vuorta.

Kotorin kaupunki sijaitsee Kotorinlahden kaakkoiskulmassa. Se on Unescon maailmanperintökohde ja Montenegron tutuimpia kohteita. Kaupunki on keskiajalta ja sitä ympäröi muurit. Herceg Novista Kotorinlahden rantaa mutkittelevaa tietä pääsee köröttelemään ja maisemia ihailemaan noin tunnin ja vartin. Matkan varrella on muun muassa Perastin kylä, jossa varsinkin paremmalla säällä olisi varmaan kannattavaa tehdä pieni pysähdys. Lahdessa kylän edessä on kaksi pientä saarta, joilla on luostari.

Kotorissa olisi mahdollista kiivetä ylös rinnettä noin puolen tunnin kävelymatkan päähän Pyhän Johanneksen linnoitukselle, lähtöpaikka vanhankaupungin takaa. Yleensä tykkään kiivetä korkealle ihastelemaan paikkoja. Nyt kuitenkin aikataulu (noin 4 tuntia perillä), tihkusade ja oma flunssainen olo sai jäämään maantasalle ja hyvä niin. Vanhaankaupunkiin pääsee kolmen pääportin, Meri-, Etelä- tai Pohjoisportin, kautta.

 

 

Kissoja täällä vilistää joka puolella, joita voikin sitten bongailla, jos kauniiden rakennusten tai luonnonmuodostelmien tuijottelu alkaa kyllästyttää. Minä en koskenut viikon aikana yhteenkään kulkukissaan, ja paikallistenkin reaktiot vaihtelivat suuresti. Monet kissat ottavat nälissään ihan fyysistä kontaktia turisteihin. Yksi näkemäni kissa oli pahasti haavoittunut ja tuli surku sen puolesta. Kissoja on niin monissa paikoissa, että niihin on vain totuttava.

 

Panin merkille viikon aikana, että Montenegrossa ja naapurimaissa on tapana kattaa pöytiä paljon ulos ja ulkona istutaan syömässä ja kahvilla myös sateen sattuessa. Joissakin paikoissa sisäpöytiä on todella vähän, mikä välillä ärsytti, koska olin vilustunut jo ennen matkaa Suomessa ja reissussa olin monta päivää aika kipeänäkin. Kaipasin siis lämmintä paikkaa. Yllä oleva montenegrolainen Vranac Plantaze-punaviini on pakko mainita, vaikka joinkin sitä ihan muualla kuin tällä Kotorin reissulla, oli nimittäin todella hyvä ja edullinen punaviini! Viinikin lämmittää mukavasti sadepäivinä.

 

 

 

Kotorin must-nähtävyyksiin lukeutuu Pyhän Trifonin katedraali (1166), johon on pieni pääsymaksu. Yläkerran ulkotasanteelta on kiva näköala ja puluja. Aukiolla on kahviloita, ravintoloita ja kauppoja, ja kujia pitkin pääsee hipsimään vanhankaupungin uumeniin.

 

Katedraalin vieressä on edestä katsoen vasemmalla tämä söpö sisäpiha ja muna

 

Syömisen ja jäätelön jälkeen menin ensin Kotorin kaupunginmuseoon ja kirkkoon (St Paul) . Pääsymaksu oli pieni, mutta nähtävääkään ei ollut paljon yhdessä ainoassa huonetilassa. Kännykällä oli turha ottaa mitään kuvia. Poistuin hieman pettyneenä ja päädyin kujia pitkin ja ilman karttaa ihan sattumalta kissamuseoon, johon euron pääsymaksun ansiosta pistäydyin. Museo ei ole mikään syvällinen luotaus ja infopläjäys kissan merkityksestä ihmiselle, vaan se esittelee eri aikakausien taidetta ja piirroksia. Kaupungin kaduilla on paljon irtokissoja, joita esimerkiksi museon henkilökunta ei pysty hoitamaan, mutta joita hoivaamaan saapuu vapaaehtoisia ilmeisesti ulkomailta asti.

 

Niitä tosielämän kissoja

 

Kissamuseosta suuntasin vielä pääaukiolle eli Aseaukiolle (Trg od Oruzja). Entinen asevarastorakennus on vielä pystyssä, mutta aukiolla on ravintoloita, kahviloita ja kauppoja. Myös vilkas ulkoilmatori on lähellä muurin ulkopuolella. Leivoskahvien jälkeen (jee, myös sisäpöytiä mutta tupakansavua siedettävä) puikkasin ulos Meriportista, ihastelin vielä lahden maisemia ja suuntasin kohti bussiasemaa.

