VALIKKO

Lentävä joogamatto

29.4.2019 14:50

Vastakohtien Vilna ja Euroopan G-piste

Tiesitkö, että Euroopan G-piste eli maantieteellinen napa löytyy Liettuasta? 1400-luvulla Liettua oli suurimmillaan ja ulottui Mustalle merelle asti. Minä matkailin Vilnassa pääsiäisviikolla 2019 yhteensä kolme vuorokautta ja kaupungista jäi positiivinen vaikutelma. Vilnassa matkaillessa kaupungista tuli välillä mieleen Tallinna, välillä taas Pietari, Praha tai Budapest.

Kaupungilla jalat väsyksiin kulkenutta matkailijaa kuljettavat niin bussit kuin hyvin palvelleet johdinautot, metroa tai ratikkaa ei ole. Muita matkailijoita on jonkin verran, mutta ei ole ärtymykseen asti. Hotellini oli hyvin perustasoinen Hotel Panorama aivan Stotis-bussiaseman ja juna-aseman vieressä. Huonehintaan ei kuulunut aamupala ja äänieristys naapurihuoneisiin oli huono, mutta kävin edullisissa kahviloissa lähistöllä ja kauppahallissa, ja lopulta seinänaapurit olivat häiriöksi asti vain ensimmäisenä iltana. Mitä nähtävää tai koettavaa Vilnassa, Helsingin kokoisessa pääkaupungissa sitten on? Lue myös edellinen osa Kahdeksan syytä käydä Vilnassa.

Katutaidetta

Aseman seudulta saa alkunsa Pylimo-katu, jonka varrella on useampia, kantaaottaviakin, katumaalauksia. Omalta hotelliltani oli tähän vain parin minuutin matka, mikä huvitti itseänikin, sillä navigoin paikalle silti Google mpasin avulla. Vaistonvarainen suunnistaminen on minulle vaikeaa ja minulla on ilmiömäinen kyky kääntyä lyhyelläkin matkalla aivan väärään suuntaan. Pääsin kuitenkin perille ilman kommelluksia. Ylimmäinen, kerrostalon poikamuraali, löytyy myös Jyväskylästä tai ainakin se on hyvin samanlainen. Jyväskylässä asuneena koin tämän hauskana sattumuksena. Sitä vastoin KGB- ja juutalaismuseoissa vierailun jälkeen ja Liettuan historiaan pinnallisesti tutustumisen myötä Stalin ja Hitler eivät aiheuttaneet positiivisia viboja laisinkaan. Stalinin ja kumppaneiden seinässä ja samassa rakennuksessa on myös grilliravintola ja pubi.

 

Kävelykierros paikallisen oppaan kanssa

Free walking tours, ilmaiset kävelykierrokset, ovat konsepti, joka tavallaan valehtelee: paikalliselle oppaalle annetaan vain tippiä sen verran kuin itse haluaa mutta kierros ei itsessään maksa mitään. Olen osallistunut eri yhtiöiden vastaaviin myös Budapestissa, Lontoossa ja New Yorkissa, ja käytännössä ne on suunniteltu niin hyvin, etten kehtaisi olla antamatta tippiä enkä ole tainnut nähdä kenenkään poistuvan paikalta maksamatta jotakin. Oppaat eivät siis saa erikseen palkkaa hommastaan vaan ainoastaan turistien tipit. Vilnassa kierros lähti raatihuoneen edestä suunnilleen joka arkipäivä kahdesti päivässä ja kesti noin 2,5 tuntia. Oppaani Ieva oli todella selkeäsanainen ja loistavasti englantia puhuva nuori nainen, ja hän kuljetteli noin 15 hengen  porukkaamme tottuneesti vanhankaupungin ja Uzupiksen vapaakaupungin kaduilla. Kuljen soolomatkoillani hyvin introvertisti muuten yksin enkä tutustu kehenkään, joten nämä kävelyt ovat ihan loistava tapa oppia kohteesta paikallisen ihmisen avulla. Varaa mukaan käteistä, yleensä joku 5-15 euroa/henkilö! Liettuassa käytetään euroja. Kuvassa olemme paikalla, jossa ennen sotaa oli juutalaisten suuri synagoga ja josta juutalaiskorttelit alkoivat. Harvat juutalaiset selvisivät hengissä Liettuassakaan, osa ehti pois natsien tuhon alta.

 

Keskiaikaista arkkitehtuuria

Kaupunginmuurista on säilynyt vain Auringonnousun portti, mutta kannattaa jonain päivänä suunnata kauppahallista portin kautta vanhaankaupunkiin, sillä siitä aukeaa taas aivan ihastuttava mukulakivinen katu! Kun Suomessa tällaista arkkitehtuuria ei juurikaan ole ja on lähinnä kasvanut tehtaiden ja harmaiden laatikkotalojen keskellä, kauneuden kaipuu on ihan valtava. Toki Vilnassakin keskustan reunoilla ja esimerkiksi aseman vieressä näkee korkeita ja neuvostoaikojen tyyppisiä kerrostaloja. Mutta sitten on nämä vanhat, kauniit rakennukset ja kadut niiden 1900-lukulaisten rumiluksien vastapainoksi.

