VALIKKO

Lentävä joogamatto

26.2.2019 17:03

Omatoimi- vai pakettimatkalle?

 

Luxemburgin puisto, Pariisi

 

Forum Romanum, Rooma

 

Talvilomaviikot ovat menossa ja somefiidi täyttyy tuttujen tai vieraiden matkakuvista. Toiset menee niin kauas lämpimään kuin rahat, aika tai omatunto sallii tai lähemmäs Eurooppaan, toiset nauttii talvesta kotona tai kotimaan kohteissa. Oma valintani on yleensä lämpöiseen, tänä vuonna Vietnamin Phan Thiet ja ihan helppona Aurinkomatkojen pakettina. Maksoin viikon äkkilähdöstä tammikuun lopussa 760 euroa, alennuksen määrä oli tässä matkamessutarjouksessa 150 euroa. Rauhallisen kohteen vastapainoksi varasin yhden päivän ja yhden yön retken Ho Chi Minh Cityyn. Olen kuullut tuon suurkaupungin vilkkaasta liikenteestä paljon, joten vähän jännittää. Viime talviloman Madeiran reissulla sää meni persiilleen puolet viikosta talvimyrskyn takia, joten nyt toiveissa on kaunis sää ja edes pintapuolinen tutustuminen 27. reissumaahani. Tämä on minulle neljäs Aasian maa Kiinan, Singaporen ja Malesian jälkeen.

 

Eräässä Facebookin matkailuryhmässä syntyi hyvä ja lohdullinen keskustelu siitä, että matkustamisesta bloggaavankin ihmisen on ihan ookoo varata pakettimatkoja ja olla mukavuudenhaluinen. Luen blogeista enimmäkseen matkablogeja ja täytän Instagramini inspiroivilla matkailutileillä. Välillä oma elämä tuntuu vaatimattomalta, kun edellinen oma reissuni suuntautui Kanariansaarille, kun taas kieltäydyttiin ehdottamastani matkayhteistyöstä ja asuntolainaakin pitää lyhentää aika vauhdikkaasti. En ehkä ole seikkailija, mutta selvisin 12 vuotta varaamatta viikon pakettimatkaa. All inclusivea en ole kokeillut vielä koskaan (liian sitovaa: mitä jos en tykkäisikään sen paikan ruoasta, niin siinä sitä sitten oltaisiin). Hostellissa olen viimeksi yöpynyt opiskeluaikoina, mutta kotimaan hostellikortin Matkamessuilta hankittuani tarkoitus olisi varata kesä-Suomesta tänä vuonna jokin kiva hostelli ja tehdä samalla reissu johonkin, missä ei voi yöpyä sukulaisten luona.

 

Ensimmäiset ulkomaanmatkani teininä olivat Aurinkomatkojen pakettimatkoja Italiaan sukulaisporukalla tai muuten ryhmille järjestettyjä (Tallinnan ostosristeily, Tukholman wanhojenristeily). Opiskeluaikoina yliopistossa kaikki matkani olivat kieltenopiskeluun liittyviä kieliharjoitteluita, eipä rahaa olisi muuhun ollutkaan. Sittemmin nyrkkisäännöksi onkin muodostunut, että kun lähtijöitä on kaksi tai enemmän, olemme tehneet omatoimimatkan eli varanneet majoituksen ja matkat itse. Silloin ei ole sidottu matkanjärjestäjän valmiiksi valikoimiin hotelleihin ja usein on säästynyt rahaakin, varsinkin verrattuna matkanjärjestäjien kiertomatkoihin.

 

Gibraltar, pala Iso-Britanniaa Espanjan kärjessä

 

Pietari

 

Puerto Rico, Gran Canaria

 

Kun matkustan yksin, haluan järkevän pituisen lentomatkan ja yksinäiselle naiselle ja kartanlukutaidottomalle turvallisen ja helpon kohteen. Koska vihaan talvea ja kylmää, lähin paikka auringolle ja yli 20 asteen lämpötiloille talvisesta Euroopasta löytyy Kanariansaarilta. Kävin Gran Canarialla viikon omatoimimatkalla talvilomalla 2017 ja viikon pakettimatkalla (Tjäreborg) joululomalla 2018-19. Mutta onko omatoimimatka vai pakettimatka järkevämpi valinta? Ensimmäisiä juttuja mitä tahansa matkaa suunnitellessa on tietenkin budjetin miettiminen. Ajankohta vaikuttaa hintoihin ja jos voi vältellä koulujen loma-aikoja, pääsee halvemmalla: sama Kanarian hotelli viikoksi marraskuussa vertaillessa maksoi tonnin joululomalla ja 700 € hiihtolomaviikolla 9. Sitten itse kohde: mitä hakee ilmastolta ja aktiviteeteilta. Kun vierailtuja maita on vasta 26 kappaletta, en todellakaan ole kovin ronkeli, minne olen menossa. Kunhan ei niitä iänikuisia Ruotsin- ja Tallinnan-risteilyjä hitailla laivoilla enää. Olen Eurooppa-fani, mutta myös hyvin kiinnostunut Aasiasta ja Pohjois- ja Väli-Amerikasta. Yksin matkustaessa lisämaksu hotellihuoneen vajaakäytöstä vaihtelee suuresti.