Olin vahingossa katsonut aamupäivällä bussiaikataulusta vuoron, joka ajaa vain kesä-elokuussa, joten asemalla oli edessä noin tunnin odotus. Lisäksi kova sade viivästytti busseja. Tein sen virheen, että otin aseman odotustilojen pubista puolilitraisen paikallisoluen Niksickon (maksoi euron!) enkä käynyt naistenhuoneen kautta lähtiessä. Vuosisadan pissahätä siis paluumatkalla! Mutta muuten reissu oli kiva sadepäivänäkin, koska sade yltyi vasta asemalla odotellessa ja paluumatkalla. Unesco-kohteet ovat listoilla aina syystä, mutta eniten pidin itse Kotorinlahden luonnonmaisemasta, jylhistä kallioista ja merestä. Näin toukokuussa risteilyalukset ja turistit eivät myöskään kansoita katuja. Näin torstaipäivän aikana yhden risteilyaluksen ja parina muuna päivänä Herceg Novissa ja Dubrovnikissa ehkä yhdet.

Bussilippu kustansi omatoimireissulla Kotoriin vain 3 euroa toiseen suuntaan ja 3,50 euroa toiseen Herceg Novista. Matkanjärjestäjän Tilausmatkat Oy/Matka-Moilasen ja Montenegron matkojen päiväretkissä on myös Kotorinlahden kohteita.

Kulje kohti tätä järkyttävää rakennusta, niin Kotorin bussiasema löytyy

 

Onko Montenegro sinulle tuttu maa? Etsinnässä joku muu kiva itäisen Euroopan kohde? Lue edelliset blogipostaukseni Kroatian Dubrovnikista, Montenegron Herceg Novista ja Bosnian Trebinjestä tai huhtikuinen juttuni Vilnasta.

Osallistu Facebookissani ja Instagramissani arvontaan, jossa voit voittaa kirjoja ja hyvää oloa itsellesi. Blogipostaukseni maanantaisin (aiheena matkat) sekä kesäaikana välillä lisäksi perjantaisin (muun muassa #Bloggaajaperjantai 7.6.2019 sekä muut puheenaiheet). Ihanaa kesäkuuta kaikille!

Apuna käytetty Berlitzin Montenegron matkaopasta (2017).

Kommentit

  • Lentävä joogamatto

   Joo Kotorin vanhakaupunki oli kiva, mutta Herceg Novin kaupunki oli jopa kivempi, vaikka vähemmän tunnettu. Siellä oli hyvä viettää koko viikon yöt. Kesäkuukausina turisteja varmasti olisi välillä turhan paljon.

    0
 • Pirkko / Meriharakka

  Kotor on symppis, mutta taitaa olla yksi niitä kohteita Välimeren rannoilla, joka on menettämässä itsensä liian suuren suosion takia – taitaa olla niin, että jopa isot risteilylaivat tuovat tähän pieneen kaupunkiin turisteja suurina määrinä päivävierailulle.

   0
  • Lentävä joogamatto

   Toukokuussa torstaipäivänä näin onneksi vain yhden risteilyaluksen. Kesäkuukaudet voi sitten olla hektisempiä. Nykyään on tosi haastavaa löytää kohteita, jotka eivät pursuile matkailijoita, varsinkin kun itsellä ei ole ajokorttia eikä autonvuokraus onnistu soolomatkoilla.

    0
 • Eve, Jetlaggies

  Olipa kurja tuuri kelin suhteen, sillä aurinkoisella kelillä Kotorinlahti suorastaan hehkuu kilpaa vuorten kanssa. Meitä helli viimeksi Kotorissa kunnon helle ja nousimme vuorelle aikamoisten hikikarpaloiden siivittämänä:D Näkymä oli upea ja antoi perspektiiviä alueen jylhiin maanmuotoihin. Kotorin lisäksi olemme kiertäneet pidemmällekin koko rannikkoa. Meitä sykähdytti erityisesti kuitenkin sisämaan upea Durmitorin kansallispuisto vuoristomaisemineen ja suuri, rehevä Tara-kanjoni <3

   0
  • Lentävä joogamatto

   Oma toive myös päästä uudestaan Montenegroon, ehkä ajotaitoisen puolisoni kanssa, ja nähdä rannikkoa pidemmälle. Tämän reissun pääjuttu oli jooga, flunssasta paraneminen ja kolmen maan pintaraapaisu samalla reissulla 🙂

    0
 • Kotor ja Kotorinlahti ovat huippukohteita! Samoin viereiset Budva ja Sveti Stefani ovat käymisen arvoisia paikkoja. Oikeastaan viime aikoina itseä on kiinnostanut pidempi loma tälle alueelle, sillä Montenegro on vielä sellainen kohde, että siellä ei ole turismi karannut käsistä. Tosin Kotorissa risteilyaluksen ollessa satamassa, ovat paikat täynnä luonnollisesti turisteja.

   0
  • Lentävä joogamatto

   Rami, sama ajatus minulla eli Montenegroon uudestaan ja rannikkoa pidemmälle, niiden kohteiden tsekkaamista, mitä nyt en ehtinyt. Esimerkiksi Durmitorin kansallispuisto olisi varmasti ihana kohde ulkoilusta ja liikkumisesta pitävälle ja onhan se Unesco-kohdekin. Onkohan Budva liian täynnä turisteja?

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.