VALIKKO

Lentävä joogamatto

6.9.2018 17:00

#scrollfreeseptember kevennetty versio

Juba Tuomolan Viivi ja Wagner-strippi kiteyttää somen aikasyöppönä

Mikä #scrollfreeseptember – Scroll Free September?

Perjantaina 31.8. huomasin netistä Hesarin jutun #scrollfreeseptember-kampanjasta. Brittiläinen Terveys- ja hyvinvointijärjestö RSPH (Royal Society for Public Health) lanseerasi maailman ensimmäisen somettoman kuukauden, syyskuun 2018. Tipaton tammikuu on siis verrattavissa tähän. Brittiläisistä somen (Facebook, Twitter, Instagram) käyttäjistä jopa 2/3 ilmoitti harkitsevansa somettomaan kuukauteen osallistumista. Haasteen taustalla on huoli varsinkin nuorten hyvinvoinnista, sillä runsas somen käyttö lisää RSPH:n tutkimuksen mukaan ahdistuneisuutta, masennusta, negatiivisia käsityksiä omasta kehosta, nettikiusaamista, uniongelmia sekä pelkoa siitä, että itseltä menee ohi jotain oleellista, jos ei ole somessa (fear of missing out, fomo). Myös aikuisten ajankäytöstä ja keskittymiskyvystä voisi olla huolissaan. Me Naisten jutun mukaan (34/2018) suomalainen avaa puhelimensa keskimäärin 110 kertaa päivässä.

Puhelimella tehdään toki paljon muutakin kuin ollaan somessa, mutta kieltämättä ei tarvitse kuin katsoa ympärilleen ja huomaa, kuinka kiinni puhelimissamme nykyään olemme. Kirjoitan tätäkin juttua Sonyllani. Hesarin kyselyssä viime viikolla 50 % vastanneista oli vähentänyt Facebookin käyttöä, 27 % oli lopettanut, 19 % pitänyt samalla tasolla ja 4 % lisännyt. Itse kuulun tuohon pieneen vähemmistöön, joka on jopa lisännyt kuluneena vuonna Fb:n käyttöä. Perustin helmikuussa blogin, jota markkinoin Facebookin kautta, liityin blogin takia Instagramiin elokuussa, ja seuraan paljon uutisia ja ammatillisia ryhmiä Facebookissa. Arjen keskellä tieto monista tapahtumista menisi minulta ohi, jos en olisi Facebookissa. Poden siis fomoa.

Miksi mukaan Scroll freehin?

En usko täysikieltoihin. En ole kuitenkaan täysin tyytyväinen omaan ajankäyttööni, varsinkaan kun opettajan pitkän kesäkeskeytyksen jälkeen pitäisi taas olla tosi tehokas ja aikaansaava töissä ja syksyn alkaessa puuhastella paljon myös omakotitalon töitä. Oma puhelimeni on herätyskelloni, kamerani, tärkein uutisten lähteeni, puhelinmuistioni ja TV:ni. WhatsApp ja Messenger ovat käytössä lähes päivittäin, ja soittelen vain muutaman ihmisen kanssa kunnon puheluita. Sähköpostit tarkistan lähes joka päivä Gmailista.

Oma puhelimen käyttöni meni siihen, että avasin Facebookin heti aamulla ja monta kertaa päivän aikana. Usein jäin lukemaan jotakin ja klikkasin lisää ja aikaa vierähti. Kotona alkoi ärsyttää, jos sekä puoliso että minä olimme pidempiä aikoja uppoutuneena puhelimiin ilman suoraa vuorovaikutusta tai syödessä. Läsnäolo herpaantuu ja toista kuuntelee vain osittain, jos datailee samalla. Koulumaailmassa todistan jatkuvasti nuorten hengailua viestittelyn maailmassa, jos puhelimen käyttöä ei kiellä. Blogini takia en pidä täysin sometonta syyskuuta, koska suht uutena bloggaajana en luota siihen, että vanha lukijakunta säilyy tai uutta tulee, jos pidän radiohiljaisuutta kuukauden. Poistin Facebook-sovelluksen, koska selainversio ei houkuttele repsahtamaan yhtä helposti kuin vaivaton sovellus. Twitterissa ja Snapissa en ole, ja WhatsAppin ja mesen jätän itse käyttöön. Olen kuitenkin hiljentänyt kaikkien viestisovellusten äänet.

Mitä hyötyä ja muutosta Scroll freesta voisi olla?

Kokeilin viime viikolla ennen syyskuun alkamista kolmen päivän täystaukoa somesta. Yllätyin, kuinka vähän somessa oli tapahtunut. Minulla oli syntymäpäivä, joten sain sen tyypillisen määrän onnitteluita, vajaa kolmasosa kavereista (oletteko huomanneet saman kaavan?). Nyt olen käynyt kerran kuuden päivän aikana tsekkaamassa henkilökohtaisen Facebookin ja kerran, pari blogin sivun ja Instan. Mitä siis olen tehnyt muun ajan?

Luen kirjoja ja lehtiä, kuten ennenkin, mutta blogeja ja uutisia netistä vähemmän. Olen saanut menneinä kuukausina niin paljon ideoita ammatillisista Fb-ryhmistä, että voin hyvin olla seuraamatta niitä nyt. Insta on ihan kiva keksintö, mutta en jaksa sitoutua mittavaan kuvafeediin ja hyväksyn sen, että asioita menee ohi – näköaistimme on ylikuormitettu muutenkin. Joogaan, treenaan, säilön pihan omenoita, marjoja, vihanneksia ja raparperia, teen pihatöitä. Syyskuu on vielä alussa, joten palaan somettomaan syyskuuhun tai sen kevennettyyn versioon vielä kuukauden päästä. Olen tehnyt muutoksia somen ja puhelimen käyttöön jo aiemmin mm. laittamalla puhelimen yöksi aina lentokonetilaan ja poistamalla Fb-ryhmiä- ja kavereita. Nyt tuntuu, että saan myös vähennettyä fomosta johtuvaa levottomuutta. Nyt takaisin reaalimaailmaan ja kokeita korjaamaan! Seuraava postaus sunnuntaina.

Seuraa somessa (nyt tai Scroll freen jälkeen):

Insta: @lentavajoogamatto

Facebook: facebook.com/lentavajoogamatto

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.