VALIKKO

Lentävä joogamatto

9.7.2019 15:48

Opiskelin opintovapaalla ja aikuiskoulutustuella. Kannattiko se?

Vietin alkuvuodesta vajaat viisi kuukautta opintovapaata eli koulun vuosikalenterissa tämä ope oli koko kevätlukukauden poissa tammikuun ekaa viikkoa lukuun ottamatta. Nyt, kun erityispedagogiikan perusopintojen viimeistelystä on kulunut jo kuutisen viikkoa, kokoan yhteen vielä kokemukseni opintovapaasta. Aikuiskoulutustuki mahdollisti homman taloudellisesti, raha-asioista vapaan aikana kirjoittelin alkuvuodesta enemmän (linkki tämän jutun lopussa) enkä palaa niihin enää tässä.

Kaiken kaikkiaan opintovapaa teki hyvää, ihan kuten vuoden virkavapaani muutama vuosi sitten. Minulla on muutamia tuttuja, jotka ovat olleet opintovapaalla tai haaveilevat siitä. Itse olen sitä tyyppiä, että innostun asioista ja kyllästyn niihin nopeasti, ja omaan työhönkin tuo luonnevika tai ominaisuus, mikä lie, pätee. Jos ei osaa tarpeeksi tai ei enää kiinnosta tai haluaa kehittyä, kannattaa opiskella tai vaihtaa työtä. Olen sitä mieltä, että jokainen on pitkälti itse vastuussa omasta ammattitaidostaan ja työtyytyväisyydestään. Ei tietysti täysin, mutta erittäin paljon.

Mitä iloa sitten sain opintovapaasta? Täysin subjektiiviset mielipiteeni tässä:

– Vapaallani opiskelin etänä Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa 25 pistettä eli täyden perusopintokokonaisuuden. Minulla on mahdollisuus tehdä lisää opintoja jatkossa, jos haluan, ja myös aikuiskoulutustukea saisin vielä 10,5 kuukautta. Todennäköisesti käytän tämän edun joskus. Tykkään tehdä yhtä isoa asiaa kerrallaan enkä esimerkiksi tehdä töitä täysillä ja korkeakouluopintoja ohessa. Olen stressaavaa suorittajatyyppiä ja jompi kumpi homma alkaisi kärsiä, ainakin oma mieli tai kroppa.

– Sain hyvät tiedot opettajan työhön kiinteästi kuuluvasta erityispedagogiikasta ja käytännön apua duuniini. Elinikäinen oppiminen ja silleen.

– Vapaata aloittaessa elämässäni oli sattunut monta asiaa viime syksynä, ja vapaata hakiessa olin aika väsynyt. Onneksi sain nopeasti tiedon työnantajalta, ettei vapaatani lykättäisi vaan saisin sen silloin, kun halusin. Tiesin, että opiskelu olisi vähemmän kuormittavaa kuin työnteko ja opiskelua työn ohessa en edes harkinnut. En ole superihminen.

– Etänä opiskelu mahdollisti sen, että sain olla enemmän puolison kanssa hänen työpaikkakunnallaan. Siinä hirvittävän suloisessa yksiössä.

– Toukokuussa sain uuden työpaikan ja väitän, että opiskelu oli yksi plussa, että juuri minä sain paikan.

– Vihaan talvea, ja rakastin tehdä hommia kämpillä villasukat jalassa koneen ääressä. Välillä en puhunut kellekään kahdeksaan tuntiin (kunnes mies tuli töistä). Etätyö rules.

– Pidän ihmisistä mutta välillä väsähdän sosiaalisuuteen ja jopa puhumiseen, läsnäoloon ja säätämiseen. Rauha ja keskittyminen, ne on koulutyössä välillä vähissä.

– Tykkään kehittää itseäni ja oppia uutta, näin elämänasenne pysyy positiivisena. Osaamalla uutta saa myös uudenlaisia työtehtäviä, ehkä palkkaa ja ainakin henkistä pääomaa, jota kukaan ei vie sulta pois. Äitini oli poissa työelämästä jo 40-vuotiaasta ja kuoli muistisairauksiin 70-vuotiaana. Haluan tehdä parhaani, että oma pää pysyisi terävänä.

– Opiskelu itsessään on kivaa ja haluan tehdä kivoja asioita elämässä mahdollisimman paljon.

Eli opiskelu kyllä kannatti. Lisäksi huomasin, että aiemmin murehtimaani kysymykseen on selkeä vastaus: kyllä minä haluan olla kieltenopettaja ja kyllä tämä akateeminen koulutus on minun juttuni. Kaikki turha säätäminen on myös jäämässä pois ja ilmeisesti tuo etänä ja pitkälti yksin opiskelu toimi myös jonkinlaisena meditaationa, sillä luotan omiin ratkaisuihini enemmän. En ole menossa takaisin siksi Eijaksi, jolla on kolmesta viiteen työnantajaa ja stressivanne kireänä joka toinen viikko vuodesta, vaikka luokkaan tai jumppasaliin astuessa pitäisi tuntea työn iloa. Riitän ihan tällaisena yhden työn ja en-niin-suositun-blogin pitäjänäkin.

Oletko sinä harkinnut lisäopintoja aikuisena? Kiinnostuitko jutun myötä?

Uusista jutuistani saat parhaiten tiedon tykkäämällä Facebook-sivustani tai pistämällä seurantaan Blogit.fi/lentava-joogamatto.

Lue myös:
Tulot puolittuivat – mikä elintavoissa muuttui?

Opintovapaasta potkua ja uusia näkymiä työuralle

Mitä koulutus minulle merkitsee

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.