VALIKKO

Lentävä joogamatto

26.8.2019 20:57

Second Hand September ja ostolakko

Ostoksilla Nürnbergissä. Patsas on vain vertauskuva eikä shoppailu johtanut riitaan puolison kanssa.

Oxfam/Second Hand September: Help people and the planet – pledge to say no to new clothes for 30 days

Aloitin helmikuussa ostolakon. Alku meni ihan hyvin. Tosin olin ehkä liian lempeä ja sääntöni sallivat yhden ostoksen kuussa, jos se olisi ulkomaanmatkalla ja kaksi, jos ostokset olisivat kirpparilta. Sattumoisin matkustelin opintovapaani ansiosta helmi-, maalis-, huhti- ja toukokuussa sekä vielä kesälomalla heinäkuussa. Toukokuussa homma karkasi jo heti kuun ekana päivänä käsistä ja tein kaksi uutta vaateostosta jo vappupäivänä (perhanan vapautunut kauppojen aukiolo). Kesäkuussa ajattelin palata ruotuun, mutta Lidlin pellavasekoitteisten kesävaatteiden tulo myyntiin sai hautaamaan koko lakon. Kesä- ja heinäkuussa tein ale- ja outletlöytöjä lähinnä merkkivaatteiden osalta, ja uusin pitkästä aikaa ulkoiluvaatteet. Kertaostos ylitti välillä satasen paikallisessa urheilukaupassa. Miksi olen näin

itsehillintään kykenemätön, vastuuton, paha ja paska ihminen? Vai mietinkö ihan normaalia lapsettoman talouden rahankäyttöä liikaakin, koska laman lapsena siitä ei ole ookoo nauttia nytkään? Koska arvostelen itseäni kuitenkin aina jostain?

 

Mutta sitten törmäsin Facebookissa Hyvän mielen vaatekaapin jakamaan artikkeliin Second Hand Septemberistä (vaatii kirjautumisen), englanninkielinen Oxfamin kampanjasivu avautuu tästä. Yritän siis taas palata ruotuun, ja lähestyvä muuttomme ja asuintilan väheneminen sadalla neliöllä on itse asiassa täydellinen syy myydä, antaa lainaan ja kierrättää kaikki turha ja lakata ostamasta uutta. Esimerkiksi ATK-pöytä ja vatsapenkki ovat olleet enimmäkseen viemässä tilaa eivätkä käytössä (kun tilaa vielä oli), ja nykyisillä vaate- ja kenkämäärällä pärjäisin loppuelämäni.

 

Brittiläinen Oxfam haluaa lisätä tietoisuutta vaateteollisuuden saastuttavasta ja jätettä aiheuttavasta vaikutuksesta ja parantaa ihmisten kulutustottumuksia. Kampanja on kuukauden mittainen Second Hand September. Kampanjakuukausi on ajoitettu juuri syysmuodin sesonkikuukauteen, kun monet ihmiset ostavat uutta. Kuukauden täydellinen ostolakko on täysin mahdollinen toteuttaa ja olen kyennyt siihen ennenkin. Mutta parin, kolmen kuukauden shoppailemattomuus on minulle jo harvinaista. Poikkeuksien ja helpotusten tekeminen saa ainakin minut helposti lipeämään kaidalta polulta, ja jos esimerkiksi sallin itselleni korvisten tai hanskojen oston, seuraavalla kerralla alan katsella jo jotain isompaa.

 

Oma tarkoitukseni alkuvuoden lakossa oli tarkkailla ostokäyttäytymistäni puolisen vuotta eli elokuun loppuun asti ja ostaa vasta sen jälkeen säästyneillä rahoilla isompi hankinta, jota olen miettinyt pidempään mutta en ole raskinut ison kertasumman takia ostaa: uusi läppäri sekä joko järjestelmäkamera tai uusi (sähkö)pyörä tai molemmat. Sitä järkkärikameraa en nyt sitten hanki vieläkään, koska ostolakon aikana seitsemässä kuukaudessa käytin rahaa vaatteisiin, kenkiin ja ompelijalle yhteensä tonnin. Tuhat euroa eli 100-150 euroa kuukaudessa. Kameran piti olla palkinto ja synttärilahja itselle onnistuneesta lakosta. Mies osti meille läppärin käytettynä mutta se lakkasi toimimasta tänään muutaman viikon jälkeen.

 

Yksi syy aloittaa lakko nyt syyskuussa uudestaan ja koittaa jatkaa loppuvuosi sitä kunnolla on toki ilmasto- ja kulutusahdistus, mutta toinen on se että minun on pakko ostaa hyvä polkupyörä, mielellään vähintään tonnin tai parin sähköpyörä. Minulla ei ole ajokorttia vaan pyöräilen vuoden ympäri, ja nykyinen peruspyöräni on tullut tiensä päähän työmatka-ajossa. Kävellen en ehdi vaihtaa työpistettä tarpeeksi nopeasti työpäivän aikana, joten joku toimiva kulkupeli on oltava. Pidän aina säästöissä melko isoa puskuria, ja paria takavuosien isompaa taloremonttia lukuun ottamatta en ole koskaan syönyt säästöjäni kovin paljon. Vaikka minulla on kahden aikuisen taloudessa riittävästi rahaa, en pidä shoppailevasta ja kulutusta ihannoivasta elintavasta. Jos teen isomman tonnin hankinnan kotiin, jätän myös yhden ulkomaanmatkan väliin.

