VALIKKO

Lentävä joogamatto

8.4.2018 17:16

Nettijoogat testissä, osa 2/4: YouTube

Postaussarjan toisessa osassa testaan nettipohjaisia englannin- ja suomenkielisiä joogavideoita YouTubesta. Löydät YouTubesta vaikka kuinka paljon lyhyitä 5-20 minuutin harjoituksia, täyspitkiä 45-90 minuutin harjoituksia ja kaikkea siltä väliltä. Kiire ja ajanpuute eivät todellakaan ole syitä olla liikkumatta ja joogaamatta. Koska olen itsekin koulutettu joogaohjaaja (Chi Therapeutics), suosittelen aina käymään vähintäänkin joogan alkeiskurssin koulutetun ohjaajan opissa, ennen kuin alat joogailla itseksesi. Myös terve järki on suotavaa – sinun ei tarvitse tehdä sellaista, mihin et ole vielä valmis, vaikka videolla seisottaisiin päällä tai tehtäisiin muuta jännää. Talvi sai minut vetäytymään kodin suojaan lähes jokaisen työpäivän jälkeen, ja erikseen ohjattuun joogaan tai salille tai jumpalle tuli mentyä lähinnä vain viikonloppuisin tai erityisen lyhyen työpäivän päätteeksi. Eli kunhan on toimiva nettiyhteys, kotiharjoituksia voi tehdä kännykällä, läppärillä tai tabletilla. Itselläni on vierashuoneessa hyvin tilaa luistamattomalle joogamatolle, joogatiilille, joogavöille, bolsterille (putkimainen joogatyyny) ja huovalle, mutta nämä välineet eivät ole välttämättömiä. Hyvin voi käyttää esim. huivia, vyötä tai pyyhettä joogavyönä ja kahvipakettia tai paksua kirjaa tiilenä. Olen tehnyt kotiharjoituksia myös ahtaan huoneen lattialla, sängyssä ja kylmillä lattiakaakeleilla eli olosuhteita tärkeämpää onkin se, kokeeko harjoituksen itselle tärkeäksi – vain tehty harjoitus vaikuttaa hyvinvointiisi.

Englanninkielisiä YouTube-kanavia Yoga with Adriane,  Fightmaster Yoga, Yoga with Kassandra, Travis Eliot

Välillä ärsyynnyn joogaohjaajana ja itse liikunnallisesti hitaana oppijana, kuinka haastavia liikkeitä ja miten nopeaan tahtiin alkeistunnilla saatetaan ohjata. Olen tähän varmasti itsekin ohjaajana joskus syyllistynyt. Nämä kolme naista – Adriane, Kassandra ja Leslie Fightmaster – ovat koulutettuja joogaohjaajia ja puhuvat selkeää amerikanenglantia. Harjoituksia löytyy lyhyestä ja tehokkaasta pitkään ja rauhalliseen, eri joogatyylejä. Yoga with Adriane-kanavalla on huikeat 3,3 miljoonaa tilaajaa! Adriane ja Kassandra puhuvat kameralle samalla, kun ohjaavat. Fightmasterin videot ovat jälkiäänitettyjä. Kaikilla on selkeä ohjaus- ja puhetapa ja laaja valikoima tunteja. Adrianella vilahtelee välillä koira videolla, mikä viestii minulle sitä, ettei joogatessa tarvitse aina välttämättä eristää itseään täysin muusta maailmasta. Travis Eliot puhuu ja perustelee paljon ja on erikoistunut yiniin. Videoharjoitusta valitessa kannattaa lukaista lyhyt kuvaus ensin ja vaikka katsoa videota ensin muutama sekunti sieltä täältä, jos ei ole varma sen sopivuudesta omalle tasolle. Mikään ei estä myöskään videon keskeyttämistä sitä tehdessä ja vaihtamista toiseen. Jos tulee joku itselle uusi liike, sen voi etsin katsella videolta ja kelata takaisinpäin ja tehdä sen itse vasta toisella katselukerralla. Jos tiedät jo joogan perusperiaatteet ja kaipaat lyhyttä tehokasta treeniä, tee esim. Fightmaster Yogan Yoga for strength & flexibility core (upper body). Jos kaipaat rauhoittavaa harjoitusta, ota jokin Eliot Travisin yin-video.

