VALIKKO

Lentävä joogamatto

13.5.2019 20:36

Viinitilalla ja Trebinjen vanhassakaupungissa Bosnia-Hertsegovinassa

Kaupallinen yhteistyö: Tilausmatkat Oy

Tilausmatkojen oppaat Päivi ja Radovan Bigovic sekä Trebinjen paikallisopas

Trebinjen keskustaa

 

Trebinjen keskusta

Plataanipuita, katukahviloita, torimyyjiä ja kolmen eri uskontokunnan kirkkojen kattoja. Niitä näkee heti kävelykierroksen alkupisteessä Trebinjen kaupungissa Bosnia-Hertsegovinassa. Kukkaseppelein koristellun kaaren alla on paikallisia myyjiä, ja vanhankaupungin suuntaan kävellessä vastaan tulee kaupungin vanhin ulkoilmakahvila. Kuten Montenegrossa, jossa vietin viikon Tilausmatkojen joogamatkalla, tai Kroatian Dubrovnikissa (sisältyy Tilausmatkojen Herceg Novin-matkaan), jossa kävin päiväseltään, suurin osa kahviloiden istumapaikoista tuntuu olevan ulkona. Paikalliset istuvat ulkona säällä kuin säällä, sateessa katoksen alla. Onneksi meitä hellii viikon kenties lämpimin päivä ja auringonpaiste. Trebinjen päiväreissu on Tilausmatkojen uutuusretki ja se on ollut suosittu. Halusin osallistua, koska Montenegron matkan yhteydessä pääsi käymään helposti kolmessa maassa – Montenegron lisäksi Kroatiassa ja Bosnia-Hertsegovinassa. Välimatkat ovat lyhyitä, mutta maiden rajoja ylittäessä mukaan on varattava aina passi ja hieman kärsivällisyyttä.

Onnistumme kolmen matkakumppanin kanssa puolen tunnin kahvitauolla valitsemaan sellaisen kahvilan, jossa ei ole mitään syötävää, vain kahvia. Espresso ja muut kahvit maksavat noin euron tai vähän yli euron per kuppi kahvin määrän mukaan. Minulla on niin nälkä, että ryntään torille ja saan paria euroa vastaan mukavan määrän mansikoita, joita alan ahmia saman tien. Bosnia-Hertsegovinassa on oma rahayksikkönsä, mutta euroja otetaan monessa paikassa vastaan, vaihtorahaa vaan ei välttämättä saa takaisin. Syöneenä on helpompi keskittyä paikallisoppaan ja häntä suomeksi tulkkaavan Radovanin puheeseen. Tilausmatkojen Päiviltä asiaa kysyessäni selvisi, että entisen Jugoslavian alueella naapurimaalaiset ymmärtävät toisiaan, kieli on kuin saman kielen eri murteita. Radovan on kotoisin Montenegrosta ja naimisissa Päivin kanssa. Tilausmatkat on kuopiolainen perheyritys. Radovan tulkkaa meidän noin 50-henkiselle suomalaisporukalle väsymättä, vaikka on juuri edellispäivänä ollut kuumeessa.

 

Vanhastakaupungista ja uudesta keskustasta mieleen jäivät erityisesti osmaanien moskeija, vanhat kaupunginmuurit sekä kauniit, paikoitellen valtavan kokoiset sypressi- ja plataanipuut. Kaupungissa voi nähdä katolilaisen ja ortodoksikiron sekä moskeijan. Eri väestöryhmien ja uskontojen väliset jännitteet eivät ole arjessa aivan täysin poistuneet 90-luvun jälkeenkään, mutta ne eivät näy turistille mitenkään.

Podrumi Vukojen viinitila

Podrumi Vukojen viinitila sijaitsee ilahduttavasti aivan Trebinjen keskustan tuntumassa. Tämä on toinen viinitilavierailuni, ja olen innostunut, koska viini on hyvän tumman kahvin ja suomalaisen vesijohtoveden ohella lempijuomiani. Astumme tilan päärakennukseen sisälle viinitynnyriä kuvaavasta ovesta ja viinin valmistusprosessin vienot tuoksut lyövät heti kasvoille. Olen ollut myös olutpanimossa Belgiassa, ja viinin tuoksu on ainakin omaan nenääni huomattavasti siedettävämpi.

Viinikellarissa opimme muun muassa, että Vukojen tilalla osa viineistä tehdään perinteisellä tynnyrimenetelmällä. Osa tehdään nykyaikaisia terästynnyreitä käyttäen. Jaloilla viinirypäleitä ei enää poljeta. Usein viinin valmistuminen vie aikaa vajaasta vuodesta noin puoleentoista vuoteen. Raakoja rypäleitä viiniin ei voida käyttää ollenkaan. Tilalla valmistetaan myös viinaa. Viiniä tehdään myös vientiin, osa Euroopan ulkopuolelle. Kysymyksiä sai esittää, niitä tuli kiitettävästi ja kaikkiin vastattiin. Vukojen tila on saanut hyvät arvostelut Trip Advisorissa ja itsekin pidin vierailusta. Mutta ruoka hiipii aina ennen pitkää mieleen.