 

Tässä lyhyet esimerkit kolmesta omatoimimatkasta ja kolmesta pakettimatkasta:

Omatoimiset:

1. Peking, 15 yötä kesäkuu 2015, kaksi henkilöä. Varasimme lennot Aeroflotilta ja majoituksen Ebookersin kautta, hotellin sijainti aivan Kielletyn kaupungin ja ostoskadun vieressä. Yhteensä n. 1100 €€/henkilö. Teimme päiväretket Kiinan muurille ja junalla omatoimisesti Tianjiniin. Näin edullisesti en ole kaukomaille toiste päässyt. Miinuspuoli että viisumin hankkimiseksi on käytävä Helsingissä suurlähetystössä tai laitettava helsinkiläinen tuttava asialle.

2. Pariisi 5 yötä, kesäkuu 2011. Lennot ja hotelli ehkä vajaat 500 €/henkilö, kuusi henkilöä. Hotelli oli ehkä joku kahden tähden yksilö, muistan Leijonakuningas-pitsiverhot huoneen ikkunassa, mutta siitä käveli Sacre Coeurille ja kadut olivat sellaisia Pariisille tunnusomaisen maalauksellisia.

3. Rooma, pääsiäinen 2016, neljä henkilöä. Lennot ja aivan turistialueen keskellä, Fontana di trevin vieressä oleva hotelli kolmeksi yöksi yhteensä 700 euroa. Mutta Rooman lämmin sää, suuri loman tarve, uskomattoman hieno arkkitehtuuri ja paavin jahtaaminen ympäri kaupunkia ja vielä Vatikaaniin asti – kiva reissu. Vertailun vuoksi Prahan 3 vrk maksoi vain alle 350 euroa lentoineen. Tämä oli suhteessa kallein reissuni siihen asti kunnes myöhästyin koneesta New Yorkissa.

Paketti:

1. Gibraltar. Päiväretki Fugesta muutaman kympin, Fugen bussiaseman matkatoimisto. Ystäväni asui Espanjassa jonkin aikaa ja kävin hänen luonaan Fuengirolassa kahdesti. Sieltä oli kätevä reissata omin päin mm. Granadan Alhambraan, Marbellaan ja Malagaan, mutta Gibraltarille otin järjestetyn reissun. Passi mukaan, sillä alue kuuluu Iso-Britannialle. Kunnon pikku-Britannia meininki pubeineen ja puhelinkoppeineen.

2. Pietari. Pitkä viikonloppu Pohjolan Matkan ja vastaavan järjestäjän kautta 2010 ja 2014 keväällä. Matkatoimisto hoiti viisumin. Noin 400 euroa. Ensi kerralla kokeilemme ehkä 72 tunnin viisumivapaata risteilyä tai junaa. Eurooppalaisen oloinen, kaunis kaupunki. Eremitaasi, kaduilla kuljeskelu, maisemat Iisakin kirkon tornista.

3. Gran Canaria. Omatoimiviikko Norwegianin lennoilla ja hotelli Agaetessa hiihtolomalla 2017 yhteensä 700 euroa. Illalla bussit eivät enää kulkeneet ja taksi maksoi yli 60 euroa, yksin kismitti maksaa. Tjäreborgin pakettimatka viikko joululomalla 2018 puolestaan maksoi 1060 euroa (toiseksi edullisin hotelli), lisäksi kaksi retkeä ja lentokenttäkuljetus matkatoimistolta ja pari omatoimista retkeä (tammikuun blogiarkistossa nuo jutut) .

Bonus: 4. Vietnam. Paketti Aurinkomatkoilta viikko 760 euroa Phan Thietiin. Finnairin lentokampanjassa pelkkä Ho Chi Minh Cityn menopaluu (lähin lenttä) maksoi yli 600 euroa. Viisumia ei tarvita korkeintaan kahden viikon matkoissa. Vietnamin matkaani voit seurailla Instan tarinoissa ja hieman Facebookissakin loppuviikosta 🙂

 

Joskus on vain pakko lähteä, hinnasta viis, tämä fiilis oli minulla marraskuun 2018 kaamoksessa. Entä sinä, pakettimatka vai itse suunniteltu vai molemmat tilanteesta riippuen, kuten minulla? Matkustatko tänä keväänä? Sinua voisi kiinnostaa myös:

Vuosi 2018 matkakuvina

Soolomatkailun hyvät ja huonot puolet

Saako kliseisistä matkakohteista postata

Matkamokani top 15

Matkamuistoja Euroopasta

 

Blogin Fb: @lentavajoogamatto ja

Instagram: @lentavajoogamattoblogi, tsekkaa Instan kirja-arvonta 7.3. asti

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.