VALIKKO

Lentävä joogamatto

22.2.2019 19:00

Tammi- ja helmikuun luetut kirjat ja kirja-arvonta

 

 

Luin opinnoista huolimatta tammi-helmikuussa loppuun kymmenkunta kirjaa. Olen feministi, joten sekä kirjastosta lainattu Iltasatuja kapinallisille tytöille että kummitytölle ostettu Sankaritarinoita tytöille inspiroivat helppolukuisina tietokirjoina. Myös kapinoiminen avioliittoa vastaan (Tahdonko?)  kiehtoi aiheena kovasti. Pikkukaupungin kirjastosta ja pikkukunnan Kipasta tarttuu helposti mukaan kirjoja, mutta omasta kirjahyllystäkin löytää välillä kesken olevan tai uutta lukukertaa vaativan kirjan. Tammikuun loppuessa minulla oli kesken seitsemän kirjaa ja erityispedagogiikan kurssi- ja e-kirjoja siihen päälle. Ja en ollut itse asiassa ollenkaan ahdistunut tästä keskeneräisyydestä. Intohimoiset lukijat osaavat erotella kirjat, jotka voivat odottaa (jotka voivat jäädä kesken kiinnostavampien kirjojen tai muiden puuhien takia ja joita jatketaan sitten joskus) ja ensitilassa luettavat kirjat, joiden lukemista hidastavat vain pakolliset velvollisuudet kuten perheen ruokkiminen, töiden tekeminen ja nukkumaanmeno.

Luetut kirjat:

1. Rytisalo Minna: Rouva C

Minna Canthista kertova romaani. Canthin syntymän 175-vuotisjuhlan takia kirjailijasta ja kauppiaasta ilmestyy paljon materiaalia. Lue tarkempi kirja-arvioni.

2. Bjørk Samuel: Minä matkustan yksin

Joululoman Kanarian-reissulla lukeminen loppui kesken ja hotellissa oli lainattavissa tasan kaksi suomenkielistä kirjaa. Suurin osa oli norjaa, jota en jaksanut käydä tavaamaan, koska loma. Norjalaisdekkari koukutti täysin ja otsikko sopi hyvin soolomatkaani.

3. Favilli Elena: Iltasatuja kapinallisille tytöille – 100 tarinaa ihmeellisistä naisista

Innostavia ja lapsillekin sopivia parin sivun kertomuksia omalla alallaan uraa uurtaneista naisista ja tytöistä.

4. Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muillekin) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan

Äskeisen suomalainen versio. Olen feministi ja mielestäni kaikkien pitäisi olla. Naiset pystyvät siihen kaikkeen siihen, mihin miehetkin.

5. Pöyrööt: Oikias olemisen pirempi oppimäärä

Löysin paikallisesta S-marketista, kierrätän pohojanmaalaisille appivanhemmille. Loistavaa pohjalaishuumoria. Asun itsekin osan ajasta Etelä-Pohjanmaalla.

6. Elizabeth Gilbert: Tahdonko? Kuinka päädyin naimisiin

Eat, pray, love – Omaa tietää etsimässä-kirjasta ja -elokuvasta tunnettu kirjailija kirjoitti omakohtaisia kokemuksia ja tietokirjallisuutta sekoittavan kirjan. Hän pohtii ja haastattelee matkustellessaan ja tutkii länsimaisen avioliiton historiaa. Mitä tapahtuu, kun kaksi vaikean avioeron kohdannutta aikuista on päättänyt elää yhdessä ilman papin aamenta, mutta Yhdysvaltain maahanmuttoviranomaiset vaativat sitä? Asia on mielenkiintoinen omassa kolmikymppisen elämässänikin, kun monet tuttavat ovat menneet naimisiin mutta me mieheni kanssa olemme jotenkin haluttomia, kun näinkin menee niin hyvin. Kirjailijan toiset, pienimuotoiset kotihäät olisivat minunkin mieleeni – ei kiitos mitään häästressiä, hääpaikan askarteluja, kerran käytettäviä häävaatteita, sataa vierasta ja kymppitonnin laskua.

Hääpäivänään yli kolmekymmentä vuotta sitten ystävättäreni Jean kysyi äidiltään: ”Ovatko kaikki morsiamet yhtä kauhuissaan ollessaan menossa naimisiin?”Napittaessaan rauhallisesti tyttärensä valkoista leninkiä hänen äitinsä vastasi: ”Ei rakkaani. Vain ne, jotka ajattelevat.”

7. Bjørk Samuel: Yölintu

Jatko-osa Minä matkustan yksin-dekkarille. Ei aivan yhtä loistava, ja tutkinnanjohtajan tyttären joutuminen vaaraan ja toisen tutkijan itsemurhahaaveet taas kerran alkoivat välillä ärsyttää.

8. Carmel Harrington: Rimakauhua ja rakkautta – elämä jatkuu

Tämä ihana hömppäkirja ja uutuus täyttää sarjan vitoskauden ja pitkän tauon jälkeen – Suomessa 2018 esitetyn – kutoskauden välillä olevat tapahtumat, heti Rachelin kuoleman jälkeen. Kirja tavoitti lempisarjani sävyn ja toimi hienosti, kun kuvittelin koko ajan näyttelijät eteeni. Tiistai-iltojen Rimis oli minulle rakkaampi komedia kuin Frendit ja brittihuumori on juuri minulle sopivaa, mutta Sinkkuelämää-sarja kruunasi tiistai-illat.

9. Rinna Saramäki: Hyvän mielen vaatekaappi

Luen uudestaan, koska en halua hukkua vaatteisiin ja haluan pärjätä vähemmällä tavaralla. Monet kirjan neuvoista pätevät muuhunkin kuin vaatteisiin.

10. Donna Leon: Maalliset jäänteet (kesken)

Uusin Guido Brunetti-dekkari. Ruoka ja perhe ovat rikoksen lisäksi aina läsnä Donna Leonin kirjoissa. Tsekkaa myös kauan Venetsiassa asuneen kirjailijan keittokirja, jonka hän on tehnyt kokkiystävänsä kanssa – tietenkään Brunetti-tarinoita reseptien välissä unohtamatta.

11. Thomas Erikson: Idiootit ympärilläni  – Kuinka ymmärtää muita ja itseään (kesken)

Kuinka ymmärtää itseään ja muita paremmin? Ruotsalaisen kouluttajan tietokirja, joka korostaa viestinnän vaikutusta. Ensimmäinen äänikirjani, joka on ilmaiseksi lainattavissa kirjastojen e-kirjavalikoimassa 28.2 asti. Kiitos kirjavinkistä, Sini/Mahdollisesti ehkä!

12. Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia (kesken)

Ensin kirja, sitten ehkä teatteriesitys, jos tykkään tarinasta. Tiranan sydän odottelee vuoroaan.

Onko sinulla mielessä joku viime aikoina lukemasi hyvä kirja? Huomaa Instagramissa kirja-arvontani @lentavajoogamattoblogi (vain Instagramissa 7.3. asti ja ohjeet siellä), palkinnot alla.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Joululoman kirjat Kaipuun väri on sininen ja Lasten planeetta

Kirjasto – suomalaiselle rakas paikka

Vuoden kirjamuistot

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.