VALIKKO

Lentävä joogamatto

2.9.2018 07:30

Syksyn muodista ja kuluttamisesta

    

Kävin perjantaina 31.8 Jyväskylän Muotipäivillä, joissa syksyn muoti näyttäytyi useissa muotinäytöksissä. Fashion Unit järjesti tapahtuman 31.8.-1.9. Kaikki kuvat ovat tapahtuman Fall fashion trends-, Sokoksen trendi- ja Main show goes Asia-näytöksistä. Tällä kertaa en itse shoppaillut muuta kuin hiusponnareita, mutta on aina mukava nähdä kauden muotitrendit kätevästi yhdessä paikassa ja saada inspiraatiota. Kuvissa muun muassa Marimekon, Design Pylsyn, Vilan, Koto Designmarketin ja Synsamin syysuutuuksia. Illan aikana kuultiin musiikkia esimerkiksi alimmassa kuvassa näkyvältä Tommi Soidinmäeltä, joka on kunnostautunut myös vaate- ja korumalliston suunnittelijana. Vilpoisessa illassa oli ihan mukava päästä välillä katsomaan Sokoksen näytöstä sisätiloihin ja syömään Ristorante Noéen sekä viinilasillisille Mutkaan. Syksyn ja arjen saavuttua on taas ihana yhdistää ystävien tapaaminen ja häppeningit kaupungilla.

 

Muotinäytösten vaatetrendeistä mieleen jäivät kerroksittain puettavat takit, ilmavat viitat ja ponchot, syksyiset kukkakuviot, nahka ja keinonahka sekä viininpunaisen, luumun, mustan ja vihreän värin paljous. Toisaalta muoti on tuntunut jo pitkään melko sallivalta: yhtä aikaa muotia voivat olla sekä hulmuavat lahkeet (lyhytjalkaisena en ole niistä itse innostunut) ja kapeat lahkeet. Syksyn trendeistä koko loppuvuodelle minulla on vain yksi must-hankinta: musta nahkatakki. Edellinen musta keinonahkainen kirppislöytö on jo hyvin kulunut eikä takki ole pienen kokonsa ja lyhyen mallin takia koskaan mahtunut kunnolla kiinni. Nahkatakki on iso satsaus rahallisesti, joten aion vielä ihan rauhassa katsoa ympärilleni ja sovitella, kunnes se täydellinen yksilö löytyy.

 

Poden lähes poikkeuksetta järkyttävän pukeutumiskriisin, kun olen lähdössä johonkin tapahtumaan. Tykkään pukeutua tilanteen mukaan, ja vapaa-ajan menoihin meikkaan vahvemmin kuin töihin. Kesällä en halua juuri farkkuja käyttää, vaan mekot pääsevät silloin kaappien kätköistä ahkeraan käyttöön. Tosin nyt hellekesällä 2018 ostin jo heinäkuun lopussa mustan trenssin syksylle ja loin helliä silmäyksiä vaatekaapin hyllyillä kärsivällisesti odottaviin neuleisiin. Teidänkin aikanne tulee vielä. Tilanteesta riippuen välillä on kiva laittaa korkkarit ja välillä tennarit tai ballerinat.

 

Viime aikoina muotia seuratessa olen yhä useammin huomannut, etten tarvitse tai edes halua kovinkaan paljon uusia vaatteita. Minulla on 53 paria kenkiä (mukaan luettuna treenikengät ja kumisaappaat), parikymmentä käyttölaukkua (ei superkalliita mutta muutama Calvin Klein, Tommy Hillfiger, DKNY ja Guess) ja kaapit täynnä vaatteita (vain muutamia merkkivaatteita). Jos saisin vaihtaa koko astiastomme kotiin rahaa miettimättä, ottaisin varmaankin helposti yhdisteltäviä Marimekon mustavalkoastioita. Kuuluin jonkin aikaa KonMari-Suomi-ryhmään Facebookissa, olen lukenut molemmat KonMari-kirjat ja kierrätän säännöllisesti tavaraa kirppikselle ja tuttaville tai ostan itse käytettyä. Tavara on ahdistanut minua pitkään, koska sitä on vuosien varrella omakotitalon neliöihin salakavalasti kertynyt. Olen myös tunnistanut itsestäni taipumuksen palkita ja lohduttaa itseäni tavaroiden ostamisella. Muutaman samankaltaisen vaatteen ostettuani – ai minullahan olikin jo tämän värinen t-paita – ja vaatteiden, kenkien ja laukkujen käyttöastetta miettiessäni olen huomannut, etten tarvitsisi koko loppuelämäni aikana juuri mitään lisää. Silti meille tehdään, mainostetaan ja myydään koko ajan lisää tavaraa. Kesän mekkolöytöjä oli mm. Mangon pilkkumekko.

 

Olen alkanut harkitsevammaksi ja varovaisemmaksi ostamisen kanssa. En ole siinä aina vielä kovin hyvä, koska juuri kesäkuussa vietin reilut seitsemän tuntia Kauppakeskus Jumbossa shoppaillen. Tunnistan myös sellaisen fiiliksen, että tavara ei ole enää yhtä hieno, kun se on tuotu kaupasta kotiin ja se on minun – jotenkin siitä on tullut arkisempi. Lähes jokaiselta ulkomaanmatkalta ostan vaatteita, niin tänäkin vuonna, ja Madeiralta lisäksi neljä paria kenkiä, koska nahkatuotteiden hinta Etelä-Euroopassa on suomalaisittain halpa. Matkalta ostetuissa tavaroissa säilyy se ihana muisto, että ne on hankittu jostain spesiaalista paikasta. Otan paljon kuvia tuotteista, vertailen ja siirrän ostohetkeä myöhemmäksi. Kun on rempannut vanhaa taloa tai työskennellyt välillä pienemmällä palkalla ja vetänyt pari kertaa tilit lähes nollille, saan mahtavat kiksit siitä, että nykyään rahaa tulee paljon enemmän kuin menee. Tänään tein äänekoskelaisella kirpparilla kahden euron löydön: Guessin poolotoppi.

Syksyn muodista ja pukeutumisesta jokainen poimikoon omat suosikkinsa. Milloinkohan saa taas vetää jalkaansa saappaat tai nilkkurit ja kietoa huivin kaulaan? Hyvää alkanutta syyskuuta! Minä otan osaa somettomaan syyskuuhun #scrollfreeseptember ja koetan pysyä erossa Facebookista ja Instagramista. Kuukauden sometauosta kirjoitan sitten kuukauden päästä. Blogi päivittyy normaalisti torstaisin ja sunnuntaisin.

 

Seuraa somessa Facebookissa.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.