Viinikellarissa vierailemisen jälkeen vatsa kurni jo tyhjyyttään ja nousimme portaat ylös ravintolatilaan. Kolmen ruokalajin yhteydessä maistelimme viinitilan valkoviiniä alkupalojen eli leivän ja hummuslevitteen kanssa, roseeviiniä pääruoaksi tarjotun kalan kanssa ja punaviiniä suussasulavan suklaakakun kanssa. Jälkiruoan ja viinin unohdin syömisen riemussa valitettavasti kuvata. Saimme kuvauksen kaikista viineistä, ja suomalaisten matkustavaisten keskustelun melutaso nousi hiljalleen.

Tykästyn Carsko Vino Probrana Berba-valkoviiniin ja ostan sitä myymälästä. Hinnat vaihtelevat viinin mukaan, ja pullollinen viininmaistelun roseeta kustansi reilut viisi euroa, punaviini noin kympin ja valkoviini 23,20 euroa! Tiedän, että yli kaksikymppiä kuulostaa paljolta viinistä, mutta ostan muuten aina alle 15 euron viinejä, ja viime kesänä Barcelonassa viinitilalla jäi hieman harmittamaan, etten ostanut parasta koskaan maistamaani punaviiniä, koska hinta oli yli 20 euroa. Muutenkin Balkanin alueen ruoka- ja viinikulttuuri yllätti  hyvällä tasollaan – Suomessahan tulee usein juotua vain isojen ja tunnettujen viinimaiden viinejä.

Ruokailun jälkeen on vapaata aikaa ostoksille pienessä myymälässä. Viinitilan yläterassilta avautuvat hienot näkymät ympäröiville vuorille. Näille seuduille haluan vielä joskus palata. Ovatko Balkanin alueet maat sinulle tuttuja? Millaisia ajatuksia juttu herätti? Pysy Fb:n @lentavajoogamatto ja Instagramin @lentavajoogamattoblogi kautta kärryillä uusista blogipostauksista (joka maanantai). Seuraavat maanantait aina kesäkuun puolelle asti kirjoitan eri kohteista, joissa kävin Montenegron-reissulla. Tsekkaa vielä infolinkit Montenegron matkoista maisemakuvien alta, jos matkakuume heräsi.

Lisää infoa Montenegron matkoista, hyvinvointimatkoista ja Trebinjen reissusta:

Tilausmatkojen kotisivut Montenegron matkoista

Tilausmatkojen kotisivut hyvinvointimatkoista

Tilausmatkojen hyvinvointimatkojen Facebook-sivut 

Tilausmatkojen Montenegron matkojen Facebook-sivut

Montenegron matkojen Instagram-sivu

Kuvaaja: Joogamatkan Leena

Kommentit

 • Melkoinen hinta oli viinitilan viinillä, kun yleensä ne ovat tuolla melko edullisia. Balkanin alue on melko tuntematonta. Montenegrossa Kotorissa ja Bosniassa Mostarissa olemme käyneet.

   0
  • Lentävä joogamatto

   Hei Sari, joo Montenegrossa katselin kaupoissa ja kioskeissa viinejä ja ostin yhden punaviinin montenegrolaista viidellä eurolla. Tuo Bosnia-Hertsegovinan kallis tilaviini jää odottelemaan jotain special occasionia 🙂 Kotor oli ihana ja kirjoitan siitä myöhemmin, Mostarissa en päässyt käymään.

    0
 • Pirkko / Meriharakka

  Trebinjessä kävimme omalla retkellä (hotellin respan järjestämällä taksilla) runsas 10 vuotta sitten, sillä maabongareina se oli lähin järkevä kohde Cavtatista Sprskan alueella ja tuo Sprskan alue lasketaan omaksi alueekseen monella maabongareiden käyttämällä listalla. Tuolloin sodasta oli vielä sen verran vähän aikaa, että oli haasteita löytää kroatialainen auto, joka suostui tuolle puolelle ajamaan, mutta löytyihän se sitten lopulta. Auton kaveri kyllä jätti ostoskeskuksen vartioidulle parkkipaikalle heti Trebinjeen saavuttaessamme, sillä pelkäsi siihen kohdistuvaa ilkivaltaa, ja käveli sitten kanssamme kaupungilla sitä esitellen. Ei ollut turisteja silloin vielä nimeksikään!

   0
  • Lentävä joogamatto

   Onkohan tuo Sprskan alue se, mitä luulin Serbiaksi Montenegron ja Bosnian välissä? Jos maabongari voi sen ottaa lukuun, niin sitten olisi 32 maata kasassa 🙂 Käteviä nuo pienet Euroopan maat, jos pääsee hyppelemään samalla reissulla moneen.

    0
  • Lentävä joogamatto

   Viinitilavierailut on kyllä aina olleet kivoja. Varsinkin tuollainen, jossa saa herkullista paikallista ruokaa 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.