VALIKKO

Lentävä joogamatto

7.10.2018 12:15

Pyhä-Häkin kansallispuistossa

Kävimme eilen aurinkoisen päivän ja Mennään metsään-kampanjan kunniaksi Pyhä-Häkin kansallispuistossa Saarijärvellä. Onneksemme meillä on täällä pohjoisessa Keski-Suomessa kaksi kansallispuistoa reilun puolen tunnin ajomatkan päässä kotoa. Pyhä-Häkki on Suomen pienimpiä kansallispuistoja 13 neliökilometrillään. Valitsimme reiteistä 6,5 kilometrin Kotajärven polun, johon aikaa kannattaa varata kahdesta kolmeen tuntia. Reippailimme sen valokuvauksesta ja yhdestä kävelyn aikaisesta puhelusta huolimatta kahteen tuntiin. Meillä ei ollut kiire mihinkään, mutta tykkäämme liikkua niin, ettei tuulessa tule kylmä emmekä yleensä syö eväitä kodalla. Kaiken kaikkiaan merkittyjä reittejä on n. 30 kilometriä, lyhin niistä on Riihinevan kierros 1,4 km. Parkkipaikalta kodalle vie 1,4 kilometrin polku, jos haluaa nauttia eväät rauhallisessa maisemassa veden äärellä. Myös lasten kanssa tänne on siis mahdollista tulla. Talvisin täältä löytyy 1,5 kilometrin perinteisen hiihtotyylin latu, joka jatkuu kansallispuiston ulkopuolelle. Suomalaiseen tapaan reitit on merkattu väritäplillä puihin selkeästi. Puisto on avattu vuonna 1956.

 

Pyhä-Häkin kansallispuisto on tunnettu ikimetsistään. Metsissä humisee 400 vuotta vanhoja ikihonkia eli mäntyjä. Aluksi pysähtelinkin useasti tuijottamaan valtavia harmaita, pystyyn kuivuneita mäntyjä. Puolet puistosta on metsää ja puolet suota. Metsässä polut ovat helppokulkuisia ja 6,5 kilometrin reitillä on vain yhdet puuportaat. Suoalueella kuljetaan pitkospuita pitkin, jotka paikoitellen hieman heiluvat. Riihinevalla suoalue näyttäytyy tyypillisimmillään ja suurin osa on karuja rämeitä ja nevoja. Itse tykkäsinkin kovasti tästä suojaisen metsämaiseman ja aukean suomaiseman yhdistelmästä. Kotajärven reitillä voi myös ihailla taukokodan kohdalla vettä maisemassa ja pulahtaa laiturilta uimaan. Minä jätin uinnin suosiolla väliin, koska en voi sietää kylmää vettä. Reitin päänähtävyyksiksi voisi mainita Vanhan ison puun 1500-luvulta ja Uuden ison puun 1600-luvulta.

 

Kodan eli taukopaikan alueella on keittomahdollisuus. Itse emme hyödyntäneet eväspaikkaa, vaan keskityimme maisemiin. Automatkalla banaani ja irtokarkit pitivät verensokerit kohdillaan. Laiturin oikealla puolella metsikössä näkyi myös marjanpoimijoita. Polkua takaisinpäin parkkipaikalle kävellessämme kysäisin vanhemmalta pariskunnalta, mitä heidän ämpäreissään oli. Karpaloita löytyi kuulemma pienen etsinnän jälkeen. Aurinkoisena päivänä ulkoilijoita oli liikkeellä mukavasti, mutta reitillemme heitä ei montaa osunut kuin vasta taukopaikalla ja paikoitusalueella. Ihmiset jakautuivat siis eri reiteille, ja osa hyödynsi jokamiehenoikeuksiaan poimimalla marjoja tai sieniä. En ole mikään tottunut luonnossa kulkija enkä tunnista paljon mitään sieniä, mutta aikuiselämän myllerryksessä olen alkanut arvostaa metsää joogaan ja meditaatioon verrattavissa olevana rentoutuskeinona.

 

Jos siis kaipaat menovinkkiä Keski-Suomeen, vaihda ostoskeskukset ja kaupungin vilinä metsiin. Oman elämän huolet ja ihmisen osa maailmankaikkeudesta pääsevät oikeisiin mittasuhteisiin, kun olemista eivät määritäkään tavara, tekeminen ja kiire sometykkäykset tai ego. Tämän vuoden puolella tavoitteenani on käydä  Keski-Suomen kansallispuistoista ainakin Leivonmäen kansallispuistossa. Jos olet kallioisen ja mäkisen maiseman ystävä, suosittelen vierailemaan Etelä-Konneveden kansallispuistossa.

 

Jos olet menossa tänään vielä metsään tai olet siellä viime aikoina oleskellut, niin kirjaahan metsäkäyntisi kahden viime viikon ajalta Ylen laskuriin #mennäänmetsään! Mikä on sinun suosikkimetsäsi?

Sinua voisi kiinnostaa myös aiemmat juttuni:

Risteilyllä Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Liikkumassa Repoveden ja Etelä-Konneveden kansallispuistoissa

 

Voit seurata minua Facebookissa @lentavajoogamatto ja Instagramissa @lentavajoogamattoblogi.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.