 

Rähjäisiä sisäpihoja

Vanhassakaupungissa kannattaa rohkeasti poiketa pikkukujilta sisäpihoille ja pällistellä. Voi löytyä vaikka Liettuan kirjapainotaidon isän tai pakanajumalattaren patsaat.

 

Kuvankauniita katuja

Vilna ei ole tietenkään ole pelkkää Unescon maailmanperintölistalla olevaa vanhaakaupunkia, ja jos aikaa on hyvin tai haluaa olla supertehokas ja on etevä reittien suunnittelija, niin kannattaa suunnata myös Vilna lähiöihin tai vaikkapa Kaunaksen, Klaipedan tai Trakain alueelle. Mutta minä en halunnut suorittaa lomaani ja nautin etupäässä vanhankaupungin alueesta ja muutamasta museosta sekä Europa-ostoskeskuksen Mojito-vaatekaupan kauniista vaatteista (ostin onneksi vain yhden mekon). Tässä Literatu gatven eli Kirjallisuuskadun aluetta.

 

Kirkkoja, kirkkoja, kirkkoja

Uskonto ja kirkot näkyvät Liettuassa, ja Vilnassa näkee jatkuvasti kirkontorneja. Kirkkoihin kannattaa poiketa sisälle niiden koristeellisuuden takia, vaikkei uskonnollinen olisikaan. Pääsiäisviikolla messuja oli arkiaamuisinkin. Pakostikin mietin, olisivatko suomalaiset edes hiukan onnellisempia, jos usko ja uskonto olisi Suomessa nykyistä tärkeämmässä asemassa.

 

Upea yliopisto

Painele yliopiston portista sisään pysähtymättä, sillä jos toimiston täti bongaa sinut ja tajuaa turistiksi, joudut maksamaan sisäänpääsyn. Jos kävelet vain, et näytä turistilta. Sain valitettavasti tietää tämän vasta seuraavana päivänä paikalliselta oppaalta, joten jouduin sen huiman 1,5 euroa maksamaan. Yliopistolla on kauniita sisäpihoja ja kirkko, vieressä oleva pitkä rakennus puolestaan on presidentinlinna. Liettualla muuten on naispresidentti. Yliopiston kirjakauppa on kaunis sisältä, poikkea ihmeessä peremmälle, vaikka palvelua ei saanut ja lähes kaikki vaikutti olevan liettuaksi.

 

Mukavia ravintoloita ja kahviloita

Vanhankaupungin Amatininku Uzeiga ja Senoji Pasaga Restoranas, joissa kävin, tarjoilivat tyypillisiä liettualaisia ruokia: lautasella liettualaista raviolia ja perunapannukakkuja. Opaskirjassakin mainittu pääostoskadun Drama Burger puolestaan tarjosi reissun ruokaöverit (oma vika) maittavan pulled pork-hampparin ja bataattiranujen kautta. BooKafe oli hauska pieni kirjakahvila, mutta se kuuluisampi Mint Vinetu jäi käymättä logistisista ja ajallisista syistä. Bernardinu-puistoon ja Kolmen ristin kukkulalle kävellessä kahvittelun voi hoitaa puistoalueen portin pielessä sijaitsevassa pelkistetyssä Strange lovessa. Aamiaiset ja välipalat hankin pääasiallisesti Maxima- tai Maxima Express- ja Iki- ja Iki Express-ruokakauppojen valikoimista tai lähikahviloista. Yhtenä aamuna hotellissani syömäni aamiainen oli todella keskinkertainen, ja eräänä aamuna kävin kahdessa kahvilassa ihan peräkkäin ja maksoin silti vähemmän kuin hotellin 7,50 euroa.

 

Museoita

Kävin Vilnassa kolmessa museossa, vaikka valikoimaa olisi ollut paljon enemmänkin. Ensimmäistä kertaa kaupungissa käydessä halusin kuitenkin myös vapaata aikaa kuljeskellä katuja ja hyödyntää lämmintä aurinkoista säätä ulkona. Näissä kävin:

Suuriruhtinaiden palatsi sijaitsee Katedraalin ja Gediminas-kukkulan välissä Vilnan ytimessä. Museon neljästä reittivaihtoehdosta hylkäsin koko näyttelyn kattavan lipun ja otin vain 4 euroa maksavan reitin 2, johon sisältyy näköalatasanne (lasin läpi). Tämä riitti hyvin ja antoi perusymmärryksen Liettuan loiston päivistä keskiajalla ja hieman sen jälkeen.

