VALIKKO

Lentävä joogamatto

18.12.2018 21:33

Vuosi 2018 matkakuvina

 

 

 

 

 

10 kuvaa, huippuhetkeä tai huippupaikkaa vuodelta 2018, matkoja itseen tai fyysisiin paikkoihin. Miettiessäni päättyvää vuotta huomaan olevani valtavan onnellinen ja onnekas. Monenlaista hyvää, huonoa ja tavallista on tähän vuoteen kuulunut. Loppuvuodesta teen kuudennen ulkomaanmatkani, mikä tarkoittaa huippuvuottani matkailun saralla. En ole käynyt ehkä valtavan eksoottisissa tai turistisissa in-paikoissa kuten Sri Lanka, Bali tai Kap Verde, mutta omassa harrastelijabloggaajan ja säännöllisessä päivätyössä olevan toimihenkilön arjessa Madeiran, Tallinnan, NYCin, Barcelonan, Etelä-Saksan ja Kanarian kaltaiset paikat voittavat kuitenkin Keski-Suomen olot. Onnellisia hetkiä voi kokea yhtä lailla Turussa, Helsingissä, Kotkassa tai maaseudulla kuin omassa kotonaan. Ensi vuoden matkahaaveenani on tehdä pidempiä kuin vain viikon matkoja, ja alkuvuodesta starttaava opintovapaani mahdollistaa tämän, sillä teen opintoja pääosin etänä. Tässä 10 kuvaa ja huippuasiaa matkoiltani ja vähän syvällisemmiltä poluilta sattumanvaraisessa järjestyksessä. Haaste on napattu blogeista Aurinkorasvaa ja aloeveraa sekä Muuttolintu.

 

1. Ilo irti yllättävistä tilanteista

New Yorkin viikko oli kokonaisuutena upea. Se kaupunkisiluetti, jenkkiaksentti, elämän vilkkaus. Mahtavat museot, paljon puistoja, The Public Library, pilvenpiirtäjät ja Broadway-musikaalit (tämä hämyinen kuva sieltä). Pitkään haaveilemani reissu Jenkkeihin toteutui kesäkuussa, ja viikko New Yorkissa jopa venähti parilla päivällä paluumatkalla (oman lennolta myöhästymisemme takia). Valitsimme puolen tunnin varoitusajalla kiirepaniikissa musikaaliksi Paavo Pesusienen ja ostimme liput puoleen hintaan perheenäidiltä virallisen lippuluukun vierestä. Paavo Pesusieni ei ollut entuudestaan minulle kovin tuttu, mutta heittäydyin vetävään toteutukseen ja huumoriin. Yleensä vihaan yllätyksiä ja haluaisin, että kaikki olisi suunniteltu valmiiksi tai ainakin melkein. Milloin se ikinä menee niin? Lisää New York-juttujani täältä.

 

2. Kaipauksen ja pettymysten sietokyky

Fado-musiikki Madeiralla kuvasi hyvin pettymystäni – viikon 9 talvilomanhan piti olla iloinen aurinkoloma! Olin ensimmäistä kertaa Madeiralla, suomalaisten suosimalla Portugalille kuuluvalla saarella, hiihtolomalla. Talvimyrsky, rankkasateet ja kova tuuli pilasivat puolet lomaviikon päivistä. Viimeisinä päivinä pääsin vihdoin nauttimaan myös ulkoilusta ja yhdestä levadavaelluksesta sekä tankkaamaan aurinkoenergiaa talvisen Suomi-kaamoksen jälkeen. Bestis oli samaan aikaan synnärillä päiväkausia ja elin hengessä mukana kaukana Euroopan äärilaidalla. Hengessä mukana oleminen  kannatti, koska minua pyydettiin yhdeksi kummeista.  Tällä lomalla kärsin poikkeuksellisen vahvasti yksinäisyydestä ja alakuloisuudesta, vaikka käyn soolomatkoilla vuosittain ja tämä reissu kesti vain viikon. Olin koko alkuvuoden aika stressaantunut ja totta puhuen olen ollut myös tämän loppuvuoden. Mielialani reagoi hyvin paljon ulkoisiin olosuhteisiin, muun muassa säähän ja ympäristööni, ja aistin helposti muiden mielialoja. Kävin kuuntelemassa portugalilaista fadoa, vahvaa, surullista ja kaunista, kahtena iltana Funchalin viehättävässä vanhassa kaupungissa. Lue koko Madeira-postaus täältä.

 

 

3. Kansallispuistot ja luonto Suomessa

Hävettää myöntää, että vaikka olen liikunnallinen ja asunut Suomessa koko ikäni, olen löytänyt luonnossa liikkumisen riemun vasta ihan viime vuosina. Lapissa en ole käynyt koskaan, mutta nykyään luonnossa liikkuminen ja maisemat esimerkiksi matkoilla houkuttavat enemmän kuin takavuosien maaninen shoppailu. Kuva Etelä-Konnevedeltä. Lisää juttua Etelä-Konneveden ja Repoveden kansallispuistoista täältä.