 

Isoin ongelmani vaatteiden shoppailun kanssa on se valtava ilo, jota saan kauniista vaatteista ja siitä, että joku muukin saa iloa minun tyylistäni. En todellakaan hanki jokaista uutuutta, vaan sellaista, mistä uskon pitäväni pitkään. Värikästä ja kuviollista minulla on vain vähän ja harkiten hankittua, mutta kylmiä perusvärejä ja vaaleanpunaista paljon. Opintovapaalla en ikävöinyt eniten itse työtä, vaan sitä että sain lähteä kotoa, valita joka päivä vaatteet ja korut ja mennä ulos maailmaan, kun etäopiskellessa olin lähinnä joogahousuissa, villasukissa ja hupparissa. Toisen tyyppisestä, lähtökohtaisesti yksinkertaisesta ja minimalistisesta pukeutumistyylistä voit lukea jutun ”Tylsä tyyli on ekologinen valinta” Vähän vähemmän-blogista. 

 

Pieleen menneestäkin ostolakosta on hyötyä, ainakin siinä oppii itsestään paljon. Olen päässyt kokemaan ostamattomuuden iloa ja siirtänyt tai hylännyt ostoksia. Olen oppinut että vaikka minulla olisi helposti varaa, ei tavaraa silti kannata haalia, ja mietin jo kaupassa, toimisiko vaate oikeasti ja tulisiko se minulla saman tien tai ainakin hyvin pian käyttöön. Kun kierrätän vaatteita eteenpäin, mietin aina, miksi vaatteesta ei tullut kaappini lemppareita ja näin välttelen tulevaisuudessa hutiostoksia. Olen oppinut medianlukutaitoa vaatemainosten kanssa ja olen opetellut tuntemaan oman makuni ja tyylini. Olen oppinut havaitsemaan, milloin ostohalun sytyttää tunne tai mielihalu eikä tarve. Vaatekaupoilla käymisen silloin tällöin piti olla siedätyshoitoa, mutta huomaan että minun kannattaa lopettaa niissä käyminen kokonaan, jos haluan jättää shoppailun väliin. Tämä onkin loppuvuoden 2019 projektini. Minun tyyppiselläni elämyshakuisella arjen vihaajalla vaan on aina selitys valmiina, miksi tarvitsen tämänkin sekä tuon tavaran tai palvelun. Toisinaan hämmästytän itseänikin. Seliseli. Enkö ollut tämän fiksumpi?

 

Kuvan kukkamekko on muuten ollut niin häissä, hautajaisissa kuin tavallisissa iltamenoissa ystävien tai puolison kanssa. Usein yhdistän jonkin kirppislöydön hyviin nahkakenkiin tai edullisen vaatteen merkkivaatteeseen. Ostan nykyään mieluummin yhden harkitun merkkivaatteen tai ulkotakin alesta/outletista kuin monta halpaa käyttövaatetta. Merkkilaukkuja- ja vaatteita voi löytää kirppariltakin.

 

Ostolakko ei ole meille kaikille ehkä helppoa mutta mahdollista se on. Viikonloppuna aloitan jo lakkofiilikset jättämällä väliin Jyväskylän Muotipäivät. Oletko mukana, edes sen syyskuun? Vai oletko sinä lukijani kenties shoppailun vihollinen, olen kuullut että sellaisiakin ihmisiä on? 🙂

 

Kommentit

 • Cami

  Mä voisin lähteä kokeilemaan tätä 🙂 Ostan liki kaikki vaatteet meidän perheelle kirpparilta ja käydäänkin ahkerasti paikallisella kirpparilla. Nettikirppareista suosin Vähänkäytettyä ja Rekkiä. Tällä hetkellä ainoastaan taaperolla saattaa olla tarve uusille välikausivaatteille, mutta näidenkin osalta ajattelin suunnata lähikirpparille, sillä sieltä löytyy aina käytännössä kaikki tarvitsemani 🙂

  En saanut linkkejä tekstissä auki, niin oliko nyt siis tarkoitus olla koko kuukausi kokonaan ostolakossa vai saako second handia ostaa? Niin tai näin, säästän itsekin perheen lomamatkaan tällä hetkellä ja kaikki ylimääräinen on karsittu. Tosin olen muutenkin jo erittäin harkitseva ostaja!

   0
  • Kiitti kommentista. Korjasin linkit, nyt toimii! Anteeksi, yleensä tsekkaan että toimivat, mutta läppäri rikki ja puhelimella hankalampaa tehdä linkit. Oxfamin kampanjassa on No New Clothes for 30 Days eli parempi varmaan, ettei osta ollenkaan mutta Second Hand eli kirppisvaate ok, koska se on pienempi paha. Mun lakossa ei toimi, jos on helpotuksia eli itse olen kokonaan ostamatta ja tavoite ollakin ostolakossa tämän vuoden loppuun. Rahareikiä on muutamakin, kun jostain syystä tavarat hajoaa yhtä aikaan tai tekniikka pettää yhtä aikaa. 😛

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.