KGB-museo oli melko rankka paikka alakerran vankiselleineen, joista viimeinen vanki vapautettiin vasta 1987. Jos olet herkkä, älä mene huoneeseen jossa esitetään videolla  vankien teloituksia ja lattialal lasin alla on uhrien omaisuutta. Yläkerran perinteisempi näyttely kertoo muun muassa Liettuan vastarintaliikkeestä. Minulla kävi tuuri ja pääsin ilmaiseksi sisään, kun museon teknisessä laitteistossa oli tuona päivänä jokin ongelma.

Ostin yhdistelmälipun (5 euroa) Holokaustinäyttelyyn ja Suvaitsevaisuuskeskukseen, jotka sijaitsevat noin vartin kävelymatkan päässä toisistaan. Vierailin kohteissa eri päivinä. Holokaustinäyttelyn vaikuttavin paikka oli ullakon piilopaikka, jossa näytettiin myös lyhytelokuva siellä sodan aikana piilotelleista juutalaisista. Alakerran näyttely ja englanninkielinen video sekä Suvaitsevaisuuskeskuksen taide- ja infonäyttely jättivät pitkäksi aikaa surullisen mielen.

Kahvikuvat ovat Kolmen ristin kukkulalta. Onko Vilna tai Liettua sinulle tuttu paikka? Somestani @lentavajoogamattoblogi (Ig) voit seurailla joitakin kohokohtia Montenegron matkaltani sekä Kroatian Dubrovnikin ja Bosnia-Hertsegovinan päiväretkiltäni ensi viikonlopusta alkaen (4.-5.5.2019). Itse blogi päivittyy tästä päivästä alkaen vain kerran viikossa maanantaisin. Ihanaa toukokuuta kaikille!

 

Muita soolomatkojani:

Phan Thiet Vietnam

Madeira

Gran Canaria

Kommentit

 • Martta / Martan matkassa

  Vilna kiinnostaa ja varsinkin ajankohtana pääsiäinen, näyttää siltä että siellä on kuitenkin moni paikka auki? Tässä oli useita hyviä vinkkejä, nuo muraalit ovat upeita ja KGB-museo kyllä kiinnostaa. Olen käynyt muutamilla Free walking-kävelykierroksilla ja se on mielestäni ensisijaisesti oppaasta kiinni kuinka onnistunut kierros on. Eräällä kierroksella historian ja arkkitehtuurin opiskelija toi paljon sellaista tietoa tutusta paikasta mitä en ollut aikaisemmin kuullut, kun taas näyttelijän ylipitkällä kolmen tunnin kierros harmitti, että aikaa kului turhaa… Olen nähnyt että kaikki ei maksa ja itse maksan yleensä sen mukaan kuinka kiinnostava kierros oli. Hyvästä maksaa mielellään, muutaman euron voi aina maksaa mieluisasta käyntikohteesta, täytyyhän niitä jotenkin myös ylläpitää.

   1
  • Lentävä joogamatto

   Lähdin pois kiirastorstaina eli en osaa sanoa varmaksi pääsiäisen aukioloista. Totta, että kävelykierroksen anti riippuu paljon paikallisoppaasta itsestään. KGB-museo kyllä kannattaa, ellei ole ihan superherkkä ihminen. Monet ei tunnu tietävän Vilnasta mitään eli sinne vaan 🙂

    0
 • Nimetön Teija / Lähdetään Taas

  Minä en ole koskaan käynyt tuollaisella kävelykierroksella. Niin usein olen lukenut vastaavista juuri matkablogeista, ja aina yritän muistaa seuraavalla kaupunkilomalla, mutta vielä toistaiseksi en ole muistanut. Nytkään ei ole yhtään kaupunkilomaa tiedossa. Toivottavasti muistan vielä siinä vaiheessa, kun seuraavan kerran lähden kaupunkilomalle.

   1
 • Ne Tammelat

  Vilna on meiltä vielä käymättä, mutta se vaikuttaa mielenkiintoiselta kohteelta. Kuvien perusteella mieleeni tuli Krakova, josta löytyy myös kantaa ottavia seinämaalauksia, hienoja kirkkoja ja sitten taas rapistuneita rakennuksia vastapainoksi.

  Täytyypä seuraavalla kaupunkireissulla selvittää löytyykö sieltä tuollainen Free walking tour, kiitos vinkistä! 🙂

   1
  • Lentävä joogamatto

   Jos Krakova on samantyyppinen, niin sitten mun on käytävä sielläkin. Kiitti vinkistä! 🙂

    0
 • Iida in Translation

  Vilna ei ole vielä tuttu, mutta kyllä tämä postaus herätteli ehdottomasti matkustushaluja! Historia, katutaide ja vanhat rakennukset kiinnostavat tosi paljon. Upea tuo yliopisto, olisipa omanikin yhtä nätti!

   1
  • Eija/Lentävä joogamatto

   Vilna on näppärä, edullinen ja lähellä oleva kaupunkilomakohde (vaikka ei Japanista lähellä!).

    1

Kommentointi on suljettu.

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.