 

 

4. Helsinki ja isommat piirit

Olen asunut enimmäkseen pikkukaupungeissa ja aina kaivannut isompiin ympyröihin, sinne missä tapahtuu ja missä kaikki eivät tunne toisiaan. Joskus haluaisin vielä asua Jyväskylää suuremmassa kaupungissa, ehdottomasti nykyistä Äänekoskea isommassa paikassa ja kenties ulkomaillakin. Ahdistun, jos koko paikkakunnan ainoasta kahvilasta ei saa tummaa kahvia tai kivijalkaliikkeitä ei ole tai ne sulkevat ovet arkena klo 17. Helsinki on ihanan pieni pääkaupunki, missä on kuitenkin paljon tekemistä. Helsinki-juttuihini täältä ja täältä.

 

 

5. Kirjastot

Olen tajunnut kukuvana vuonna, mikä lukutoukka olenkaan. Sosiaalinen työ opettajana ja joogaopettajana antaa ja vie paljon energiaa intorvertiltä. Kirjat – mikä määrä uusia tuttavuuksia ja vierailtuja maita tarvitsematta lähteä kirjastoa pidemmälle. Meidän asuinkaupungissa saa uudetkin kirjat hyvin nopeasti lainaan. Ilmaista huvia. Kuva Kansalliskirjastosta. Kirjoitukseni kirjaston merkityksestä täällä.

 

 

6. Kummius ja ystävyys

Sain keväällä pienen, vaaleanpunaisen unelman kummitytöksi. Olen kummi 0-vuotiaalle tytölle ja 18-vuotiaalle pojalle. Suurin kunniani tähän mennessä, kun en itse ole äiti <3 Liityin takaisin kirkkoonkin tätä varten, koska niin tärkeitä ihmisiä varten tehdään. Olen todella laiska ja viime vuodet olen ollut myös hyvin kiireinen hankkimaan juurikaan uusia ystäviä, niinpä pidän kiinni heistä, jotka tapasin jo 10-20 vuotta sitten.

 

7. Ensimmäinen ulkomaanmatka isäni kanssa

Olen ollut vahvasti iskän tyttö niin pitkään kuin muistan. Kesällä lähdin ekaa kertaa reissun isäni kanssa hänen 75-vuotissynttäreidensä kunniaksi. Veli täytti keväällä 50 vuotta, joten pojat vei ja me vikistiin avopuolison kanssa mukana, kohteena synttärisankareiden valitsema heinäkuisen helteinen Barcelona.

 

8. Työ ja suorittaminen ei ole tärkeintä

Facebookin Muistot-ominaisuus on aika hauska ja armoton muistuttaja: monta kertaa vuodessa voin todeta 10 aktiivisen Facebook-vuoteni päivitysten perusteella, että en ole loppujen lopuksi muuttunut ihmisenä kovin paljon ja sitten kuitenkin olen. Olen paiskinut montaa työtä, opiskellut ja harrastanut ahkerasti, somettanut ja viestittänyt varmaan kymmeniä tuhansia tunteja, nähnyt läheisiä tai soitellut kurkku kuivana ja puhelin kuumana, jahdannut rakkautta, rahaa ja onnea – näitä kaikkia täysillä, kunnes kroppa tai mieli tekee tenän. Tammikuussa aloitan opintovapaan ja ajattelin suorittaa mahdollisimman vähän, jos ihan vaikka vain yhden aineen perusopinnot. Ammatillisesta itsensä etsimisestä lisää täällä.

 

9. Fantasiahetket pois arjesta ja hyvät tarinat

Taide, on se sitten teatteria, kirjallisuutta, musiikkia, tauluja tai mitä vain kenellekin – se nostaa meidät pois kodin, ruokakaupan ja mahdollisen työpaikan arjen kolmiosta. Suomessa upein teatterielämykseni tähän mennessä on Taru Sormusten herrasta Turun kaupunginteatterissa. Mitä upeaa osaamista pienestä Suomestakin löytyy kertoa suuria tarinoita! Myös keväinen Turku oli ihana retkikohde ja jokivarsi on ehdottomasti koettava joskus lämpimällä kesäsäällä. Blogissa julkaisen joka kuukausi myös yhden tai kaksi kirja-arviota.

 

10. Kaksi kotia

Mieheni sai kesällä töitä toiselta paikkakunnalta ja minä jäin tänne. Etäsuhdekin toimii, ja kumpikin on kirjoilla vanhalla paikkakunnalla. Silti emme toivo tilanteen jatkuvan tällä tavalla loputtomiin. Haaveilen jo nykyistä pienemmästä asunnosta isommassa kaupungissa. Sitten joskus.

 

Millaisia huippuhetkiä sinun vuoteesi kuuluu?

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.