Suomeksi YouTube-kanavia Fruitful Yoga, Yoga with Rinka, Matti Pääaho

Fruitful Yogan pirteällä ohjaajalla on muutama pätkä, myös alkeistunti suomeksi. Jooga ei ole niin vakavaa ja se välittyy. Jälkiäänitetty. Alkeistunnilla on korppi- tai lintuasana, jota en itse hallitse vielä vuosien joogaamisen ja bodybalancen ohjaamisen jälkeenkään. Fruitful Yoga pistääkin terveellä tavalla omalle epämukavuusalueelle, koska esim. Dynaaminen flow & yin-tunnilla kokeilin monen vuoden tauon jälkeen päällä seisontaa jalat seinällä (ohjaaja toki meni helpon näköisesti oikeaan päälläseisontaan). Matti Pääaholla on vajaa 40-minuuttinen vahva hathatunti Joogan alkeet-nimellä, tosin tahti on aurinkotervehdyksissä melko nopea. Jälkiäänitetty. Rinka puhuu suomea kanavan nimestä huolimatta ja videoita on 5 minuutista ylöspäin.

Netissä vai ohjatulla tunnilla?

Minä valitsen molemmat, lisäksi on luvallista tehdä myös omasta päästä, jos tietää mitä tekee. Jos kerran netissä on mahdollista harrastaa joogaa ilmaiseksi, niin miksi maksaa joogasovelluksista kuten Yogobe ja Yogaia tai miksi vaivautua ohjatulle tunnille? Joogassa voi rikkoa itsensä ihan niin kuin missä tahansa muussakin liikuntalajissa, joten omat rajoitteet ja liikkeiden riskit ja vaihtoehdot on hyvä tietää. Ohjaaja voi esim. auttaa löytämään kadonneen keskivartalon tuen, jolloin selkä ei enää kipeydy lisää joogasta, tai auttaa korjaamaan virheelliset asennot ja liikemallit. Yogobessa on vahvuutena runsas valikoima tekniikkavideoita, Yogaialla puolestaan on mahdollisuus tehdä livetunteja eli saada laitteen kameran välityksellä ohjaaja omaan kotiin. Lähiviikkoina postailen vielä käyttökokemukseni Yogobesta + ilmaiskoodin teille lukijoille. Postaussarjassa tulossa myös Yogaia.

Ja miksi se jooga on hyvä harrastus? Olen muuttanut liikkumistottumuksiani kevyempään suuntaan viime vuosina, ja joillakin viikoilla ainoa liikuntani on jooga 2-6 kertaa viikossa ja keskimäärin 5-8 kilometrin työmatkapyöräilyt. Työnantajani tarjosi äskettäin ilmaiset terveysmittaukset ja -testit työpaikallani. Vaikka en harrasta enää hurjia määriä kestävyys- ja lihaskuntoharjoittelua verrattuna aiempiin vuosiin, rasvaprosenttini ja kehonkoostumukseni ovat yhtä hyvät kuin mittausvälillä 2011 – 2016, jolloin liikuin enemmän ja mittailin säännöllisesti. Koko ajan olen syönyt valtavia määriä ruokaa! Lisäksi jooga on auttanut suhtautumaan asioihin rauhallisemmin enkä usko, että enää ajaudun pahaan uupumukseen uudestaan niin kuin muutamia vuosia sitten. Usein odotan sitä hetkeä, että pääsen aikatauluuni sopivasti omaan huoneeseeni joogamatolle ja monesti päätän vasta siinä tilanteessa, millaisen harjoituksen teen. Jos edes joku innostuu joogasta näiden postausten myötä, niin mahtavaa! 🙂

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.