VALIKKO

Lentävä joogamatto

3.12.2019 17:59

Vuoden 2019 parhaat kirjat ja vinkit lahjakirjoiksi

 

Puuttuuko sinun tai lähimmäisesi kirjahyllystä luettavaa? Hyvin valittu kirjalahja ilahduttaa aina, ja kirjastosta löytää lukuhelmet ilmaiseksi. Vuosi 2019 on ensimmäinen vuosi, kun pidin päiväkirjaa lukemistani kirjoista.

Olen lukenut ilman määrätavoitteita, mutta olen halunnut lukea varsinkin uusia ja suomalaisia kirjoja. Tämän vuoden lopulla odottelee vielä parin viikon joululoma, joten joulukuun päättyessä vuoden luettujen kirjojen saldoni tulee olemaan noin 60. Olen kuunnellut vasta yhden äänikirjan, joten ensi vuoden tavoite on innostua kuuntelemaan kirjoja. Olen koukussa muutamaan podcastiin ja siihen, että kuunnellessa voi puuhailla muutakin. Lukemisessa tosin on se hyöty, että kaltaiseni joka suuntaan säntäilevä levoton sielu keskittyy yhteen asiaan.

Vaikka luen enemmän kaunokirjallisuutta kuin tietokirjallisuutta, muutama faktakirjakin pääsee tämän vuoden kirjavinkkeihini. Kirjat eivät ole paremmuusjärjestyksessä enkä blogi- ja somearvioissanikaan halua tähdittää tai pisteyttää kirjoja. Alla olevat listaukseni kirjat ovat ilmestyneet tai ne on suomennettu vuonna 2019. Inspiraation 15 kirjan vinkkilistaan sain Tässä kaupungissa tuulee aina- blogista.

 

Fakta:

1. Tutkitusta tiedosta ja hyvinvoinnista kiinnostuneelle: Matthew Walkerin Miksi nukumme: unen voima

2. Yhteiskunnasta, talouselämästä ja rahasta, suoraan rikkaiden haastattelujen kautta (Tieto-Finlandia – ehdokas): Anu Kantolan ja Hanna Kuuselan Huipputuloiset – Suomen rikkain promille

3. Pinnalla olevien puheenaiheiden metsästäjille: Perhe Ernman/Thunbergin Sydämen asioita – Perhe ja planeetta kriisissä

Fiktio:

4. Pienoisromaanien lukijoille: Kim Thúyn Vi

5. Finlandia-palkintoja arvostavalle: Pajtim Statovcin Bolla.

6. Vahvoja uusia esikoiskirjailjoita etsivälle: Paula Nivukosken Nopeasti piirretyt pilvet

ja

7. Suvi Ratisen Matkaystävä

8. Omaelämäkerrallisten tarinoiden sekä elämän ja kuoleman aiheiden ystäville: Katriina Huttusen Surun istukka

ja

9. Meiju Niskalan Sata kirjettä kuolleelle äidille.

10. Sille, joka haluaa ymmärtää ihmistä ja eurooppalaista lähihistoriaa tai pakolaisuutta: Jenny Erpenbeckin Mennä, meni, mennyt (kuuntele tästä Tunnustan lukeneeni – podcastin jakso kirjasta) 

11. Japani-fanille: Noriko Morishitan Tyttö ja teeseremonia: 15 oivallusta elämästä

12. Draaman ja jännityksen nälkään: Sofi Oksasen Koirapuisto

13. Laman vaikutuksesta suomalaiseen lähihistoriaan ja nykypäivään: Suvi Vaarlan Westend

14. Kauniita sanoja ja ajatuksia sekä self-helpiä: Johanna Elomaan Suuria hetkiä – Viisautta ja voimaa elämän taitekohtiin

15. Perinteiseen self-helpiin kyllästyneelle: Mark Mansonin Kaikki menee päin helvettiä – Nurinkurinen kirja toivosta

 

Arviot kirjoista 3, 6, 7, 8, 10, 12, 13 ja 14 löytyvät Instagramistani IGTV-videoina. Tiedot uusista blogipostauksista tai somejulkaisuista saat parhaiten seuraamalla Instagramiani tai Facebookiani.

Me Naisten koostama listaus tämän vuoden parhaista kirjoista.

Löydätkö listauksesta omia suosikkejasi tai kiinnostuitko jostakin kirjasta? Hyvää joulukuuta!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.