VALIKKO
3.2.2016 15:41

DIY: Mukin lämmittimet

IMG_0148Nämä ihanat mukin lämmittimet ovat koululaisen suunnittelemat. 7-vuotiaana alkoi meidän neidillä virkkausinnostus, eikä loppua näy. Sukulaiset ovat saaneet patalappuja ja pehmoleluja koristavat monet laukut sekä pipot. Ensimmäinen mukin lämmitin valmistui isänpäiväksi. Nyt niitä on tehty jo useita.

Tee omasi

 

IMG_0226Jos mahdollista, ota malliksi muki, johon olet tekemässä lämmitintä. Voit myös käyttää mallina esim. muumimukia.

Aloita virkkaamalla ketjusilmukoita lähes mukin ympärysmitan verran. Tässä vaiheessa on helppo päätellä ensimmäinen langanpää, eli virkkaa se mukaan ketjusilmukoita tehdessä.

 

Alku tulee tuplalangalla, mutta se ei haittaa. Sopiva määrä ketjusilmukoita ylettyy mukin ympäri, kun vähän venyttää. Liian löysä ei pysy nätisti paikallaan, joten älä tee työstä liian pitkää. Seuraava kerros kiinteitä silmukoita. Jos et ole tottunut päättelemään tällä tavalla, älä hämmästy kaksinkertaista lankaa, vaan virkkaa normaalisti kerros loppuun.

Virkkaa kiinteitä silmukoita niin monta kerrosta, että korkeus on mukiin sopiva. Ihan koko korkeutta ei kannata tehdä, jotta juominen on helpompaa. Kun korkeus on hyvä, virkataan vielä päätyyn napinläpi katkaisematta lankaa. Tässä vaiheessa on hyvä myös tarkistaa työn pituus mukin ympärillä. Jos työ on liian lyhyt, voi päätyyn vielä tehdä tarvittaessa kerroksen ennen napinläpeä.

IMG_0249

Valitse sopiva nappi, jotta saat tehtyä oikean kokoisen aukon. Virkkaa reunaan korkeudesta riippuen muutama kiinteä silmukka ja napin vaatima määrä ketjusilmukoita. Kiinnitä napille tehty lenkki taas kiinteillä silmukoilla työhön ja jatka reunan loppuun. Sitten tarvitsee enää ommella nappi kiinni ja päätellä loput langanpäät.

IMG_0259Lapsetkin osaavat virkata näitä ihastuttavia mukin lämmittimiä. Minä tein näitä kuvia varten ensimmäisen kerran itse tällaisen. Käytin työssä 7 mm virkkuukoukkua ja Novitan Neon -lankaa. Sillä sain työhön vaihtelevuutta ilman langan vaihtamista. Mitä vain kuvioita voi tehdä taitojensa mukaan.

Minulle oli jo tässä riittävästi haastetta. Kyllä pikkuneitiä vähän nauratti, kun en saanut edes tehtyä toista päätä ihan suoraksi.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.